Deel

advertentie

20 vragen aan Saskia van der Elst

Toneeljuf voor volwassenen

20 vragen aan Saskia van der Elst

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Saskia van der Elst, ‘Toneeljuf’ voor volwassenen!

1. Vertel eens iets over jezelf.
Mijn naam is Saskia van der Elst. Ik ben 51 jaar. Moeder van vier al wat grotere kinderen. Ik geef al ruim 25 jaar les in improvisatietheater. Het past bij mij omdat ik speels, vrolijk en enthousiast ben. Ik hou van dansen, katten, de zee, lachen en bomen.

2. Wat is jouw binding met Alkmaar?
Ik ben 13 jaar geleden in Alkmaar komen wonen. Mijn man woonde daar al met twee dochters. Onze dochter en ik zijn toen bij hun ingetrokken. Dat was best een stap. Ik had 14 jaar in Amsterdam gewoond en nog 3 jaar in Haarlem. Wel weer wennen in een nieuwe stad.

3. Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb mijn eigen bedrijf ‘De Toneeljuf’. Daarmee geef ik les in improvisatietheater, gericht op persoonlijke ontwikkeling. Ook werk ik in Haarlem in Kinderboekwinkel Kiekeboek. En ik ben moeder. Ook nu ze groter zijn blijft dat een belangrijk deel van mijn leven.

4. Hoe kwam je op het idee om Toneeljuf te worden?
Toen ik begin twintig was wilde ik graag naar de toneelschool. Ik kan goed spelen en het leek mij geweldig om van acteren mijn beroep te maken. Ik kwam helaas niet door de auditie heen en daar werd ik nogal onzeker van. Ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden om toch iets met theater te doen. Uiteindelijk vond ik via mijn HBO-opleiding en stage een prachtige werkplek bij een kindertheater in Haarlem. Daar werd ik opgeleid tot dramadocent/regisseur in het improvisatietheater.

5. Wat voor soort toneel bied jij aan?
Mijn eigen methode heet ‘Toneel om te groeien’. Ik zet toneelspelen in als manier om jezelf beter te leren kennen. Het is een vorm van persoonlijke ontwikkeling. In de spelletjes, oefeningen en scenes die we maken komen de deelnemers zichzelf steeds tegen. Spelen houdt je een spiegel voor. Je denkt dat je een rol gaat spelen, maar die rol voed je vanuit jezelf. Het zijn altijd delen van jou die naar boven komen. Juist met improvisatietheater, omdat je daarbij niet werkt met een script en vaste tekst. Dat kan confronterend zijn. Maar doordat het op een speelse luchtige manier gebeurt, valt er vooral veel te lachen.

6. Wie is je doelgroep?
Doordat corona al mijn werk stillegde had ik tijd voor bezinning. Na 25 jaar spelen met kinderen heb ik mijn werk verlegd naar volwassenen. Ik zag dat wij als volwassenen ons zo hebben aangepast aan hoe we ‘denken dat het hoort’ dat wij onszelf zijn kwijtgeraakt. Dat is zo zonde. Onder laagjes van ‘sociaal wenselijk gedrag’ zit onze ware aard verborgen. Door te spelen haal je als het ware je oorspronkelijke zelf naar boven. Dat is een mooi en emotioneel proces. Ik vind het heerlijk om met ‘grote mensen’ die uitdaging aan te gaan. Het is ontzettend dankbaar werk waarin onwijs veel gelachen wordt. Juist die luchtigheid is belangrijk. Ik werk graag met mensen die voelen dat ze vastlopen, dat er meer inzit en die bereid zijn om op een andere manier aan zichzelf te werken.

7. Waar laat je je door inspireren?
Ik laat mij inspireren door het dagelijks leven. De mensen die ik zie. Spontane invallen en ontmoetingen. Ik luister goed naar de verhalen die mensen vertellen. Ik hou van verhalen. Ik luister altijd naar de onderstroom, wat zegt iemand met z’n uitstraling en de stiltes die vallen. Daar zit het echte verhaal verstopt. Ook hou ik heel erg van kinderboeken. In kinderboeken wordt vaak heel helder verteld, waardoor de boodschap ook duidelijk is. Geen ingewikkelde verpakking of interessant gedoe. Wel vaak mooie illustraties en heel veel liefde.

8. Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?
Wat ik een uitdaging vind is mensen zover krijgen dat ze durven te gaan spelen. Ze hebben allerlei angsten en aannames over wat theater is. Ze moeten vast raar doen, een podium op, in de belangstelling staan, gekke pruiken dragen, artistiek zijn, enzovoort. Ik maak theater toegankelijk. De stap van je stoel naar de speelvloer voel je bijna niet. Bij mij hoef je als speler nergens aan te voldoen. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn en juist dat is voor mensen vaak een enge gedachte, ‘Ben ik wel goed genoeg?’. Ik wil juist zo graag dat mensen gaan voelen dat ze helemaal goed gelukt zijn, ja natuurlijk ben je goed genoeg.

9. Wat is het leukste in jouw werk?
Het is ontzettend leuk om te mogen spelen als werk. Het pure plezier te ervaren van gek doen met elkaar, zonder daarover te oordelen. Wanneer de deelnemers zichzelf daar toestemming voor geven gaan de kwartjes vallen. Dan ontdekken ze waar ze zichzelf censureren en tegenhouden. Vaak gaat dat gepaard met tranen. Ik vind het elke keer weer bijzonder om daarbij te mogen zijn. Dat mensen die kwetsbaarheid voelen en de moed vinden om het te laten zien.

10. Heb je een achtergrond in toneel?
Mijn theaterachtergrond begint op de middelbare school waar ik voor het eerst echt in een groot toneelstuk speelde. Dat vond ik helemaal geweldig. Daarna heb ik op de Theatervormingsklas gezeten en lessen gevolgd aan de Amateurtheaterschool. Ik speel nu bij een amateurgezelschap en maak mijn eigen voorstellingen.

11. Wat leer je er zelf nog van?
Ik leer van elke deelnemer, omdat iedereen een eigen aanpak nodig heeft. Ik moet als docent dus scherp zijn op wat er nodig is. Daarnaast leer ik om mijn eigen comfortzone op te rekken. Ik geef steeds nieuwe oefeningen en spellen om mezelf uit te dagen. Ik leef voor wat ik van mijn deelnemers vraag. Ik leer van hun dapperheid om zelf ook dapper te blijven.

12. Wat maakt jouw werkwijze bijzonder?
Ik ben een open persoon. Ik doe niet anders dan ik ben. Als docent stel ik mij niet boven de groep, ik ben met de groep. Ik speel mee en lach mee en ga zelf ook met regelmaat onderuit. Ik vel geen oordeel. Ik laat zien dat struikelen niet erg is, door zelf te struikelen en weer op te staan.

13. Hoe helpt toneel volwassenen?
Volwassenen hebben geleerd zich aan te passen aan wat hoort. Iedereen heeft in z’n leven wel gehoord dat bepaald gedrag niet passend was en zich moeten conformeren aan de geldende regels en normen. Om bij de groep te horen is meestal aanpassing vereist. Daarmee stoppen we iets van onszelf weg. Vaak gebeurt dat in kleine beetjes tegelijk waardoor het niet zo opvalt. Tot we op een punt komen dat het niet langer gaat. Dan raken mensen gespannen, overspannen, krijgen een burn-out of depressie en functioneren niet meer. Toneelspelen brengt je terug naar jezelf. Het weerspiegelt jou. Je kunt je niet meer verstoppen en leert op een ontspannen en vrolijke manier jezelf weer kennen. Dat is enorme winst.

14. Wat voor reacties krijg je?
De reacties van de deelnemers zijn enorm enthousiast. Op mijn website staan recensies van deelnemers. Die lees ik altijd met een grote glimlach. Het maakt mij trots en dankbaar. Het is voor mij een bevestiging dat ik iets goeds aanbied. Het is onconventioneel en lijkt eng, maar het is juist heel veilig en leuk.

15. Heb je zelf cursussen gevolgd?
Ik heb bij theatersportvereniging Papaver gespeeld in Alkmaar. Dat vond ik heel erg leuk. Theatersport is ook een vorm van improvisatietheater, ik leerde daar veel van. Ik doe altijd cursussen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo ben ik gaan zingen bij Helen Botman. Daar deed ik de cursus ‘I Sing’. Juist omdat ik heel erg bang ben om te zingen. Een beetje oprekken buiten de comfortzone helpt mij vooruit.

16. Waar kunnen mensen jou vinden?
www.toneeljuf.nl Ook ben ik actief op facebook, instagram en LinkedIn.

17. Welke ambities heb je nog voor de toekomst?
Ik ben net begonnen met het maken van een solovoorstelling over de beren op de weg die wij voor onszelf bedenken. Die wil ik volgend jaar op de planken brengen. Ik wil als spreker en inspirator aan groepen vertellen en laten voelen hoe leuk bevrijdend spelen is. Ik wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met spelen. Het verrijkt je leven namelijk en het is heel gemakkelijk toe te passen. Eigenlijk wil ik een speelrevolutie tot stand brengen.

18. Wat vind jij zo mooi aan Alkmaar?
Ik hou van Alkmaar omdat het een overzichtelijke stad is. Een vriendelijke stad. De binnenstad is prachtig natuurlijk, maar de wijk waar ik woon, de houtenhuizenbuurt, is ook geweldig. In Alkmaar is eigenlijk alles dichtbij en het is geen stad van ‘duurdoenerij’. Alkmaar is natuurlijk dichtbij bos, duin en zee. Dat vind ik heel fijn. We gaan vaak wandelen en zwemmen.

19. Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?
Ik ben dol op het park De Rekerhout. De Alkmaarderhout is ook onwijs mooi. Er zijn zoveel prachtige bomen. De Hekelstraat vind ik ook fantastisch, eigenlijk de hele oude binnenstad is mooi. Ik kom ook graag in Het Filmhuis en De Vest. We zijn getrouwd in De Sociëteit op het Luttik Oudorp. Dat heeft ook een speciaal plekje in mijn hart.

20. Waar ga jij het liefst iets drinken of eten in Alkmaar?
Ik ben vegetariër, daardoor let ik altijd wel op de kaart voor ik ergens ga eten. Mijn favorieten zijn De Binnenkomer en Uit India. Voor lunch en koffie kom ik graag bij De Koffiemolen, SOEPP en Sencha. Ik hou ook van Stadsstrand De Kade, een vrolijke originele plek.


Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Foto: Monique van den Kommer – Zilte C fotografie

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Driftkikker

2 december 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo’n driftkikker waar je het over had vorige week. Gestrest, perfectionistisch en opvliegend. Eens in de zoveel tijd ontplof ik thuis en scheld ik,

Energie Level

2 december 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Energie, en dan wil ik het niet hebben over de elektra- en gasrekening, want ik denk dat we daar allemaal wel een beetje nachtmerries van krijgen momenteel. Alhoewel ik

Meneertje ongeduld

25 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Hij is een liefhebbende, creatieve en betrokken man en toch, na een jaar, knaagt de twijfel over de lange termijn. Hij kan zo ongeduldig zijn. In de rij op Schiphol

Leven met diabetes

25 november 2022

Presentatie in bibliotheek Alkmaar

November is de Diabetes Awareness maand. Naar aanleiding daarvan komt Arjen Buringa uit Alkmaar op zondag 27 november vertellen over zijn leven met diabetes in de

Kinderachtig gedrag

18 november 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Kinderen zijn superleuk en zorgen er ook voor dat je jezelf soms heerlijk kinderachtig kunt gedragen. Mijn oudste twee zijn 4 handen op 1 buik en het is dat ik weet

Veranderen is moeilijk

18 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: In mijn vriendinnengroepje zorgen jouw adviezen geregeld voor levendige discussies. Je bent voor de één te direct,  voor de ander lekker no-nonsense

In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt

11 november 2022

16 november, Bibliotheek Alkmaar centrum

De bibliotheek gaat In gesprek met… duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt, tevens klimaatburgemeester van Langedijk. Veel mensen zijn

Vriendin heeft een affaire gehad. Ik wil nu ook

11 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Nadat mijn vriendin vreemdgegaan was zijn we kort uit elkaar geweest. Ik heb me er overheen gezet en nu zijn we weer samen. Gelukkig want

Workshop schrijfcafé

4 november 2022

17 november in bibliotheek de Mare

Met elkaar schrijven is een leuk avontuur. Aan de hand van korte, inspirerende schrijfopdrachten, word je uitgenodigd om op te schrijven wat er allemaal

Romantiekzwendel

4 november 2022

Column: Wills

Beste Wills: Twee jaar na het overlijden van mijn man leerde ik mijn vriend kennen die al snel bij mijn introk. Ik heb hem geld geleend voor het opzetten

6 modetrends voor herfst en winter 2022/2023

28 oktober 2022

Tweed, tailoring en gorpcore

Op zoek naar dé modetrends voor de herfst en winter van 2022/2023? De zomer is nu écht voorbij en het is hoog tijd om ons te storten op het volgende seizoen.

Verliefd op iemand anders

28 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben tot mijn verwarring verliefd op een vrouw uit mijn koor. Zij heeft, net als ik, ook een echtgenoot en kinderen. Ik tel de dagen tot de koorrepetitie, fantaseer over

Kinderen spelen te weinig in de natuur…

21 oktober 2022

Daarom is er al tien jaar lang OERRR

Kinderen spelen namelijk nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit. Je kent ze vast wel: die posters die je ook in Alkmaar op meerdere plekken ziet aan de

Good luck to you

21 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben een vrouw van 53, fit en gezond, jong van geest en uiterlijk en hoor geregeld dat ik aantrekkelijk ben. Zes maanden geleden heb ik een aantrekkelijke, interessante

Leven met weinig geld

14 oktober 2022

Voor steeds meer gezinnen realiteit

Met de Algemene Beschouwingen nog vers in het geheugen gloort er voor veel gezinnen een weinig rooskleurige toekomst. In ieder geval  op korte termijn komen er steeds meer geluiden

Ex met sekswerkers

14 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Met mijn ex had ik een gecompliceerde verhouding. Hij bleek behoefte te hebben aan seksuele contacten buiten onze relatie, en dan met name met transgender prostitués.

Mijn vriend heeft zijn gezin verlaten voor mij

7 oktober 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriend heeft zijn gezin verlaten voor mij. Zijn kinderen nemen hem dat kwalijk en hebben hem een poos niet willen zien. Nadat hij veel moeite heeft gedaan

Doe maar normaal

7 oktober 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Deze titel “doe maar normaal, dan zijn we al gek genoeg” is waar ik en de generatie boven mij mee zijn opgegroeid en waarvan ik zie, merk en hoor dat hij nog heel diep geworteld zit.

De leuke dingen van de herfst!

30 september 2022

Een impopulair seizoen

De herfst, koude dagen en regen. Heel veel regen. Zo denken veel mensen over de herfst. Van alle vier seizoenen is dit toch wel de meest wispelturige: de ene dag heerlijk

Tikkende tijdbom

30 september 2022

Column: Wills

Beste Wills:  Mijn vrouw is gevoelig voor geluiden en ik ben de pineut. Ze ergert zich aan  hoe ik door het huis slof, mijn neus ophaal, thee drink, smak als ik een appel eet of

We hebben alles, behalve elkaar

23 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: We hebben alles: 3 jonge kinderen, een hond, een fijn huis met tuin en we werken allebei 4 dagen. Als ouders zijn we een goed op elkaar ingespeeld team. Niks te mekkeren

Taal technische knobbel

23 september 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Ik denk dat veel lezers zich hier wel in kunnen herkennen (zowel de man als de vrouw). Soms zeg ik iets tegen mijn man en hij kijkt mij dan aan met een verbaasde blik en denkt

Opruimen in je tuin voor de herfst

16 september 2022

6 handige tips!

De herfst is bijna weer in het land. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je niets kan doen in de tuin. Voor een schitterende tuin in de lente zijn er nu nog een paar klusjes nodig Volg deze

Moet ik mijn man vertellen dat ik ben vreemdgegaan?

16 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben vreemdgegaan met een collega tijdens een 2-daags bedrijfsuitje Hij is net als ik gelukkig getrouwd en heeft ook kinderen. Het is voor ons allebei een eenmalig

The Great Reset

9 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vriendin liet me na vier jaar samenwonen weten dat ze meer ruimte nodig had en dat we ons verder moesten ontwikkelen, wilden we een toekomst samen

Midlife crisis of mijzelf

9 september 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Op dit moment sta ik vol op in het leven en realiseer ik mij dat er te veel leuke dingen zijn, te weinig tijd (en geld). Keuzes maken is dan wel eens lastig. Voor mensen die mij nog niet zo

Man achter het stuur

2 september 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik kan ook autorijden, maar als we samen uitgaan wil mijn man achter het stuur. Hij heeft zijn hele leven hard (‘sportief’ noemt hij dat) gereden en is een bumperklever. Ik houd meermaals vast aan de deur

Wisselcolumn: Nel Oomes

2 september 2022

Shodo Schrijfcafé bij Pluim

We zitten in een prachtige zomer met zon – heel veel zon en met tropische temperaturen en hitte golven. Nadat we in juni en juli over vakantie en zomer hebben geschreven, heb ik deze onderwerpen achter mij gelaten.

Verjaardag verrassing

26 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

We houden er allemaal wel van om verrast te worden of niet soms? Nou.. Ik hou niet van verrassingen die voor mij bestemd zijn. Je maakt mij hier niet gelukkig mee. Althans, niet als ik weet dat ik verrast ga worden, want dan wil ik weten wat er gaat gebeuren.

Rijk en alleen

19 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills:...Ben  alweer een jaar single. Wat vind jij van het idee te vermelden dat ik vermogend ben en iemand zou kunnen onderhouden. Misschien moet ik gewoon trots zijn op wat ik bereikt heb en financieel te bieden heb.

MEE & de Wering zoekt vrijwilligers/stagiairs

19 augustus 2022

Word reismaatje bij project MEE op weg

MEE op weg is op zoek naar stagiaires ( Social Work, Mbo en Hbo) voor het komend schooljaar die kinderen en jongeren met een (lichte) beperking zelfstandig willen leren reizen. Mensen die zelfstandig kunnen reizen, zijn zelfredzamer en

Schoonheid van het leven

12 augustus 2022

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Wauw een prachtige kans ligt er op mijn pad met het aanbod columns te gaan schrijven voor Flessenpost Alkmaar. Ik zal mijzelf voorstellen, mijn naam is Cindy Schrikkema-Stofberg, ik ben getrouwd, heb

Na 23 jaar hebben we niks meer samen

12 augustus 2022

Column: Wills

Beste Wills: Deze vakantie zijn mijn vrouw en ik tot de conclusie gekomen dat wij na 23 jaar huwelijk weinig meer samen hebben. Ooit waren we heel verliefd, trouwden en kregen 2 kinderen. Over de opvoeding

Vrijwillige buurtbemiddelaars gezocht

5 augustus 2022

Professionele training en begeleiding

Bemiddelaars bemiddelen bij buren die een verstoorde relatie of conflict hebben en hier samen niet meer uitkomen. De overlast kan o.a. gaan over geluid, huisdieren, tuin en erfafscheiding, kinderen, pesterijen en verschil in dagritme.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug