Deel

advertentie

20 vragen aan Oscar Keyser

Een jonge Alkmaarse filmmaker

20 vragen aan Oscar Keyser

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Oscar Keyser, die de Alkmaarse korte film ‘Bertje’ maakte.

1. Vertel eens iets over jezelf.
Mijn naam is Oscar Keyser, 24 jaar oud en ik heb heb net mijn eerste korte film gemaakt, getiteld Bertje.

2. Wat is jouw binding met Alkmaar?
Ik ben geboren en opgegroeid in Alkmaar. Hoewel ik na de middelbare school naar Amsterdam ben vertrokken, kom ik nog regelmatig terug om mijn ouders en mijn vrienden op te zoeken. Alkmaar heb ik altijd een mooie stad gevonden. Vooral in de zomer, wanneer het vele groen dat de stad rijk is tot leven komt en de grote uitgaanspleinen volstromen. Dat is wanneer de stad echt op een bijzondere manier opbloeit.

3. Wat doe je in het dagelijks leven?
Momenteel ben ik hard bezig om mijn carrière als filmmaker van de grond te krijgen. Praktisch houdt dat in dat ik hard werk om Bertje nu op zoveel mogelijk plekken te kunnen laten zien en dat ik veel tijd steek in het schrijven van een volgend project. Voor de kost werk ik parttime als videograaf en theatertechnicus voor de Openbare Bibliotheek van Amsterdam en als freelance projectionist op filmfestivals zoals CinemAsia en IDFA.

4. Hoe kwam je op het idee om de film Bertje te maken?
Het werd simpelweg tijd om een film te maken, want dat is wat ik het liefste wil gaan doen met mijn leven. In mijn studententijd had ik wel wat experimentele filmprojecten gedaan; videoclips, een geïmproviseerde kortfilm, wat set ervaring hier en daar. Maar toen ik in het laatste jaar van mijn studie zat had ik voor m’n gevoel nog steeds geen ‘echte’ film gemaakt. Al duurt Bertje maar 20 minuten, het was wel een project met een goed budget, een script waar ik hard aan heb gewerkt, acteurs die hard hebben gerepeteerd en een best wel een serieuze organisatie. Toen mijn studietijd ten einde kwam moest ik gewoon die eerste stap in echt film maken zetten, om zo als maker aan mijn volwassen leven te kunnen beginnen.

5. Wat voor soort film is het?
Bertje gaat over twee vrienden die elkaar na jaren weer opzoeken, om erachter te komen dat één van hen diep is afgegleden in de wereld van misdaad, met alle gevolgen van dien… Het is een spannende korte film die de concepten van vriendschap en volwassen worden onderzoekt.

6. Wat voor rol speelt Alkmaar in de film?
De film speelt zich volkomen af in Alkmaar en omstreken. De hoofdpersonages zijn daar opgegroeid en het is de arena waar het conflict van de film zich afspeelt.

7. Waar zijn de opnames gemaakt?
De opnames zijn gemaakt in het omliggend poldergebied van Alkmaar, in de binnenstad van Alkmaar en in café Bruintje aan het Ritsevoort. De Molen van Piet zelf hebben we ook best mooi in beeld gekregen trouwens.

8. Heb je een opleiding in de filmindustrie genoten?
Nee. Althans, ik heb geen praktische opleiding aan bijvoorbeeld de Filmacademie gevolgd. Wel heb ik aan de Universiteit van Amsterdam een master in de filmwetenschappen behaald, maar dat is puur theoretisch. Dat kan je niet echt ‘in de filmindustrie’ noemen. Je leert daar vooral nadenken over film in een bredere culturele context, en niet dus hoe je ze maakt. Dat is trouwens wel de plek waar ik een belangrijk deel van mijn vaste crew heb ontmoet. We waren allemaal filmtheorie studenten en we hebben de praktijk van het maken buiten de universiteit om geleerd.

9. Wat vond je het moeilijkste aan het proces?
Dat vind ik een lastige vraagt. Het kost allemaal veel energie, maar het levert ook een hoop energie op. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een dag 13 uur achter elkaar in een geluidsstudio gezeten. Daarna ben je natuurlijk op, maar tegelijkertijd voel je wel waarom je leeft. Omdat dit mijn passie is voelen alle uitdagingen en angsten ook als iets wat me een extra drijfveer geeft.

10. Wat vond je het leukste aan het proces?
ALLES! Ik hou gewoon ontzettend veel van films maken, scripts schrijven, repeteren met acteurs, het harde werken op de set, het monteren van de beelden, de hele rits. Alles is op z’n eigen manier uitdagend en spannend. Ik ga hier nooit meer mee stoppen.

11. Hoe lang heeft de productie van Bertje geduurd?
Een jaar. Pre-productie begon rond de lente van 2021, en tegen de lente van 2022 was het klaar.

12. Hoe was het om de regie te hebben en veel mensen aan te sturen?
Het was de eerste keer dat ik de regie had over een groter project, waar veel mensen bij betrokken zijn. En iedereen die aan de film heeft meegewerkt deed dat uit passie of liefdadigheid. Dat was nogal een uitdaging. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen de waardering voelt die hij of zij verdient en vooral dat de meest betrokken mensen ook echt het gevoel krijgen dat het net zoveel hun film is als die van mij. Want dat is ook zo: een film maak je nooit alleen.

13. Wat was je inspiratie voor Bertje?
Een gekke samensmelting van John Ford’s western ‘The Searchers’ (1956), Nescio’s korte verhaal ‘De Uitvreter’ (1911) en een lokale zwerver uit Alkmaar, wiens naam is veranderd uit respect en voorzorg.

14.Wat is het gekste dat je op de set hebt meegemaakt?
Weet je waarom ze Hollywood hebben opgericht in Sunny California en niet in Noord-Holland? Omdat het hier altijd regent. In het script heb ik de ballen gehad om overal neer te pennen dat het de hele film lang zonnig is. Dat mocht niet baten. Op de laatste draaidag waren we in een weiland bezig en kwam het met bakken uit de hemel, dus de hele crew moest schuilen onder de productie-tent. Ik was toen ontzettend bang dat de sfeer meteen zou kelderen en we de laatste beelden niet zouden kunnen draaien. Het tegenovergestelde gebeurde: de muziek ging aan, er werd gelachen en de acteurs begonnen een toneelstukje te improviseren, losjes gebaseerd op de scènes die we die dag zouden draaien. Het was hartverwarmend om te zien en zorgde voor de nodige motivatie om toch nog tussen de buien door die laatste shots te pakken.

16. Waar is Bertje te zien?
Bertje is nu ingezonden naar 7 filmfestivals, dus we moeten nog even afwachten tot de vertoningsdata bevestigd zijn, maar die zullen we in Flessenpost uit Alkmaar publiceren. Dus houd de kanalen in de gaten!

17. Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Niet lullen, maar films maken. En dat bedoel ik serieus. Ik wil gewoon keihard doorgaan en uiteindelijk speelfilms maken voor de bioscoop.

18. Waarom ben jij gek op Alkmaar?
De sfeer, de geschiedenis en de mensen natuurlijk!

19. Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?
De oude binnenstad, het stadspark aan de Singel en de Hout.

20. Waar ga jij het liefst iets drinken of eten in Alkmaar?
Proeflokaal de Boom. Dat is de beste bierboot aan deze kant van het Noord-Hollands Kanaal en natuurlijk Café Bruintje.


Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Rijk en alleen

19 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills:...Ben  alweer een jaar single. Wat vind jij van het idee te vermelden dat ik vermogend ben en iemand zou kunnen onderhouden. Misschien moet ik gewoon trots zijn op wat ik bereikt heb en financieel te bieden heb.

MEE & de Wering zoekt vrijwilligers/stagiairs

19 augustus 2022

Word reismaatje bij project MEE op weg

MEE op weg is op zoek naar stagiaires ( Social Work, Mbo en Hbo) voor het komend schooljaar die kinderen en jongeren met een (lichte) beperking zelfstandig willen leren reizen. Mensen die zelfstandig kunnen reizen, zijn zelfredzamer en

Schoonheid van het leven

12 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Wauw een prachtige kans ligt er op mijn pad met het aanbod columns te gaan schrijven voor Flessenpost Alkmaar. Ik zal mijzelf voorstellen, mijn naam is Cindy Schrikkema-Stofberg, ik ben getrouwd, heb

Na 23 jaar hebben we niks meer samen

12 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills: Deze vakantie zijn mijn vrouw en ik tot de conclusie gekomen dat wij na 23 jaar huwelijk weinig meer samen hebben. Ooit waren we heel verliefd, trouwden en kregen 2 kinderen. Over de opvoeding

Vrijwillige buurtbemiddelaars gezocht

5 augustus 2022

Professionele training en begeleiding

Bemiddelaars bemiddelen bij buren die een verstoorde relatie of conflict hebben en hier samen niet meer uitkomen. De overlast kan o.a. gaan over geluid, huisdieren, tuin en erfafscheiding, kinderen, pesterijen en verschil in dagritme.

Zelluf laten doen

5 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills: Onze dochter belt me geregeld om uit te huilen over iets dat haar vriend heeft gezegd of gedaan. Ze zijn 1,5 jaar geleden samen gaan wonen. Haar vader en ik waren niet enthousiast omdat

Workshop collage maken

29 juli 2022

Bij de Sociëteit

Collage is een kunstvorm en techniek waarbij papier in stukken wordt gescheurd of geknipt. Talloze kunstenaars maakten gebruik van deze techniek zoals; Pablo Picasso, Alida Pott en Hannah Høch. 's Ochtends is er eerst een korte

Niet bemoeien met de scheiding

29 juli 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn broer is voor de tweede keer getrouwd en het gaat weer niet goed. Mijn (huidige) schoonzusje met wie ik het goed kan vinden heeft haar zorgen met mij gedeeld. Ik zie hetzelfde gebeuren als aan het

Slim op reis: 13 handige tips & tricks

7 juli 2022

Voor een zorgeloze vakantie

Het is eindelijk zomer, en dat betekent dat je vakantie steeds dichterbij komt! Nog even die laatste paar werkdagen doorkomen, en dan kan je vakantie eindelijk beginnen. Misschien heb je wel een luxe vliegreis naar Curaçao geboekt,

Hoe kan ik mijn man weer vertrouwen na zijn affaire?

7 juli 2022

Column: Wills

Beste Wills: Vorig jaar kwam ik erachter dat mijn man een affaire had. Hij heeft spijt betuigd, de affaire beëindigd en we zijn in relatietherapie gegaan. 6 maanden later bleek hij nog steeds contact met haar te hebben.

20 vragen aan Saskia van der Elst

1 juli 2022

Toneeljuf voor volwassenen

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Saskia van der Elst, 'Toneeljuf' voor volwassenen!

Geen kinderwens

1 juli 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriend wil dolgraag een gezin, maar ik heb nooit een kinderwens gehad. Ik zie op tegen de aanslag op mijn lichaam en tegen de verantwoordelijkheid. Bij mij thuis kwam de zorg voor de kinderen neer op mijn moeder,

Hoe heb jij de pandemie ervaren?

17 juni 2022

Vragenlijst GGD voor jongeren (18-25)

Ben jij een jongvolwassene? Hoe heb jij de coronapandemie ervaren? De GGD wil graag weten hoe het nu met jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar in Alkmaar gaat. Vul de vragenlijst in en maak

20 vragen aan Joke de Boer

10 juni 2022

Auteur van 'Riemen Vast'

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Joke de Boer, die onlangs haar tweede boek 'Riemen Vast' uitgaf!

Tijd om te gaan

10 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Al veel te lang hebben wij onenigheid over hoe laat we vertrekken als we ergens naar toe gaan. Mijn man is van het laatste nippertje, terwijl ik liever ruim de tijd neem, dan kan ik  even landen,

Gras, groen, buren

3 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo rusteloos de laatste tijd.  Mijn vriend is een lieve, verantwoordelijke man en een leuke vader, niks mis mee. Toch fantaseer ik over iets anders binnen onze relatie: 1. Samen blijven maar af en toe andere mensen zien

Vrijwilligers worden bedankt

3 juni 2022

Met een cadeau of activiteit

Vrijwilligers geven de wereld kleur. Bij het opknappen en bijhouden van tuinen, bij het vervoeren van personen, bij de voetbaltraining van de jeugd, bij de koffieronde in het ziekenhuis, bij evenementen en festivals,

Stank voor dank

27 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Doordat wij de hoogbejaarde eigenaar kennen die ervan af wilde heeft een vriend, die wij erover tipten, met weinig inspanning en ver onder de marktwaarde een huisje kunnen kopen op een heerlijke plek.

20 vragen aan Sil de Weerd

27 mei 2022

Van Beter (W)eten

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Sil de Weerd, van Beter (W)eten!

Ziekte en aandacht

20 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vrouw is ernstig ziek en daar wordt soms eigenaardig op gereageerd. Een vriendin van haar merkte op toen ze elkaar zagen na de zoveelste chemo: “Oh, hier was ik niet op voorbereid, wat zie je er beroerd uit”. Haar zus wilde langskomen

Iemands naam vergeten, wat nu?

20 mei 2022

Dit kun je doen als je iemands naam vergeten bent

Het overkomt iedereen weleens: je hebt je aan iemand voorgesteld, maar een paar minuten later weet je al niet meer hoe diegene heet. Of je komt iemand tegen die je lang niet hebt gezien en diens naam is uit je geheugen verdwenen. Er zijn gelukkig meerdere trucjes

20 vragen aan Julia Rotgans

13 mei 2022

Van Julia Rotgans Fotografie

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Winnaars Vergroenactie verrast

13 mei 2022

250 Alkmaarders winnen groenmix

Maar liefst 451 bewoners deden mee aan de Vergroenactie. De gemeente verraste 25 winnaars met een inheemse Vergroenmix vol kleurrijke zomerbloembollen. Iedere winnaar kreeg een extra Vergroenmix cadeau om zelf aan een vriend(in),

Stilte na de eerste date

13 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Na mijn scheiding heb ik me aangemeld bij een wandel-app en de eerste ‘date’ die ik had was leuk. Een sportieve, grappige man die ook nog eens veel van vogels wist. We hebben over en weer veel gedeeld over onze verledens. En toen … niks.

Gratis Training Vertrouwenscontactpersoon

13 mei 2022

Handelen tegen Grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie en/of grensoverschrijdend gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. We zien steeds vaker nieuwsitems die aan dit onderwerp gewijd zijn. Een vertrouwenscontactpersoon is een belangrijke schakel bij verenigingen,

Dé badmodetrends van 2022

6 mei 2022

6 trends voor het strandseizoen

Yes, het strandseizoen ligt om de hoek! Is dat niet heerlijk? Dat het enige waar je je zorgen over hoeft te maken, is welke bikini je aantrekt? Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

De Bemiddelkamer zoekt vrijwilligers

6 mei 2022

Voor het bemiddelen bij buurtconflicten

Stichting De Bemiddelingskamer heeft jaren ervaring en is gespecialiseerd in burenbemiddeling.  Goed opgeleide en ervaren vrijwilligers bemiddelen op verzoek bij burenproblemen. Ze luisteren naar het verhaal van beide buren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

Vrede op je eigen vierkante meter…

29 april 2022

Column: Henriëtte Maas

We schreven over hoe we op dit moment vrede in ons eigen leven ervaren en over hoe vrede voelt in ons eigen leven. Hoe maken we vrede zichtbaar? Er is een prachtig verhaal over twee wolven, de wolven van goed en kwaad, die in ieder mens leven.

Gezocht: vakantiegezinnen voor kwetsbare kinderen

29 april 2022

Een fijne zomer voor Europese kinderen

Elk jaar komen er honderden kwetsbare kinderen uit verschillende Europese landen op vakantie bij Nederlandse gezinnen via Europa Kinderhulp. Meer dan tien procent van deze kinderen verblijft bij Noord-Hollandse vakantiegezinnen.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Dating voor jongeren met autisme

22 april 2022

Aut-dating op maandag 2 mei

Op maandag 2 mei vindt de eerste Aut-dating plaats. Een avond georganiseerd voor jongeren met een vorm van autisme die op zoek zijn naar een partner/relatie. De behoefte bij de jongeren is aanwezig.

Wijkcentrum Mare Nostrum zoekt bestuursleden

15 april 2022

Draag bij aan de groei en bloei van het wijkcentrum

Wijkcentrum Mare Nostrum is een bruisend, goed bezocht wijkcentrum in de multiculturele wijk De Mare. In het wijkcentrum wordt een keur aan activiteiten voor alle wijk- en buurtbewoners georganiseerd en biedt plaats aan vaste- en incidentele huurders in de diverse ruimten die het wijkcentrum rijk is.

Wat vieren we met Pasen?

15 april 2022

De tradities op een rijtje

In 2022 begon het riedeltje op donderdag 14 april met Witte Donderdag, en op maandag 18 april sluiten we het paasweekend af met Tweede Paasdag. Maar wat vieren we precies? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug