Deel

advertentie

44 jaar gerijpt

Column: Friso Stilma

44 jaar gerijpt

Eerder deze week mocht ik mijn 44e verjaardag vieren. Voor sommige mensen, bijvoorbeeld mijn vrouw, is het in zicht komen van de magische grens van 50 jaar (duurt nog steeds 6 jaar hoor) op z’n zachtst gezegd een dingetje. ‘Het begin van het einde!’

Nu zie ik dit zelf niet zo somber in en ben ik er misschien ook niet zo mee bezig. Maar, ik kan niet ontkennen dat ik ook wel merk dat veroudering (of rijping zo je wilt) mij wel verandert. Een grijze haar hier en daar en dat buikje…  Daarnaast ook een veranderende kijk op wat belangrijk of goed is in het leven, noem het smaakontwikkeling.

Bij wijn is dit niet anders. Bij jonge wijnen ruiken en proeven we eigenlijk alleen primaire aroma’s. Denk hierbij aan zwart, rood en gedroogd fruit in rode wijnen. Voor witte wijnen kun je denken aan groene appels, citrusvruchten, tropisch fruit en steenfruit en alle soorten onrijpe vruchten. Kruiden en specerijen, zoals munt, peper of zoethout, behoren ook tot de primaire categorie.

Door veroudering ontstaat er meer gelaagdheid en ontwaar je ineens heel andere aroma’s en smaken… Jonge smaken van vers fruit worden ingetogener, meer richting gedroogd fruit. Andere smaken komen ook naar voren, zoals honing, kruidige noten, hooi, paddenstoelen, steen en aarde.

Wijn is wat dat betreft, net zoals het leven, continu in beweging. Zuren en alcohol reageren op elkaar om nieuwe verbindingen te vormen. Andere verbindingen kunnen oplossen, om vervolgens weer op een andere manier te combineren. Elke keer dat je een fles opent, proef je de wijn in een ander stadium van zijn ontwikkeling, met nieuwe en andere nuances. De wijnen veranderen ook qua textuur. Droge witte wijnen kunnen bij veroudering bijna stroperig en vettig worden, terwijl rode wijnen zachter aanvoelen.

Dat stroperige van gerijpte witte wijn herken ik wel: het hoeft niet meer allemaal snel, sneller, snelst. De zachtheid van rijpe rode wijn? Ik denk dat ik over de jaren wel wat milder ben geworden…

Ook wijn krijgt grijze haren, of eigenlijk wordt ze bruin. Dit komt door langzame oxidatie en is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die achterblijft in de hals van de fles en hoe goed de sluiting is.

Witte wijnen evolueren van bleke citroen of goudkleurig naar amber en zelfs bruin, en zalmkleurige rosé’s kunnen tinten van uien aannemen als ze ouder worden. Naarmate rood zich ontwikkelt, verplaatst oxidatie ze vaak van het paarse uiteinde van het spectrum naar taankleurige of bruine tinten.

Genoeg manieren dus om jong en oud van elkaar te onderscheiden. Rest de vraag of wijn die 44 jaar gerijpt heeft het begin van het einde is of er misschien al overheen. Weet dat ongeveer 90% van de wijnen is bedoeld om jong te worden gedronken, terwijl een klein percentage van de wijnen verbetert met drie tot tien jaar op fles. Slechts een klein aantal wijnen (sommige schatten slechts 1%) zijn bedoeld om 10 jaar of ouder te worden.

De wijn op mijn verjaardag is dus uit dezelfde categorie als mijn vrouw en ik: jong, fris en fruitig!

Proost en fijn weekend.

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, in de winkel of op locatie. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Pasar kecil/mini pasar op 4 september

19 augustus 2022

Indische/Molukse (food)markt in Alkmaar

Vereniging Tropenvrienden Alkmaar (VTA) en BersaMaju (Jongerentak VTA) organiseren voor de 22e keer de Pasar Kecil Alkmaar (voorheen Preuvenement). De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt. De leden en

Ovenschotel met zuurkool, gehakt, banaan en aardappelpuree

19 augustus 2022

Recepten van Henk

Deze ovenschotel met zuurkool maak ik al jaren en smaakt in elk seizoen, zeker ook in de zomer. Stoof de zuurkool in de witte wijn, schil de aardappelen en kook ze gaar met een snufje zout. Snipper de uien.

Zwitserse verrassing

12 augustus 2022

Column: Friso Stilma

De zus van mijn vrouw woont met haar man en kinderen al jaren in Zwitserland. Hierdoor komen wij regelmatig in dit prachtige Alpenland. Zo ook afgelopen weekend voor een minibreak en bezoek aan de

Parelcouscous met gebakken groenten en feta

12 augustus 2022

Recept van May Anema

Voor een heerlijk zomersalade om mee te nemen naar het strand maakte ik deze parelcouscous met gebakken groenten en feta.

Nieuw: Zilt Picknickmand voor op het strand

12 augustus 2022

Advertorial

Vier de zomer en geniet van het heerlijke strand en de zee. Verwen jezelf, wees zorgeloos en kom helemaal tot rust. Geen gesjouw met koelboxen en toch heerlijk eten en gekoelde dranken binnen handbereik met de Zilt Picknickmand.

Rondje horeca #28

12 augustus 2022

La Locanda

Flessenpost uit Alkmaar ging in gesprek met Fernando Jonker en Joey Slot van La Locanda, dat dit jaar op Koningsdag haar deuren opende. Wat maakt het concept van La Locanda bijzonder en hoe gaat

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

12 augustus 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Dit zijn de meest bestelde alcoholvrije bieren

5 augustus 2022

Populariteit alcoholvrije dranken blijft groeien

De verkoop van alcoholvrije dranken neemt nog altijd een vlucht in de horeca. Tapp, dat kassadata van miljoenen consumpties in de horeca verzamelt en verwerkt tot praktische inzichten, zocht voor Misset Horeca

Kippendijen Saltimbocca!

5 augustus 2022

Recepten van Henk

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Ik maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets, maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Verkleuren

29 juli 2022

Column: Friso Stilma

Verkleuren is wat veel mensen op dit moment aan het doen zijn; op vakantie, genietend van de zomerzon. Ook ik was er vorige week even tussenuit naar een zonovergoten en snikheet Zuid-Frankrijk.

Heerlijke zomerse salade

29 juli 2022

Recept van May Anema

Het zomerse weer komt er weer aan, dus de temperaturen lopen op! Bij warm weer lijkt het soms niet te passen om warm te eten. Houd je hoofd koel met dit recept van May Anema!

Hofman plek 15 in Terras top 100

7 juli 2022

Vorig jaar op plek 3

Hey, vorig jaar op plek drie en nu op plek 15. Is Hofman dan zoveel minder geworden? Nee, natuurlijk niet. Feit is dat de punten -zeker in de top van de lijst- zó dicht bij elkaar liggen, dat de verschillen gewoon minimaal zijn.

Salade Nicoise, lekker zomers!

7 juli 2022

Recepten van Henk

Wederom een echte zomer klassieker, een salade uit Nice. Midden jaren 70 in de vorige eeuw voor het eerst gegeten aan de Côte d’Azur waar ik op vakantie was. Iedere zomer een vast nummer als

‘Lazy Sunday’ proeverij bij WIJN. Alkmaar

1 juli 2022

Zondag 3 juli zomerse proeverij

De zomervakantie en het mooie weer komen eraan. Hoogste tijd voor een proeverij met heerlijke zomerse wijnen. En dit is echt niet alleen rosé… Lekkere frisse witte wijnen doen het ook altijd goed!

Pappadum torentje

1 juli 2022

Recept van May Anema

Op warme dagen heb ik minder zin om achter het fornuis te staan, dus maak ik vaak zoiets luchtigs als deze pappadum torentjes. Het ziet eruit als een feestje en smaakt top!

Rondje horeca #27

1 juli 2022

Restaurant Abby's

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij Restaurant Abby's aan het Ritsevoort, dat per 1 november 2021 gerund wordt door Angelique en haar man Arnold. Hoe gaan de zaken nu, na een een opstart in

De bloemetjes

1 juli 2022

Column: Friso Stilma

Een van de belangrijke fases in de wijnbouw is nu zo’n beetje achter de rug: de bloei. In deze fase (meestal tussen half mei en half juni) wordt de basis gelegd voor de nieuwe oogst. De bloei bepaalt het succes en de grootte

Bio Bullshit?

24 juni 2022

Cuno's wijnen

Dat onze fysieke huishouding beter vaart bij onbespoten spruitjes en kropsla, klinkt zo waar als een koe. Maar hoe zit dat met ons glaasje vergiste druivensap? Tuurlijk, niet bespuiten. Biologische wijn heet dat.

Toetje ‘ Professeur’

24 juni 2022

Recepten van Henk

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is.

Rode wijn in de koelkast

17 juni 2022

Column: Friso Stilma

Het is denk ik al ruim 10 jaar geleden. Er was een EK of WK voetbal, ik weet het niet meer zo precies, maar we waren in ieder geval op vakantie ergens in het zuiden van Frankrijk. Het enige kroegje

Stoere Vaderdag brunch in Bergen aan Zee

17 juni 2022

Bij Zilt (advertorial)

Vaders worden op Vaderdag verwend bij Zilt met een stoere Vaderdag brunch. Het gaat een geweldige brunch worden waarbij vader verwelkomd wordt met een speciaal biertje of een glas cava.

Noord-Hollands Bierfestival

10 juni 2022

17 en 18 juni in HAL25

Vrijdag 17 en zaterdag 18 juni wordt de 15e editie van het Noord-Hollands Bierfestival weer gehouden in Alkmaar. Net als vorig jaar zal het evenement plaatsvinden in Hal25. Ten opzichte van de editie in 2021 zullen er iets meer brouwerijen staan,

Brussels lof met bacon en kaas

10 juni 2022

Recepten van Henk

Voor vandaag een klassieker, lekker in alle jaargetijden, Brussels lof met bacon en kaas. Bacon omdat het dan door de zoute bacon net iets hartiger wordt dan met gekookte ham. Ik maak er aardappelpuree bij en stoofpeertjes.

Rondje horeca #26

3 juni 2022

Restaurant Neder

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij het Nieuw-Nederlandse restaurant Neder op de Laat. Neder is gevestigd in het monumentale pand waar Taormina voorheen zat. We spraken Brian Luikel, Executive Chef, over dit bijzondere concept.

Rondje horeca #25

27 mei 2022

Café 't Hartje

Flessenpost uit Alkmaar was bij Café 't Hartje en ging in gesprek met Sil Vendel, mede-eigenaar en samen met zijn partner Joost het gezicht van het café. Met Alkmaar Pride om de hoek wordt het een gezellige boel bij 't Hartje, die het feest op het Waagplein organiseert!

Garnalen kroketten

27 mei 2022

Recepten van Henk

Met trots presenteren wij onze nieuwe huiskok Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het

Mijn eigen wijn(gaard)!

20 mei 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 a 3 jaar genoeg sap

Opening Nieuw-Nederlands restaurant ‘Neder’

20 mei 2022

Nederlandse en seizoensgebonden producten

"Koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van wat we van de natuur verlangen.” Dat is het streven van het Nieuw-Nederlandse restaurant in Alkmaar, dat 14 april jl. haar deuren opende. Elk ingrediënt waarmee wordt gewerkt komt van Nederlandse bodem. Van kruiden uit de wilde natuur tot zeezout uit de Oosterschelde. Ook de wijnen en andere dranken komen uit Nederland.

Wederom goud voor STOKED!

13 mei 2022

Unfiltered Lager onderscheiden met goud

Goud voor de “Unfiltered Lager” en Zilver voor Zoigl bij de European Beer Challenge. Afgelopen zomer viel de Unfiltered Lager ook al in de prijzen. Bij de World Beer Awards en de International Beer Challenge werd er zilver gewonnen. Het tweede bier,

Poor-man’s Amarone voor de show-off drinker…

13 mei 2022

Cuno's wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financiële Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost uit Alkmaar! Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn

Rondje horeca #24

6 mei 2022

Villa Zoethout

Flessenpost uit Alkmaar was op bezoek bij Villa Zoethout! Deze gloednieuwe zaak in het oude Hertenkamp is van vele markten thuis. Op een toplocatie in het groen, met vermaak voor de kids én een goede kaart! Daniël de Groot spreekt vol passie over 'zijn' Villa Zoethout.

Fan van Les Cévennes

6 mei 2022

Column: Friso Stilma

De Cevennen is naast een nationaal park ook de naam van een kleine regio op de grens van de Rhône vallei en de Languedoc in het zuiden van Frankrijk. Vele Nederlanders lijken samen met mij fan te zijn van deze regio inclusief de omliggende gebieden Ardèche,

STOKED! wint goud op Dutch Beer Challenge

29 april 2022

Hibiscus Radler valt in de smaak bij jury

De Bergense Brouwerij STOKED! Heeft de eerste prijs gewonnen bij de Dutch Beer Challenge. ‘Met hun Hibiscus Radler’ wonnen de brouwers goud in de categorie Alcoholarm. De jury heeft de afgelopen weken maar liefst 550 biertjes gekeurd van 144 brouwerijen.

Orzo met kabeljauw

29 april 2022

Ismaël Wijnsma

Deze week kookte Ismaël Wijnsma orzo! Makkelijk, gezond en snel. Maar eh... wat is orzo eigenlijk?

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug