‘Donkere dagen’
Column: Sander Rijke
Gepubliceerd: 8 oktober 2021
Opeens was zij er, de herfst! Het kan ook nooit eens normaal in Nederland. De veranderingen van de seizoenen gaan altijd plotsklaps! Er is nooit eens een rustige overgangsperiode. Ik was er dan ook nog helemaal niet aan toe, om ’s avonds om 20:00 uur al in het donker te zitten of in de ochtend als ik om 7:00 uur opsta. Waarschijnlijk komt dat ook omdat we een slappe zomer hebben gehad. Eigenlijk een hele lange herfst… Als wij Nederlanders klagen, dan het liefst over het weer, toch?
Voor mij als wijnliefhebber is dit wel de mooiste tijd van het jaar. We mogen weer aan de rode wijn! Door het jaar heen verandert ons smaakprofiel. Zo drinken we in de warme maanden liever wit en natuurlijk rosé en in de koude maanden weer meer rood! Gek eigenlijk hoe dat is ontstaan, want waarom smaakt een glas rosé nou niet lekker in januari? Dat is in de loop van de tijd nou eenmaal gecreëerd door de markt. En ja, een lekker koel glas rosé is nou eenmaal lekkerder in de zomer op een terrasje, dan een dikke rode beuker uit de Bordeaux.
Afijn, dit jaargetijde brengt zoveel smaken en geuren met zich mee. Denk aan het natte herfstbos, paddenstoelen en de wildperiode. Allemaal smaken die vragen om de meest heerlijke wijnen. We zijn dan ook druk bezig om samen met onze vrienden uit de lokale restaurants weer een nieuwe wijnkaart samen te stellen en nieuwe gerechten te bedenken met bijpassende wijnen. Dus ja, je hoort het alweer: proeven, proeven, proeven. Wat een vak!
Zo organiseren we in november een tweetal Wijn & Spijs diners in Bergen. Bij Ladypapa en bij Wonder’s. Op 4 november organiseren we bij Wonder’s een culinaire avond met verschillende wijnen, allemaal geschonken uit magnums en grotere formaten en op 18 november staan bij Ladypapa de wijnen uit de Piëmonte in de spotlight, met als hoogtepunt een pracht Barolo! Afgelopen week hebben we samen met het team van Fernando’s weer een aantal wijnen geselecteerd voor de nieuwe wijnkaart! We zijn er lekker druk mee.
Natuurlijk gaan jullie ook weer allemaal koken thuis! Mocht je er nou niet uitkomen met de wijn, neem je menu mee naar de wijnspeciaalzaak en vraag een goed advies. Dat is het mooiste aan ons vak en doen we graag voor jullie.
Geniet van de prachtige herfst en al haar geuren en kleuren… En smaken!
Santé!
Sander Rijke
Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies? Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.