Culinaire tip van de week: Italiaanse truffel risotto
Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden
Gepubliceerd: 21 juni 2024
Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige textuur heeft. Arborio is de traditionele rijst voor risotto, maar je kunt ook andere varianten gebruiken, zoals Carnaroli of Vialone Nano.
Wat heb je nodig:
2 sjalot
3 tenen knoflook
150 gram risottorijst
500 ml paddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
200 gram champignons (kastanjechampignons en/of shiitake)
75 ml kookroom
het liefst natuurlijk echte verse truffel, maar 2-3 eetlepels truffeltapenade (gewoon bij de supermarkt te koop)
2 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt + extra om erbij te serveren)
2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
olijfolie, roomboter, peper en zout
Aan de slag:
Snipper de sjalotjes en snij de knoflook fijn.
Verhit een beetje olijfolie en een blokje roomboter in een ruime koekenpan.
Fruit hierin de sjalot en de helft van de fijngesneden knoflook.
Voeg dan de risotto toe. Bak even kort mee tot de risotto glazig is geworden. Blussen met een flinke scheut witte wijn. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Neem hier de tijd voor. Elke keer als de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst, voeg je weer wat bouillon toe.
Als de risotto te droog is en je bouillon op is, voeg je wat extra water toe. Voeg geen extra bouillon toe want deze maakt de risotto anders erg zout.
Ondertussen ga je de champignons alvast bakken. Snij ze hiervoor in plakjes, verhit een beetje olijfolie en een klont boter in de pan. Fruit de rest van de knoflook en bak hierin de champignons gaar.
Als de risotto bijna klaar is, voeg je de kookroom, de truffeltapenade en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door de risotto en proef of deze klaar is (de risottokorrel moet romig en zacht zijn maar wel een lichte bite hebben).
Schep als laatste de champignons door de risotto, breng verder op smaak met peper en zout. Garneer met de peterselie en serveer met Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!