Demonstratief

Column: Kraantje

Demonstratief

‘We mogen in ons landje geen 1 mei traditie hebben zoals in de ons omringende landen, maar de afgelopen tijd is weer duidelijk geworden dat we wel degelijk een land van actievoerders zijn. Zo hebben we de protesterende boeren gehad die de ageerden tegen constante stroom van hogerhand opgelegde maatregelen zoals het veranderende stikstofbeleid maar ook mestregels die steeds weer anders moeten. Wegenblokkades en langzaam rijden acties met ellenlange files en ontregeld verkeer als gevolg, omdat de agrariërs  hun ongenoegen kenbaar wilden maken.

En wat te denken van de Corona demonstraties, hele hordes van Moederhart types, alternatievelingen maar ook FvD aanhangers gingen de straat op. Sommigen maakten het zo bont dat ze zichzelf niet alleen als de nieuwe Joden zagen maar om dat luister bij te zetten ook een gele Davidster droegen om zo hun slachtofferschap en hun anti-vaxer lifestyle te benadrukken. ‘ ‘Subtiel waren ze in ieder geval niet.’ ‘Dan heb je nog de verf-gooiers en wegplakkers van Extinction Rebellion. Die door een blik soep tegen een kunstwerk aan te smijten, of zich daaraan vast te plakken met milieu onvriendelijke superglue, menen op te komen voor het klimaat.’ ‘Ik neem aan dat ze dan niet het culturele klimaat bedoelen, want dat is al guur genoeg en een beetje opwarming zou op z’n plaats zijn, volgens de kenners.’

‘En dan hebben we nu de studerende jongens en meisje en non-binairen die zich boos maken over een oorlog die zich niet op ons continent afspeelt. Een verschrikkelijke oorlog voor hen die daar tussenin zitten, daar bestaat geen twijfel over, maar om te denken dat je schreeuwend en intimiderend de publieke ruimt innemend, meer voorstanders voor je standpunt krijgt verbaast me. Net zoals ik het verbazingwekkend vind dat op een universiteit, het instituut bij uitstek waar academische vrijheid ook goede, scherpe inhoudelijke meningsverschillen horen te gedijen er tegenwoordig een soort eenheidsworst -uiteraard de veganistische variant- qua meningen heerst met het risico dat je met een ander standpunt gecanceld wordt. Ik vraag me af wat er later van al deze types terecht moet komen.’

‘Oh, ik weet daar wel iets voor. Als je een evenement organiseert waar je een chique of verzorgde uitstraling wil, kan je Models at Work of Meisjes met Smaak en andere van dit soort bureaus inschakelen. Heb je gezien hoe die demonstrerende studenten er uit zagen? Volgens mij waren een aantal daarvan allang hun BSA (bindend studie advies) datum gepasseerd. En kijkend naar waar de maatschappij nu naar vraagt heb ik het gat in de markt gevonden: een uitzendbureau voor demonstranten. Je kan uiteraard opgeven of je flexibel bent, niet alleen qua werktijden, maar ook qua opvattingen. Zo hoef je niet naar een boerendemonstratie als je liever alleen bij Kick Out Zwarte Piet of Extinction Rebellion wordt gesignaleerd. Uiteraard hebben we een fantastische kostuumafdeling, zodat je gepast gekleed gaat, en ook hebben we natuurlijk een afdeling attributen en spandoeken om ervoor te zorgen dat  je met de gepaste honkbalknuppel, hooivork op de proppen komt. Ook worden er toepasselijke teksten voor de spreekkoren een spandoeken geleverd, al dan niet met opvallende spellingsfouten om de authenticiteit zo nauw mogelijk te benaderen.

Echt, het gaat een gat in de markt opvullen.’ ‘Wie wordt dan de opdrachtgever?’ ‘ Dat ligt aan de demonstratie, maar Extinction Rebellion heeft bijvoorbeeld een heuse penningmeester en zo’n 600.000 euro aan donaties ontvangen alleen al in Nederland. Maar ook allerlei andere protest bewegingen aan alle kanten van het maatschappelijke spectrum ontvangen veel donaties, Rusland heeft nog genoeg harde valuta op Westerse bankrekeningen staan.’ ‘Klinkt eigenlijk als een heel slim idee, heb je al een naam?’ ‘Pro Demo , wij schreeuwen het hardst voor al uw professionele demonstraties. ‘ ‘ En als het uit de hand loopt?’ we hebben natuurlijk ook een disclaimer, Pro Demo is niet aansprakelijk voor de gevolgen van uw demonstratie. Echt, het is op dit moment een enorme groeimarkt.

Kraantje