Brussels lof met bacon en kaas
Recepten van Henk
Gepubliceerd: 10 juni 2022
Brussels lof met bacon en kaas, aardappelpuree, stoofpeertjes en slavinken van de slager.
Voor vandaag een klassieker, lekker in alle jaargetijden, Brussels lof met bacon en kaas. Bacon omdat het dan door de zoute bacon net iets hartiger wordt dan met gekookte ham. Ik maak er aardappelpuree bij en stoofpeertjes. In het najaar en winter stoof ik de peertjes zelf ( recept volgt nog een keer) nu een pot met peertjes uit de supermarkt.
Slavinken van de slager smaken er lekker bij, langzaam gebraden in de roomboter met een scheutje Worcestershire saus .
We drinken er een rode wijn bij, zelf hou ik van Cabernet Sauvignon, een Merlot of Tempranillo gaat ook heel goed.
Aan de slag en wat hebben we nodig?
Brussels lof
Bacon
Geraspte kaas
Aardappelen
Boter
Pot peertjes op sap
Nootmuskaat
Peper en zout
Paneermeel
Slavinken
Beetje warme melk
Worcestershire saus
Zie foto
Aan de slag!
Zet de lofstronken en de aardappelen op het vuur. Prik in de lof of ze gaar (el dente) zijn, ongeveer een minuut of zeven koken. Laat de lof uitlekken in een vergiet en snijd ze in de lengte doormidden. Leg de lof in een ovenschaal en wikkel er de plakjes bacon omheen, strooi er de geraspte kaas overheen en een klein beetje paneermeel voor het korstje. Doe er twee klontjes boter op en plaats de schaal in een voorverwarmde oven ( 150 graden)
Ongeveer drie kwartier, beetje in de gaten houden.
Als de aardappelen gaar zijn even afgieten, doe er wat warme melk en een flinke klont boter bij en stamp ze fijn met een pureestamper. Geen mixer want dan sla je het zetmeel uit de aardappelen. Voeg nootmuskaat toe en wat zout naar smaak, beetje paneermeel erover , wat boter en hups in de oven naast de lof. Zie foto.
Bestrooi de slavinken met peperpoeder en braad ze langzaam aan op laag vuur. Doe er wat Worcestershiresaus bij en braad ze gaar.
Serveer met de stoofpeertjes en een glas rode wijn en laat het je smaken.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.