Deel

Culinaire tip van de week

Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt

Culinaire tip van de week

Shepherd’s Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd’s Pie. Toch was dit nog niet de Shepherd’s Pie zoals we deze vandaag de dag kennen. In de 14e Eeuw waren er in Europa nog geen aardappelen. In de 16e Eeuw werd de aardappel ontdekt door de Spanjaarden. Rond de 18e Eeuw is waarschijnlijk in het noorden van Engeland (Schotland) werd de originele Shepherd’s Pie bedacht. Het waren de schapenhouders die het recept met lamsvlees bedacht hebben.

Ik heb een fijn recept voor u.

Wat heb je nodig:

1 kg kruimige aardappels
50 g roomboter
50 ml volle melk
500 g lamsgehakt of rundergehakt
1 ui fijngesnipperd
1 grote winterpeen in kleine blokjes gesneden
2 stelen bleekselderij in kleine blokjes gesneden
150 g diepvries doperwtjes
1 laurierblad
2 takjes tijm alleen de blaadjes
1 glas rode wijn
3 tl worcestersaus
1 flinke el tomatenpuree
1 blikje tomatenblokjes
1 kopje runderbouillon
1 el maïzena
zout / peper
nootmuskaat
olijfolie
1 ovenschaal

Aan de slag:
Schil de aardappels, snijd ze in grote stukken en kook ze in ruim kokend water in 18-20 minuten gaar.
Giet de aardappels af en laat ze 1 minuut uitstomen, doe ze terug in de pan, doe de melk en de boter erbij en stamp de aardappels tot een mooie gladde puree, maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat, houdt apart.

Bak in een goed verwarmde koekenpan het lamsgehakt rul en bruin, voeg de ui, selderij, wortel, knoflook, tomatenpuree toe en bak dit voor zo’n 5 minuten mee, blus af met rode wijn en laat 1 minuut goed doorkoken.

Roer 1 el water door de maïzena maak er een papje van, en roer dit door het gehaktmengsel, dit zorgt voor een lichte binding.

Voeg de tomatenblokjes, bouillon, tijm laurierblad en worcestersaus bij het gehaktmengsel, roer om doe de deksel op de pan zet op vlamverdeler en laat het gedurende 30 minuten sudderen, voeg de laatste 5 minuten van het sudderen de doperwten toe, zo voorkom je dat ze te lang doorkoken en behouden ze een lekkere bite.

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet alvast de ovenschaal klaar.
Besmeer de ovenschaal licht met olijfolie, verdeel het gehaktmengsel over de bodem en schep hier bovenop de aardappelpuree Voor ribbeleffect even de vork erdoorheen halen, of doe net als ik de puree in een spuitzak, en spuit leuke toefjes aardappelpuree op het gehakt.
Bak de schotel nu nog 25 à 30 minuten in de oven.
Haal na baktijd uit de oven, laat 5 minuten rusten, en bestrooi eventueel met vers gehakte peterselie.

Eet smakelijk

H.S

Meer 'Food & Wine':

Wijn, muziek en gezelligheid

14 maart 2025

Vini Amici in de Grote Kerk

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2025 wordt de Grote Sint Laurenskerk omgetoverd tot een sfeervol wijnparadijs. Een weekend vol heerlijke wijnen, smakelijke hapjes en swingende muziek.

Marina’s Kitchen

14 maart 2025

Zelf gemaakte pitabroodjes

Bij het vorige recept van de romige humus horen natuurlijk pitabroodjes. Deze typische platte, ronde broodjes voor “shoarma” kunnen traditioneel gevuld worden met vlees en salade. Of dip ze...

Bottarga en meer…….!

28 februari 2025

Column: Gerard Walters

De restaurantorganisatie Dutch Cuisine promoot 80% plantaardig en 20% dierlijk, een prima initiatief. Toch...

Wintersnoei

28 februari 2025

Ruimte voor nieuwe groei

De grond knispert onder mijn laarzen, een ijle nevel hangt nog over de velden. De wijngaarden in diepe winterslaap. Prachtig.

Marina’s Kitchen

28 februari 2025

Maak in een handomdraai Hummus

Eten verbindt, hummus is daar een voorbeeld van. Vandaar een heerlijk recept van dit veelzijdige gerecht. Eet het ook een keer als ontbijt, het houdt je suikerspiegel op peil en verzadigt heel goed. Of als gezond tussendoortje. Lekker met een warm pitabroodje.

Culinaire tip van de week

20 december 2024

Het ultieme kerstgerecht

Beef Wellington is bedacht door een van de koks van veldheer en staatsman Arthur Wellesly. Wellesly was hertog van Wellington en versloeg Napoleon in 1815 tijdens de slag om

Franse Investeerder in Wijndomein Bergerweg

20 december 2024

Column: Sico de Moel

Ze wilden heel graag komen kijken met een paar vrienden. Ze kwamen uit Frankrijk en hadden serieuze interesse om te investeren in Wijndomein Bergen. Christoph en zijn

Wijngek

20 december 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Eten met………!

6 december 2024

Column: Gerard Walters

Je zult maar alleen je bordje moeten leeg eten na een werkzame dag en morgen weer, en weer, en weer. Je moet eten om te overleven maar zo wordt het wel zwaar en als je niet oppast

Is het drinken van rode wijn gezond?

15 november 2024

Hoe zit het nu echt?

De voordelen van rode wijn voor de gezondheid komen vooral voort uit de effecten op de bloedvaten en het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat matige consumptie

Culinaire tip van de week

15 november 2024

Klassieke kippensoep

Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke

Culinaire tip van de week (filmpje)

8 november 2024

Thaise tom kha kai

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië...

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector

8 november 2024

Gratis ‘Bijeenkomst Veilige Horeca' op 14 november

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector met nieuwe trainingsprogramma’s Noord-Holland, 7 november 2024 – Horecaondernemers in Noord

Hallo…, waar is onze creativiteit gebleven?

1 november 2024

Column: Gerard Walters

HelloFresh heeft een omzet van € 529 miljoen, dat is een groei van 40% in dit jaar. En de hele HelloFresh Group heeft een kwartaalomzet van € 1.83 miljard. En het gaat maar door

Flatbread met harissa, aioli, filet d’Ardenne en gegrilde groente

1 november 2024

Recept van May Anema

Flatbread oftewel platbrood wordt voornamelijk gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Plat is het doordat het kort of niet gerezen is. Het deeg wordt gemaakt van meel

Achterhoek

25 oktober 2024

Column: Jack de Feyter

Ook de Achterhoek hoort bij Nederland. Waren ze in het dorp Hummelo ’bedaard’, zoals dat heet in het West-Fries. In het centrumpje

Negende editie Vriendenbock

25 oktober 2024

Geniet van ruim 50 verschillende bockbieren, lekkere hapjes en muziek

In het weekend van 1, 2 en 3 november wordt de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar weer omgetoverd in een sfeervolle ruimte waar het herfstige gerstenat geschonken wordt

Reünie van topchefs in Vianen

25 oktober 2024

Gastcolumn: Marina Numan

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober vond het grootste culinaire evenement van Nederland plaats.  Op ‘100 Chefs by Gault&Millau” gaven de toonaangevende topchefs acte

Laatste zomerweek

25 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Elke weekend als ik met leden en bezoekers op de wijngaard sta zeggen we tegen elkaar: dit zal wel het laatste mooie weekend van het jaar zijn. Laten we er nog even van genieten

Het bockbierfestival

18 oktober 2024

20 oktober, Proeflokaal de Boom

Het is weer zover! Na het enorme succes van voorgaande jaren, keert het Bockbierfestival terug naar Proeflokaal de Boom voor zijn 19e editie. Dit jaar belooft opnieuw

Filmpje

18 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week verwelkom we bij Domein Bergen een heleboel nieuwe aandeelhouders. Enthousiaste wijnliefhebbers die graag onderdeel willen zijn van de start van

Wijnliefhebbers

11 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week ben ik bedolven onder vragen van mensen die graag een aandeeltje willen in Domein Bergen. Gewoon omdat het nu kan. De uitgifte van de certificaten start

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Terug