HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

44 jaar gerijpt

Column: Friso Stilma

44 jaar gerijpt

Eerder deze week mocht ik mijn 44e verjaardag vieren. Voor sommige mensen, bijvoorbeeld mijn vrouw, is het in zicht komen van de magische grens van 50 jaar (duurt nog steeds 6 jaar hoor) op z’n zachtst gezegd een dingetje. ‘Het begin van het einde!’

Nu zie ik dit zelf niet zo somber in en ben ik er misschien ook niet zo mee bezig. Maar, ik kan niet ontkennen dat ik ook wel merk dat veroudering (of rijping zo je wilt) mij wel verandert. Een grijze haar hier en daar en dat buikje…  Daarnaast ook een veranderende kijk op wat belangrijk of goed is in het leven, noem het smaakontwikkeling.

Bij wijn is dit niet anders. Bij jonge wijnen ruiken en proeven we eigenlijk alleen primaire aroma’s. Denk hierbij aan zwart, rood en gedroogd fruit in rode wijnen. Voor witte wijnen kun je denken aan groene appels, citrusvruchten, tropisch fruit en steenfruit en alle soorten onrijpe vruchten. Kruiden en specerijen, zoals munt, peper of zoethout, behoren ook tot de primaire categorie.

Door veroudering ontstaat er meer gelaagdheid en ontwaar je ineens heel andere aroma’s en smaken… Jonge smaken van vers fruit worden ingetogener, meer richting gedroogd fruit. Andere smaken komen ook naar voren, zoals honing, kruidige noten, hooi, paddenstoelen, steen en aarde.

Wijn is wat dat betreft, net zoals het leven, continu in beweging. Zuren en alcohol reageren op elkaar om nieuwe verbindingen te vormen. Andere verbindingen kunnen oplossen, om vervolgens weer op een andere manier te combineren. Elke keer dat je een fles opent, proef je de wijn in een ander stadium van zijn ontwikkeling, met nieuwe en andere nuances. De wijnen veranderen ook qua textuur. Droge witte wijnen kunnen bij veroudering bijna stroperig en vettig worden, terwijl rode wijnen zachter aanvoelen.

Dat stroperige van gerijpte witte wijn herken ik wel: het hoeft niet meer allemaal snel, sneller, snelst. De zachtheid van rijpe rode wijn? Ik denk dat ik over de jaren wel wat milder ben geworden…

Ook wijn krijgt grijze haren, of eigenlijk wordt ze bruin. Dit komt door langzame oxidatie en is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die achterblijft in de hals van de fles en hoe goed de sluiting is.

Witte wijnen evolueren van bleke citroen of goudkleurig naar amber en zelfs bruin, en zalmkleurige rosé’s kunnen tinten van uien aannemen als ze ouder worden. Naarmate rood zich ontwikkelt, verplaatst oxidatie ze vaak van het paarse uiteinde van het spectrum naar taankleurige of bruine tinten.

Genoeg manieren dus om jong en oud van elkaar te onderscheiden. Rest de vraag of wijn die 44 jaar gerijpt heeft het begin van het einde is of er misschien al overheen. Weet dat ongeveer 90% van de wijnen is bedoeld om jong te worden gedronken, terwijl een klein percentage van de wijnen verbetert met drie tot tien jaar op fles. Slechts een klein aantal wijnen (sommige schatten slechts 1%) zijn bedoeld om 10 jaar of ouder te worden.

De wijn op mijn verjaardag is dus uit dezelfde categorie als mijn vrouw en ik: jong, fris en fruitig!

Proost en fijn weekend.

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, in de winkel of op locatie. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

2 juni 2023

Culinaire tip van de week

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland

Veldsla met groene asperges

2 juni 2023

Recept van May Anema

Het salade seizoen begint weer en laat ik nou dol zijn op salades!  Ik geniet het meest als ze mij nog kunnen verrassen. En dit is er zo één! 

Vrouwen in de keuken

26 mei 2023

Column: Gerard Walters

Beroepsopleidingen staan onder druk, steeds meer jongeren kiezen voor andere beroepen. Maar wat kun je trots zijn als je goed schilderwerk hebt afgeleverd

Geluk

26 mei 2023

Column: Jack de Feyter

Met deze vertelling verblijven we nog een keer in de Minervois, waar hij lang geleden woonde. Het is het jaar nadat hij er de druivenpluk deed en inmiddels is

Antivries

19 mei 2023

Column: Friso Stilma

Met de zomer voor de deur (alhoewel het nu toch best fris is) denk ik nog even terug aan een hele zachte winter. Antivries is niet echt nodig geweest

Mason jar noodles

19 mei 2023

Recept van May Anema

Super handig zijn deze noodle jars om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen

Crowdfunding Thup’s Pizza

12 mei 2023

Help Thom en Yvette met de verbouwing

Sinds kort hebben Thom en Yvette van Thup’s pizza, echt verreweg de lekkerste pizza in Nederland, na jaren zoeken eindelijk weer een locatie gevonden voor een

Groen in de keuken

12 mei 2023

Column: Gerard Walters

De belangrijkste restaurantgidsen zijn weer uit, met daarin ook weer de nodige toppers uit Alkmaar en omgeving. Vorige week konden we lezen hoe

In den beginne…

5 mei 2023

Column: Jack de Feyter

Jack de Feyter (Zuid Scharwoude, 1944) leeft en werkt in Alkmaar. Eerder werd een goed ontvangen roman van hem gepubliceerd. Scholing deed

Shakshuka met aubergine, kikkererwten, chorizo en feta 

5 mei 2023

Recept van May Anema

Waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De één zegt uit Noord-Afrika, de ander uit het Midden-Oosten. Ik vind het in

Culinaire tip van de week: lamskoteletten uit de oven of bakken in een pan

28 april 2023

Lamszadel is entrecote én lamshaas in combinatie met een lendenwervel

Zodra hier dikke plakken van worden gezaagd, worden ze lamszadelkoteletten genoemd. U zou ze kunnen vergelijken met dubbele T-Bone steaks.

Ganzen

28 april 2023

Column: Gerard Walters

Ik reed vorige week door één van de mooiste stukjes van onze gemeente en het viel mij op dat er buitengewoon veel ganzen aan het foerageren waren

De bloemetjes en de bijtjes

21 april 2023

Column: Friso Stilma

Afgelopen maand was ik even kort op bezoek bij enkele van de wijnmakers in het zuiden van Frankrijk. Wat meteen opviel in de wijngaarden, was de

Asperge aardappel zalm salade

21 april 2023

Recept van May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aankon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes?

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

14 april 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel. Komt goed uit, want met een Aperol Spritz waan je je meestal direct even terug op

Hollandse Asperges en Zeebaars uit de Noordzee

14 april 2023

Column: Gerard Walters

Hoe mooi kun je het hebben, dierlijke- en plantaardige eiwitten op één bord in harmonie naast elkaar. Maar we beginnen met de 1e letter van het alfabet

Culinaire tip van de week

7 april 2023

Zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur

Horecadroom eigenaren Thup’s komt uit

7 april 2023

Pizzabar en delicatessenshop aan de Laat

Pizzabakkerij Thup’s is verhuisd naar een nieuw en groter pand in Alkmaar, de voormalige bakkerij van Fermento. Deze nieuwe plek, op de Laat 125, sluit

Horecadroom eigenaren Thup’s komt uit

Salade met kip en oosterse dressing

31 maart 2023

Recept van May Anema

Als lunch kies ik vaak voor een salade. Ook is het handig om deze ruim van tevoren te maken, dan de dressing apart houden, zodat je deze kunt meenemen

Lamsvlees

31 maart 2023

Column: Gerard Walters

Gerard Walters heeft jarenlang een restaurant gehad in Broek op Langedijk, is erg geïnteresseerd in voeding en drinkt graag een goed glas wijn. Een mooie nieuwe

Recordoogst in 2022 voor Nederlandse wijnboeren

24 maart 2023

9800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in 2018

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP).

Wijn waar een luchtje aan zit

24 maart 2023

Column: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende

De allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Culinaire tip van de week

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met

Rijke witlofsalade

17 maart 2023

Recept van May Anema

Witlof is een groentesoort waarmee je heel veel verschillende gerechten kunt maken. Je kunt witlof bakken, stomen, koken, roerbakken en rauw eten

Zelf Gin Tonic maken

10 maart 2023

Het ultieme recept

Onze favoriete gin cocktail is de gin tonic, ook wel de GT genoemd! En het is niet alleen een favoriet van ons, maar van heel veel anderen. De gin tonic cocktail is namelijk

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

10 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten. We beginnen met het deeg voor op de bakplaat. We kochten

Nieuwe trend: Natuurwijn

3 maart 2023

Wat is dat eigenlijk?

Natuurwijn, ook wel ‘vin naturel’ genoemd: ze wordt steeds populairder! Maar wanneer is een wijn een ‘vin naturel’ en hoe smaakt een natuurwijn precies? En wat is het verschil tussen natuurwijn

Overheerlijke kalfsgehaktballetjes in citrus tomatensaus

3 maart 2023

Recept van May Anema

Gehaktballen kun je op wel 100 manieren maken. Maar deze zijn zo lekker dat je ze wel elke dag zou kunnen eten! Probeer ze maar!

Het chique Parijse koekje: macaron

24 februari 2023

Wat is het eigenlijk?

Twee verderlichte koekjes met in het midden een verrukkelijke fluffy vulling, dat is de Parijse Macaron. Een hap en je bent verkocht. Het chique koekje is ondertussen

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

24 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip

Tournée Minérale

17 februari 2023

Column: Friso Stilma

Twee weken geleden was het eigenlijk alweer mijn beurt voor een Flessenpost column en was de redactie benieuwd naar mijn zienswijze op de opkomst van

Gevulde aubergine waaiers

17 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten

Wijntrends 2023

10 februari 2023

Van klassiekers tot cool quality

De wereld beweegt, de wijnwereld beweegt mee. Of niet. Want wat goed is, moet goed blijven. Authentieke wijnen blijven daarom zoals ze zijn: echt, oprecht en gewild. Die trend in

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug