Een toprecept van…
Til38
Gepubliceerd: 13 augustus 2021
In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Duik lekker zelf de keuken in en tover de mooiste gerechtjes op tafel. Deze week is het de beurt aan Til38.
Een tropisch dessert met frisse en zoete smaken gebaseerd op ananas en kokos.
Dessert voor 4 personen.
Ingrediënten voor de kokosparfait
- 500 ml gezoete slagroom
- 150 gr suiker
- 2 eieren
- 6 eidooiers
- 50 gr gemalen kokosrasp
- 125 ml kokosmelk
Bereiding
Meng de eieren, eidooiers en suiker in een kom en klop deze au bain marie luchtig tot 72 graden Celsius. Het mengsel is nu dik en luchtig, klop dit daarna weer koud in de keukenmachine of een grotere bak met koud water. Klop de slagroom net zo ver totdat deze bijna stijf is.
Spatel nu voorzichtig het eiermengsel door de slagroom samen met de malibu, kokosmelk en de kokosrasp en roer het glad. Vul de parfait in een passende vorm en zet dit in de vriezer voor minimaal 4uur.
Ingrediënten voor de gemarineerde ananas
- 1/4 ananas
- 25 ml Malibu
- 50 ml kokosmelk
- 50 ml water
- 50 gr suiker
- 5 gr rode peper
- 5 gr steranijs
Bereiding
Kook de suiker en water tot een siroop. Rooster de kruiden in een pak. Voeg de kruiden toe aan het suikersiroop. Meng de Malibu en kokosmelk met elkaar en blus hiermee de siroop af en roer dit tot een geheel.
Snijd de ananas in blokjes en doe ze in een passende bak. Giet hierover de warme marinade en laat het afkoelen.
Ingrediënten citrus hangop
- 300 ml volle yoghurt
- 50 ml ongezoete slagroom
- 30 ml poedersuiker
- 20 ml citroensap
- rasp van 1/4 citroen
Bereiding
Spoel een theedoek goed uit met koud water. Leg de doek in een bekken en giet de yoghurt erin. Knoop de doek dicht en hang de nu ontstane zak op een rek in de koeling met een bekken eronder. Laat minimaal 6uur hangen. Het vocht loopt nu uit de yoghurt en er ontstaat een vette, rijke yoghurt. Meng de room en poedersuiker door de yoghurt heen, en breng deze verder opsmaak met de citroen.
Ananas tuille
- 100 gr boter
- 125 gr suiker
- 75 gr bloem
- 20 ml ananassap
- 2 gr zout
Bereiding
Vermeng alle droge ingrediënten met elkaar. Smelt de boter en meng dit met de ananassap. Meng de boter samen met de droge producten.
Laat het beslag rusten in de koelkast zodat het een dikke structuur heeft die niet uitloopt. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Smeer het beslag zo dun mogelijk uit op bakpapier en bak ze af gedurende 6 minuten.
Spekkoek
Spekkoek kun je bij de toko of bij een winkel met Indonesische levensmiddelen aanschaffen.
Opmaak bord
Gebruik de parfait als hoofdcomponent van je dessert. Spuit daarna met een spuitzak wat stippen van de hangop om en op de parfait. Leg wat van de gemarineerde ananas op de parfait en gebruik de marinade als saus.
Snijd de spekkoek in blokjes en leg deze door het dessert. Maak het gerecht af met de ananas tuille.
Enjoy!
Wil je als Alkmaars restaurant ook kosteloos meedoen aan de rubriek ’Een toprecept van…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected].
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.