Ai, ai, wat nu?!
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 24 november 2023
Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk aan wat voor ingrediënten je gebruikt en klaar is Kees”. Daarnaast organiseer je een aantal kooksessies bij binnenstebuiten voor je mede sollicitanten en je weet hoe de hazen lopen.
Mevrouw Marijnissen viel al snel door de mand, kookt nooit en eet zelden thuis. Haar achterban, vaak de minder bedeelden, moeten volgens haar elk dubbeltje omdraaien om überhaupt elke dag een gezonde warme maaltijd op tafel te zetten. En dan Joost Eerdmans met z’n Haagse Bluf, een gerecht met veel lucht, zuur en suiker. Ingrediënten die tot een gerecht leiden waar de meeste mensen ook niet echt blij van worden.
Vervolgens Rob Jetten, eet ook weinig thuis en als dat gebeurt kookt hij Indisch vanwege zijn bloedbanden met Indonesië, kon ook niet praten en breien tegelijk en moest aangestuurd worden door chef Ramon. En dan mevrouw Dilan Yesilgoz, die op 7-jarige leeftijd naar Nederland kwam en dan een gefrituurde frikandel te eten krijgt, daar kun je mee besmet worden en dat verklaart waarom ze nog steeds frikandellen, bitterballen en croquetten zo lekker vindt. En dan haar gerecht, dat is toch echt nog niet goed ingeburgerd in de Nederlandse keuken. Turkse yoghurt, ei, bloem,rijst, water, kikkererwten, gedroogde munt, olijfolie en zout is niet waar de meeste mensen een omweg voor willen maken.
Nee, dan deden Jesse Klaver met Frans Timmermans het beter. Jesse kon wel praten en breien tegelijk en snipperde zeer professioneel een sjalotje en maakte van chef Ramon z’n assistent. Weliswaar ook een Indonesisch gerecht maar dat komt door zijn opvoeding bij opa en oma, maar het gerecht was wel gemaakt met verse ingrediënten uit de buurt, zijn Compaan Frans Timmermans heeft genoeg aan het feit dat hij uit de culinaire hoofdstad van Nederland komt. In Maastricht weten ze wel hoe je een “vorkje weg prikt”, daar kun je zowat op elke hoek van de straat op niveau eten. Dat zo’n bourgondische leefomgeving kan leiden tot overgewicht, daar hoor je zijn achterban niet over, die houden zich blijkbaar niet bezig met obesitas.
Tja, het is zoals het is!
Nee, dan Geert. Hij hoefde niet eens te koken maar riep wel tot het laatst in de campagne “Nederland eerst”. En met weinig ingrediënten maakte hij een prima stamppot. En zeg nou zelf, wie houdt er
nou niet van de pure Hollandse pot? Boerenkool en andijvie stamppot met een eerlijke Hollandse bal, zuurkool met worst, lekker toch?
We herkennen het allemaal en dit laat niets aan duidelijkheid te wensen over. 2 miljoen mensen begrepen direct waar het over ging.
Wel vergat hij te vertellen dat “onze” hutspot door vreemdelingen op de kaart is gezet!
Gerard Walters