Deel

advertentie

Dakpan

Door Cees Swart

Dakpan

Franklin Storm
Iemand met die naam moet waarschijnlijk ook een zwaar weekend hebben gehad. Wij hebben het in ieder geval zwaar gehad met Storm Franklin volgens het alfabet aan de beurt, de 6de op rij en hopelijk de laatste. Ik woon op twee en een halve kilometer van de zee en dan stormt Aeolus’ ademtocht ongehinderd op m’n huis af. Als in het binnenland westenwind waait, dan stormt het bij mij. In die vergelijking wil dat zeggen dat, als het in het land stormt, dat er bij mij een wind staat met orkaankracht. Waarbij de schapen over mijn tuin vliegen.

Een dag later.
Tuinhuis. Nu heb ik het afgelopen jaar een tuinhuis geplaatst. Als ik die volgens de instructies van het bouwpakket had geplaatst, dan had ik hem verdeeld over 6 tuinen bij de buren terug kunnen vinden. Bewust van wat wind kan doen en de plek waar ik woon, had ik hem al met extra hoekverbindingen in elkaar geknutseld. Waarbij ik het meegeleverde, schamele setje spijkers heb vervangen door dikke schroeven. Tuinhuis heeft de storm, zij het enigszins uit het lood gedrukt, overleefd. Mijn bakstenen huis ook. Toen ik de volgende dag op inspectie ging, de meeste woede van Aeolus was er uit geblazen, zag ik een los getrilde dakpan. Aan de voorkant op het bovenste deel van het dak. Net onder de schoorsteen. Potentieel lek op een hoogte van meer dan 8 meter. En ik heb grote vreze voor grote hoogtes.

Help!
Mijn laddertje reikt tot maar 6 meter. Een rondje langs vrienden gemaakt voor een langere ladder. Noppes! Wijze raad van een vriend, ‘Bel je verzekering’. ‘Voor één dakpan? Vette rekening voor een klusje van niets.’ Zei ik verontwaardigd. ‘Ja, maar daar ben je toch voor verzekerd!’
Nu ben ik best wel handig en kan veel zelf doen zonder daar een expert voor nodig te hebben. Maar ja, die hoogte…. Na niet lang nadenken won gezond verstand het van, vooruitzicht met trillende benen op een nokvorst met neiging tot springen.

Oké, maar eens bellen.

Verzekering.
Kreeg ik eerst 31 keuze menu’s te verwerken. Na de derde poging om die in de juiste volgorde af te hebben gewerkt, werd ik uiteindelijk in de wacht gezet met boodschap; ‘Door drukte van de vele meldingen kan het zijn dat u even moet wachten tot u geholpen wordt. U kunt ook online uw schade melden.’ De wachttijd zou wel op kunnen lopen tot een half uur. Nu ben ik de laatste jaren gelukkig wel iets van mijn manische ongeduld verloren. Echter om langer dan 5 minuten aan een telefoon te hangen met een muzak muziekje (waar geen rechten op zitten) dat niet mijn smaak is en waar géén keuze over gemaakt kan worden, gaat mij te ver. Ongeduld werd weer getriggerd en ik hing op.

Online verder.
Inloggen. Lukte niet. Na 64 keer en 3x resetten wachtwoord wel. Lees ik dat ik een eigenrisico heb van €200,-. Dat komt er op neer dat ik dus zelf voor de kosten ga opdraaien. Storm reparateurs kunnen in deze tijden rekenen wat ze willen dus die 200 pop ben ik kwijt. Spontaan werd mijn gevoel voor hoogtevrees al iets minder.

Bellen.
Vond m’n broer Sieme voor de volgende dag bereidt mij te helpen. Kon ik nog een nachtje dromen over een scenario. Vond een oplossing met eigen ladder. En Iets met touw om middel, standje bergbeklimmer.

Volgende dag.
‘Sieme !! Jij bent vlieger, dus geen last van hoogte vrees. Zou jij…’ ‘Nee Cees, ik hou de ladder vast en het touwtje strak.’

‘Sieme, ook niet voor een appel gebakje?’ ‘Nee Cees, ook niet voor een appel gebakje.’ ‘Je mist wat hoor…’ ‘een paar euro dan?’. Zelfde antwoord. Hmm… Grrr.

Klimmen.
Had bedacht de ladder op de studio te plaatsen, dat scheelt al ruim 2 meter. Zo kon ik aan de achter kant van het huis op het dak komen. Dik touw over het dak en om mijn middel, gewapend met kitpistool in rugtas, bibbertreetje voor bibbertreetje omhoog. Zuchtend, trillend, het maar zien als een nieuwe uitdaging en Mantra; ‘niet naar benden kijken’. in mijn hoofd, kwam ik bij de nok. Er over heen.

’Sieme! nu iets vieren dat touw’. ‘Oké Cees en wat als ik per ongeluk teveel ga vieren? ‘ ‘Kun je naar appelgebak fluiten Sieme’.

Pan recht gelegd, kit eronder, terug naar de nok.

Dak dicht.
Sieme, zet jij fff Peter Koelewijn op. Zelfde gedachtes zitten kennelijk in de genen. Hij zong het al. Touw om de schoorsteen en langzaam zakken. Sodeju waar staat die ladder. ‘Je bent er Cees, zet je been maar over de rand’. Voet hing in de lucht. ‘Iets meer zakken’. In dit soort situaties moet je echt op familie kunnen vertrouwen. ‘Oké nog meer zakken met dat been.’ Voelde Iets,… Raak,…Trede, …Zucht,….. Een been,…Tweede been…Houvast!!! Ik heb nog nooit eerder een touw zo bewust en met zo veel overtuiging door mijn handen laten gaan.

Weer beneden. Terug van Nepalese bergexpeditie.

En bedankt Sieme. Xxx

Groetjes, Cornelus Waai.

Cees Swart

advertentie

Meer 'Lifestyle':

20 vragen aan Oscar Keyser

24 juni 2022

Een jonge Alkmaarse filmmaker

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Oscar Keyser, die de Alkmaarse korte film 'Bertje' maakte. 

Hoe heb jij de pandemie ervaren?

17 juni 2022

Vragenlijst GGD voor jongeren (18-25)

Ben jij een jongvolwassene? Hoe heb jij de coronapandemie ervaren? De GGD wil graag weten hoe het nu met jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar in Alkmaar gaat. Vul de vragenlijst in en maak

20 vragen aan Joke de Boer

10 juni 2022

Auteur van 'Riemen Vast'

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Joke de Boer, die onlangs haar tweede boek 'Riemen Vast' uitgaf!

Tijd om te gaan

10 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Al veel te lang hebben wij onenigheid over hoe laat we vertrekken als we ergens naar toe gaan. Mijn man is van het laatste nippertje, terwijl ik liever ruim de tijd neem, dan kan ik  even landen,

Gras, groen, buren

3 juni 2022

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben zo rusteloos de laatste tijd.  Mijn vriend is een lieve, verantwoordelijke man en een leuke vader, niks mis mee. Toch fantaseer ik over iets anders binnen onze relatie: 1. Samen blijven maar af en toe andere mensen zien

Vrijwilligers worden bedankt

3 juni 2022

Met een cadeau of activiteit

Vrijwilligers geven de wereld kleur. Bij het opknappen en bijhouden van tuinen, bij het vervoeren van personen, bij de voetbaltraining van de jeugd, bij de koffieronde in het ziekenhuis, bij evenementen en festivals,

Stank voor dank

27 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Doordat wij de hoogbejaarde eigenaar kennen die ervan af wilde heeft een vriend, die wij erover tipten, met weinig inspanning en ver onder de marktwaarde een huisje kunnen kopen op een heerlijke plek.

