De heer Worm
Column: Fernando Jonker
Gepubliceerd: 28 oktober 2022
Toen Mark en ik iedereen vertelden dat wij Saigon op de Peperstraat hadden gekocht, waarschuwde velen ons voor de vloek die er op die hoek heerste. Afgelopen jaren waren er veel horecazaken failliet gegaan op het hoekje Peperstraat/Pieterstraat. Verbreek de vloek werd ons meerdere keren gezegd. Nu, 5 jaar later, denk ik dat we kunnen zeggen dat dat ons gelukt is.
Concept zonder menu kaart en maar één menu vonden velen ook gewaagd. Nu, 5 jaar later, denk ik dat het een schot in de roos is geweest. Het leuke van dit concept is dat veel mensen dingen hebben gegeten die ze normaal niet zouden eten of bestellen. Dit omdat vaak hetgeen wat ze niet lusten, te maken heeft met een slechte herinnering van hoe het ooit voor hun bereid is… Denk aan spruitjes die zo gaar gekookt zijn, dat het een grauwe kleur krijgt en die je met je vork plat kan drukken. Of bloemkool te gaar, met een klonterige kaassaus en flink notenmuskaat. Eén van de mooiste complimenten die wij bij Fernando’s dan ook hebben gehad, was van een meneer die tegen mij zei: ik lust geen bloemkool, maar ik heb vanavond een gerecht gegeten met vijf structuren van bloemkool en ik vond het heerlijk!
De vijf jaar zijn voorbij gevlogen… En dan te bedenken dat van die vijf jaar, wij twee jaar corona hebben gehad. De twee jaren corona hadden wij (en ik denk niemand) nooit rekening mee gehouden. Coronatijd heeft ons wel gebracht creatief te worden als ondernemers. Maar wat waren we blij toen we weer gewoon open mochten.
Anders dan andere jaren, besloten wij het jubileum 5 jaar met z’n drieën te vieren, door te gaan eten bij De Juwelier in Amsterdam. Dus gingen wij op vrijdag dicht, om zo ons jubileum te kunnen vieren. Er werd niet bezuinigd en we lieten de gerechten en de lekkere wijnen langs komen. Om af te sluiten bestelden wij nog een dessert met een lekkere wijn erbij. De ober kwam ons vertellen dat hij de dessertwijn die wij hadden besteld niet meer had, maar het goede nieuws was dat hij iets anders mee had genomen en misschien nog wel lekkerder. En hij zei: nog een goed nieuwtje is dat de heer Worm jullie rekening betaalt. De heer Worm, kent de ober onze vriend Worm? Zit hij toevallig ook in het restaurant te eten? Maar bovenal is onze vriend Worm helemaal gek geworden onze rekening te betalen?! Ik ken mijn vriend Worm maar al te goed. Het is zijn attentheid en gulheid. En puur uit het hart, zonder er iets voor terug te willen of verwachten. En als wij zijn gulle gebaar niet zouden accepteren, dan zouden wij hem er nog mee beledigen ook. We hebben hem gebeld en erg bedankt voor zijn gebaar…
Leuk gegeven is dat het mijn vriend Worm was die 6 jaar geleden in de kroeg naar mij toe kwam en zei of het niet eens tijd werd om voor mijzelf te beginnen… Tot dan toe had ik als chef gewerkt voor een ander. We zijn toen bezig geweest met een ander horecazaak. En elke twee weken spraken wij met elkaar af om ideeën en plannen uit te wisselen. Toen ging dat project niet door. Uiteindelijk startte ik met Mark Fernando’s.
Ik ben Worm dankbaar voor die bewuste avond. En ik ben hem dankbaar als adviseur, maar vooral als goede vriend…
Fernando Jonker