Aardappelen…
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 2 augustus 2024
Ik lees nogal eens een boek o.a. literaire detectives, geschiedenis, maar vaak aan mijn vak gerelateerde boeken. Zo las ik laatst een uitspraak van een bekende Chef, “Het grootste gevaar in de keuken is gemakzucht”, een waarheid als een koe vind ik.
Stel, je nodigt vrienden uit, als ontvangend stel wil je alles zo goed mogelijk regelen. Eerst ga je met elkaar het menu samenstellen, dan een boodschappenlijstje maken, daarna de werkzaamheden indelen. Wat kan een dag van te voren al gemaakt worden. Wie doet wat? Uiteraard hebben we gekeken wat er op de markt is uit streek en seizoen.
Ok, laten we eens gek doen, als amuse maken we een proeverij van 3 soorten aardappel. We koken de aardappelen alle drie gaar met wat zout. Als kruimige aardappel nemen we een Frieslander, als vastkokende een Nicola en als 3e doen we de aardappel onder de aardappels, de Opperdoezer erbij. Het mooist zijn de krieltjes, serveer ze warm op een sideplate met wat gesmolten roomboter en proef hoe smakelijk ons nationale product kan zijn. Je gasten zullen aangenaam verrast zijn. Helemaal als je ze ook nog verteld hoe b.v. een bintje, ook een kruimige aardappel aan z’n naam komt.
Zo was er in 1905 een Friese onderwijzer in Suameer, echt geen naam voor een aardappel, die z’n pas geboren aardappel vernoemde naar zijn beste leerling, Bintje Jansen. Goed je best doen op school loont dus echt wel. Daarnaast is een aardappel, bij normaal gebruik, erg rijk aan vitamines zoals
vitamine C en vitamine B6. Ook kalium, calcium en fosfor zijn aanwezig in de aardappel. Prima bouwstof voor ons lichaam dus. Wel met mate eten want de zetmeel in de aardappel is wel een dikmaker.
Na de aardappelproeverij gaan we over naar het voorgerecht. Spannend, gezond en makkelijk te maken. Toast “Wortel American”. Winterwortel roosteren in de oven, circa 25 minuten en dan met wat tomatenketchup, mayonaise, gladde mosterd, uien poeder, komijn poeder, witte peper,
sojasaus, paprika poeder glad pureren in de keukenmachine. Toastjes roosteren en besmeren met de wortel americain. als garnituur wat gesnipperde augurk en – ui met wat gehakte peterselie erop
strooien.
Als piece de resistance maken we “Blote Billetjes in het Gras”. Een gerecht van snijbonen, witte bonen en gebakken reepjes spek. Natuurlijk zijn we opzoek gegaan naar een echt scharrelvarken dat een prima leven heeft gehad.
Ook nog een “toetje”? Ja, roepen de gasten in koor. Aardbeien “Romanoff”, de aardbeien van de koude grond zijn nu super van smaak en de romanoffsaus is zo gemaakt. Al met al een heerlijk zomers menu met veel gezonde groenten en heel voedzaam.
Maar waar het echt omgaat is dat we hebben nagedacht over het menu, de ingrediënten en de herkomst zodat we het milieu niet extra belast hebben en samen met de tafelgenoten een aantal uren plezier hebben gehad vrij van stress . Nog heel veel van deze eetmomenten en je bent een gelukkig mens.
Gerard Walters