20 vragen aan Sil de Weerd

27 mei 2022

Van Beter (W)eten

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Sil de Weerd, van Beter (W)eten!

Ziekte en aandacht

20 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vrouw is ernstig ziek en daar wordt soms eigenaardig op gereageerd. Een vriendin van haar merkte op toen ze elkaar zagen na de zoveelste chemo: “Oh, hier was ik niet op voorbereid, wat zie je er beroerd uit”. Haar zus wilde langskomen

Iemands naam vergeten, wat nu?

20 mei 2022

Dit kun je doen als je iemands naam vergeten bent

Het overkomt iedereen weleens: je hebt je aan iemand voorgesteld, maar een paar minuten later weet je al niet meer hoe diegene heet. Of je komt iemand tegen die je lang niet hebt gezien en diens naam is uit je geheugen verdwenen. Er zijn gelukkig meerdere trucjes

20 vragen aan Julia Rotgans

13 mei 2022

Van Julia Rotgans Fotografie

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Winnaars Vergroenactie verrast

13 mei 2022

250 Alkmaarders winnen groenmix

Maar liefst 451 bewoners deden mee aan de Vergroenactie. De gemeente verraste 25 winnaars met een inheemse Vergroenmix vol kleurrijke zomerbloembollen. Iedere winnaar kreeg een extra Vergroenmix cadeau om zelf aan een vriend(in),

Stilte na de eerste date

13 mei 2022

Column: Wills

Beste Wills: Na mijn scheiding heb ik me aangemeld bij een wandel-app en de eerste ‘date’ die ik had was leuk. Een sportieve, grappige man die ook nog eens veel van vogels wist. We hebben over en weer veel gedeeld over onze verledens. En toen … niks.

Gratis Training Vertrouwenscontactpersoon

13 mei 2022

Handelen tegen Grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie en/of grensoverschrijdend gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. We zien steeds vaker nieuwsitems die aan dit onderwerp gewijd zijn. Een vertrouwenscontactpersoon is een belangrijke schakel bij verenigingen,

Dé badmodetrends van 2022

6 mei 2022

6 trends voor het strandseizoen

Yes, het strandseizoen ligt om de hoek! Is dat niet heerlijk? Dat het enige waar je je zorgen over hoeft te maken, is welke bikini je aantrekt? Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

De Bemiddelkamer zoekt vrijwilligers

6 mei 2022

Voor het bemiddelen bij buurtconflicten

Stichting De Bemiddelingskamer heeft jaren ervaring en is gespecialiseerd in burenbemiddeling.  Goed opgeleide en ervaren vrijwilligers bemiddelen op verzoek bij burenproblemen. Ze luisteren naar het verhaal van beide buren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

Vrede op je eigen vierkante meter…

29 april 2022

Column: Henriëtte Maas

We schreven over hoe we op dit moment vrede in ons eigen leven ervaren en over hoe vrede voelt in ons eigen leven. Hoe maken we vrede zichtbaar? Er is een prachtig verhaal over twee wolven, de wolven van goed en kwaad, die in ieder mens leven.

Gezocht: vakantiegezinnen voor kwetsbare kinderen

29 april 2022

Een fijne zomer voor Europese kinderen

Elk jaar komen er honderden kwetsbare kinderen uit verschillende Europese landen op vakantie bij Nederlandse gezinnen via Europa Kinderhulp. Meer dan tien procent van deze kinderen verblijft bij Noord-Hollandse vakantiegezinnen.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

20 vragen aan Ellen Hermens

22 april 2022

Van Lions Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Ellen Hermens, van Lions Alkmaar.

Dating voor jongeren met autisme

22 april 2022

Aut-dating op maandag 2 mei

Op maandag 2 mei vindt de eerste Aut-dating plaats. Een avond georganiseerd voor jongeren met een vorm van autisme die op zoek zijn naar een partner/relatie. De behoefte bij de jongeren is aanwezig.

Wijkcentrum Mare Nostrum zoekt bestuursleden

15 april 2022

Draag bij aan de groei en bloei van het wijkcentrum

Wijkcentrum Mare Nostrum is een bruisend, goed bezocht wijkcentrum in de multiculturele wijk De Mare. In het wijkcentrum wordt een keur aan activiteiten voor alle wijk- en buurtbewoners georganiseerd en biedt plaats aan vaste- en incidentele huurders in de diverse ruimten die het wijkcentrum rijk is.

Wat vieren we met Pasen?

15 april 2022

De tradities op een rijtje

In 2022 begon het riedeltje op donderdag 14 april met Witte Donderdag, en op maandag 18 april sluiten we het paasweekend af met Tweede Paasdag. Maar wat vieren we precies? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Voor als het straks weer zomer is

8 april 2022

Je eigen buitenkeuken, dat wil je!

In de buitenlucht koken zorgt voor een vrolijke en zorgeloze sfeer die je binnenshuis niet bereikt. Maar welke buitenkeuken zorgt voor het gemak, past bij jouw tuin, en niet geheel onbelangrijk, op welke manier wil jij koken?

20 vragen aan Hortense Assink

8 april 2022

Van Hortense Uitvaartzorg

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Hortense Assink, van Hortense Uitvaartzorg.

Crisis in samengesteld gezin

1 april 2022

Column: Wills

Beste Wills: Crisis in huis dankzij Facebook. Mijn man en ik (48) leerden elkaar kennen toen we allebei gescheiden waren en met onze vijf (bonus)kinderen vormen we nu alweer zes jaar een redelijk harmonieus samengesteld gezin. We hebben vanaf het begin onze financiële zaken gescheiden gehouden.

20 vragen aan Kim en Eugenie

1 april 2022

Van Dog with a Mission

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Kim en Eugenie van Dog with a Mission!

Doe-het-zelf lente decoraties

25 maart 2022

Simpel en fleurig

Het is ein-de-lijk lente! Wat hebben we ernaar verlangd de afgelopen tijd, de winter leek eindeloos. Daarom is nu hét moment om al je vreugde lekker terug te laten komen in je interieur. En waarom tonnen uitgeven als je zelf ook leuke lentedecoraties kan maken?

20 vragen aan Sem Rezelman

25 maart 2022

Personal trainer

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan personal trainer Sem Rezelman!

20 vragen aan Tom Nederstigt

18 maart 2022

De SRV-man van Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Tom Nederstigt, SRV-man van Alkmaar.

If you have seen it all, close your eyes

18 maart 2022

Reportage over Donicia Hofman

Ik, Donicia, ben iemand met een geschiedenis. Vanaf dat ik ben opgegroeid ,geconfronteerd geweest met seksueel geweld. Dit is een geschiedenis die ik niet goed kan verwoorden en wat ik tevens heel eng vind, om überhaupt te delen met de buitenwereld.

20 vragen aan Laurens Bakker

11 maart 2022

ZZP'er videoproductie

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Laurens Bakker, ZZp'er in de videoproductie.

Wij zoeken een relatietherapeut

11 maart 2022

Column: Wills

Beste Wills: Onze relatie is niet in gevaar, maar er speelt iets waar ik graag samen met mijn man en een professionele derde over zou willen praten. Verder dan Dr. Phil gaat mijn ervaring met relatietherapie niet en mijn vraag is: hoe vinden we een goede relatietherapeut?

20 vragen aan Jacqueline Hoffschlag

4 maart 2022

Eigenaar van New Basic Alkmaar

Elke week stellen wij 20 vragen aan een andere ondernemer uit Alkmaar en omgeving. Deze week is het de beurt aan Jacqueline Hoffschlag, eigenaar van kledingwinkel New Basic in Alkmaar.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug