Deel

advertentie

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Buenisimo!

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus kan je in bijna iedere Spaanse tapasbar bestellen. De Spaanse gehaktballen worden meestal gemaakt met een mengeling van runds-, varkens- en lamsvlees. Niet alleen lekker als tapa, maar ook als borrelhapje of met pasta.

Voor 4 personen

Ingrediënten albóndigas

  • 800 gram gehakt (runds-, varkens- en lamsvlees of een mix)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 3 el gerookt paprikapoeder
  • 2 el komijn
  • 1 tl cayennepeper

Tomatensaus

  • olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kilo tomaten
  • 1 el komijn
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 pot vleesfond à 380 ml
  • scheutje rode wijn
  • 4 el paneermeel
  • scheutje melk
  • verse basilicum

Bereiding gehaktballetjes

1. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Meng de knoflook en het gehakt met 3 el paprikapoeder, 2 el komijn, 1 tl cayennepeper, het eitje en kruid goed met peper en zout.

2. Heb je alle balletjes gedraaid? Dek ze dan af en zet in de koelkast om op te stijven. Bak de gehaktballetjes vervolgens rondom mooi bruin en zet deze opzij totdat je de saus hebt gemaakt.

Bereiding tomatensaus

1. Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak in een klein laagje olijfolie een paar minuutjes totdat de sjalotten glazig zijn.

2. Maak ondertussen de rode peper schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de rode peper toe aan de sjalotten in de pan en bak ook eventjes mee. Bak vervolgens de tomatenpuree een paar minuutjes mee, samen met 1 el komijn en 1 el paprikapoeder.

3. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Voeg dit ook toe aan de pan, samen met een scheutje rode wijn en de pot vleesfond. Meng 4 el paneermeel met een klein scheutje melk en voeg dit ook aan de pan toe. Laat zonder deksel inkoken tot een mooie dikke saus. Dit duurt ongeveer 1 uur.

4. Voeg na deze ongeveer 1 uur de gehaktballetjes toe en laat deze zonder deksel nog een half uurtje meestoven in de pan. Roer regelmatig. Bestrooi de albóndigas met wat verse basilicum.

Buen provecho!

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Bietenstamppot met chorizo en geitenkaas 

26 november 2021

Want over stamppot valt niet te twisten

Stamppot is geweldig omdat je met weinig ingrediënten, neem aardappelen en een groente, toch iedere keer weer een ander, lekker maaltje kan klaarmaken. Heerlijk als het wat frisser begint te worden en daarom deze week:

Meer, meer, meer…

26 november 2021

Column: Friso Stilma

In de krant kom ik steeds vaker artikelen tegen waarin het nut van de immer voortdurende (economische) groei ter discussie wordt gesteld. Ook een aflevering van Tegenlicht besteedde hier onlangs aandacht aan. Hebben we altijd meer nodig? Moet het altijd groter? Of hebben we op bepaald moment genoeg?

Herfst bruschetta met paddenstoelen en vijgen

19 november 2021

Heerlijk comfort food

Bruschetta’s zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Traditioneel worden ze vaak gemaakt met tomaat en basilicum. Dit keer een variant, namelijk een echte herfst bruschetta, met heerlijke paddenstoelen en vijgen!

‘De flessen zijn op’

19 november 2021

Column: Sander Rijke

Consumenten, winkels en de industrie hebben nog altijd te maken met tekorten aan grondstoffen. Deze problemen ontstonden veelal aan het begin van de coronapandemie. Dat is inmiddels bijna 2 jaar geleden. Hoe komt het dat die tekorten dan nog niet zijn aangevuld?

Een gloednieuw De Beren bezorgrestaurant

12 november 2021

Een Bourgondische spot

Alkmaar is sinds 10 november een Bourgondische spot rijker. De horecaformule De Beren opende woensdag een nieuwe bezorgvestiging aan de Europaboulevard 59.

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter

5 november 2021

Een feestmaal pur sang

Wie houdt er niet van gebraden kip?! Geserveerd met kleine krielaardappels in de schil en beetgaar gekookte broccoli is dit een feestmaal pur sang. En voor wie de column van Sander Rijke deze week heeft gelezen, dit gerecht gaat geweldig goed samen met de Beaujolais Primeur.

‘Daar gaan we weer’

5 november 2021

Column: Sander Rijke

Zo voelt het wel een beetje. Alsof we weer terug zijn bij af. Ik moet eerlijk zijn, de hele afgelopen periode van bijna 2 jaar met al zijn ellende, ben ik wel erg goed doorgekomen.

Pappardelle met paddenstoelen

29 oktober 2021

Een echte herfsttopper

Pappardelle is een smakelijke pasta en geweldig in combinatie met paddenstoelen. Een echt herfstgerecht dat eenvoudig te bereiden is, maar oh zo smaakvol: 

Importeren kun je leren

29 oktober 2021

Column: Friso Stilma

Dit weekend, precies een jaar geleden, ben ik begonnen met zelf wijn importeren. De start was in het zuiden van Frankrijk: de Cevennen. Nu denk je misschien, hoe moeilijk kan het zijn?

Kaasfondue

22 oktober 2021

Op z'n Alkmaars natuurlijk

Kaasfondue van Alkmaarse Kaas. Maar dan wel zelf gemaakt in plaats van uit een pakje. Heerlijk en en nauwelijks meer werk. Zeker als je de kaas geraspt koopt en dat  doet elke kaasspecialist graag voor je.

‘De wijn is niet zo goed hier’!

22 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Wat heb ik er lang op moeten wachten! Eindelijk weer een tripje naar het buitenland. Ik reis met enige regelmaat voor mijn werk en hou ervan om ook met mijn gezin toch wel een paar keer per jaar op pad te gaan. Dat is de afgelopen 1,5 jaar natuurlijk bar weinig voorgekomen. 

Het verschil

15 oktober 2021

Column: Friso Stilma

'Biologisch, biodynamisch, natuurwijn, wat betekent het allemaal? Wat is het verschil en hoe verschilt het van ‘gewone’ wijn? Proef je het verschil überhaupt?' Allemaal vragen die nogal eens de revue passeren in de winkel.

Ovengroenten met zalm

8 oktober 2021

In een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel

Verzot op zalm? Dit gerecht is easy peasy en past uiteraard ook goed in een koolhydraatarm dieet. Dit recept is voor twee personen.

‘Donkere dagen’

8 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Opeens was zij er, de herfst! Het kan ook nooit eens normaal in Nederland. De veranderingen van de seizoenen gaan altijd plotsklaps! Er is nooit eens een rustige overgangsperiode.

Rondje Horeca #21

1 oktober 2021

Alkmaars Ontzet

Zoals vanouds is het nog niet, maar er zijn dit jaar weer veel activiteiten op en rond 8 oktober. Geen grote optochten in de binnenstad, maar genoeg plekken waar je een geweldige avond kunt hebben. We maakten een overzicht…

Ik ben op zoek naar een lekker wijntje…

1 oktober 2021

Column: Friso Stilma

‘Dat treft, daar staat de hele winkel vol mee!’, is doorgaans mijn reactie. Vanzelfsprekend bestempel ik mijn gehele assortiment als goede wijnen. Want, stuk voor stuk zelf geproefd en goed bevonden.

Eggs florentine

24 september 2021

Direct een feestje op tafel

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

24 september 2021

Column: Sander Rijke

In één van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden. Alles om meer beleving te creëren bij het kopen van een fles wijn.

Spaghetti alle vongole

17 september 2021

In een handomdraai een fantastisch gerecht op tafel

Spaghetti alle vongole is een klassiek recept uit de Napolitaanse keuken. Het is heel eenvoudig om te bereiden, maar we hebben wel een paar belangrijke tips: zorg er voor dat de pasta echt al dente wordt gekookt.

Pluk de druif!

17 september 2021

Column: Friso Stilma

De Fransen noemen het vendange, de Italianen vendemmia en de duitsers lese. De druivenpluk! In het zuiden van Europa zitten de meeste wijnboeren er al weer midden in. In de wat meer noordelijke delen wordt er langzaam een begin gemaakt.

Rondje Horeca #20

10 september 2021

Maar liefst 3 Alkmaarse terrassen in de Terras Top 100

Afgelopen maandag maakte wij al bekend dat de 3de plek in de Terras Top 100 naar Bar Restaurant Hofman is gegaan. Een fantastische prestatie van Don Smit en zijn team, wat uitgebreid werd gevierd. Voor wie het gemist heeft, lees hier het juryrapport:

Zo maak je in een handomdraai een frittata!

10 september 2021

Een ideale gezonde en snelle maaltijd

Frittata is het Italiaanse broertje van de tortilla. Snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

Spaanse mosselen met chorizo en tomaat

3 september 2021

Buenisimo!

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Dit recept voor Spaanse mosselen met chorizo is supermakkelijk om te maken.

Trekken of schroeven?

3 september 2021

Column: Friso Stilma

Als ik zo eens door mijn winkel kijk valt het me ineens op hoeveel van mijn wijnen er tegenwoordig een schroefdop hebben. Opvallend is het contrast tussen de Franse en Duitse wijnen.

Rondje Horeca #19

27 augustus 2021

Te gast bij Eric Muller en Robbert Kuper van 't Stokpaardje

Deze week was Rondje Horeca te gast bij restaurant 't Stokpaardje. Bij binnenkomst ervaar je direct de fijne sfeer en staat er een team dat bruist van enthousiasme en positiviteit.

Week van de horeca

27 augustus 2021

Van 20 tot en met 25 september

Elk jaar vindt de Nationale Horecadag dag plaats, die er speciaal is voor iedereen die werkt, studeert of betrokken is bij de horeca. Een feestdag waarop er geproost wordt op de horeca, haar medewerkers en alle gasten. Dit jaar wordt de XXL editie georganiseerd. Groter, langer en nóg indrukwekkender!

Piri Piri drumsticks met een tomatensaus en koriander

27 augustus 2021

Om je vingers bij af te likken

Dit typisch Portugese gerecht heeft iets magisch. Zeker als je de kans hebt gehad om het te eten in het hart van de Algarve, de plek waarvan gezegd wordt dat hier de kip piri-piri is uitgevonden. Met dit recept vier jij de vakantie thuis en maak je het kruidige gerecht gemakkelijk zelf! Genoeg gepraat, het is tijd om te eten!

‘Guilty pleasure’

27 augustus 2021

Column: Sander Rijke

Vanaf mijn 18de snuffel ik al aan wijn. Ik werkte toentertijd bij restaurant ‘Le Zinc et les Dames’ op de Prinsengracht in Amsterdam.

Een toprecept van…

20 augustus 2021

Sencha Lunchstore

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Duik lekker zelf de keuken in en tover de mooiste gerechtjes op tafel. Deze week is het de beurt aan Sencha Lunchstore aan de Koorstraat 19 te Alkmaar. 

Vietnamese summer rolls

20 augustus 2021

Een geweldig smaakvolle snack

Doordat deze summer rolls dus niet worden gefrituurd, is het voor de vulling het lekkerst als je kiest voor knapperige groenten. De basis voor dit recept is dan ook frisse knapperige paksoi, gele paprika en komkommer.

Wat je van ver haalt, is lekker?

20 augustus 2021

Column: Friso Stilma

‘Wat je van ver haalt, is lekker’ wordt er vaak gezegd. Die vlieger gaat niet altijd op. Mijns inziens is de Pfalz (Duitsland) niet heel ver weg, maar wat is dit een prachtige streek met gastvrije mensen en heerlijke wijnen!

Bellen aub…

20 augustus 2021

Column: Fernando Jonker

Voor corona zat Fernando’s soms een maand van te voren vol qua reserveringen. Omdat wij vaak vol zaten, maakte wij een reservelijst voor eventuele annuleringen.

Een toprecept van…

13 augustus 2021

Til38

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Duik lekker zelf de keuken in en tover de mooiste gerechtjes op tafel. Deze week is het de beurt aan Til38.

Rondje Horeca #18

13 augustus 2021

Bar Restaurant Hofman behoort tot de 6 beste terrassen van Nederland

Het terras van Bar Restaurant Hofman op het Kerkplein in Alkmaar behoort tot de 6 beste terrassen van Nederland! De verkiezing is nog niet ten einde, de einduitslag volgt 6 september.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug