Deel

advertentie

20 vragen aan Joke de Boer

Auteur van 'Riemen Vast'

20 vragen aan Joke de Boer

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Joke de Boer, die onlangs haar tweede boek ‘Riemen Vast’ uitgaf!

1. Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben Joke de Boer, in 1963 geboren in Heerhugowaard en kom uit een groot gezin van vader, moeder en acht kinderen. Ik ben de één na jongste en het was niet altijd even makkelijk om mijn plek te vinden in het gezin. Ik heb nu zelf een gezin van twee kinderen. Twee jongens die 20 en 24 jaar oud zijn. Het was een genot om deze twee mannen op te voeden en groot te zien worden. Nu ze ouder zijn heb ik meer tijd en besteed ik ook veel tijd in mijn praktijk J oké. Ik hou van wandelen, lezen en sporten en ben regelmatig bij het strand te zien. De zee in gaan doe ik ook graag.

2. Wat is jouw binding met Alkmaar?
Ik woon in Alkmaar en wij, mijn partner en ik hebben een wijnwinkel Rootring-wijnen in Alkmaar.

3. Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik achter de schermen bezig in de wijnwinkel en ik heb een eigen praktijk J oké, praktijk voor bewustZijn. Ik faciliteer in deze praktijk vooral familie opstellingen. In 2013 ben ik gecertificeerd voor systemisch werker.

4. Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
Het idee voor mijn tweede boek is ontstaan na mijn eerste boek, Geen Gordijnen. Dit boek is een verhaal over mijn leven van 3 t/m 55 jaar. Ik heb zelf een opvoeding gehad waar ik niet altijd even blij mee was. Ik stond vaak meer in de overlevingsstand. Mijn eigen gezin heeft ervoor gezorgd om meer naar mezelf te kijken. Ik wilde deze twee mannen anders opvoeden dan dat ik zelf ben opgevoed. En hoe dan? Vele overtuigingen hielpen niet meer. Ik ben mede door dit het familie opstellingen tegen gekomen. Na dit eerste boek ontstond het idee om een roman te gaan schrijven.

5. Wat voor soort boek is het?
Het is een bewustwordingsroman.

6. Kun je een korte samenvatting geven?
Hoofdpersoon Kim wil daadwerkelijk de beslissing nemen om vanuit haar hart te leven in plaats vanuit haar hoofd. De keuzes die ze maakt vanuit haar hoofd kloppen heel vaak niet. Ze gaat dan hele verhalen maken. Door die verhalen komen er emoties los die best heftig kunnen zijn. Kim komt in een wereld terecht die ze ergens wel kent, maar toch ook weer niet. Het begint al op het vliegveld Schiphol waar haar iets tentoongesteld wordt. Bestaat toeval? En wat verandert dit werkelijk in haar leven? Het Coronavirus steekt de kop op. Wat betekent dat voor Kim op het zonnige Curaçao waar ze naar toe gaat op vakantie?

7. Waar heb je je door laten inspireren?
In april 2019 was ik alleen op vakantie naar Curaçao en ik mocht logeren bij kennissen in hun huis. Hier is het idee ontstaan om dit boek te schrijven. Kim gaat op vakantie naar Curaçao.

8. Wat vond je het moeilijkste aan het proces?
Eigenlijk niets. Het schrijven zit in mij en gaat als vanzelf.

9. Wat vond je het leukste aan het proces?
Het leukste aan het proces is dat ik mijn eigen proces meeneem in het boek. Kim ervaart op Curaçao veel dingen die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling.

10. Heb je alles alleen gedaan?
Ik heb het alleen geschreven. Het vorige boek heb ik samen met een schrijfbegeleider geschreven en heb veel van hem geleerd. Het eerste boek is geredigeerd door Sandra Kaandorp, zo ook deze ‘Riemen Vast’.

11. Wat heb je zelf geleerd van het schrijven?
Het schrijven opent mijn bewustzijn. Ik vind het heerlijk om in mezelf te duiken en er woorden aan te geven wat ik ervaar, wat mijn bewustzijn op iets is.

12. Wat maakt jouw boek bijzonder ten opzichte van andere boeken?
Enerzijds is het een luchtige roman waarbij het verhaal zich afspeelt op het zonnige eiland Curaçao. Je krijgt als lezer veel leuke informatie over het eiland, maar het verhaal heeft ook hier en daar een sexy touch. Tegelijkertijd weet ik zeker dat de lezer zich zal herkennen in een of meer levenslessen waarover ik schrijf. Het leest lekker weg, maar zet je ook aan tot denken. Een bewustwordingsroman dus.

13. Voor welke doelgroep is het geschreven?
Voor een ieder die interesse heeft in bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

14. Hoe kan jouw boek mensen helpen?
Het boek helpt om mensen aan te zetten om met hun eigen persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn of hier aan te beginnen. Mijn boek is mijn waarheid en mensen die het gaan lezen hoeven niet mijn waarheid aan te nemen. Een ieder mag goed voelen waar ze op aan haken.

15. Waarom heb je gekozen voor het zelfstandig uitgeven?
Ik heb ervoor gekozen om mijn boek in eigen beheer uit te geven. Je hebt dan de volledige vrijheid en hoeft niet te voldoen aan verwachtingen van een uitgever. Daarnaast heb ik gekozen voor het platform Pumbo. Hier kun je kleine oplagen laten drukken.

16. Waar kunnen mensen jouw boek bestellen?
www.jokedeboeropstellingen.nl

17. Wil je in de toekomst nog meer schrijven?
Er komt waarschijnlijk nog wel een derde boek aan, maar ik heb nu nog geen idee waar dit over moet gaan.

18. Wat is er zo mooi aan Alkmaar?
Het is een gezellige stad. Vooral de oude stad vind ik het leukste gedeelte van Alkmaar. Je hebt hier alles. Van bioscoop tot theater en veel gezellige plekjes om te eten en te drinken.

19. Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?
Ik vind het heerlijk in het park van Alkmaar dat om de stad heen loopt.

20. Waar ga jij het liefst iets drinken of eten in Alkmaar?
Ik ga graag naar restaurant ’t Fnidsen, waar ze al onze wijnen van Rootring-wijnen in het assortiment hebben. Je kan er alleen wijn drinken met een bite of een high-wine nemen, maar uitgebreid dineren is ook super. Mooie gerechten. Ik hou van heerlijk eten. Ook Rue de la plume en Fernando’s zijn favoriet. Voor een lunch vind ik ‘Echt’ een leuke tent.


Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Driftkikker

2 december 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo’n driftkikker waar je het over had vorige week. Gestrest, perfectionistisch en opvliegend. Eens in de zoveel tijd ontplof ik thuis en scheld ik,

Energie Level

2 december 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Energie, en dan wil ik het niet hebben over de elektra- en gasrekening, want ik denk dat we daar allemaal wel een beetje nachtmerries van krijgen momenteel. Alhoewel ik

Meneertje ongeduld

25 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Hij is een liefhebbende, creatieve en betrokken man en toch, na een jaar, knaagt de twijfel over de lange termijn. Hij kan zo ongeduldig zijn. In de rij op Schiphol

Leven met diabetes

25 november 2022

Presentatie in bibliotheek Alkmaar

November is de Diabetes Awareness maand. Naar aanleiding daarvan komt Arjen Buringa uit Alkmaar op zondag 27 november vertellen over zijn leven met diabetes in de

Kinderachtig gedrag

18 november 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Kinderen zijn superleuk en zorgen er ook voor dat je jezelf soms heerlijk kinderachtig kunt gedragen. Mijn oudste twee zijn 4 handen op 1 buik en het is dat ik weet

Veranderen is moeilijk

18 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: In mijn vriendinnengroepje zorgen jouw adviezen geregeld voor levendige discussies. Je bent voor de één te direct,  voor de ander lekker no-nonsense

In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt

11 november 2022

16 november, Bibliotheek Alkmaar centrum

De bibliotheek gaat In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt, tevens klimaatburgemeester van Langedijk. Veel mensen zijn

Vriendin heeft een affaire gehad. Ik wil nu ook

11 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Nadat mijn vriendin vreemdgegaan was zijn we kort uit elkaar geweest. Ik heb me er overheen gezet en nu zijn we weer samen. Gelukkig want

Workshop schrijfcafé

4 november 2022

17 november in bibliotheek de Mare

Met elkaar schrijven is een leuk avontuur. Aan de hand van korte, inspirerende schrijfopdrachten, word je uitgenodigd om op te schrijven wat er allemaal

Romantiekzwendel

4 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Twee jaar na het overlijden van mijn man leerde ik mijn vriend kennen die al snel bij mijn introk. Ik heb hem geld geleend voor het opzetten

6 modetrends voor herfst en winter 2022/2023

28 oktober 2022

Tweed, tailoring en gorpcore

Op zoek naar dé modetrends voor de herfst en winter van 2022/2023? De zomer is nu écht voorbij en het is hoog tijd om ons te storten op het volgende seizoen.

Verliefd op iemand anders

28 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben tot mijn verwarring verliefd op een vrouw uit mijn koor. Zij heeft, net als ik, ook een echtgenoot en kinderen. Ik tel de dagen tot de koorrepetitie, fantaseer over

Kinderen spelen te weinig in de natuur…

21 oktober 2022

Daarom is er al tien jaar lang OERRR

Kinderen spelen namelijk nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit. Je kent ze vast wel: die posters die je ook in Alkmaar op meerdere plekken ziet aan de

Good luck to you

21 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben een vrouw van 53, fit en gezond, jong van geest en uiterlijk en hoor geregeld dat ik aantrekkelijk ben. Zes maanden geleden heb ik een aantrekkelijke, interessante

Leven met weinig geld

14 oktober 2022

Voor steeds meer gezinnen realiteit

Met de Algemene Beschouwingen nog vers in het geheugen gloort er voor veel gezinnen een weinig rooskleurige toekomst. In ieder geval  op korte termijn komen er steeds meer geluiden

Ex met sekswerkers

14 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Met mijn ex had ik een gecompliceerde verhouding. Hij bleek behoefte te hebben aan seksuele contacten buiten onze relatie, en dan met name met transgender prostitués.

Mijn vriend heeft zijn gezin verlaten voor mij

7 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriend heeft zijn gezin verlaten voor mij. Zijn kinderen nemen hem dat kwalijk en hebben hem een poos niet willen zien. Nadat hij veel moeite heeft gedaan

Doe maar normaal

7 oktober 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Deze titel “doe maar normaal, dan zijn we al gek genoeg” is waar ik en de generatie boven mij mee zijn opgegroeid en waarvan ik zie, merk en hoor dat hij nog heel diep geworteld zit.

De leuke dingen van de herfst!

30 september 2022

Een impopulair seizoen

De herfst, koude dagen en regen. Heel veel regen. Zo denken veel mensen over de herfst. Van alle vier seizoenen is dit toch wel de meest wispelturige: de ene dag heerlijk

Tikkende tijdbom

30 september 2022

Column: Wills

Beste Wills:  Mijn vrouw is gevoelig voor geluiden en ik ben de pineut. Ze ergert zich aan  hoe ik door het huis slof, mijn neus ophaal, thee drink, smak als ik een appel eet of

We hebben alles, behalve elkaar

23 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: We hebben alles: 3 jonge kinderen, een hond, een fijn huis met tuin en we werken allebei 4 dagen. Als ouders zijn we een goed op elkaar ingespeeld team. Niks te mekkeren

Taal technische knobbel

23 september 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Ik denk dat veel lezers zich hier wel in kunnen herkennen (zowel de man als de vrouw). Soms zeg ik iets tegen mijn man en hij kijkt mij dan aan met een verbaasde blik en denkt

Opruimen in je tuin voor de herfst

16 september 2022

6 handige tips!

De herfst is bijna weer in het land. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je niets kan doen in de tuin. Voor een schitterende tuin in de lente zijn er nu nog een paar klusjes nodig Volg deze

Moet ik mijn man vertellen dat ik ben vreemdgegaan?

16 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben vreemdgegaan met een collega tijdens een 2-daags bedrijfsuitje Hij is net als ik gelukkig getrouwd en heeft ook kinderen. Het is voor ons allebei een eenmalig

The Great Reset

9 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin liet me na vier jaar samenwonen weten dat ze meer ruimte nodig had en dat we ons verder moesten ontwikkelen, wilden we een toekomst samen

Midlife crisis of mijzelf

9 september 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Op dit moment sta ik vol op in het leven en realiseer ik mij dat er te veel leuke dingen zijn, te weinig tijd (en geld). Keuzes maken is dan wel eens lastig. Voor mensen die mij nog niet zo

Man achter het stuur

2 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik kan ook autorijden, maar als we samen uitgaan wil mijn man achter het stuur. Hij heeft zijn hele leven hard (‘sportief’ noemt hij dat) gereden en is een bumperklever. Ik houd meermaals vast aan de deur

Wisselcolumn: Nel Oomes

2 september 2022

Shodo Schrijfcafé bij Pluim

We zitten in een prachtige zomer met zon – heel veel zon en met tropische temperaturen en hitte golven. Nadat we in juni en juli over vakantie en zomer hebben geschreven, heb ik deze onderwerpen achter mij gelaten.

Verjaardag verrassing

26 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

We houden er allemaal wel van om verrast te worden of niet soms? Nou.. Ik hou niet van verrassingen die voor mij bestemd zijn. Je maakt mij hier niet gelukkig mee. Althans, niet als ik weet dat ik verrast ga worden, want dan wil ik weten wat er gaat gebeuren.

Rijk en alleen

19 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills:...Ben  alweer een jaar single. Wat vind jij van het idee te vermelden dat ik vermogend ben en iemand zou kunnen onderhouden. Misschien moet ik gewoon trots zijn op wat ik bereikt heb en financieel te bieden heb.

MEE & de Wering zoekt vrijwilligers/stagiairs

19 augustus 2022

Word reismaatje bij project MEE op weg

MEE op weg is op zoek naar stagiaires ( Social Work, Mbo en Hbo) voor het komend schooljaar die kinderen en jongeren met een (lichte) beperking zelfstandig willen leren reizen. Mensen die zelfstandig kunnen reizen, zijn zelfredzamer en

Schoonheid van het leven

12 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Wauw een prachtige kans ligt er op mijn pad met het aanbod columns te gaan schrijven voor Flessenpost Alkmaar. Ik zal mijzelf voorstellen, mijn naam is Cindy Schrikkema-Stofberg, ik ben getrouwd, heb

Na 23 jaar hebben we niks meer samen

12 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills: Deze vakantie zijn mijn vrouw en ik tot de conclusie gekomen dat wij na 23 jaar huwelijk weinig meer samen hebben. Ooit waren we heel verliefd, trouwden en kregen 2 kinderen. Over de opvoeding

Vrijwillige buurtbemiddelaars gezocht

5 augustus 2022

Professionele training en begeleiding

Bemiddelaars bemiddelen bij buren die een verstoorde relatie of conflict hebben en hier samen niet meer uitkomen. De overlast kan o.a. gaan over geluid, huisdieren, tuin en erfafscheiding, kinderen, pesterijen en verschil in dagritme.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug