HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

20 Vragen aan…

Friso Stilma van Wijn. & Pop-Up Proeven

20 Vragen aan…

Elke week een andere ondernemer in Alkmaar. Deze week is het de beurt aan Friso Stilma, eigenaar van Wijn. & Pop-Up Proeven.

1. Vertel eens iets over jezelf?

Mijn naam is Friso Stilma, 43 jaar oud. Ben opgegroeid in de kop van Noord-Holland en via Amsterdam en Haarlem sinds 5 jaar neergestreken in het mooie Alkmaar. Ik zit graag op de racefiets, maar ook net zo lief in ons bootje over de Alkmaarse grachten. Genietend van een goed glas wijn en eten met vrienden.

2. Vertel eens iets over het ontstaan van je winkel?

Het is eigenlijk allemaal begonnen met het verzorgen van wijnproeverijen. Voornamelijk met de wijnen van vrienden van mij uit Zuid-Frankrijk aangevuld met wat bevriende wijnmakers daar uit de buurt. Op een bepaald moment groeit de vraag naar proeverijen, maar ook de wijnen zelf, letterlijk je eigen huis uit. Kortom, het werd tijd voor een ruimte waar ik alle activiteiten kon onderbrengen. Sinds 2 april is de winkel aan Laat 50c een feit!

3. Waarom ben jij jouw winkel in Alkmaar begonnen?

Ik denk in de eerste plaats omdat ik hier woon. Hoe heerlijk is het om in je eigen stad te kunnen werken?! Dit heb ik mijn hele werkende leven nog niet gedaan. Altijd gereisd voor werk en nu ben ik na het sluiten van de winkel in 5 minuten thuis. Een verademing! Daarnaast zie ik dat steeds meer mensen bewuster bezig zijn met eten en drinken, ook in Alkmaar. Niet alleen gericht op eigen gezondheid, maar ook een stuk nieuwsgierigheid als het gaat om de oorsprong van eten en drinken. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Wat is het verhaal erachter? Met WIJN. probeer ik op het gebied van wijn aan deze nieuwsgierigheid tegemoet te komen.

4. Wat trekt jou aan in Alkmaar?

Mijn werk en leven heeft zich (tot 5 jaar geleden) altijd afgespeeld in de Randstad. De ruimte en gemoedelijkheid die ik nu ervaar in Alkmaar heb ik gemist. Het is enorm cliché, maar mensen zeggen elkaar nog gedag hier. Het is allemaal net iets minder gehaast. Daar houd ik van. Ook de charme van de historische binnenstad is iets waar mijn vrouw en ik echt voor zijn gevallen. De grachten, prachtig! Maar ook zee en strand om de hoek.

5. Speelt jouw privéleven zich ook af in Alkmaar?
Jazeker, mijn vrouw en ik wonen nu bijna 5 jaar met onze kat Guus aan het mooie Verdronkenoord in Alkmaar.

6. Waarom ben je deze winkel gestart?

Al jaren speel ik met het idee om ‘iets’ of ‘meer’ met wijn te gaan doen. Wat en hoe, waren altijd de grote vragen. Door het verliezen van mijn werk tijdens de corona pandemie heb ik besloten de stap te wagen, voor mijzelf te beginnen en mijn passie voor wijn te gaan delen met anderen.

7. Waarom heb je ervoor gekozen om biologisch en biodynamische wijnen te gaan verkopen?

Wijn is in essentie niets anders dan vergist druivensap, en een hoop liefde. Biologische en biodynamische wijnen komen hierbij het meest in de buurt door gering of geen gebruik van allerhande toevoegingen. Dit wil ik mensen graag laten proeven. Daarnaast zijn de biologische en dynamische productieprocessen gewoon beter voor het milieu en je gezondheid. Uiteraard is te veel wijn drinken niet goed maar af en toe een heerlijk glaasje kan dan prima.

8. Je koopt in bij kleine wijnmakers, waarom heb je juist daarvoor gekozen?

De combinatie van biologisch en kleinschalig is wat mij betreft de sleutel. Deze wijnmakers maken met zoveel liefde en passie, maar ook met respect voor het land en de omgeving, de meest prachtige wijnen. Eerlijke wijnen voor een eerlijke prijs. Daarnaast haal ik ontzettend veel plezier en kennis uit het persoonlijk contact met deze wijnmakers.

9. Kun je iets meer vertellen over het concept pop-up proeven?

Pop-Up Proeven is een wijnproeverij op iedere gewenste locatie. Ik ‘pop op’ waar je dat maar wil: thuis, in de tuin, op het werk, op de gracht, het maakt niet uit. Online (virtueel) kan ook. Ik regel alles, van glazen tot aromawielen en proefformulieren.
De wijnproeverijen zijn altijd laagdrempelig; geen moeilijke termen en dikdoenerij. Ik neem je wel graag mee in het ontdekken en activeren van jouw geur en smaak. Daarnaast is een introductie over (het maken van) wijn ook altijd een vast onderdeel. Achtergronden en bijzondere verhalen over de wijnen die worden geproefd zullen ook niet ontbreken.

10. Kun je iets vertellen over hoe jouw inkoop verloopt?

De selectie van wijnen vindt bij voorkeur plaats bij de wijnmakers op locatie. Voor onze wijnen uit de Cévennes is dat goed gelukt afgelopen september. De eerste bestelling heb ik ook persoonlijk opgehaald bij alle wijnmakers in het zuiden van Frankrijk. Een geweldige field-trip van drie dagen, samen met mijn vader. Het kost jammer genoeg wel te veel tijd om dit altijd te doen dus de volgende bestelling is per transporteur gekomen.

Onze Duitse en Italiaanse wijnmakers hebben we door alle corona maatregelen nog niet persoonlijk kunnen ontmoeten. De eerste kennismaking was op een grote digitale bio wijnbeurs. Gelukkig hebben zij ons wel wat proefflessen toe willen sturen om een selectie te kunnen maken. Vervolgens heeft onze transporteur ervoor gezorgd dat er van hen ook een selectie wijnen staat te pronken in de winkel. We hopen in augustus in ieder geval onze wijnmakers in Duitsland te bezoeken, om écht kennis te maken.

11. Heb je een relevante opleiding genoten?

De Hogere Hotelschool in Leeuwarden is de plek waar mijn passie voor wijn en gastvrijheid is begonnen. Daarnaast heb ik via diverse cursussen meer kennis opgedaan en ben ik in het bezit van het zogenaamde Wijnbrevet (SDEN3).

12. Wie zijn jouw klanten?

Eigenlijk iedereen die van een goed glas wijn houdt. Op dit moment komen mijn klanten vooral uit de directe omgeving van de winkel maar ook uit andere delen van Alkmaar en omstreken. Sinds kort komen er ook weer wat toeristen bij ons langs.

13. Heb je een webshop?

Jazeker: https://www.popupproeven.com/popupshop

14. Waarin onderscheid jij je van je collega’s?

Ik importeer bijna alles zelf, direct van de wijnmakers. Dus zonder tussenhandel. Hierdoor krijgt de wijnmaker een eerlijke prijs voor zijn harde werk. Ik onderhoud persoonlijk contact met alle wijnmakers. Zodoende begrijp ik precies wat ze doen en waarom ze dat doen, en vertel ik hier in de winkel natuurlijk graag over. Alle wijnen zijn biologisch of biodynamisch en afkomstig van kleinschalige (familie) bedrijven met maximaal zo’n 30ha wijngaard. Unieke wijnen die nagenoeg nergens anders in Nederland te krijgen zijn.

15. Wat is jouw specialisme?

Op dit moment ben ik het meeste thuis in wijnen uit Les Cévennes, een klein gebied in Zuid-Frankrijk op de grens van Côte du Rhône en Languedoc. Dit is waar het voor mij ook allemaal begonnen is. De Cévennes is ontzettend interessant, omdat hier veel verschillende druivenrassen staan aangeplant. Dit levert veel creativiteit en daardoor grote diversiteit op.

Verder wil ik vooral van de gebaande paden af. Op zoek naar wijnen uit minder bekende Europese wijnstreken en van minder gangbare druivensoorten. Altijd biologisch.

16. Ben je aangesloten bij een ondernemersverenging?

Ja, sinds kort bij Alkmaars Bolwerk.

17. Je bent tijdens corona gestart met je nieuwe onderneming, kun je daar meer over vertellen?

Tja, op een of andere manier leek de tijd gewoon rijp om de sprong te wagen. Corona of niet. Of misschien juist wel door corona. Bij de voorbereidende fase heb ik nagenoeg geen hinder ondervonden van de pandemie, maar het is wel raar als je een (‘essentiële’) winkel opent op 2 april terwijl alles om je heen is gesloten. Je krijgt dan ook niet meteen de loop erin en een knallende opening behoorde ook niet tot de mogelijkheden. Wat dat betreft is het langzaam groeien.

18. Hoe zie je de toekomst van je onderneming?

Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Alkmaar groeit enorm en de vraag naar verantwoorde producten met een goed verhaal neemt alleen maar toe. Veel mensen moeten ons nog wel leren kennen en dat heeft tijd nodig.  De (plannen tot) herinrichting van de Laat zal de aantrekkingskracht van de Alkmaarse binnenstad ook zeker verder vergroten.

19 Wat zijn je favoriete plekjes in Alkmaar?

Het Bolwerk is de favoriete plek voor onze dagelijkse ochtendwandeling (sinds corona) door de stad. Ook op het water in en rond de stad komen we graag. d’Oude Stad is voor mij de plek voor shopping, zowel de dagelijkse boodschappen als de ‘fun’. Ik denk dat ondertussen mijn hele garderobe bij de twee winkels van Charlie & Sons vandaan komt. Oké, voor kaas en vers gebrande noten, die vaak tijdens proeverijen voorbijkomen, moet ik wel even de brug over naar Robert Weerman in de Magdalenenstraat. Maar aan het einde van het rondje heb je wel alles in huis: groente, fruit, kaas, brood, vlees. Dit vind ik zo mooi aan Alkmaar, dat ook deze kleine middenstand met persoonlijk en attente service nog te vinden is in de historische binnenstad.

20. Waar ga jij persoonlijk het liefst iets drinken of eten, nu de horeca weer open is?

Nog steeds haal ik mijn corona-ochtend-wandeling-koffietjes afwisselend bij Luttik en Soepp.

Voor de borrel staat het terras van De Koning met stip op 1.

Voor een ontspannen diner schuiven w e graag aan bij Turfmarkt in de avondzon of voor iets lekkers aan de bar bij de Koperen Pot.

Ook het bankje in onze ‘voortuin’ met uitzicht over het prachtige Verdronkenoord leent zich heel goed voor diner en een lekker glas WIJN.!


Wil je als ondernemer ook meedoen aan de rubriek ’20 Vragen aan…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

20 Vragen aan… 20 Vragen aan… 20 Vragen aan… 20 Vragen aan… 20 Vragen aan… 20 Vragen aan…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

1 december 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors. Het doel is volgens het kabinet om extra geld te innen voor koopkrachtondersteuning

Pompoen hassleback met feta crumble 

1 december 2023

Recept van May Anema

Bij het zien van de reclamefolders barst het alweer van de mooie plaatjes met feestelijke maaltijden erop. Je kunt maar niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen, zodat

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen…

24 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek

Ai, ai, wat nu?!

24 november 2023

Column: Gerard Walters

Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk

Cabaret Noir

24 november 2023

Column: Sico de Moel

Een kleine compacte druif, strakke trossen, donkere dieprode kleuren die de mysterieuze sfeer van Cabaret ademen. Codenaam VB 91-26-04. Dat is de nieuwe druif die we

Tietenbier

24 november 2023

Column: Jack de Feyter

Dit keer gaat het niet over wijn, maar over bier. Sorry! Hij was in België, vandaar. Diep verscholen in de Kempen verbleef hij een paar dagen in een boshut. Zandhoven was op

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

17 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

17 november 2023

Recept van May Anema

Nu is de tijd om de mooiste paddestoelen voor in gerechten te kopen. Er zijn zoveel soorten bij de groenteboer en supermarkt, de keuze is reuze! In dit recept gebruik ik cantharellen

De eerste proefoogst is binnen

10 november 2023

Column: Sico de Moel

Twee jaar en vijf maanden na aanplant van de eerste wijnranken op Wijndomein Bergen hebben we afgelopen maand de eerste proefoogst kunnen plukken. 220 kilo druiven is natuurlijk

Mooie momenten

10 november 2023

Column: Gerard Walters

Wat leuk, een uitnodiging van het Gastronomisch Gilde om een workshop bij te wonen bij Koppert Cress in Monster . Onder het mom van: “Ga met ons mee op een Koppert Cress tour door

Gevulde flespompoen met parelcouscous en spinazie

3 november 2023

Recept van May Anema

Buiten is het echt herfstweer, binnen brand de haard. Straks lekker op de bank neerploffen met een bordje comfort food, eten waar je blij van wordt!

Welke wijn bij uiensoep?

3 november 2023

Ga je voor harmonie of contrast?

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend

Wild

27 oktober 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant

Help!

27 oktober 2023

Column: Gerard Walters

Ik schrik wakker met een bonzend hart. Neem even de tijd, loop naar de badkamer en neem een glas water. Wat was dat nou voor een rare gedachte? Iets met reclame over

Open lasagne met geroosterde pompoen en walnoot-salie pesto

20 oktober 2023

Recept van May Anema

Het is weer pompoenentijd! Naast dat je er een leuke decoratie voor Halloween van kunt maken, kun je ze ook eten! Er bestaan vele soorten en in dit recept heb

Het Klankdiner

20 oktober 2023

Beleef een reis door de zintuigen

Alkmaarders worden uitgenodigd aan tafel. Hier vindt de eerste reis door onze zintuigen, onze beleving, de wonderlijke wereld van onze eetgewoontes

10 tips voor het motiveren van horecapersoneel

20 oktober 2023

Hoe motiveer je op een simpele manier je team?

Het ideaalbeeld is een team medewerkers dat elke dag vol goede moed en met een brede glimlach op het gezicht aan het werk is. Geen enkele klus is te veel… Maar we zijn allemaal

Tafel Tien – samen eten is veel leuker

20 oktober 2023

Samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65

Eet je ‘s avonds vaak alleen? Saai hè? Schuif eens aan bij Tafel Tien, het samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65 jaar die vaak alleen eten

Culinaire tip van de week: Andijviestamppot met spekjes

13 oktober 2023

Herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp… Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het

‘Verrot gezond’

13 oktober 2023

Column: Gerard Walters

We leven snel, alles moest gisteren al klaar zijn en we willen niet met de trein of bus, dus is onze auto weer hét vervoermiddel. Ik hoorde vanochtend op de radio dat de speed

Zuurkool met een Spaanse twist

6 oktober 2023

Recept van May Anema

Komende dagen herdenken en vieren wij de victorie op de Spanjaarden in 1573 en de vrijheid waarin we leven: het Alkmaars Ontzet. Alkmaars Ontzet betekende het einde van de belegering

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

6 oktober 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding. Dat het lang op het vuur moet staan klopt

Amusetour 90% uitverkocht!

6 oktober 2023

Er zijn nog een paar kaartjes over...

Wil je op zondag 15 oktober meewandelen in het heerlijke Alkmaar? Wacht dan niet te lang met het kopen van jouw kaartje! Deze tour is 90% uitverkocht.  Tijdens deze tour geniet je van

”Kijken”

29 september 2023

Column: Gerard Walters

Ik ben lid van een mannenclub waarvan de leden de 65 jaar al lang achter zich hebben gelaten. De meesten kijken terug op een lang werkzaam leven in zeer

Parijs

29 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij enkele weken in Parijs en hij gaat u vertellen hoe hij daar even de deur uitging voor een boodschap. Eerst naar de Monoprix voor soep, melk en koffie

Gevulde tomaten uit de oven met pittig gekruide orzo en kip

22 september 2023

Recept van May Anema

De zomer lijkt er toch echt op te zitten en het weer sloeg om. Brrr... regen, kou, wind. Een zomerse salade lijkt ineens heel ver weg. En wat doen we dus? Gevulde

De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De

Amusetour Alkmaar

15 september 2023

15 oktober, binnenstad

Een Amusetour in jouw favoriete stad; Alkmaar! Wandel op een zondagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur door deze mooie stad. Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige

“ I have a dream”

15 september 2023

Column: Gerard Walters

Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, de legendarische woorden, “ I have a dream”, we hebben allemaal wel onze dromen, ook ik droom

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

8 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog

Pasar Kecil Alkmaar/mini pasar

8 september 2023

De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt

Het lekkerste festival voor Indofood lovers vindt weer plaats! BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) organiseert de Pasar Kecil Alkmaar.

Iran

1 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij in Iran, een land zonder wijn. Alcohol is streng verboden in deze heilstaat van de mullahs. Zoenen op straat mag ook niet. Voor vrouwen gelden

Nazomeren…begint.

1 september 2023

Column: Gerard Walters

“Hoi Gerard willen jullie 2 weken op ons huis passen”. Als je zo’n telefoontje krijgt van vrienden en je hebt niet veel meer omhanden dan is de keus gauw gemaakt

Zwitserse verrassing – deel 2

25 augustus 2023

Column: Friso Stilma

Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug