Aanlokkelijk

Column: ikWik

Aanlokkelijk

Wat ga jij doen met 1 miljoen? Neen het zijn geen kennis vragen maar meer een uitnodiging om je over een streep te halen. En velen trappen daar ook in. Kosten noch moeite worden gespaard om de bewoners van een zeker adres te overtuigen van het feit dat ze een kans laten lopen. Geldbedragen die er niet om liegen, exclusieve uitjes door heel Nederland en gratis naar een museum van je keuze. Natuurlijk is er ook sprake van een cultuuromslag maar of iedereen daarop zit te wachten, die vraag wordt niet beantwoord. Vriendenloterij is de naam maar ik heb echt niet de idee dat ik op deze vrienden zit te wachten. Die keuze houd ik liever voor mezelf.

Je krijgt een gouden kaart aangeboden, maar het is immers niet altijd goud wat daar blinkt. En of dit geheel echt zo gratis is als wordt gezegd, ook daar zijn de nodige vraagtekens bij te bedenken. Want waar het simpelweg omdraait: GELD! Terwijl er al meer dan voldoende mensen zijn die hun leven per ongeluk in een ongeluk hebben zien veranderen. De worst die hen werd voorgehouden allang van de eettafel hebben zien verdwijnen. Zich tevreden moeten stellen met een enkele warme maaltijd in de week en op jacht gaan naar de restanten die na een markt in de ramsj worden gegooid. Waar ‘lessiesdag’ allang verdwenen is en de hond in de pot zelfs die pan niet meer uit kan gaan likken. Laat staan dat de kat welke zolang als huisdier heeft gefungeerd aan het zwerven is gegaan.

Maar als je denkt dat het allemaal wel meevalt, dan dien je je op te gaan maken voor andere berichten. De opvang van daklozen in Alkmaar bijvoorbeeld. Niet zichtbaar voor de een en voor de ander onbestaanbaar. En dat terwijl de winter nog moet gaan komen. De noemer vol = vol dan wel dat op = op verhaal ook dat gaat voor hen niet op. Het zijn de lasten die zich niet alleen in grote steden manifesteren, maar ook in een provinciestad voordoen. Waardoor een zekere zorgvraag alleen maar toeneemt. Een vraag om een ‘straatdokter’ zou een mogelijkheid kunnen zijn. Waardoor beroering ontstaat wanneer er sprake is van ziekte. De veronderstelling dat iedereen wel een huisarts heeft, waarschijnlijk gaat ook die stelling niet op. En worden deze mensen, bij ziek en zeer waarschijnlijk niet altijd geholpen, voor zover ze daar zelf behoefte aan zouden kunnen hebben.

Bestaan en bestaansrecht, de armoede die toeneemt en de overheid die plannen lanceert welke ervoor gaan zorgen dat 1 miljoen mensen daarin terecht gaan komen. Maar een getal van ruim 800.000 brengt bij mij de rillingen over mijn lijf. Ik heb niet te klagen, heb een dak boven mijn hoofd en kan zelfs als het nodig is de gasverwarming gaan gebruiken. Kan gaan douchen wanneer ik dit wil, kruip in bed wanneer de wind wakkert en de regen klettert op mijn dakraam. Kan beschikken over voldoende kleding. Maak gebruik van een natje en een droogje, steek een relatief nog betaalbaar peukie op en laat verder de boeren maar dorsen. Wat ik mis? Dat miljoen om anderen uit hun lot te helpen!

ikWik