Butter board met vijgen, pistache- en walnoten
Recept van May Anema
Gepubliceerd: 7 oktober 2022
Butter boards zijn helemaal de bom op TikTok! Het zijn meestal houten snijplanken die ingesmeerd worden met boter en daarna belegd worden met allerlei kruiden, groente, oliën, jams en zelfs eetbare bloemen zodat het er erg spectaculair uitziet en het je uitnodigt er direct met je broodje doorheen te dippen.
Nu vind ik boter op een houten snijplank niet erg hygiënisch, dus zou ik er zelf een stukje bakpapier overheen leggen, maar nu heb ik het gemaakt op een leistenen plankje, dat je met heet water en sop kunt reinigen.
Butter board met vijgen, pistache- en walnoten met serranoham
Ingrediënten:
– 1 pakje roomboter (hier gezouten Beurre de Baratte gebruikt)
– 3 vijgen
– vijgenjam
– 4 plakken serranoham
– citroenzest
– klein handje pistache- en walnoten
– honing en tijm
– zuurdesembrood
– olijfolie
De smaak hangt en staat bij de kwaliteit van de producten dus koop dan ook de beste boter, jam, honing etc. Uiteraard geldt dit ook voor het brood wat je erbij serveert, zuurdesembrood van kwaliteit en olijfolie met rijke smaak.
Smeer met je mespunt steeds likjes boter op het plankje zodat een soort reliëf ontstaat.
Breng hierop wat citroenzest aan en verdeel de gesneden vijg en wat lepeltjes vijgenjam hierover. De pistache- en walnoten heb ik gebroken en even in een hete koekenpan knapperig laten worden. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze verdelen over de plank. De serranoham heb ik ook even in een droge koekenpan krokant gebakken en in stukjes gebroken en dit mag dan ook over het geheel. Bestrooi de plank rijkelijk met tijm, liefst verse en drizzle honing over het geheel.
Snijd het zuurdesembrood in royale plakken en besmeer deze met lekkere olijfolie, bak in de pan, oven of tussen de grill zodat het lekker knapperig is.
Het is de bedoeling dat je met je brood door het butter board dipt, maar ik vind ‘double licking’ niet erg hygiënisch dus geef ik er mesjes bij.
Geniet ruim!!!
May Anema
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.