De eerste boom is geplant – nog 4.999 in het verschiet

Deze eerste boom – een sierpeer – is geplant langs het Jaagpad in Alkmaar

De eerste boom is geplant – nog 4.999 in het verschiet

Op woensdag 15 november is door wethouder Anjo van de Ven de eerste boom van de 5.000 geplant, die de gemeente Alkmaar de komende jaren rijker zal worden. Dit deed zij samen met kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe en klimaatburgemeester Henk Adriaanse. Deze eerste boom – een sierpeer – is geplant langs het Jaagpad in Alkmaar.

De nieuwe oever
Met het opleveren van de vernieuwde oeverbeschoeiing langs het Noord-Hollands kanaal, een project van de Provincie Noord-Holland, kon de openbare ruimte worden afgemaakt. Er is al straatverlichting geplaatst en 15 bomen krijgen een vaste plek langs het water. Onder toeziend oog van vele buurtbewoners, de Provincie Noord-Holland, aannemer Beens Groep b.v./Hakkers b.v. en Stadswerk072, werd de eerste boom geplant.

”Vandaag planten wij de eerste boom van de 5.000 – een bijzonder moment, en dat op de Nationale Boomfeestdag. Samen met u – de bewoners – is een keuze gemaakt over het type bomen. Dat zijn sierperen, platanen en elzen geworden. Een mooie ontwikkeling binnen de gemeente Alkmaar, al die extra bomen die gaan komen. Zoals een oud Grieks gezegde luidt: ‘In een goede samenleving plant men bomen in wier schaduw ze nooit zelf zullen zitten.’ Dat is wat we hier vandaag gaan doen – we gaan aan de slag voor de toekomst.”

-Wethouder Anjo van de Ven

Na haar welkomstwoord zetten wethouder Van de Ven, de kinderburgemeester en klimaatburgemeester, alle drie een schop in de grond en gaven zij de boom een mooie plek langs het water.

Het belang van bomen
Naast het verfraaien van de buurten en straten, hebben bomen ook direct positieve invloed op de leefbaarheid van een omgeving. Ze bieden namelijk schaduw op warme dagen, zorgen voor een plek waar het regenwater de grond in kan sijpelen en bieden daarnaast een woonplaats voor allerlei planten en dieren. Bomen zijn, kort gezegd, belangrijk voor het hele ecosysteem.

De andere locaties
Waar alle andere extra bomen een plek zullen krijgen in de openbare ruimte, wordt momenteel onderzocht. Samen met de inwoners van de gemeente Alkmaar zal gekeken worden naar goede plekken om deze bomen te planten. Ook zal de gemeente, als inwoners dit willen, bomen ter beschikking stellen, die zij zelf op eigen terrein kunnen planten. Daarnaast wordt bij nieuwe ontwikkelingen in de gemeente goed rekening gehouden met voldoende ruimte voor groen en voor bomen.


Foto: Jan Jong Fotografie