Deel

advertentie

De ‘R’ in de maand

Column: Friso Stilma

De ‘R’ in de maand

Opeens is-ie daar: de ‘R’ in de maand… Voor ons het moment om nog even twee maanden te R-elaxen aan de Pettense kust. Net zoals vorig jaar hebben we daar een naseizoensplek geboekt voor ons oude gepimpte caravannetje. Tussen de bedrijvigheid door zijn we er dan dicht bij huis en winkel toch even helemaal uit.

Heerlijk de frisse zeelucht opsnuiven! 

Ik weet niet of het daardoor komt, maar ik krijg dan ook altijd weer zin in verse ziltige mosselen én ander lekkers uit de zee. Even een portie kibbeling halen in Callantsoog, een lekkere Hollandse haring happen of die pan verse mosselen op het vuur. Heerlijk!

Ondanks dat je (verse) mosselen tegenwoordig van half juli tot april wel kunt krijgen, schijnen ze toch het beste te zijn wanneer de ‘R’ in de maand zit. En dan vooral de laatste 4 maanden van het jaar. Dat wordt dus weer smullen de komende tijd.

Dat ziltige is in sommige wijnen ook terug te vinden en het zal niet verbazen dat deze zeer goed combineren met allerhande vis en zeevruchten. Denk hierbij aan de wijnen van bijvoorbeeld De Kleine Schorre uit Zeeland (Noordzeekust), Muscadet wijnen uit de omgeving van Nantes (Atlantische kust) of de Picpoul de Pinet (Middellandse Zee).

Hoe komen deze wijnen nu aan dat ziltige karakter? De wijngaarden voor deze wijnen hebben veelal ‘uitzicht’ op zee. Naast de ziltige bodem waar de druivenstokken op groeien, gaat men ervan uit dat de zeelucht en al haar aroma’s zich ook nestelen op de schil van de druif. 

Ik herken dit wel, want diezelfde ziltigheid blijft na twee maanden aan de kust ook aardig aan ons caravannetje kleven. Bij de druiven is dit niet erg, want tijdens het persen vinden al deze aroma’s hun weg naar het druivensap en de uiteindelijke wijn. 

Voor het behoud van de caravan komt eind oktober de ‘R’ van grondige R-einiging nog wel even om de hoek kijken, voordat de winterstalling weer opgezocht kan worden.

Zover is het gelukkig nog lang niet. Eerst nog even lekker nazomeren met een pan verse gestoomde mosselen vergezeld van een glas wijn met uitzicht op zee.

 

Proost en fijn weekend!

Friso


Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, in de winkel of op locatie. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Help! Welke wijn bij welk gerecht…?

2 december 2022

Column: Friso Stilma

Afgelopen vrijdag had ik een gezellige groep vriendinnen in de winkel voor een wijnproeverij. Zij hadden ook iemand uitgenodigd om een zestal kleine gerechtjes

Appelcake

2 december 2022

Recept van May Anema

Afgelopen zondag kreeg ik onverwacht visite en nadat ik constateerde dat ik eigenlijk niks lekkers in huis had, bedacht ik het volgende uit mijn voorraadkast te maken: appelcake.

Investeren in wijn

25 november 2022

Over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: “Ik ging altijd met vakantie naar Italië”, vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is. “Ik nam standaard lekkere wijnen mee voor

Stoofpeertjes, een must in najaar en winter!

25 november 2022

Recepten van Henk

Op elke dis horen in de herfst en winter stoofpeertjes, ik heb het recept van mijn moeder zaliger die mij de liefde voor koken heeft bijgebracht. Ook dit is weer een

Rode curry met kip en wokgroente

18 november 2022

Recept van May Anema

Dit heerlijke gerecht maak ik bijna wekelijks! Naast dat het vol met groente zit, is het ook snel klaar te maken! Ik wissel het af met andere kleuren curry, verschillende

Wijn waar ik het warm van krijg

18 november 2022

Column: Friso Stilma

Wie heeft er in vredesnaam ooit bedacht om wijn op te warmen? Nicolaas Klei (bekende wijnschrijver) zei er ooit het volgende over: Glühwein is iets van vroeger

Thanksgiving & Black Friday bij Zilt

11 november 2022

Twee dagen lang genieten. Let’s celebrate!

Thanksgiving, is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten

Sliptong, spinazie en patates frites

11 november 2022

Recepten van Henk

Voor Sliptong mag je mij midden in de nacht wakker maken, zeker niet goedkoop momenteel maar vers van Heusy niet te versmaden! De verse spinazie en frietjes maken het af.

Tomaten-paprikasoep

4 november 2022

Recept van May Anema

Zodra de dagen weer korter en kouder worden maak ik in het weekend vaak soep. Het geeft een soort geborgenheid de heerlijk geurende soep op te snuiven

Rondje horeca #31

4 november 2022

Café Jong Belegen

Flessenpost uit Alkmaar ging langs bij Café Jong Belegen. En dat is niet zonder reden, Jong Belegen is sinds kort toegetreden tot het Hertog Jan Genootschap

Vega risotto met gemengde paddenstoelen en groene erwtjes

28 oktober 2022

Recepten van Henk

Deze risotto is smakelijk snel klaar en goedkoop!

Vriendenbock 2022

28 oktober 2022

4, 5 en 6 november in de Grote Kerk

Op 4, 5 en 6 november 2022 kun je weer genieten van meer dan veertig verschillende soorten bockbier, in de bijzondere ambiance van de Grote Kerk

Amusetour Alkmaar

21 oktober 2022

Geniet op 23 oktober bij 6 restaurants

Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige gebouwen, grachtjes, cultuur, historie en natuurlijk culinaire hotspots! Alkmaar wordt ook wel klein Amsterdam genoemd, met de oude

Wijnproeverij met Dimitri van Villa Rubini

21 oktober 2022

23 oktober, WIJN. Alkmaar

Laat op zondagmiddag even lekker de boel de boel voor deze Italiaanse wijnproeverij met de wijnboer zelf! Vanaf 14:00u. komt Dimitri ons alles vertellen over zijn Villa Rubini en

Hét seizoen

21 oktober 2022

Column: Friso Stilma

De herfstvakantie lijkt toch altijd wel een keerpunt te zijn; de zomer is écht ten einde en we maken ons klaar voor het winterseizoen. Of het feestseizoen, zo je wilt. In de winkel merk ik dat ook. Ik ben blij

Moules á la May

21 oktober 2022

Recept van May Anema

Mosselen zijn zo makkelijk te maken naar smaak dat ik meer wil dan de traditionele wijze. Ik maak ze vandaag met een krachtig, romige kaassaus vol met gehakte knoflook!

Rondje horeca #30

14 oktober 2022

Café de Oude Stad

Flessenpost uit Alkmaar nam een kijkje bij het pas geopende Café de Oude Stad. Het café is al enige tijd open en bevindt zich in de Hekelstraat, in het gebouw waar Odeon zat. Eigenaar Rodney Held update ons over de stand van zaken.

Captain’s Dinner

14 oktober 2022

Recepten van Henk

Deze klassieker maak en eet ik graag, ik gebruik het liefst veldertjes, fijne kapucijners, snel te maken en altijd lekker!

Blik

7 oktober 2022

Column: Friso Stilma

Ik wist al langer van het bestaan, en toevallig viel eerder deze week mijn blik er weer op in de supermarkt: wijn in blik. Verruim je de blik iets over het hele wijnschap, dan kom

Butter board met vijgen, pistache- en walnoten

7 oktober 2022

Recept van May Anema

Butter boards zijn helemaal de bom op TikTok! Het zijn meestal houten snijplanken die ingesmeerd worden met boter en daarna belegd worden met allerlei kruiden, groente, oliën,

Wist jij dat?

30 september 2022

Hoeveel druiven zitten er eigenlijk in een glas wijn?

Hier keken we van op, we hadden nooit verwacht dat het zóveel druiven zouden zijn. In een fles wijn van 0,75 cl gaan namelijk al snel ruim 600 tot 800 druiven. Dat zijn ongeveer 10

Gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree

30 september 2022

Recepten van Henk

Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!

Mensen hebben geen smaak, tenzij ze worden gegeten

23 september 2022

Column: Friso Stilma

Wat is smaak? Dit was een van de eerste vragen die op tafel kwam bij de cursus wijn-spijs, waar ik eerder deze week aan begonnen ben. Al vrij snel werd bovenstaande ‘oneliner’ uitgesproken

Avocado toast met scrambled egg

23 september 2022

Recept van May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige

Verwarmd terrasje pakken dit najaar?

16 september 2022

Hoge energieprijzen en milieuoverwegingen

Nu de herfst in de lucht hangt, zullen terrasverwarmers door het hele land weer de buitenlucht gaan opwarmen. Kan dat nog wel in tijden van energiebesparing en hoge rekeningen? "Iedereen

Nasi goreng met sajoer boontjes en spiegelei

16 september 2022

Recepten van Henk

Een lekkere nasi goreng maken is niet moeilijk en goed te combineren met bijgerechten als hete boontjes en pindasaus. Ik maak meestal een grote pan met nasi en vries het in porties in.

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

9 september 2022

Recept van May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortel reepjes, verse kruiden, gerookte

Rondje horeca #29

2 september 2022

Anne & Max

Flessenpost uit Alkmaar was op bezoek bij Anne & Max Alkmaar en sprak met Prisca van Roode over het concept, de unieke plek en natuurlijk de bloemenschuit!

Rondje horeca #29

Budget pasta met tomaten, uien en gehakt.

2 september 2022

Recepten van Henk

De meeste mensen hebben in hun leven wel een periode waarin je elke cent moet omdraaien en toch lekker wil eten! Deze saus is smakelijk en kost weinig. Vandaag als macaroni ovenschotel maar kan ook over de spaghetti.

Vroeg rijp

26 augustus 2022

Column: Friso Stilma

De druiven lijken vroeg rijp dit jaar. Waar volgens de ‘normale’ kalender veelal de oogst in september en oktober plaats vindt, is deze in sommige delen van Zuid-Frankrijk afgelopen week al begonnen!

Wrap-pizza met geitenkaas

26 augustus 2022

Recept van May Anema

Met wraps kun je zoveel verschillende gerechten maken! Je kunt ze met mexicaans gehakt en bonen vullen en warm eten, oprollen met roomkaas, gerookte zalm en rucola en koud eten, opstapelen als een taart en bakken met crème

Pasar kecil/mini pasar op 4 september

19 augustus 2022

Indische/Molukse (food)markt in Alkmaar

Vereniging Tropenvrienden Alkmaar (VTA) en BersaMaju (Jongerentak VTA) organiseren voor de 22e keer de Pasar Kecil Alkmaar (voorheen Preuvenement). De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt. De leden en

Ovenschotel met zuurkool, gehakt, banaan en aardappelpuree

19 augustus 2022

Recepten van Henk

Deze ovenschotel met zuurkool maak ik al jaren en smaakt in elk seizoen, zeker ook in de zomer. Stoof de zuurkool in de witte wijn, schil de aardappelen en kook ze gaar met een snufje zout. Snipper de uien.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug