Deel

advertentie

20 vragen aan Laurens Bakker

ZZP'er videoproductie

20 vragen aan Laurens Bakker

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Laurens Bakker, ZZp’er in de videoproductie.

1. Vertel eens iets over jezelf.

Mijn naam is Laurens Bakker, dat is tevens ook de naam van mijn onderneming. Ik ben woonachtig in Amsterdam, opgegroeid in Bergen en ben veel in Alkmaar te vinden. Mijn onderneming betreft een eenmans videoproductie bedrijf. Ik doe concepting, camera en montage. Of een van de taken los, afhankelijk van de wensen van de klant uiteraard.

2. Hoe is jouw liefde voor film ontstaan?

Mijn liefde voor dit vak is eigenlijk ontstaan in film. Sinds jong af aan keek ik thuis al met mijn vader mee naar films van vele soorten en maten. Sinds dien is de passie voor film gegroeid en uitgebreid. Je kijkt meer, leert meer kennen, Amerikaans, Italiaans, Japans. Noem het maar op. Elk land heeft zijn eigen indrukwekkende manieren van de kijker roeren. En wanneer de focus van je leven zich richt op film, duurt het niet lang voordat je benieuwd wordt hoe het gemaakt wordt. En daar startte een nieuwe interesse. Zelf maken.

3. Hoe heb je dit jezelf aangeleerd?

Mijn vader filmde vroeger ook veel dus ik had als kind al geregeld een camera in mijn hand. Nadat ik mijn middelbare school heb afgemaakt ben ik een audiovisuele studie gaan doen op het Media College. Als je de basis eenmaal weet is het een kwestie van oefenen en ontdekken. Dus dat ben ik gaan doen. Fotograferen, videoclips maken. Regisseren, schrijven en monteren. Stage lopen en nog meer films kijken ter inspiratie. Inmiddels studeer ik Media en Cultuur op de Universiteit van Amsterdam met een focus op film.

4. Waarom heb je besloten hier je werk van te maken?

Na lang en met plezier in de horeca te hebben gewerkt, werd het met steeds meer duidelijk dat mijn toekomst in film en video lag. Toen de Coronapandemie uitbrak en ik mijn werkuren van het rooster zag verdwijnen, besloot ik dat het moment was aangebroken om nóg meer met video te gaan doen. Dus ik heb mij ingeschreven in de Kamer van Koophandel en de rest in geschiedenis.

5. Wat voor soort opdrachten doe jij?

Voornamelijk korte video’s voor de cultuursector. Verder interviews, items voor lokale TV, videoclips, trouwvideo’s of event videos (after movies).

6. Wat zijn de grootste uitdagingen die je in je op een set tegenkomt?

Goede vraag, dat zou denk ik het snel schakelen moeten zijn. Soms (bijna altijd) heb je alle mogelijke voorbereidingen getroffen en gebeurt er iets buiten je macht waar je geen invloed op hebt. De kunst van een goede pre-productie is dat er nooit wat buiten je macht ligt, maar dat lukt niet altijd. Als er dus opeens onvoorziene uitdagingen om de hoek komen kijken, is de truc om snel te schakelen, en je plan te herinterpreteren en aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Gelukkig brengen juist dit soort keuzes de beste resultaten.

7. Wat maakt jouw werk leuk?

Zoveel verschillende dingen. Meest primair zou ik zeggen dat je op veel verschillende plaatsen komt en veel verschillende niches meemaakt. Het ene moment film je een video met Job Cohen, het andere moment schiet je een videoclip in de duinen van Egmond om 3 uur ‘s nachts. Meer dan dat is het het wow moment tijdens filmen of in de montage. Als een shot of een overgang van beelden zo goed werkt dat je denkt “Dit kan ik bewapenen om mijn verhaal te vertellen”. Kortgezegd, creatieve visualisatie van lastige inhoud.

8. Doe je echt alles alleen?

Ligt helemaal aan het project en de omvang. In de basis ben ik een ZZP’er maar als er meer productionele schaal nodig is kan ik altijd wel opschalen. Dan werk ik samen met andere ZZP’ers om te kunnen voldoen aan de wens van de klant. Soms wordt ik ook ingehuurd door andere bedrijven om zo’n ondersteunende rol te vervullen.

9. Wat trekt jou aan in Alkmaar?

Afgezien van mijn sociale kring, is het de Hollandse cultuur en het centrum. Alkmaar is in een perfecte sweet spot wat betreft omvang en intimiteit wat het gezellig en toch groots maakt.

10. Speelt jouw privéleven zich ook af in Alkmaar?

Zeker, veel van mijn vrienden wonen er. Verder is het voornamelijk mijn privé leven wat zich daar afspeelt.

11. Wie zijn jouw klanten?

Zoals ik eerder al zei, dat verschilt heel erg. Van artiesten, tot de Openbare bibliotheek Amsterdam.

12. Wat vind je zelf het leukst qua thema/opdracht?

Alles wat een creatieve en interessante visuele vertelling kan faciliteren. Een verhaal, of een abstract concept dat verteld moet worden geeft ruimte om alle middelen in te zetten en iets oprecht creatiefs te doen. Dat zijn mij favoriete opdrachten omdat ze je als videomaker uitdagen om je volledige visuele kracht te testen.

13. Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt in je werk?

Dat is toch wel het moment dat een acteur verkleed als ‘verstoppiet’ bedolven werd in een badkuip vol met pepernoten. Als je dan die 16e zak pepernoten openscheurt om het laatste stukje van zijn neus te bedekken denk je toch wel even bij jezelf ‘wat ben ik in godsnaam aan het doen’. Video is wel erg mooi geworden.

14. Hoe kunnen klanten jou bereiken?

Via mijn werkmail: [email protected] Je kan me ook bellen of WhatsAppen op 06-373 470 60

15. Waarin onderscheid jij je van je collega’s?

Mijn mentaliteit, kennis van film en werkmotivatie. Ik werk niet (direct) voor geld, maar louter voor passie. Mijn prijzen zijn dan ook erg flexibel.

16. Wat is jouw specialisme?

Montage in de eerste instantie. Maar daarbij zou ik zeggen dat het in denkwerk en overkoepelende filosofie van visualisatie zit. Altijd opzoek zijn naar de meest krachtige wijze van vertellen.

17. Hoe heb jij je moeten aanpassen aan coronamaatregelen?

Op grotere sets was het even zoeken hoe dat allemaal moest gaan werken. De basis regels volgen en doorwerken. Met kleinere projecten viel het erg mee hoeveel het de productie ophield.

18. Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

Als ongedefinieerd. Zoals ik zeg werk ik voornamelijk uit passie en is mijn kracht niet perse business strategie uiteenzetten. Ik ga door met mooie video’s maken voor interessante klanten, en probeer daarbij zoveel mogelijk te genieten van mijn werk.

19. Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?

Qua uitgaan, speciaal bier café De Boom. Verder kan ik genieten van het Stadspark, de Grote Kerk of het oude centrum.

20. Waar ga jij het liefst iets drinken of eten nu de horeca weer open is?

Drinken het liefst in De Boom, goed kennisvaardig personeel en altijd een goede sfeer. Qua eten, eigenlijk alles wat een beetje sfeer en intimiteit heeft. Daarbij is Bodrum de enige plek in heel Noord-Holland waar ik Kebab of Shoarma haal. Absoluut subliem in dat aspect.


Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

20 vragen aan Laurens Bakker 20 vragen aan Laurens Bakker
advertentie

Meer 'Lifestyle':

20 vragen aan Oscar Keyser

24 juni 2022

Een jonge Alkmaarse filmmaker

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Oscar Keyser, die de Alkmaarse korte film 'Bertje' maakte. 

Hoe heb jij de pandemie ervaren?

17 juni 2022

Vragenlijst GGD voor jongeren (18-25)

Ben jij een jongvolwassene? Hoe heb jij de coronapandemie ervaren? De GGD wil graag weten hoe het nu met jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar in Alkmaar gaat. Vul de vragenlijst in en maak

20 vragen aan Joke de Boer

10 juni 2022

Auteur van 'Riemen Vast'

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Joke de Boer, die onlangs haar tweede boek 'Riemen Vast' uitgaf!

Tijd om te gaan

10 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Al veel te lang hebben wij onenigheid over hoe laat we vertrekken als we ergens naar toe gaan. Mijn man is van het laatste nippertje, terwijl ik liever ruim de tijd neem, dan kan ik  even landen,

Gras, groen, buren

3 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo rusteloos de laatste tijd.  Mijn vriend is een lieve, verantwoordelijke man en een leuke vader, niks mis mee. Toch fantaseer ik over iets anders binnen onze relatie: 1. Samen blijven maar af en toe andere mensen zien

Vrijwilligers worden bedankt

3 juni 2022

Met een cadeau of activiteit

Vrijwilligers geven de wereld kleur. Bij het opknappen en bijhouden van tuinen, bij het vervoeren van personen, bij de voetbaltraining van de jeugd, bij de koffieronde in het ziekenhuis, bij evenementen en festivals,

Stank voor dank

27 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Doordat wij de hoogbejaarde eigenaar kennen die ervan af wilde heeft een vriend, die wij erover tipten, met weinig inspanning en ver onder de marktwaarde een huisje kunnen kopen op een heerlijke plek.

20 vragen aan Sil de Weerd

27 mei 2022

Van Beter (W)eten

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Sil de Weerd, van Beter (W)eten!

Ziekte en aandacht

20 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vrouw is ernstig ziek en daar wordt soms eigenaardig op gereageerd. Een vriendin van haar merkte op toen ze elkaar zagen na de zoveelste chemo: “Oh, hier was ik niet op voorbereid, wat zie je er beroerd uit”. Haar zus wilde langskomen

Iemands naam vergeten, wat nu?

20 mei 2022

Dit kun je doen als je iemands naam vergeten bent

Het overkomt iedereen weleens: je hebt je aan iemand voorgesteld, maar een paar minuten later weet je al niet meer hoe diegene heet. Of je komt iemand tegen die je lang niet hebt gezien en diens naam is uit je geheugen verdwenen. Er zijn gelukkig meerdere trucjes

20 vragen aan Julia Rotgans

13 mei 2022

Van Julia Rotgans Fotografie

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Winnaars Vergroenactie verrast

13 mei 2022

250 Alkmaarders winnen groenmix

Maar liefst 451 bewoners deden mee aan de Vergroenactie. De gemeente verraste 25 winnaars met een inheemse Vergroenmix vol kleurrijke zomerbloembollen. Iedere winnaar kreeg een extra Vergroenmix cadeau om zelf aan een vriend(in),

Stilte na de eerste date

13 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Na mijn scheiding heb ik me aangemeld bij een wandel-app en de eerste ‘date’ die ik had was leuk. Een sportieve, grappige man die ook nog eens veel van vogels wist. We hebben over en weer veel gedeeld over onze verledens. En toen … niks.

Gratis Training Vertrouwenscontactpersoon

13 mei 2022

Handelen tegen Grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie en/of grensoverschrijdend gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. We zien steeds vaker nieuwsitems die aan dit onderwerp gewijd zijn. Een vertrouwenscontactpersoon is een belangrijke schakel bij verenigingen,

Dé badmodetrends van 2022

6 mei 2022

6 trends voor het strandseizoen

Yes, het strandseizoen ligt om de hoek! Is dat niet heerlijk? Dat het enige waar je je zorgen over hoeft te maken, is welke bikini je aantrekt? Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

De Bemiddelkamer zoekt vrijwilligers

6 mei 2022

Voor het bemiddelen bij buurtconflicten

Stichting De Bemiddelingskamer heeft jaren ervaring en is gespecialiseerd in burenbemiddeling.  Goed opgeleide en ervaren vrijwilligers bemiddelen op verzoek bij burenproblemen. Ze luisteren naar het verhaal van beide buren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

Vrede op je eigen vierkante meter…

29 april 2022

Column: Henriëtte Maas

We schreven over hoe we op dit moment vrede in ons eigen leven ervaren en over hoe vrede voelt in ons eigen leven. Hoe maken we vrede zichtbaar? Er is een prachtig verhaal over twee wolven, de wolven van goed en kwaad, die in ieder mens leven.

Gezocht: vakantiegezinnen voor kwetsbare kinderen

29 april 2022

Een fijne zomer voor Europese kinderen

Elk jaar komen er honderden kwetsbare kinderen uit verschillende Europese landen op vakantie bij Nederlandse gezinnen via Europa Kinderhulp. Meer dan tien procent van deze kinderen verblijft bij Noord-Hollandse vakantiegezinnen.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Dating voor jongeren met autisme

22 april 2022

Aut-dating op maandag 2 mei

Op maandag 2 mei vindt de eerste Aut-dating plaats. Een avond georganiseerd voor jongeren met een vorm van autisme die op zoek zijn naar een partner/relatie. De behoefte bij de jongeren is aanwezig.

Wijkcentrum Mare Nostrum zoekt bestuursleden

15 april 2022

Draag bij aan de groei en bloei van het wijkcentrum

Wijkcentrum Mare Nostrum is een bruisend, goed bezocht wijkcentrum in de multiculturele wijk De Mare. In het wijkcentrum wordt een keur aan activiteiten voor alle wijk- en buurtbewoners georganiseerd en biedt plaats aan vaste- en incidentele huurders in de diverse ruimten die het wijkcentrum rijk is.

Wat vieren we met Pasen?

15 april 2022

De tradities op een rijtje

In 2022 begon het riedeltje op donderdag 14 april met Witte Donderdag, en op maandag 18 april sluiten we het paasweekend af met Tweede Paasdag. Maar wat vieren we precies? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Voor als het straks weer zomer is

8 april 2022

Je eigen buitenkeuken, dat wil je!

In de buitenlucht koken zorgt voor een vrolijke en zorgeloze sfeer die je binnenshuis niet bereikt. Maar welke buitenkeuken zorgt voor het gemak, past bij jouw tuin, en niet geheel onbelangrijk, op welke manier wil jij koken?

20 vragen aan Hortense Assink

8 april 2022

Van Hortense Uitvaartzorg

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Hortense Assink, van Hortense Uitvaartzorg.

Crisis in samengesteld gezin

1 april 2022

Column: Wills

Beste Wills: Crisis in huis dankzij Facebook. Mijn man en ik (48) leerden elkaar kennen toen we allebei gescheiden waren en met onze vijf (bonus)kinderen vormen we nu alweer zes jaar een redelijk harmonieus samengesteld gezin. We hebben vanaf het begin onze financiële zaken gescheiden gehouden.

20 vragen aan Kim en Eugenie

1 april 2022

Van Dog with a Mission

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Kim en Eugenie van Dog with a Mission!

Doe-het-zelf lente decoraties

25 maart 2022

Simpel en fleurig

Het is ein-de-lijk lente! Wat hebben we ernaar verlangd de afgelopen tijd, de winter leek eindeloos. Daarom is nu hét moment om al je vreugde lekker terug te laten komen in je interieur. En waarom tonnen uitgeven als je zelf ook leuke lentedecoraties kan maken?

20 vragen aan Sem Rezelman

25 maart 2022

Personal trainer

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan personal trainer Sem Rezelman!

20 vragen aan Tom Nederstigt

18 maart 2022

De SRV-man van Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Tom Nederstigt, SRV-man van Alkmaar.

If you have seen it all, close your eyes

18 maart 2022

Reportage over Donicia Hofman

Ik, Donicia, ben iemand met een geschiedenis. Vanaf dat ik ben opgegroeid ,geconfronteerd geweest met seksueel geweld. Dit is een geschiedenis die ik niet goed kan verwoorden en wat ik tevens heel eng vind, om überhaupt te delen met de buitenwereld.

Wij zoeken een relatietherapeut

11 maart 2022

Column: Wills

Beste Wills: Onze relatie is niet in gevaar, maar er speelt iets waar ik graag samen met mijn man en een professionele derde over zou willen praten. Verder dan Dr. Phil gaat mijn ervaring met relatietherapie niet en mijn vraag is: hoe vinden we een goede relatietherapeut?

20 vragen aan Jacqueline Hoffschlag

4 maart 2022

Eigenaar van New Basic Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Jacqueline Hoffschlag, eigenaar van kledingwinkel New Basic in Alkmaar.

Straatintimidatie in Alkmaar

4 maart 2022

Jongeren doen hun verhaal

Straatintimidatie is het ongewenst (non-)verbaal of fysiek benaderen van personen op straat met seksueel getinte uitlatingen. Dit komt overal ter wereld veel voor en ook Alkmaar is hierop helaas geen uitzondering.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug