Een toprecept van…
Café Bruintje
Gepubliceerd: 23 juli 2021
In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Café Bruintje en dat is een heerlijk klassieker:
Gehaktballen
Dit recept is voor 50 kleine gehaktballetjes en 8 gewone gehaktballen.
Voor bij de borrel: kleine gehaktballetje is 20 gram.
Grote gehaktbal is 125 gram.
Ingrediënten
- 1 kilo gehakt
- 2 uien
- Scheut melk
- 1 ei
- Pak paneermeel 2/3
- 2 theelepels sambal
- Gehaktkruiden
- 200 ml Runderbouillon
- Scheut rode wijn
- Croma
Benodigdheden
- Weegschaal
- Grote mengkom
- Koekenpan
- Gietijzeren braadpan
Bereiding
Snipper de ui en doe dit in een grote mengkom. Voeg de sambal, gehaktkruiden, gehakt, paneermeel en de melk toe. Voeg het ei toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Neem nu 155 gram uit de mengkom en draai een niet te stevige mooie ronde bal. Herhaal dit totdat het gemengde gehakt op is. Zet de koekenpan op het vuur en doe hier een half pakje croma in. Wacht tot de boter is gesmolten. Bak de gehaktballen rondom bruin en zorg dat de kerntemperatuur 72 graden is. Blus de gehaktballen af in de koekenpan met de rode wijn en de runderbouillon.
Doe de gehaktballen met de sjeu in de braadpan en zet deze op het petroleumstel en laat deze rustig aan pruttelen.
Eet smakelijk.
AFBEELDINGEN: Richard Rood
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.