Eggs florentine
Direct een feestje op tafel
Gepubliceerd: 24 september 2021
Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt. Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend op staat met beetje pijn in je hoofd…
Voor 2 personen
Ingrediënten
- milde olijfolie, om in te bakken
- 250 g spinazie
- 100 ml wittewijnazijn
- 4 verse eieren
- 2 Engelse ontbijtmuffins of beschuitbollen, overdwars doorgesneden
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eierdooier
- 1 theelepel mosterd
- 100 g boter, gesmolten
- boter, om mee in te smeren
- ¼ theelepel nootmuskaat, gemalen
Bereiden
Verwarm een grote koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en bak de spinazie kort al roerende op hoog vuur tot deze geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Houd de spinazie warm onder een deksel.
Verwarm ondertussen de oven voor op grillstand.
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de wittewijnazijn toe. Roer met een garde rondjes tot je een soort draaikolk krijgt. Zolang het water blijft draaien is het goed.
Breek een ei een voor in een glaasje. Laat ½ eierdop meedraaien op het water, tot deze in het midden beland is en om zijn eigen as draait. Haal de eierdop eruit en giet het ei uit het glaasje in het midden, waar de eierdop zojuist draaide. Hij zakt nu naar de bodem en zal om zijn eigen as draaien.
Draai het vuur een beetje lager en pocheer het ei ongeveer 3 minuten (of tot het eiwit gestold is, maar het eigeel nog zacht). Schep het ei met een spatel uit het water en doe over op een bord. Dep droog met wat keukenpapier of een schone theedoek en houd het ei warm in een kommetje onder een deksel. Pocheer zo alle eieren om de beurt. Maak steeds eerst een draaikolk met de garde.
In de tussentijd leg je de Engelse muffins een paar minuten onder de grill, tot ze een beetje krokant zijn geworden.
Verwarm een pan met een laagje water, waarin je een mengkom kunt verwarmen. Mix het citroensap, de eierdooier en mosterd in de mengkom en verwarm dit in het laagje water au bain-marie. Roer ondertussen met een garde en giet er heel langzaam de gesmolten boter doorheen. Blijf roeren tot de hollandaisesaus dik genoeg is.
Verdeel de spinazie over de 4 halve muffins, leg daar de gepocheerde eieren op en giet er wat hollandaisesaus overheen. Je kunt er nog wat gegrilde groenten bij serveren, zoals groene asperges.
Enjoy!