Culinaire tip van de week
Klassieke kippensoep
Gepubliceerd: 15 november 2024
Er wordt altijd wat lacherig over gedaan maar intussen doen hele volksstammen het wel: kippensoep eten bij verkoudheid of griep. Het verkwikt, het eet makkelijk weg en die warme vloeistof maakt in ieder geval de slijmvliezen lekker los. Het wordt niet voor niets ‘Joodse penicilline’ genoemd.
Minder mensen zijn ervan op de hoogte dat deze oude volkswijsheid ook wetenschappelijk bewezen is. In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen.
Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke soeppan op het vuur, lekker laten pruttelen en ondertussen vult de kamer zich met de heerlijke geur van verse kippensoep.
Kip heeft eiwit en dat is een belangrijke bouwstof. Kippensoep is erg warm en door de hitte van de soep ga je zweten waardoor je je luchtwegen vrijmaakt. Daarnaast zou de bouillon ook nog eens een ontstekingsremmende werking hebben.
Wat heb je nodig:
2 liter water
2 kippenbouten
2 uien
2 tenen knoflook
Stukje gember
1 prei
2 winterpenen
1 zakje soepgroenten (fijngesneden)
1 handje vermicelli
1 handje peterselie (fijngesneden – vers)
2 takjes tijm
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 laurierblaadjes
1 stukje foelie
2 eetlepels citroensap
zout
Naar smaak: zoete ketjap, soja saus (Kikkoman) en/of kippenbouillon blokje(s)
Aan het werk:
Snijd de prei in dunne plakjes.
Schil de winterpeen en snijd deze in blokjes.
Snipper 1 van de uien.
Kneus de peperkorrels of gebruik een pepermolen om ze fijn te malen.
Doe de kippenbouten in een ruime (soep)pan en voeg de prei, water, winterpeen, ui, peperkorrels, tijm, het laurierblaadje, foelie en de helft van de peterselie toe.
Voeg geen zout toe (dit doe je pas later).
Breng aan de kook en schep eventueel het schuim (als de soep aan het koken is) eraf.
Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen.
Als de soep lekker lang heeft opgestaan haal je de kip eruit.
Giet de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een soeppan.
De groenten en kruiden die je overhoudt kun je nu weggooien; deze gebruik je alleen om smaak aan de bouillon te geven. Je kunt er ook voor kiezen de groenten wel te gebruiken in de soep maar die keuze is uiteraard aan jou.
Als de kip is afgekoeld kun je deze gaan pluizen. Dit doe je door het vlees van de botten en het vel te ontdoen en het vlees los te trekken met een vork.
Zo houd je mooie dunne stukjes kip over en die doe je weer terug in de bouillon.
Zet de bouillon met de kip weer op het vuur.
Snijd het laatste uitje fijn en voeg deze samen met citroensap, de rest van de peterselie, vermicelli en de fijne soepgroenten toe.
Laat de kippensoep nog even een kwartiertje pruttelen en breng daarna de soep op smaak. Doe dit naar eigen smaak en gebruik hiervoor zout, een beetje ketjap, sambal, sojasaus en/of blokje(s) kippenbouillon. Opdienen in 4 kommen of diepe borden.
Eet smakelijk!
H.S