Alkmaar aan zet

Column: ikWik

Alkmaar aan zet

‘Kijk eerst wat je simpeler kunt maken’, staat in de krant van woensdag. ‘Voor een regeling weer een toeslag, weer een ondersteunende maatregel.’ ‘We schieten ons doel compleet voorbij’, stelt Alexander Pechtold in een interview wat hij heeft met Nathalie van Berkel, uitvoeringsbazen van de uitkeringsinstantie UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) en het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).¬† Van Berkel stelt dat het ‘voor mensen die een uitkering hebben, het vaak te ingewikkeld is om te weten wat hun inkomen wordt als ze meer gaan werken.’ En Pechtold stelt dat er in dit land ongelooflijk veel mooie dingen geregeld zijn de afgelopen decennia. Maar het is altijd meer: weer een regeling, weer een toeslag en weer een ondersteunende maatregel. En niet het opschonen van tegenstrijdigheden, of het versimpelen wat te complex is.’

Het kan anders! Hoe dan vraag je je af? Laat iedereen zitten op de stoel waarop die zetelt! Probeer vandaar een dialoog naar voren te brengen. En neem de tijd om naar de burger te luisteren, alvorens je tot een besluit komt. Het is immers geen stoelendans, laat staan dat er sprake is van veelvoudig huishoudboekje. Want daar komt dan de Rekenkamer om de hoek kijken. De gemeenteraad van Alkmaar en haar toezichthouder liggen overhoop. Het draait slecht om drie woordjes: Zinnig, Zuinig en Zorgvuldig. Zijn we net ontwend van de 4 V’s komen er 3 Z’s in beeld. En wederom laat Victor van zich horen. Deze keer struikelt hij over het gebruik van ‘politiek beladen termen.’ De Alkmaarse toezichthouder kreeg te horen dat ze te weinig deed: het werk was wat vlakjes, veilig. Sinds september zit er een nieuwe, die wil weer veel te veel. Zo luidt de kritiek. En die kritiek is gericht op de Rekenkamercommissie, een onafhankelijke commissie die onder meer kijkt naar hoe een gemeente¬† geld besteedt en of beleid de gewenste resultaten oplevert.

En dan vliegt een klein vlammetje in de grote pan. Is er geen deksel in de buurt om de vlam te dempen. Want er zijn nog veel meer zorgen waar Alkmaar zich momenteel mee moet bezig houden. De Vroonermeer is bang voor een ‘grote donkere muur.’ De werkzaamheden rond de ring van Alkmaar kennen een snelheidsbeperking. Niet iedereen weet wat 50 kilometer is en de boetes liegen er niet om. Laserguns proberen deze duivels vast te leggen, en zowaar de aandacht die de krant eraan gaf, levert zowaar een succes op. Niemand zit immers te wachten op een boete van ruim 300 euro. Maar wanneer het even kan, jakkeren we gewoon weer door. Hardleers geenszins, en waar AZ zowaar een wedstrijd wist te winnen is nu Alkmaar aan Zet.

Het zou zo mooi zijn wanneer de 4 V’s weer eens zichtbaar gaan worden. We zullen het moeten doen met het Vrouwendagfestival op zondag 3 maart. Geen ‘hakken in het zand’ maar gaan desnoods met een banaan!

ikWik