Culinaire tip van de week
Klassieke Hollandse salade als lunch of bij de BBQ
Gepubliceerd: 9 augustus 2024
Het was een van de eerste dingen die ik als jonge man leerde van mijn moeder. Een heerlijke frisse zomerse huzarensalade bereiden.
Het verhaal gaat dat de naam van deze salade afkomstig is van Hongaarse soldaten: de huszárs. Deze soldaten hadden vaak niet de luxe van een warme maaltijd en bereidden daarom een koude salade met de beschikbare ingrediënten zoals aardappelen, groenten en vlees.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
300 gr aardappelen
2 eieren
3 augurken (75 gr )
Takje peterselie
75 gr doperwten (diepvries )
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels crème fraîche
1 theelepel mosterd
100 gr hamblokjes
Snuf peper en zout
Slablaadjes
2 eetlepels zilveruitjes
Aan het werk:
Kook de aardappels in ca. 15 tot 20 minuten gaar in een pan met water. Kook ondertussen ook de eieren gaar in 8 minuten. De doperwten uit de diepvries kook je ca. 6 minuutjes. Mocht je die uit een pot gebruiken dan hoef je deze niet natuurlijk te koken, maar ik adviseer diepvries.
Giet de aardappels en eieren af en spoel ze af met koud water.
Snijd de aardappels in kleine blokjes en doe in een kom.
Snijd de augurken en 1 ei in kleine stukjes. Meng samen met de mayonaise, crème fraîche, mosterd, fijngehakte peterselie en een snuf peper en zout door de aardappels.
Voeg dan ook de doperwten en hamblokjes toe en schep door elkaar.
Verdeel een aantal slablaadjes over een bord of kom en schep hier de huzarensalade op en garneer met het overgebleven eitje en wat zilveruitjes.
Eet smakelijk.