Deel

advertentie

Een toprecept van…

Til38

Een toprecept van…

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Duik lekker zelf de keuken in en tover de mooiste gerechtjes op tafel. Deze week is het de beurt aan Til38.

Een tropisch dessert met frisse en zoete smaken gebaseerd op ananas en kokos.

Dessert voor 4 personen.

Ingrediënten voor de kokosparfait

  • 500 ml gezoete slagroom
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren
  • 6 eidooiers
  • 50 gr gemalen kokosrasp
  • 125 ml kokosmelk

Bereiding

Meng de eieren, eidooiers en suiker in een kom en klop deze au bain marie luchtig tot 72 graden Celsius. Het mengsel is nu dik en luchtig, klop dit daarna weer koud in de keukenmachine of een grotere bak met koud water. Klop de slagroom net zo ver totdat deze bijna stijf is.

Spatel nu voorzichtig het eiermengsel door de slagroom samen met de malibu, kokosmelk en de kokosrasp en roer het glad. Vul de parfait in een passende vorm en zet dit in de vriezer voor minimaal 4uur.

Ingrediënten voor de gemarineerde ananas

  • 1/4 ananas
  • 25 ml Malibu
  • 50 ml kokosmelk
  • 50 ml water
  • 50 gr suiker
  • 5 gr rode peper
  • 5 gr steranijs

Bereiding

Kook de suiker en water tot een siroop. Rooster de kruiden in een pak. Voeg de kruiden toe aan het suikersiroop. Meng de Malibu en kokosmelk met elkaar en blus hiermee de siroop af en roer dit tot een geheel.

Snijd de ananas in blokjes en doe ze in een passende bak. Giet hierover de warme marinade en laat het afkoelen.

Ingrediënten citrus hangop

  • 300 ml volle yoghurt
  • 50 ml ongezoete slagroom
  • 30 ml poedersuiker
  • 20 ml citroensap
  • rasp van 1/4 citroen

Bereiding

Spoel een theedoek goed uit met koud water. Leg de doek in een bekken en giet de yoghurt erin. Knoop de doek dicht en hang de nu ontstane zak op een rek in de koeling met een bekken eronder. Laat minimaal 6uur hangen. Het vocht loopt nu uit de yoghurt en er ontstaat een vette, rijke yoghurt. Meng de room en poedersuiker door de yoghurt heen, en breng deze verder opsmaak met de citroen.

Ananas tuille

  • 100 gr boter
  • 125 gr suiker
  • 75 gr bloem
  • 20 ml ananassap
  • 2 gr zout

Bereiding

Vermeng alle droge ingrediënten met elkaar. Smelt de boter en meng dit met de ananassap. Meng de boter samen met de droge producten.

Laat het beslag rusten in de koelkast zodat het een dikke structuur heeft die niet uitloopt. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Smeer het beslag zo dun mogelijk uit op bakpapier en bak ze af gedurende 6 minuten.

Spekkoek

Spekkoek kun je bij de toko of bij een winkel met Indonesische levensmiddelen aanschaffen.

Opmaak bord

Gebruik de parfait als hoofdcomponent van je dessert. Spuit daarna met een spuitzak wat stippen van de hangop om en op de parfait. Leg wat van de gemarineerde ananas op de parfait en gebruik de marinade als saus.

Snijd de spekkoek in blokjes en leg deze door het dessert. Maak het gerecht af met de ananas tuille.

Enjoy!


Wil je als Alkmaars restaurant ook kosteloos meedoen aan de rubriek ’Een toprecept van…’? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Een toprecept van… Een toprecept van…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Het verschil

15 oktober 2021

Column: Friso Stilma

'Biologisch, biodynamisch, natuurwijn, wat betekent het allemaal? Wat is het verschil en hoe verschilt het van ‘gewone’ wijn? Proef je het verschil überhaupt?' Allemaal vragen die nogal eens de revue passeren in de winkel.

Ovengroenten met zalm

8 oktober 2021

In een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel

Verzot op zalm? Dit gerecht is easy peasy en past uiteraard ook goed in een koolhydraatarm dieet. Dit recept is voor twee personen.

‘Donkere dagen’

8 oktober 2021

Column: Sander Rijke

Opeens was zij er, de herfst! Het kan ook nooit eens normaal in Nederland. De veranderingen van de seizoenen gaan altijd plotsklaps! Er is nooit eens een rustige overgangsperiode.

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

1 oktober 2021

Buenisimo!

Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus kan je in bijna iedere Spaanse tapasbar bestellen. De Spaanse gehaktballen worden meestal gemaakt met een mengeling van runds-, varkens- en lamsvlees. Niet alleen lekker als tapa, maar ook als borrelhapje of met pasta. 

Rondje Horeca #21

1 oktober 2021

Alkmaars Ontzet

Zoals vanouds is het nog niet, maar er zijn dit jaar weer veel activiteiten op en rond 8 oktober. Geen grote optochten in de binnenstad, maar genoeg plekken waar je een geweldige avond kunt hebben. We maakten een overzicht…

Ik ben op zoek naar een lekker wijntje…

1 oktober 2021

Column: Friso Stilma

‘Dat treft, daar staat de hele winkel vol mee!’, is doorgaans mijn reactie. Vanzelfsprekend bestempel ik mijn gehele assortiment als goede wijnen. Want, stuk voor stuk zelf geproefd en goed bevonden.

Eggs florentine

24 september 2021

Direct een feestje op tafel

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

24 september 2021

Column: Sander Rijke

In één van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden. Alles om meer beleving te creëren bij het kopen van een fles wijn.

Spaghetti alle vongole

17 september 2021

In een handomdraai een fantastisch gerecht op tafel

Spaghetti alle vongole is een klassiek recept uit de Napolitaanse keuken. Het is heel eenvoudig om te bereiden, maar we hebben wel een paar belangrijke tips: zorg er voor dat de pasta echt al dente wordt gekookt.

Pluk de druif!

17 september 2021

Column: Friso Stilma

De Fransen noemen het vendange, de Italianen vendemmia en de duitsers lese. De druivenpluk! In het zuiden van Europa zitten de meeste wijnboeren er al weer midden in. In de wat meer noordelijke delen wordt er langzaam een begin gemaakt.

Rondje Horeca #20

10 september 2021

Maar liefst 3 Alkmaarse terrassen in de Terras Top 100

Afgelopen maandag maakte wij al bekend dat de 3de plek in de Terras Top 100 naar Bar Restaurant Hofman is gegaan. Een fantastische prestatie van Don Smit en zijn team, wat uitgebreid werd gevierd. Voor wie het gemist heeft, lees hier het juryrapport:

Zo maak je in een handomdraai een frittata!

10 september 2021

Een ideale gezonde en snelle maaltijd

Frittata is het Italiaanse broertje van de tortilla. Snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

Spaanse mosselen met chorizo en tomaat

3 september 2021

Buenisimo!

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Dit recept voor Spaanse mosselen met chorizo is supermakkelijk om te maken.

Trekken of schroeven?

3 september 2021

Column: Friso Stilma

Als ik zo eens door mijn winkel kijk valt het me ineens op hoeveel van mijn wijnen er tegenwoordig een schroefdop hebben. Opvallend is het contrast tussen de Franse en Duitse wijnen.

Rondje Horeca #19

27 augustus 2021

Te gast bij Eric Muller en Robbert Kuper van 't Stokpaardje

Deze week was Rondje Horeca te gast bij restaurant 't Stokpaardje. Bij binnenkomst ervaar je direct de fijne sfeer en staat er een team dat bruist van enthousiasme en positiviteit.

Week van de horeca

27 augustus 2021

Van 20 tot en met 25 september

Elk jaar vindt de Nationale Horecadag dag plaats, die er speciaal is voor iedereen die werkt, studeert of betrokken is bij de horeca. Een feestdag waarop er geproost wordt op de horeca, haar medewerkers en alle gasten. Dit jaar wordt de XXL editie georganiseerd. Groter, langer en nóg indrukwekkender!

Piri Piri drumsticks met een tomatensaus en koriander

27 augustus 2021

Om je vingers bij af te likken

Dit typisch Portugese gerecht heeft iets magisch. Zeker als je de kans hebt gehad om het te eten in het hart van de Algarve, de plek waarvan gezegd wordt dat hier de kip piri-piri is uitgevonden. Met dit recept vier jij de vakantie thuis en maak je het kruidige gerecht gemakkelijk zelf! Genoeg gepraat, het is tijd om te eten!

‘Guilty pleasure’

27 augustus 2021

Column: Sander Rijke

Vanaf mijn 18de snuffel ik al aan wijn. Ik werkte toentertijd bij restaurant ‘Le Zinc et les Dames’ op de Prinsengracht in Amsterdam.

Een toprecept van…

20 augustus 2021

Sencha Lunchstore

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Duik lekker zelf de keuken in en tover de mooiste gerechtjes op tafel. Deze week is het de beurt aan Sencha Lunchstore aan de Koorstraat 19 te Alkmaar. 

Vietnamese summer rolls

20 augustus 2021

Een geweldig smaakvolle snack

Doordat deze summer rolls dus niet worden gefrituurd, is het voor de vulling het lekkerst als je kiest voor knapperige groenten. De basis voor dit recept is dan ook frisse knapperige paksoi, gele paprika en komkommer.

Wat je van ver haalt, is lekker?

20 augustus 2021

Column: Friso Stilma

‘Wat je van ver haalt, is lekker’ wordt er vaak gezegd. Die vlieger gaat niet altijd op. Mijns inziens is de Pfalz (Duitsland) niet heel ver weg, maar wat is dit een prachtige streek met gastvrije mensen en heerlijke wijnen!

Bellen aub…

20 augustus 2021

Column: Fernando Jonker

Voor corona zat Fernando’s soms een maand van te voren vol qua reserveringen. Omdat wij vaak vol zaten, maakte wij een reservelijst voor eventuele annuleringen.

Rondje Horeca #18

13 augustus 2021

Bar Restaurant Hofman behoort tot de 6 beste terrassen van Nederland

Het terras van Bar Restaurant Hofman op het Kerkplein in Alkmaar behoort tot de 6 beste terrassen van Nederland! De verkiezing is nog niet ten einde, de einduitslag volgt 6 september.

‘Wijn van Hollandse bodem’

13 augustus 2021

Column: Sander Rijke

‘Heeft u Nederlandse wijn?’, is een veelgestelde vraag bij mij in de winkel. Vaak moet ik ‘nee’ zeggen, maar soms…

Watermeloensalade met feta

23 juli 2021

Heerlijk op een zomerse avond

Schil en ontpit 1/4 van de watermeloen en snij het vruchtvlees in hapklare stukjes. Verbrokkel de fetakaas. Meng de feta met de blokjes watermeloen.

Een toprecept van…

23 juli 2021

Café Bruintje

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Café Bruintje en dat is een heerlijk klassieker:

Snoei hard

23 juli 2021

Column: Friso Stilma

Van de week maar eens even de druivenstruiken in mijn achtertuin getracht in toom te houden, want die groeien snoeihard. Net onkruid. Nu wil ik graag een groene stadstuin, dus in dat opzicht is het slim geweest deze klimplant, die behoort tot de lianen familie, in de tuin te planten. Aan groen geen gebrek.

Rondje Horeca #15

16 juli 2021

Op de koffie bij Stefan & Manon van Granada Food and Wine

Deze week mochten wij op de koffie komen bij Stefan en Manon van Granada Food and Wine. Twee zeer positieve en hardwerkende ondernemers. Inmiddels zijn Stefan en Manon al 14 jaar eigenaar van deze mooie horecazaak.

Een toprecept van…

16 juli 2021

Smoking Buddha Catering & Restaurant

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Smoking Buddha Catering & Restaurant. 

Mediterrane vissoep met rouille

16 juli 2021

Snelle en heerlijk

Tijd voor een makkelijke maaltijd: soep! Terwijl de soep zachtjes kookt, kun je zelf nog even snel je e-mail checken of de krant lezen.

‘Wijn is beleving’

16 juli 2021

Column: Sander Rijke

Hoe vaak is mij wel niet de vraag gesteld ‘wat is je favoriete wijn’? Deze vraag kan ik niet beantwoorden, want dat ligt aan heel veel verschillende dingen. Natuurlijk kan ik een aantal wijnen opnoemen welke ik heb geproefd en die nog heel vers in mijn geheugen staan.

Corona-checkpunt op Waagplein

9 juli 2021

Om drukte beter te reguleren

Naar aanleiding van de drukte in de cafés op het Waagplein het afgelopen weekend, is besloten om vanaf aankomend weekend een controlepost te plaatsen om de CoronaCheck-app van bezoekers te controleren.

Gravad Lax

9 juli 2021

Een Zweeds specialiteit

Gravad Lax is een typisch Zweeds gerecht. Je hebt er even de tijd voornodig, want de vis moet wel minimaal 2 dagen marineren, maar dan heb je gegarandeerd een gerecht op tafel dat indruk maakt.

Een toprecept van…

9 juli 2021

Broodjeszaak 't Moddervrouwtje

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Broodjeszaak 't Moddervrouwtje.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug