Deel

advertentie

20 vragen aan Oscar Keyser

Een jonge Alkmaarse filmmaker

20 vragen aan Oscar Keyser

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Oscar Keyser, die de Alkmaarse korte film ‘Bertje’ maakte.

1. Vertel eens iets over jezelf.
Mijn naam is Oscar Keyser, 24 jaar oud en ik heb heb net mijn eerste korte film gemaakt, getiteld Bertje.

2. Wat is jouw binding met Alkmaar?
Ik ben geboren en opgegroeid in Alkmaar. Hoewel ik na de middelbare school naar Amsterdam ben vertrokken, kom ik nog regelmatig terug om mijn ouders en mijn vrienden op te zoeken. Alkmaar heb ik altijd een mooie stad gevonden. Vooral in de zomer, wanneer het vele groen dat de stad rijk is tot leven komt en de grote uitgaanspleinen volstromen. Dat is wanneer de stad echt op een bijzondere manier opbloeit.

3. Wat doe je in het dagelijks leven?
Momenteel ben ik hard bezig om mijn carrière als filmmaker van de grond te krijgen. Praktisch houdt dat in dat ik hard werk om Bertje nu op zoveel mogelijk plekken te kunnen laten zien en dat ik veel tijd steek in het schrijven van een volgend project. Voor de kost werk ik parttime als videograaf en theatertechnicus voor de Openbare Bibliotheek van Amsterdam en als freelance projectionist op filmfestivals zoals CinemAsia en IDFA.

4. Hoe kwam je op het idee om de film Bertje te maken?
Het werd simpelweg tijd om een film te maken, want dat is wat ik het liefste wil gaan doen met mijn leven. In mijn studententijd had ik wel wat experimentele filmprojecten gedaan; videoclips, een geïmproviseerde kortfilm, wat set ervaring hier en daar. Maar toen ik in het laatste jaar van mijn studie zat had ik voor m’n gevoel nog steeds geen ‘echte’ film gemaakt. Al duurt Bertje maar 20 minuten, het was wel een project met een goed budget, een script waar ik hard aan heb gewerkt, acteurs die hard hebben gerepeteerd en een best wel een serieuze organisatie. Toen mijn studietijd ten einde kwam moest ik gewoon die eerste stap in echt film maken zetten, om zo als maker aan mijn volwassen leven te kunnen beginnen.

5. Wat voor soort film is het?
Bertje gaat over twee vrienden die elkaar na jaren weer opzoeken, om erachter te komen dat één van hen diep is afgegleden in de wereld van misdaad, met alle gevolgen van dien… Het is een spannende korte film die de concepten van vriendschap en volwassen worden onderzoekt.

6. Wat voor rol speelt Alkmaar in de film?
De film speelt zich volkomen af in Alkmaar en omstreken. De hoofdpersonages zijn daar opgegroeid en het is de arena waar het conflict van de film zich afspeelt.

7. Waar zijn de opnames gemaakt?
De opnames zijn gemaakt in het omliggend poldergebied van Alkmaar, in de binnenstad van Alkmaar en in café Bruintje aan het Ritsevoort. De Molen van Piet zelf hebben we ook best mooi in beeld gekregen trouwens.

8. Heb je een opleiding in de filmindustrie genoten?
Nee. Althans, ik heb geen praktische opleiding aan bijvoorbeeld de Filmacademie gevolgd. Wel heb ik aan de Universiteit van Amsterdam een master in de filmwetenschappen behaald, maar dat is puur theoretisch. Dat kan je niet echt ‘in de filmindustrie’ noemen. Je leert daar vooral nadenken over film in een bredere culturele context, en niet dus hoe je ze maakt. Dat is trouwens wel de plek waar ik een belangrijk deel van mijn vaste crew heb ontmoet. We waren allemaal filmtheorie studenten en we hebben de praktijk van het maken buiten de universiteit om geleerd.

9. Wat vond je het moeilijkste aan het proces?
Dat vind ik een lastige vraagt. Het kost allemaal veel energie, maar het levert ook een hoop energie op. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een dag 13 uur achter elkaar in een geluidsstudio gezeten. Daarna ben je natuurlijk op, maar tegelijkertijd voel je wel waarom je leeft. Omdat dit mijn passie is voelen alle uitdagingen en angsten ook als iets wat me een extra drijfveer geeft.

10. Wat vond je het leukste aan het proces?
ALLES! Ik hou gewoon ontzettend veel van films maken, scripts schrijven, repeteren met acteurs, het harde werken op de set, het monteren van de beelden, de hele rits. Alles is op z’n eigen manier uitdagend en spannend. Ik ga hier nooit meer mee stoppen.

11. Hoe lang heeft de productie van Bertje geduurd?
Een jaar. Pre-productie begon rond de lente van 2021, en tegen de lente van 2022 was het klaar.

12. Hoe was het om de regie te hebben en veel mensen aan te sturen?
Het was de eerste keer dat ik de regie had over een groter project, waar veel mensen bij betrokken zijn. En iedereen die aan de film heeft meegewerkt deed dat uit passie of liefdadigheid. Dat was nogal een uitdaging. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen de waardering voelt die hij of zij verdient en vooral dat de meest betrokken mensen ook echt het gevoel krijgen dat het net zoveel hun film is als die van mij. Want dat is ook zo: een film maak je nooit alleen.

13. Wat was je inspiratie voor Bertje?
Een gekke samensmelting van John Ford’s western ‘The Searchers’ (1956), Nescio’s korte verhaal ‘De Uitvreter’ (1911) en een lokale zwerver uit Alkmaar, wiens naam is veranderd uit respect en voorzorg.

14.Wat is het gekste dat je op de set hebt meegemaakt?
Weet je waarom ze Hollywood hebben opgericht in Sunny California en niet in Noord-Holland? Omdat het hier altijd regent. In het script heb ik de ballen gehad om overal neer te pennen dat het de hele film lang zonnig is. Dat mocht niet baten. Op de laatste draaidag waren we in een weiland bezig en kwam het met bakken uit de hemel, dus de hele crew moest schuilen onder de productie-tent. Ik was toen ontzettend bang dat de sfeer meteen zou kelderen en we de laatste beelden niet zouden kunnen draaien. Het tegenovergestelde gebeurde: de muziek ging aan, er werd gelachen en de acteurs begonnen een toneelstukje te improviseren, losjes gebaseerd op de scènes die we die dag zouden draaien. Het was hartverwarmend om te zien en zorgde voor de nodige motivatie om toch nog tussen de buien door die laatste shots te pakken.

16. Waar is Bertje te zien?
Bertje is nu ingezonden naar 7 filmfestivals, dus we moeten nog even afwachten tot de vertoningsdata bevestigd zijn, maar die zullen we in Flessenpost uit Alkmaar publiceren. Dus houd de kanalen in de gaten!

17. Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Niet lullen, maar films maken. En dat bedoel ik serieus. Ik wil gewoon keihard doorgaan en uiteindelijk speelfilms maken voor de bioscoop.

18. Waarom ben jij gek op Alkmaar?
De sfeer, de geschiedenis en de mensen natuurlijk!

19. Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?
De oude binnenstad, het stadspark aan de Singel en de Hout.

20. Waar ga jij het liefst iets drinken of eten in Alkmaar?
Proeflokaal de Boom. Dat is de beste bierboot aan deze kant van het Noord-Hollands Kanaal en natuurlijk Café Bruintje.


Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Driftkikker

2 december 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo’n driftkikker waar je het over had vorige week. Gestrest, perfectionistisch en opvliegend. Eens in de zoveel tijd ontplof ik thuis en scheld ik,

Energie Level

2 december 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Energie, en dan wil ik het niet hebben over de elektra- en gasrekening, want ik denk dat we daar allemaal wel een beetje nachtmerries van krijgen momenteel. Alhoewel ik

Meneertje ongeduld

25 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Hij is een liefhebbende, creatieve en betrokken man en toch, na een jaar, knaagt de twijfel over de lange termijn. Hij kan zo ongeduldig zijn. In de rij op Schiphol

Leven met diabetes

25 november 2022

Presentatie in bibliotheek Alkmaar

November is de Diabetes Awareness maand. Naar aanleiding daarvan komt Arjen Buringa uit Alkmaar op zondag 27 november vertellen over zijn leven met diabetes in de

Kinderachtig gedrag

18 november 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Kinderen zijn superleuk en zorgen er ook voor dat je jezelf soms heerlijk kinderachtig kunt gedragen. Mijn oudste twee zijn 4 handen op 1 buik en het is dat ik weet

Veranderen is moeilijk

18 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: In mijn vriendinnengroepje zorgen jouw adviezen geregeld voor levendige discussies. Je bent voor de één te direct,  voor de ander lekker no-nonsense

In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt

11 november 2022

16 november, Bibliotheek Alkmaar centrum

De bibliotheek gaat In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt, tevens klimaatburgemeester van Langedijk. Veel mensen zijn

Vriendin heeft een affaire gehad. Ik wil nu ook

11 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Nadat mijn vriendin vreemdgegaan was zijn we kort uit elkaar geweest. Ik heb me er overheen gezet en nu zijn we weer samen. Gelukkig want

Workshop schrijfcafé

4 november 2022

17 november in bibliotheek de Mare

Met elkaar schrijven is een leuk avontuur. Aan de hand van korte, inspirerende schrijfopdrachten, word je uitgenodigd om op te schrijven wat er allemaal

Romantiekzwendel

4 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Twee jaar na het overlijden van mijn man leerde ik mijn vriend kennen die al snel bij mijn introk. Ik heb hem geld geleend voor het opzetten

6 modetrends voor herfst en winter 2022/2023

28 oktober 2022

Tweed, tailoring en gorpcore

Op zoek naar dé modetrends voor de herfst en winter van 2022/2023? De zomer is nu écht voorbij en het is hoog tijd om ons te storten op het volgende seizoen.

Verliefd op iemand anders

28 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben tot mijn verwarring verliefd op een vrouw uit mijn koor. Zij heeft, net als ik, ook een echtgenoot en kinderen. Ik tel de dagen tot de koorrepetitie, fantaseer over

Kinderen spelen te weinig in de natuur…

21 oktober 2022

Daarom is er al tien jaar lang OERRR

Kinderen spelen namelijk nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit. Je kent ze vast wel: die posters die je ook in Alkmaar op meerdere plekken ziet aan de

Good luck to you

21 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben een vrouw van 53, fit en gezond, jong van geest en uiterlijk en hoor geregeld dat ik aantrekkelijk ben. Zes maanden geleden heb ik een aantrekkelijke, interessante

Leven met weinig geld

14 oktober 2022

Voor steeds meer gezinnen realiteit

Met de Algemene Beschouwingen nog vers in het geheugen gloort er voor veel gezinnen een weinig rooskleurige toekomst. In ieder geval  op korte termijn komen er steeds meer geluiden

Ex met sekswerkers

14 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Met mijn ex had ik een gecompliceerde verhouding. Hij bleek behoefte te hebben aan seksuele contacten buiten onze relatie, en dan met name met transgender prostitués.

Mijn vriend heeft zijn gezin verlaten voor mij

7 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriend heeft zijn gezin verlaten voor mij. Zijn kinderen nemen hem dat kwalijk en hebben hem een poos niet willen zien. Nadat hij veel moeite heeft gedaan

Doe maar normaal

7 oktober 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Deze titel “doe maar normaal, dan zijn we al gek genoeg” is waar ik en de generatie boven mij mee zijn opgegroeid en waarvan ik zie, merk en hoor dat hij nog heel diep geworteld zit.

De leuke dingen van de herfst!

30 september 2022

Een impopulair seizoen

De herfst, koude dagen en regen. Heel veel regen. Zo denken veel mensen over de herfst. Van alle vier seizoenen is dit toch wel de meest wispelturige: de ene dag heerlijk

Tikkende tijdbom

30 september 2022

Column: Wills

Beste Wills:  Mijn vrouw is gevoelig voor geluiden en ik ben de pineut. Ze ergert zich aan  hoe ik door het huis slof, mijn neus ophaal, thee drink, smak als ik een appel eet of

We hebben alles, behalve elkaar

23 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: We hebben alles: 3 jonge kinderen, een hond, een fijn huis met tuin en we werken allebei 4 dagen. Als ouders zijn we een goed op elkaar ingespeeld team. Niks te mekkeren

Taal technische knobbel

23 september 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Ik denk dat veel lezers zich hier wel in kunnen herkennen (zowel de man als de vrouw). Soms zeg ik iets tegen mijn man en hij kijkt mij dan aan met een verbaasde blik en denkt

Opruimen in je tuin voor de herfst

16 september 2022

6 handige tips!

De herfst is bijna weer in het land. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je niets kan doen in de tuin. Voor een schitterende tuin in de lente zijn er nu nog een paar klusjes nodig Volg deze

Moet ik mijn man vertellen dat ik ben vreemdgegaan?

16 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben vreemdgegaan met een collega tijdens een 2-daags bedrijfsuitje Hij is net als ik gelukkig getrouwd en heeft ook kinderen. Het is voor ons allebei een eenmalig

The Great Reset

9 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin liet me na vier jaar samenwonen weten dat ze meer ruimte nodig had en dat we ons verder moesten ontwikkelen, wilden we een toekomst samen

Midlife crisis of mijzelf

9 september 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Op dit moment sta ik vol op in het leven en realiseer ik mij dat er te veel leuke dingen zijn, te weinig tijd (en geld). Keuzes maken is dan wel eens lastig. Voor mensen die mij nog niet zo

Man achter het stuur

2 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik kan ook autorijden, maar als we samen uitgaan wil mijn man achter het stuur. Hij heeft zijn hele leven hard (‘sportief’ noemt hij dat) gereden en is een bumperklever. Ik houd meermaals vast aan de deur

Wisselcolumn: Nel Oomes

2 september 2022

Shodo Schrijfcafé bij Pluim

We zitten in een prachtige zomer met zon – heel veel zon en met tropische temperaturen en hitte golven. Nadat we in juni en juli over vakantie en zomer hebben geschreven, heb ik deze onderwerpen achter mij gelaten.

Verjaardag verrassing

26 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

We houden er allemaal wel van om verrast te worden of niet soms? Nou.. Ik hou niet van verrassingen die voor mij bestemd zijn. Je maakt mij hier niet gelukkig mee. Althans, niet als ik weet dat ik verrast ga worden, want dan wil ik weten wat er gaat gebeuren.

Rijk en alleen

19 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills:...Ben  alweer een jaar single. Wat vind jij van het idee te vermelden dat ik vermogend ben en iemand zou kunnen onderhouden. Misschien moet ik gewoon trots zijn op wat ik bereikt heb en financieel te bieden heb.

MEE & de Wering zoekt vrijwilligers/stagiairs

19 augustus 2022

Word reismaatje bij project MEE op weg

MEE op weg is op zoek naar stagiaires ( Social Work, Mbo en Hbo) voor het komend schooljaar die kinderen en jongeren met een (lichte) beperking zelfstandig willen leren reizen. Mensen die zelfstandig kunnen reizen, zijn zelfredzamer en

Schoonheid van het leven

12 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Wauw een prachtige kans ligt er op mijn pad met het aanbod columns te gaan schrijven voor Flessenpost Alkmaar. Ik zal mijzelf voorstellen, mijn naam is Cindy Schrikkema-Stofberg, ik ben getrouwd, heb

Na 23 jaar hebben we niks meer samen

12 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills: Deze vakantie zijn mijn vrouw en ik tot de conclusie gekomen dat wij na 23 jaar huwelijk weinig meer samen hebben. Ooit waren we heel verliefd, trouwden en kregen 2 kinderen. Over de opvoeding

Vrijwillige buurtbemiddelaars gezocht

5 augustus 2022

Professionele training en begeleiding

Bemiddelaars bemiddelen bij buren die een verstoorde relatie of conflict hebben en hier samen niet meer uitkomen. De overlast kan o.a. gaan over geluid, huisdieren, tuin en erfafscheiding, kinderen, pesterijen en verschil in dagritme.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug