HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Ai, ai, wat nu?!

Column: Gerard Walters

Ai, ai, wat nu?!

Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk aan wat voor ingrediënten je gebruikt en klaar is Kees”. Daarnaast organiseer je een aantal kooksessies bij binnenstebuiten voor je mede sollicitanten en je weet hoe de hazen lopen.

Mevrouw Marijnissen viel al snel door de mand, kookt nooit en eet zelden thuis. Haar achterban, vaak de minder bedeelden, moeten volgens haar elk dubbeltje omdraaien om überhaupt elke dag een gezonde warme maaltijd op tafel te zetten. En dan Joost Eerdmans met z’n Haagse Bluf, een gerecht met veel lucht, zuur en suiker. Ingrediënten die tot een gerecht leiden waar de meeste mensen ook niet echt blij van worden.

Vervolgens Rob Jetten, eet ook weinig thuis en als dat gebeurt kookt hij Indisch vanwege zijn bloedbanden met Indonesië, kon ook niet praten en breien tegelijk en moest aangestuurd worden door chef Ramon. En dan mevrouw Dilan Yesilgoz, die op 7-jarige leeftijd naar Nederland kwam en dan een gefrituurde frikandel te eten krijgt, daar kun je mee besmet worden en dat verklaart waarom ze nog steeds frikandellen, bitterballen en croquetten zo lekker vindt. En dan haar gerecht, dat is toch echt nog niet goed ingeburgerd in de Nederlandse keuken. Turkse yoghurt, ei, bloem,rijst, water, kikkererwten, gedroogde munt, olijfolie en zout is niet waar de meeste mensen een omweg voor willen maken.

Nee, dan deden Jesse Klaver met Frans Timmermans het beter. Jesse kon wel praten en breien tegelijk en snipperde zeer professioneel een sjalotje en maakte van chef Ramon z’n assistent. Weliswaar ook een Indonesisch gerecht maar dat komt door zijn opvoeding bij opa en oma, maar het gerecht was wel gemaakt met verse ingrediënten uit de buurt, zijn Compaan Frans Timmermans heeft genoeg aan het feit dat hij uit de culinaire hoofdstad van Nederland komt. In Maastricht weten ze wel hoe je een “vorkje weg prikt”, daar kun je zowat op elke hoek van de straat op niveau eten. Dat zo’n bourgondische leefomgeving kan leiden tot overgewicht, daar hoor je zijn achterban niet over, die houden zich blijkbaar niet bezig met obesitas.

Tja, het is zoals het is!

Nee, dan Geert. Hij hoefde niet eens te koken maar riep wel tot het laatst in de campagne “Nederland eerst”. En met weinig ingrediënten maakte hij een prima stamppot. En zeg nou zelf, wie houdt er
nou niet van de pure Hollandse pot? Boerenkool en andijvie stamppot met een eerlijke Hollandse bal, zuurkool met worst, lekker toch?

We herkennen het allemaal en dit laat niets aan duidelijkheid te wensen over. 2 miljoen mensen begrepen direct waar het over ging.

Wel vergat hij te vertellen dat “onze” hutspot door vreemdelingen op de kaart is gezet!

Gerard Walters

advertentie

Meer 'Food & Wine':

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Reacties na kinderverbod bij restaurant

16 augustus 2024

'Adult only' kan lonen

Slechte reviews met één ster, topreviews met vijf sterren. Restaurant Mossels & Meer in Oostkapelle krijgt online veel te verwerken, nu het publiek weet dat peuters en baby's

Retsina… wat is het?

9 augustus 2024

Griekse wijn met een bijzonder smaak

Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct en moet

Culinaire tip van de week

9 augustus 2024

Klassieke Hollandse salade als lunch of bij de BBQ

Het was een van de eerste dingen die ik als jonge man leerde van mijn moeder. Een heerlijke frisse zomerse huzarensalade bereiden. Het verhaal gaat dat de

Pastasalade met artisjok, salami, Nocellara olijven en pesto

2 augustus 2024

Recept van May Anema

Deze pastasalade is ideaal als bijgerecht voor de BBQ, net weer iets anders dan de tomaat, mozzarella variant. Je kunt hem ook met een andere pasta soort maken waardoor hij

Aardappelen…

2 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Ik lees nogal eens een boek o.a. literaire detectives, geschiedenis, maar vaak aan mijn vak gerelateerde boeken. Zo las ik laatst een uitspraak van een bekende Chef

De beste wijnen bij mosselen…

26 juli 2024

Wat dacht je van een Masseria Borgo dei Trulli Ficheto Bianco Puglia IGP?

Mosselen zijn tweekleppige weekdieren. Ze zijn erg gezond en worden, ondanks het officieel geen vissen zijn, wel tot de magere vissoorten gerekend. Mosselen leven in de

Culinaire tip van de week

26 juli 2024

Hoogste tijd voor malse mosselen

De mosselen zijn nu op z’n best en bijna overal verkrijgbaar. Tijdens een van mijn reizen door Spanje ontdekte ik de Catalaanse wijze van koken met mosselen. Het belangrijkste

Zuurkool

19 juli 2024

Column: Jack de Feyter

Zijn vroegste herinnering betreft het uitzicht vanuit de voorkamer van het ouderlijk huis in Zuid Scharwoude. Hij is dan een jaar of drie-vier. Hij staat op een stoel en kijkt door het raam. Voor het huis ligt een slootje, waarin de boze Bullebak woont

Culinaire tip van de week

19 juli 2024

Knisperend lekkere Griekse salade

Griekse salade met kappertjes. Voor deze lekkere Griekse salade sta je maar 20 minuten in de keuken. Hoe maak je zo’n lekkere frisse Griekse salade?

Alkmaar Streetfood Festival

19 juli 2024

Betaalbare en heerlijke gerechten uit verschillende keukens

Het Alkmaar Streetfood Festival komt eraan, georganiseerd door Ten Westen. Drie dagen lang kun je genieten van heerlijke gerechten, verfrissende drankjes en muziek op een van de mooiste locaties van Alkmaar: De GAS!Fabriek. Dit voormalige

Moersleutel Jubileumfeest

28 juni 2024

Heerlijk eten, muziek en spelletjes

8 jaar Moersleutel Craft Brewery betekent ook 8 nieuwe bieren van de tap (samen met nog veel meer bieren om uit te kiezen).

Ovenschotel met zalm, geroosterde venkel, tomaatjes en punt paprika

28 juni 2024

Recept van May Anema

Nu het eindelijk mooi weer is, wil ik daar extra van genieten en weinig tijd achter het fornuis doorbrengen. Dan is deze ovenschotel dus weer een heerlijke uitkomst!

Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto

21 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige

Gebotteld!

21 juni 2024

Column: Sico de Moel

Slangetje in het vat, overhevelen, eerst door een grof filter van 5 micron, dan door een fijn filter van 0,2 micron, via de vacuümpomp in de kleine proefflesjes. Kurk van Domein

25 wijntermen waar je wijzer van wordt

14 juni 2024

Wat betekent het toch allemaal?

In dit overzicht vindt u de betekenis van 25 termen over wijn die je helpen een goede wijnkenner te worden.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug