Deel

advertentie

Adelbertus, een omstreden heilige

Column: Chris Houtman

Adelbertus, een omstreden heilige

Je hebt de Adelbertus school in Alkmaar en de voormalige Adelbertusschool in Bergen. In Egmond vind je de Adelbertus Abdij, de Adelbertus Akker, de Sint Adelbertusweg, Sportvereniging Sint Adelbert, de Adelbertus Hoeve en niet vergeten natuurlijk: het biermerk Sancti Adelberti. De heilige is niet alleen populair in deze regio. In Haarlem is er de Adelbertus parochie, in Heemskerk de Adelbertus scouting en in Wassenaar het Adelbert College. Vandaag 25 juni, op zijn officiële RK feestdag, helaas slecht nieuws voor alle mensen die de heilige of de naar hem vernoemde instituten of verenigingen een warm hart toedragen: de Adelbertus wiens stoffelijke resten in de Abdij van Egmond worden vereerd, heeft nooit bestaan. Hoezo niet? Hij wordt toch al sinds de middeleeuwen vereerd? Laten we op een rijtje zetten wat we over hem weten. Adelbertus wordt in de katholieke traditie gezien als één van de elf missionarissen die zou zijn meegereisd met de heilige Willibrordus, die in 690 naar Nederland kwam om hier het Christendom te prediken. In geen enkele schriftelijke bron uit die tijd wordt de naam Adelbertus genoemd, maar goed, dat terzijde. Volgens een levensbeschrijving uit de tiende eeuw, die ruim 250 jaar na de dood van Adelbertus werd samengesteld, zou de Egmondse streekheilige een bescheiden man zijn geweest, die zich nabij het toenmalige buurtschap Hallem (het latere Egmond-Binnen) zou hebben gevestigd. Na zijn dood, omstreeks 740, zou hij op de huidige Adelbertus akker zijn begraven, waar – volgens de traditie – allerlei wonderen zouden zijn gebeurd. Tweehonderd jaar later kreeg de Egmondse non Wilfsit een droom waarin Adelbertus haar opdroeg om zijn stoffelijke resten te herbegraven in haar klooster in Egmond binnen, waar later de Abdij zou worden gebouwd, nadat de zusters waren verhuisd. Het probleem is de datering van de stoffelijke resten. In 2008 werd er door de stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland, in opdracht van de gemeente Bergen, waaronder Egmond valt, een officieel rapport gemaakt waarin antwoord moest worden gegeven op de vraag of de Adelbertusakker en het gebied van en rond de Abdij archeologisch gezien van waarde zouden zijn. Aan het onderzoek is amper ruchtbaarheid gegeven. Vreemd, want het stuk bevat wel degelijk wetenschappelijke nieuwswaarde:  uit forensisch onderzoek van de stoffelijke resten in de Abdij, o.a. met de C14 methode, bleek namelijk dat het om een 40 tot 50 jarige man betrof die in de tweede helft van de zevende eeuw moest zijn overleden, dus ergens tussen 650 en 700 na Chr. Vervelend voor iedereen die in Adelbertus gelooft, want volgens de traditie arriveerde Willibrordus in 690 in de Lage landen en zou de Egmondse heilige in 740 zijn overleden. De stoffelijke resten kunnen onmogelijk tot bedoelde Adelbertus behoren, ze zijn te oud.

Sinds jaar en dag worden er in historische kringen felle discussies gevoerd over Adelbertus. De Alkmaarse oud-archivaris W.A. Fasel gelooft niets van de traditionele theorieën. Hij heeft minutieus onderzoek gedaan naar de heilige en is ervan overtuigd dat Adelbertus in de tiende eeuw werd geïmporteerd door de monniken uit Gent die de Abdij van Egmond stichtten. Zij vereerden een andere Adelbertus, afkomstig uit Noord-Frankrijk, wiens heiligendag toevallig 25 juni was. Fasel was stomverbaasd om pas enkele jaren geleden per toeval het officiële rapport van de gemeente Bergen onder ogen te krijgen. Waarom verdween het onderzoek in een gemeentelijke bureaula? Waarom zou men niet mogen weten dat de stoffelijke resten in de Abdij onmogelijk van een metgezel van Willibrordus kunnen zijn? Spelen er traditionele of religieuze motieven? Of zijn er misschien commerciële redenen om de bevindingen geheim te houden? Je zou het haast denken. Fasel is dikwijls aangevallen op zijn onderzoek naar Adelbertus, ook uit commerciële hoek. Op 12 juni 2009 verscheen bijvoorbeeld in het Noord-Hollands Dagblad de volgende passage van culinair redacteur Jurriaan Geldermans naar aanleiding van zijn bezoek aan Eetcafé De West in Egmond: “Het is doodzonde dat de Alkmaarse archivaris drs. W.W. Fasel de Egmondse geschiedenis rond Sint Adelbertus afbrandt, want die historie is interessant genoeg. Zeker ook voor dit restaurant bezoek (sic:?) Dus doen we maar even of Fasel niet bestaat (noem hem Fabel) en onze neus bloedt.”

Een heilige als Adelbertus is goed voor de toeristische omzet. Hij trekt al eeuwenlang pelgrims en geïnteresseerde bezoekers aan. In de middeleeuwen is de Abdij is er groot en machtig door geworden. Het is de Adelbertianen gegund, maar ze moeten de ware geschiedenis niet verdoezelen. Dat heeft de arme man wiens resten in het hoofdaltaar van de abdijkerk zijn opgenomen niet verdiend. Wie hij ook geweest moge zijn.

Chris Houtman

Fotobijschriften:

Adelbertusschool Alkmaar

Bord op Adelbertusakker

Veldkapel op Adelbertusakker

Adelbertus, prent uit 1750, maker onbekend / Collectie Regionaal Archief Alkmaar / PR 1001985.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Adelbertus, een omstreden heilige Adelbertus, een omstreden heilige Adelbertus, een omstreden heilige Adelbertus, een omstreden heilige Adelbertus, een omstreden heilige
advertentie

Meer 'Kunst & Cultuur':

Expositie Alkmaarse beroepsfotografen: Still

15 oktober 2021

Rick Akkerman en Ed van de Pol

Rick Akkerman en Ed van de Pol: twee heel verschillende Alkmaarse beroepsfotografen nemen je mee de diepte in. Speciaal voor deze expositie hebben ze vrij werk gemaakt.

Cappella Amsterdam in de Grote Kerk

15 oktober 2021

AlBahr – Mare Nostrum

Cappella Amsterdam neemt je mee naar de kusten van de Middellandse Zee. Sinds de negende eeuw ontwikkelen zich daar eclectische muziekstijlen, vol Arabische en westerse invloeden, die uitkristalliseren in unieke (vocale) muzieksoorten.

Nieuwe cursussen Regionaal Archief van start

8 oktober 2021

Leren over familiegeschiedenis en oud schrift

Het Regionaal Archief in Alkmaar start dit najaar een nieuwe reeks cursussen. Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie worden de cursisten weer ontvangen in het gebouw aan de Bergerweg 1.

The Holland Music Sessions presenteren: Extravertie en intieme zielenroerselen

De Chinese violist Qingzhu Weng is klaar om de wereld te veroveren. Weng werd vanafzijn vierde jaar gekneed door de Chinese precisie en discipline voordat hij in 2014 op 13-jarige leeftijd naar Hannover trok voor zijn verder opleiding.

Tentoonstelling: Streekdracht – Van kust tot kust

8 oktober 2021

In Museum In ’t Houten Huis in De Rijp

Museum In ’t Houten Huis in De Rijp heeft een tentoonstelling opgezet dat aandacht heeft voor de mode achter die gelaagde en soms uitbundige kleding van boeren, vissers en handelaren.

Victorie met een zwart randje

8 oktober 2021

Column: Chris Houtman

Acht oktober, groot feest vandaag in Alkmaar. Omdat de covid-ellende eindelijk beheersbaar lijkt te zijn, mag het festijn weer worden gevierd, zij het nog steeds in afgeslankte vorm, maar mijnerzijds toch een kleine kanttekening.

Kranslegging ‘Een krans voor Victorien’

1 oktober 2021

Op donderdagavond 7 oktober 18:30-19:00 uur

Aan de vooravond van Alkmaar Ontzet wordt in het Victoriepark op donderdag 7 oktober van 18:30 tot 19:00 uur een korte voorstelling opgevoerd door leerlingen uit groep 8 van basisschool Kardinaal de Jong.

KunstCultuurWeekend Oudorp

1 oktober 2021

Een bruisende 5-jarige jubileum

In het weekend van 15, 16 en 17 oktober 2021 houdt stichting KunstCultuurWeekend Oudorp haar bruisende 5-jarige jubileum. Dit jaar met een programma waar iedereen van jong tot oud aan mee kan doen.

Kunstroute ‘Muziek overwint overal’

1 oktober 2021

Van 1 tot 18 oktober

De coronapandemie komt langzaam maar zeker onder controle, waardoor het mogelijk is weer meer leuke dingen met elkaar te doen. Anders dan andere jaren, maar toch wordt Alkmaar Ontzet toch op een mooie manier gevierd dit jaar!

Ontzetwandeling

1 oktober 2021

Op 8 oktober

De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar. 

Alkmaars Ontzet in Stedelijk Museum Alkmaar

1 oktober 2021

Fun voor jong en oud

Weet je niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Of wil je weten wie Trijn Rembrands was? Kom dan op 8 oktober naar het Canadaplein en neem een kijkje in Stedelijk Museum Alkmaar.

Woningnood en tulpenmanie

24 september 2021

Chris Houtman

Iedereen die weleens een geschiedenisboek heeft opengeslagen zal ermee bekend zijn: de tulpenmanie van de jaren 1634 – 1637, een waanzinnige windhandel in koopopties op zeldzame tulpenbollen die duizenden speculanten, die zichzelf Floristen noemden, aan de rand van de financiële afgrond bracht.

Oproep aan individuele kunstenaars en/of artiesten

24 september 2021

Makersimpuls biedt kansen voor creatieve makers

Gemeente Alkmaar doet een oproep aan startende en professionele makers om mee te doen aan de makersimpuls. De makersimpuls staat open voor individuele kunstenaars en/of artiesten die met en voor Alkmaarders actief zijn binnen de kunst en cultuur. 

Feest met Bach!

17 september 2021

In de Grote Kerk op 29 september

Een feestelijk jubileumprogramma vol muzikale verrassingen. We zetten twee van Bachs bekendste instrumentale werken in de schijnwerpers: zijn geliefde Dubbelconcert voor twee violen en de Derde orkestsuite, met de beroemde Air. Meer verklappen we niet.

Sigrid Calon bij Kunstuitleen Alkmaar

17 september 2021

Met de collectie: Veelzijdig

Momenteel kun je de collectie: Veelzijdig van Sigrid Calon bekijken bij Kunstuitleen Alkmaar.

HVA organiseert wandeling: ‘Gezondheidszorg door de tijd’

10 september 2021

Zondag 12 september

Op zondag 12 september a.s. organiseert Historische Vereniging Alkmaar weer een volgende stadswandeling. U bent misschien gewend dat er op Open Monumenten Dag een wandeling wordt verzorgt en dat het thema van de wandeling ook aansluit.

Open Monumentendag – Hofje van Bijleveld

10 september 2021

Column: Chris Houtman

Zaterdag 11 september is het Open Monumentendag en dus zijn er ook in de Alkmaarse binnenstad weer tal van verrassende gebouwen te bezoeken. Niet alleen valt er te genieten van hun historische of architectonische pracht, maar vooral ook de verhalen erachter zijn meer dan de moeite waard.

Laatste rondleiding #TIERGARTEN

3 september 2021

Op vrijdag 10 september

Op vrijdag 10 september geeft curator Jaap Velserboer de laatste rondleiding langs de kunstwerken van de buitententoonstelling #TIERGARTEN.

Concerten Summer Academy 2021

3 september 2021

Bij Hortus Alkmaar

Het ‘strijkorkest’ in de kleinst mogelijke bezetting. Met slechts een viool en een cello weet het Chekhov Duo een groots luisteravontuur te creëren vol speelse noten en een indringende emotionele achtbaan.

Waar is het beeld van onze Rudi?

27 augustus 2021

Column: Chris Houtman

Een ontroerend filmpje op Youtube, gedateerd 2 februari 2006: een afgeladen zaal en tal van zoemende camera’s. Er klinkt een daverend applaus als de man wordt aangekondigd die – vanwege zijn verdiensten voor de Duitse televisie – de Goldene Camera krijgt uitgereikt.

Expositie Allart van Everdingen: Reinaert de vos

27 augustus 2021

In Stedelijk Museum Alkmaar

In de zeventiende eeuw maakte de landschapsschilder Allart van Everdingen (1621-1675) een bijzondere serie nieuwe illustraties over Reinaert de vos en diens sluwe streken.

Open Monumentendag gaat door!

20 augustus 2021

Op 11 & 12 september

Het Open Monumentendagweekend gaat door! Een heel weekend waarin alles draait om monumenten in Alkmaar. Met meer dan zestig open monumenten, verhalen in de buitenlucht en een prikkelend programma voor kinderen.

Nieuwe voorstellingen Return to Familiar Grounds

20 augustus 2021

Door het Upperworld Underworld Ensemble

Na de afgelastingen door de lockdown is het enige tijd stil geweest rond het project Return to Familiar Grounds van Michel Duijves en het Upperworld Underworld Ensemble. Inmiddels is er weer gerepeteerd en staat het ensemble klaar voor drie nieuwe voorstellingen!

De Olympische vlam

13 augustus 2021

Column: Chris Houtman

Het is voorbij, twee weken Olympische Spelen vanuit Tokyo. We (in Alkmaar) werden ditmaal bedacht met één zilveren medaille op de 4 x 400 meter estafette,  mede dankzij hardloper Tony van Diepen.

Bidden voor een wonder op de huizenmarkt

23 juli 2021

Column: Chris Houtman

Garantie wordt er niet gegeven, maar als je in deze tijden van schaarste op de woningmarkt op zoek bent naar een nieuw onderkomen en je bent katholiek èn goedgelovig aangelegd, dan kan het zin hebben om eens langs te gaan in het kapelletje van het Heilig Bruurke van Megen, in de gemeente Oss.

Expositie Raadhuis Graft

23 juli 2021

‘Vang corona in beeld’

Het Grafter raadhuis is vanaf 17 juli weer open in de weekenden. Behalve het prachtige pand zijn er ook foto’s te bewonderen. Het gaat om beelden rond de fotowedstrijd ‘Vang corona in beeld’, die eerder in Museum In ’t Houten Huis te zien waren.

Zomeravondconcert door Jos van der Kooy

16 juli 2021

In de Grote Kerk Alkmaar

Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie tussen 7 juli en 15 september op de woensdagavonden om 20.15 uur. Op 28 juli wordt het concert verzorgd door organist Jos van der Kooy. 

Nieuw in de uitleen bij Kunstuitleen Alkmaar

16 juli 2021

Fotografie van Louise te Poele

Aanvankelijk studeert Louise te Poele Fashion Design aan de ArtEZ in Arnhem in 2003-2004, vervolgens behaalt zij haar BA Fine Art in 2008.

De kannibaal uit Graft

9 juli 2021

Column: Chris Houtman

De discussie is al jarenlang gaande: moet Nederland excuses maken voor zijn slavernijverleden? De meningen daarover zijn verdeeld, maar vandaag aandacht in een stukje over iemand voor wie zelfs de meest nederige excuses niet volstaan.

Expositie in het Zwarte Kerkje in Zuidschermer

9 juli 2021

Keramiek, fotografie en schilderkunst

Vanaf 11 juli tot en met 15 augustus, kun je elke zondag van 11.00 tot 16.00 uur keramiek, fotografie en schilderkunst bekijken in het Zwarte Kerkje in Zuidschermer.

Nieuw in Alkmaar: De Kunstfabriek

2 juli 2021

Klaar om gevuld te worden met korte, creatieve projecten

De Kaasfabriek op het HAL 25-terrein is omgetoverd tot De Kunstfabriek. Het creatieve container-fabrieksgebouw is te huur voor creatieve makers die aan de slag willen met een project, experiment of idee.

Stadwandelingen met gidsen van Gilde Alkmaar

2 juli 2021

Alkmaar, heel anders bekeken

“Bij Alkmaar begint de victorie!” Maar waarom eigenlijk? Mocht u dat niet weten, dan komt u daar achter tijdens een stadswandeling van ongeveer 1½ uur met de gidsen van Gilde Alkmaar

Ruben Annink en Roxeanne Hazes

25 juni 2021

Zomer op het Plein

In een prachtig aangeklede Grote Zaal van TAQA Theater De Vest waan je je in festivalsfeer. Om zoveel mogelijk liefhebbers te bereiken, worden alle voorstellingen twee keer gespeeld.

Nieuwe werk van Bonnie Severien bij Kunstuitleen Alkmaar

18 juni 2021

Illusie of werkelijkheid

Bij het werk van Bonnie Séverien vraag je je af, of je te maken hebt met feit of fictie, met werkelijkheid of illusie. 'De interactie tussen illusie en realiteit vormt de basis van mijn werken', aldus de kunstenares.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug