Deel

advertentie

20 vragen aan Joke de Boer

Auteur van 'Riemen Vast'

20 vragen aan Joke de Boer

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Joke de Boer, die onlangs haar tweede boek ‘Riemen Vast’ uitgaf!

1. Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben Joke de Boer, in 1963 geboren in Heerhugowaard en kom uit een groot gezin van vader, moeder en acht kinderen. Ik ben de één na jongste en het was niet altijd even makkelijk om mijn plek te vinden in het gezin. Ik heb nu zelf een gezin van twee kinderen. Twee jongens die 20 en 24 jaar oud zijn. Het was een genot om deze twee mannen op te voeden en groot te zien worden. Nu ze ouder zijn heb ik meer tijd en besteed ik ook veel tijd in mijn praktijk J oké. Ik hou van wandelen, lezen en sporten en ben regelmatig bij het strand te zien. De zee in gaan doe ik ook graag.

2. Wat is jouw binding met Alkmaar?
Ik woon in Alkmaar en wij, mijn partner en ik hebben een wijnwinkel Rootring-wijnen in Alkmaar.

3. Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik achter de schermen bezig in de wijnwinkel en ik heb een eigen praktijk J oké, praktijk voor bewustZijn. Ik faciliteer in deze praktijk vooral familie opstellingen. In 2013 ben ik gecertificeerd voor systemisch werker.

4. Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
Het idee voor mijn tweede boek is ontstaan na mijn eerste boek, Geen Gordijnen. Dit boek is een verhaal over mijn leven van 3 t/m 55 jaar. Ik heb zelf een opvoeding gehad waar ik niet altijd even blij mee was. Ik stond vaak meer in de overlevingsstand. Mijn eigen gezin heeft ervoor gezorgd om meer naar mezelf te kijken. Ik wilde deze twee mannen anders opvoeden dan dat ik zelf ben opgevoed. En hoe dan? Vele overtuigingen hielpen niet meer. Ik ben mede door dit het familie opstellingen tegen gekomen. Na dit eerste boek ontstond het idee om een roman te gaan schrijven.

5. Wat voor soort boek is het?
Het is een bewustwordingsroman.

6. Kun je een korte samenvatting geven?
Hoofdpersoon Kim wil daadwerkelijk de beslissing nemen om vanuit haar hart te leven in plaats vanuit haar hoofd. De keuzes die ze maakt vanuit haar hoofd kloppen heel vaak niet. Ze gaat dan hele verhalen maken. Door die verhalen komen er emoties los die best heftig kunnen zijn. Kim komt in een wereld terecht die ze ergens wel kent, maar toch ook weer niet. Het begint al op het vliegveld Schiphol waar haar iets tentoongesteld wordt. Bestaat toeval? En wat verandert dit werkelijk in haar leven? Het Coronavirus steekt de kop op. Wat betekent dat voor Kim op het zonnige Curaçao waar ze naar toe gaat op vakantie?

7. Waar heb je je door laten inspireren?
In april 2019 was ik alleen op vakantie naar Curaçao en ik mocht logeren bij kennissen in hun huis. Hier is het idee ontstaan om dit boek te schrijven. Kim gaat op vakantie naar Curaçao.

8. Wat vond je het moeilijkste aan het proces?
Eigenlijk niets. Het schrijven zit in mij en gaat als vanzelf.

9. Wat vond je het leukste aan het proces?
Het leukste aan het proces is dat ik mijn eigen proces meeneem in het boek. Kim ervaart op Curaçao veel dingen die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling.

10. Heb je alles alleen gedaan?
Ik heb het alleen geschreven. Het vorige boek heb ik samen met een schrijfbegeleider geschreven en heb veel van hem geleerd. Het eerste boek is geredigeerd door Sandra Kaandorp, zo ook deze ‘Riemen Vast’.

11. Wat heb je zelf geleerd van het schrijven?
Het schrijven opent mijn bewustzijn. Ik vind het heerlijk om in mezelf te duiken en er woorden aan te geven wat ik ervaar, wat mijn bewustzijn op iets is.

12. Wat maakt jouw boek bijzonder ten opzichte van andere boeken?
Enerzijds is het een luchtige roman waarbij het verhaal zich afspeelt op het zonnige eiland Curaçao. Je krijgt als lezer veel leuke informatie over het eiland, maar het verhaal heeft ook hier en daar een sexy touch. Tegelijkertijd weet ik zeker dat de lezer zich zal herkennen in een of meer levenslessen waarover ik schrijf. Het leest lekker weg, maar zet je ook aan tot denken. Een bewustwordingsroman dus.

13. Voor welke doelgroep is het geschreven?
Voor een ieder die interesse heeft in bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

14. Hoe kan jouw boek mensen helpen?
Het boek helpt om mensen aan te zetten om met hun eigen persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn of hier aan te beginnen. Mijn boek is mijn waarheid en mensen die het gaan lezen hoeven niet mijn waarheid aan te nemen. Een ieder mag goed voelen waar ze op aan haken.

15. Waarom heb je gekozen voor het zelfstandig uitgeven?
Ik heb ervoor gekozen om mijn boek in eigen beheer uit te geven. Je hebt dan de volledige vrijheid en hoeft niet te voldoen aan verwachtingen van een uitgever. Daarnaast heb ik gekozen voor het platform Pumbo. Hier kun je kleine oplagen laten drukken.

16. Waar kunnen mensen jouw boek bestellen?
www.jokedeboeropstellingen.nl

17. Wil je in de toekomst nog meer schrijven?
Er komt waarschijnlijk nog wel een derde boek aan, maar ik heb nu nog geen idee waar dit over moet gaan.

18. Wat is er zo mooi aan Alkmaar?
Het is een gezellige stad. Vooral de oude stad vind ik het leukste gedeelte van Alkmaar. Je hebt hier alles. Van bioscoop tot theater en veel gezellige plekjes om te eten en te drinken.

19. Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?
Ik vind het heerlijk in het park van Alkmaar dat om de stad heen loopt.

20. Waar ga jij het liefst iets drinken of eten in Alkmaar?
Ik ga graag naar restaurant ’t Fnidsen, waar ze al onze wijnen van Rootring-wijnen in het assortiment hebben. Je kan er alleen wijn drinken met een bite of een high-wine nemen, maar uitgebreid dineren is ook super. Mooie gerechten. Ik hou van heerlijk eten. Ook Rue de la plume en Fernando’s zijn favoriet. Voor een lunch vind ik ‘Echt’ een leuke tent.


Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Rijk en alleen

19 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills:...Ben  alweer een jaar single. Wat vind jij van het idee te vermelden dat ik vermogend ben en iemand zou kunnen onderhouden. Misschien moet ik gewoon trots zijn op wat ik bereikt heb en financieel te bieden heb.

MEE & de Wering zoekt vrijwilligers/stagiairs

19 augustus 2022

Word reismaatje bij project MEE op weg

MEE op weg is op zoek naar stagiaires ( Social Work, Mbo en Hbo) voor het komend schooljaar die kinderen en jongeren met een (lichte) beperking zelfstandig willen leren reizen. Mensen die zelfstandig kunnen reizen, zijn zelfredzamer en

Schoonheid van het leven

12 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Wauw een prachtige kans ligt er op mijn pad met het aanbod columns te gaan schrijven voor Flessenpost Alkmaar. Ik zal mijzelf voorstellen, mijn naam is Cindy Schrikkema-Stofberg, ik ben getrouwd, heb

Na 23 jaar hebben we niks meer samen

12 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills: Deze vakantie zijn mijn vrouw en ik tot de conclusie gekomen dat wij na 23 jaar huwelijk weinig meer samen hebben. Ooit waren we heel verliefd, trouwden en kregen 2 kinderen. Over de opvoeding

Vrijwillige buurtbemiddelaars gezocht

5 augustus 2022

Professionele training en begeleiding

Bemiddelaars bemiddelen bij buren die een verstoorde relatie of conflict hebben en hier samen niet meer uitkomen. De overlast kan o.a. gaan over geluid, huisdieren, tuin en erfafscheiding, kinderen, pesterijen en verschil in dagritme.

Zelluf laten doen

5 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills: Onze dochter belt me geregeld om uit te huilen over iets dat haar vriend heeft gezegd of gedaan. Ze zijn 1,5 jaar geleden samen gaan wonen. Haar vader en ik waren niet enthousiast omdat

Workshop collage maken

29 juli 2022

Bij de Sociëteit

Collage is een kunstvorm en techniek waarbij papier in stukken wordt gescheurd of geknipt. Talloze kunstenaars maakten gebruik van deze techniek zoals; Pablo Picasso, Alida Pott en Hannah Høch. 's Ochtends is er eerst een korte

Niet bemoeien met de scheiding

29 juli 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn broer is voor de tweede keer getrouwd en het gaat weer niet goed. Mijn (huidige) schoonzusje met wie ik het goed kan vinden heeft haar zorgen met mij gedeeld. Ik zie hetzelfde gebeuren als aan het

Slim op reis: 13 handige tips & tricks

7 juli 2022

Voor een zorgeloze vakantie

Het is eindelijk zomer, en dat betekent dat je vakantie steeds dichterbij komt! Nog even die laatste paar werkdagen doorkomen, en dan kan je vakantie eindelijk beginnen. Misschien heb je wel een luxe vliegreis naar Curaçao geboekt,

Hoe kan ik mijn man weer vertrouwen na zijn affaire?

7 juli 2022

Column: Wills

Beste Wills: Vorig jaar kwam ik erachter dat mijn man een affaire had. Hij heeft spijt betuigd, de affaire beëindigd en we zijn in relatietherapie gegaan. 6 maanden later bleek hij nog steeds contact met haar te hebben.

20 vragen aan Saskia van der Elst

1 juli 2022

Toneeljuf voor volwassenen

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Saskia van der Elst, 'Toneeljuf' voor volwassenen!

Geen kinderwens

1 juli 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriend wil dolgraag een gezin, maar ik heb nooit een kinderwens gehad. Ik zie op tegen de aanslag op mijn lichaam en tegen de verantwoordelijkheid. Bij mij thuis kwam de zorg voor de kinderen neer op mijn moeder,

20 vragen aan Oscar Keyser

24 juni 2022

Een jonge Alkmaarse filmmaker

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Oscar Keyser, die de Alkmaarse korte film 'Bertje' maakte. 

Hoe heb jij de pandemie ervaren?

17 juni 2022

Vragenlijst GGD voor jongeren (18-25)

Ben jij een jongvolwassene? Hoe heb jij de coronapandemie ervaren? De GGD wil graag weten hoe het nu met jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar in Alkmaar gaat. Vul de vragenlijst in en maak

Tijd om te gaan

10 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Al veel te lang hebben wij onenigheid over hoe laat we vertrekken als we ergens naar toe gaan. Mijn man is van het laatste nippertje, terwijl ik liever ruim de tijd neem, dan kan ik  even landen,

Gras, groen, buren

3 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo rusteloos de laatste tijd.  Mijn vriend is een lieve, verantwoordelijke man en een leuke vader, niks mis mee. Toch fantaseer ik over iets anders binnen onze relatie: 1. Samen blijven maar af en toe andere mensen zien

Vrijwilligers worden bedankt

3 juni 2022

Met een cadeau of activiteit

Vrijwilligers geven de wereld kleur. Bij het opknappen en bijhouden van tuinen, bij het vervoeren van personen, bij de voetbaltraining van de jeugd, bij de koffieronde in het ziekenhuis, bij evenementen en festivals,

Stank voor dank

27 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Doordat wij de hoogbejaarde eigenaar kennen die ervan af wilde heeft een vriend, die wij erover tipten, met weinig inspanning en ver onder de marktwaarde een huisje kunnen kopen op een heerlijke plek.

20 vragen aan Sil de Weerd

27 mei 2022

Van Beter (W)eten

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Sil de Weerd, van Beter (W)eten!

Ziekte en aandacht

20 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vrouw is ernstig ziek en daar wordt soms eigenaardig op gereageerd. Een vriendin van haar merkte op toen ze elkaar zagen na de zoveelste chemo: “Oh, hier was ik niet op voorbereid, wat zie je er beroerd uit”. Haar zus wilde langskomen

Iemands naam vergeten, wat nu?

20 mei 2022

Dit kun je doen als je iemands naam vergeten bent

Het overkomt iedereen weleens: je hebt je aan iemand voorgesteld, maar een paar minuten later weet je al niet meer hoe diegene heet. Of je komt iemand tegen die je lang niet hebt gezien en diens naam is uit je geheugen verdwenen. Er zijn gelukkig meerdere trucjes

20 vragen aan Julia Rotgans

13 mei 2022

Van Julia Rotgans Fotografie

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Winnaars Vergroenactie verrast

13 mei 2022

250 Alkmaarders winnen groenmix

Maar liefst 451 bewoners deden mee aan de Vergroenactie. De gemeente verraste 25 winnaars met een inheemse Vergroenmix vol kleurrijke zomerbloembollen. Iedere winnaar kreeg een extra Vergroenmix cadeau om zelf aan een vriend(in),

Stilte na de eerste date

13 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Na mijn scheiding heb ik me aangemeld bij een wandel-app en de eerste ‘date’ die ik had was leuk. Een sportieve, grappige man die ook nog eens veel van vogels wist. We hebben over en weer veel gedeeld over onze verledens. En toen … niks.

Gratis Training Vertrouwenscontactpersoon

13 mei 2022

Handelen tegen Grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie en/of grensoverschrijdend gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. We zien steeds vaker nieuwsitems die aan dit onderwerp gewijd zijn. Een vertrouwenscontactpersoon is een belangrijke schakel bij verenigingen,

Dé badmodetrends van 2022

6 mei 2022

6 trends voor het strandseizoen

Yes, het strandseizoen ligt om de hoek! Is dat niet heerlijk? Dat het enige waar je je zorgen over hoeft te maken, is welke bikini je aantrekt? Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

De Bemiddelkamer zoekt vrijwilligers

6 mei 2022

Voor het bemiddelen bij buurtconflicten

Stichting De Bemiddelingskamer heeft jaren ervaring en is gespecialiseerd in burenbemiddeling.  Goed opgeleide en ervaren vrijwilligers bemiddelen op verzoek bij burenproblemen. Ze luisteren naar het verhaal van beide buren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

Vrede op je eigen vierkante meter…

29 april 2022

Column: Henriëtte Maas

We schreven over hoe we op dit moment vrede in ons eigen leven ervaren en over hoe vrede voelt in ons eigen leven. Hoe maken we vrede zichtbaar? Er is een prachtig verhaal over twee wolven, de wolven van goed en kwaad, die in ieder mens leven.

Gezocht: vakantiegezinnen voor kwetsbare kinderen

29 april 2022

Een fijne zomer voor Europese kinderen

Elk jaar komen er honderden kwetsbare kinderen uit verschillende Europese landen op vakantie bij Nederlandse gezinnen via Europa Kinderhulp. Meer dan tien procent van deze kinderen verblijft bij Noord-Hollandse vakantiegezinnen.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Dating voor jongeren met autisme

22 april 2022

Aut-dating op maandag 2 mei

Op maandag 2 mei vindt de eerste Aut-dating plaats. Een avond georganiseerd voor jongeren met een vorm van autisme die op zoek zijn naar een partner/relatie. De behoefte bij de jongeren is aanwezig.

Wijkcentrum Mare Nostrum zoekt bestuursleden

15 april 2022

Draag bij aan de groei en bloei van het wijkcentrum

Wijkcentrum Mare Nostrum is een bruisend, goed bezocht wijkcentrum in de multiculturele wijk De Mare. In het wijkcentrum wordt een keur aan activiteiten voor alle wijk- en buurtbewoners georganiseerd en biedt plaats aan vaste- en incidentele huurders in de diverse ruimten die het wijkcentrum rijk is.

Wat vieren we met Pasen?

15 april 2022

De tradities op een rijtje

In 2022 begon het riedeltje op donderdag 14 april met Witte Donderdag, en op maandag 18 april sluiten we het paasweekend af met Tweede Paasdag. Maar wat vieren we precies? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug