Deel

advertentie

Excuses, excuses, excuses

Column: Fernando Jonker

Excuses, excuses, excuses

‘Spreek ik met Fernando Jonker ‘? Ja, daar spreekt u mee. ‘Mijn naam is Lex Rietveld. Hoe zou jij het vinden om koffie te gaan drinken en te praten over jouw toekomst’? Na een jaar Plaza Cinco werd het restaurant al verkocht, ik mocht er als chef blijven, maar bedankte voor het aanbod. Op de koffie met Lex Rietveld…  Na wat gegoogeld te hebben, kwam ik erachter dat het een bekende horecaondernemer was en ik nam het aanbod om over mijn toekomst te praten serieus. Ik kende de man niet, maar het intrigeerde mij. Wat moet zo’n meneer nu eigenlijk van mij? Meneer Rietveld had De Dikke Prins (tegenwoordig ’t Parkje) overgenomen en bood mij aan om chef te worden. Dat wilde ik wel! Helaas ging door omstandigheden de verkoop niet door en mijn functie als chef dus ook niet.

Een dag later werd ik gebeld door Paul van Wonders uit Bergen. ‘Hoe zou je het vinden om Wonders op te zetten’? Na het faillissement van een uitbater, was hij op zoek naar een nieuwe chef. Ik wilde dat wel, maar op mijn manier, dus een kleinere kaart. Heel eerlijk… zo’n grote zaak is niet helemaal mijn ding en wanneer er iets kleinschaliger op mijn pad zou komen, zou ik daar liever voor gaan. Dat begreep Paul ook en waardeerde mijn eerlijkheid.

In de eerste paar weken, heb ik op mijn manier, een band geprobeerd te creëren met mijn keukenteam. Ik kende niemand, met uitzondering van Maurizio. Hij had al eerder in de keuken gewerkt, in de tijd van La Locanda. Na een paar weken had ik handjes nodig in de keuken. Op een dag zat er een jongen aan de bar en hij vroeg naar de chef. Hij had interesse om, naast zijn studie, een zomer lang in de keuken te werken. Ik zag Jelle Jansen (de jongen aan de bar) aankomen lopen. Hij kwam door zijn postuur (grote, blonde Ariër) op mij over als het type: niet lullen, maar poetsen! Ik vroeg Jelle wat ik voor hem kon betekenen. Met een gezicht waar de zweetparels vanaf dropen, waarvan je wist dat het waarschijnlijk kwam door een te gezellige avond of nacht, kwam hij bij me aan tafel zitten. ‘Ik zoek werk! Voor twee à drie dagen naast mijn studie’. Horeca was er met de paplepel ingeschoten en hij had aardig wat ervaring opgedaan in de keuken van het strandpaviljoen van zijn vader. Niet bepaald een verfijnde kok, maar wel in staat hard te werken.

Met Jelle had ik vrijwel direct een klik. Jelle lapte de regels af en toe wat aan zijn laars, maar het was een teamspeler en paste goed in de keuken met zo veel verschillende individuen. In de keuken was hij de lijm voor de balans. Omdat we een klik hadden, raakten we direct bevriend en eindigden vele avondjes en nachten bij mij thuis en leerden we elkaar steeds beter kennen. Jelle zag in mij een chef die hij niet eerder had gezien en hoewel hij mij vaak op een leuke manier in de zeik nam, sprak hij regelmatig zijn respect naar mij uit.

We bespraken ook mijn droom en ideeën over mijn eigen restaurant. Na de periode in Wonders, toen ik chef werd in The Bourbon Room, hielden we contact. Ik herinner mij de bewuste avond waarop hij vroeg wat mijn ‘beer op de weg’ was. Mijn antwoord: ‘Ik heb geen geld… Ben ik wel goed genoeg? Wat zal mijn ex (de moeder van mijn kinderen ) er wel niet van vinden’? Jelle reageerde: ‘Fernando, weet je wat het is, ik hoor alleen maar excuses, excuses, excuses. Je bent een super goede chef, met je eigen stijl en dat bewijs je al jaren aan je werkgever(s). Maar besef je nu eens werkelijk hoe goed je bent. Stop met excuses en doe het gewoon’!

Dit gesprek vond plaats, nadat ik voor de tweede keer langs het pandje met een Vietnamese eigenaar was gelopen (tegenwoordig Fernando’s) en op een poster zag staan: ‘willen overnemen, belt mij op’. Toen ik er voor de derde keer langs liep, zag ik in mijn gedachte Jelle zitten en hoorde hem zeggen: ’Excuses, excuses, excuses’. Ik heb de telefoon gepakt en ben gaan bellen…

Fernando Jonker

advertentie

Meer 'Columns':

Vriendschap en vaccinatie

24 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn beste vriendin en ik verschillen hemelsbreed van mening over vaccineren. We kennen elkaar al lang en hebben zoveel geschiedenis samen, dat ik altijd gedacht heb dat we de rest van ons leven beste vriendinnen zouden blijven, wat er ook zou gebeuren.

Inspiratie opdoen…

24 september 2021

Column: Fernando Jonker

Afgelopen maand waren we een weekje dicht. Vakantie. Daar waren we ook wel aan toe. De maand augustus stonden wij met zijn drieën en onze topafwassers te strijden. Dat ging super goed, maar heeft best wel wat energie gekost.

Affaire en schuldgevoel

17 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een (geheime) relatie gekregen met een getrouwde man. Onlangs heeft hij voor mij gekozen en is bij me ingetrokken. Op papier is hij nog getrouwd, want zijn vrouw wil hem niet meer zien of spreken zolang hij met mij is.

We zijn er bijna!

17 september 2021

Column: Milo Berlijn

Of ik het eens ben met de laatste besluiten van het kabinet, laat ik in het midden als dat mag. Enerzijds wil ik ook weer spontaan een pilsje drinken met mijn maten en ongegeneerd lallen en brallen, wil ik aanschuiven aan een gezellige tafel met bekende, wil ik mensen die ik niet ken een hand geven om mij voor te stellen, wil ik niet nadenken over mensen die akelig dichtbij komen en wil ik gewoon doen wat ik dagelijks op tv zie.

Voor iedereen die nog een beetje vakantie nodig heeft

17 september 2021

Column: Nikke Vrees

Laat de stilte tot je hart spreken en in ruil voor geduld krijg je de wonderen van de natuur te zien.

Een ballon, een ballon, een ballonnetje

17 september 2021

Column: Peter Visser

Als beginnend columnist, ga ik me waarschijnlijk op glad ijs begeven. Ik wil het namelijk over politiek hebben. Ga ik me uitlaten over de kleur?

Kermis, toestand tussen trance en terror

10 september 2021

Column: Micha de Groot

Onze Alkmaarse kermis werd door de coronamaatregelen vorig jaar danig in de kiem gesmoord. Aanvankelijk bleef het ook voor 2021 nog even onzeker, maar mocht de kermis weer op zijn schreden terugkeren naar onze stad. Dat leverde een luidkeels gejubel op.

Zomer in onze stad

3 september 2021

Column: Saskia de Fouw

Als de bomen weer groen worden en de temperatuur oploopt, is het aangenaam toeven in de mooie stad. Bootjes varen af en aan langs de Molen van Piet en de parken fleuren op door goed gehumeurde mensen in alle soorten en maten.

Ik geef mijn ex teveel ruimte

3 september 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben alweer ruim een jaar single, nadat mijn vriendin het onverwacht uitmaakte. Twee maanden geleden heb ik een vrouw ontmoet met wie het klikt en sindsdien hebben we het leuk samen.

Vroeger is nou niet

27 augustus 2021

Column: Wills

Beste Wills: Een jaar geleden zijn we verhuisd van Amsterdam-Centrum naar een dorp in de buurt van Alkmaar.

Er liggen (gezamenlijke) kansen!

27 augustus 2021

Column: Milo Berlijn

Voel je je ergens welkom, dan blijf je wat langer en kom je vaker nog eens terug. Je gaat een beetje van die plek houden en je deelt dit met je vrienden en kennissen. Het creëren van een warm welkomstgevoel gaat echter niet vanzelf.

Vol spetters en plezier

20 augustus 2021

Column: Nikki Vrees

Toen ik nog een kind was voelde ik me zo vrij en energiek, ik was altijd op avontuur of ontdekkingsreis. Vol fantasie en enthousiasme kon ik van alles iets leuks maken.

Bellen aub…

20 augustus 2021

Column: Fernando Jonker

Voor corona zat Fernando’s soms een maand van te voren vol qua reserveringen. Omdat wij vaak vol zaten, maakte wij een reservelijst voor eventuele annuleringen.

Cas

13 augustus 2021

Column: Peter Visser

Voor de vakantie heb ik mijn vriend Cas begraven. Zo heette hij niet, maar hij noemde mij Petrus en ik hem Cas. Cas dus. Cas was 22 jaar ouder dan ik. 'Hadden jullie dan een soort vader/zoon relatie', vroeg mijn verkering.

Vakantie jeugdsentiment

13 augustus 2021

Column: Micha de Groot

‘Het is belangrijk om je suikergehalte goed op peil te houden tijdens het fietsen, jongens!’ zei mijn ome Piet terwijl hij ondertussen een hele batterij aan grote Snickers en Marsen uit zijn fietstas toverde.

Wills

23 juli 2021

Column: Wills

Beste Wills: Wij zijn drie vriendinnen op vakantie in Camperduin. Een van ons tobt met overgewicht en verkondigt het hele jaar door dat ze gezonder wil eten. Haar excuus om dat niet te doen is haar drukke baan.

Niet uit het hart, niet uit het oog

23 juli 2021

Column: Fernando Jonker

Ik ontmoette Isabel in café De Stapper. Van horen zeggen wist ik dat het een meid was die je er goed bij kon hebben. Zelf had ik een beeld van haar als stoere chick, zelfverzekerd en niet bang.

Twijfel en tranen. Verhuizen naar het Friese platteland?

16 juli 2021

Column: Micha de Groot

De vleesgeworden grilligheid, dat was jarenlang denk ik de beste typering voor mij. Was je net gewend aan mijn ‘nee’, dan verraste ik je plotsklaps met een ‘ja’. Dacht je dat ik volledig ging voor links, dan dook ik ineens vol overtuiging naar rechts. Miss Afwisseling in optima forma.

Zorgen om ex

16 juli 2021

Column: Wills

Beste Wills: Mijn vorige relatie was heftig, en naar het einde toe zelfs gewelddadig. Hij was een dagelijkse blower, dronk veel en werd fysiek en verbaal steeds agressiever, want alles wat er mis was in onze relatie lag aan mij.

Medewerkers zijn net gasten

16 juli 2021

Column: Milo Berlijn

Naast de geweldige gastvrije opbrengst van corona, zoals meer oprechte interesse in elkaar, inkijkjes in elkaar privélevens (behalve de mensen in een meeting op Zoom of Teams met een de half geblurde achtergrond), aangereikte winkelwagentjes, persoonlijke begeleiders die je naar je stoel brachten in het theater, aangeboden mondkapjes en nog vele andere zaken heeft corona, blijkt nu, een leegloop gecreëerd in mijn vakgebied: de horeca.

Reality check

10 juli 2021

Column: Wills

Beste Wills: Onlangs heb ik een man (48)  leren kennen die 2 keer getrouwd geweest is en daarnaast de nodige relaties (5?) achter de rug heeft waarvan de laatste 3 jaar heeft geduurd.

Mark

9 juli 2021

Column: Fernando Jonker

Afgelopen week ging de docu ‘De smaak van Fernando Jonker’ in premiere. Samen met Bo van de Wall Perné lanceerde wij de docu, want Bo en ik hebben allebei een passie. Hij heeft passie voor fotografie en film en ik heb passie voor koken.

Mantelzorg, gastvrijheid op hoog niveau!

2 juli 2021

Column: Milo Berlijn

In mijn tomeloze zoektocht naar gastvrije mensen, stuitte ik afgelopen week op de mantelzorgbranche. Mantelzorg was een ver van mijn bed show, die een kleine 8 jaar geleden zijn entree maakte in mijn leven, toen mijn tante ongeneeslijk ziek werd en mijn oom besloot haar mantelzorger te worden.

Gescheiden en ongelukkig

2 juli 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik ben sinds twee jaar gescheiden en na een heftige tijd vanwege het zoeken van woonruimte, heb ik het gevoel dat ik stilsta nu.

Geen huis, maar een thuis

25 juni 2021

Column: Saskia de Fouw

Vroeger als jong volwassenen droomde ik van m'n eigen huis. Je herkent het vast wel, je eigen plek waar je alles kunt inrichten naar eigen smaak. Ik zei ook altijd: ‘Ik wil later een huis waar mensen voorbij lopen en dan denken, goh daar zou ik nou wel eens een kop koffie willen drinken’.

Boek van de week

25 juni 2021

Susan Smit - De Heks van Limbricht

Naar het adembenemende, waargebeurde verhaal van een vrouw die de machten trotseert die haar willen breken. 

Ben ik asociaal?

25 juni 2021

Column: Wills

Beste Wills: Ik word dit jaar 63 en merk dat de gesprekken met  familie, vrienden, bekenden en collega’s steeds vaker gaat over ziektes en doodgaan. Als we bij elkaar zijn begint er altijd wel iemand over die-en-die, die heel ziek, stervende of overleden is. Vaak volgt er dan een  zwartgallige competitie van wie het treurigste verlies geleden heeft, met de meest hartverscheurende en beeldende details.

Ik mis mijn vader

25 juni 2021

Column: Fernando Jonker

Gemiddeld valt er per jaar 875 mm regen, afgelopen weekend viel er 121 mm regen in een half. Het was niet te overzien. De eerste gasten hadden al plaatsgenomen, dronken een drankje en waren aan het wachten op de eerste gerechten.

Sexting

18 juni 2021

Column: Wills

Beste Wills:  Een half jaar geleden ben ik erachter gekomen dat mijn man een sexting affaire had. Het was me opgevallen dat hij opeens zijn telefoon overal mee naar toe nam, betrapt reageerde als ik hem berichtjes zag lezen en ’s avonds  veel ommetjes ging maken.

Denk even na voordat je ermee stopt!

18 juni 2021

Column: Milo Berlijn

Iedere dag worden we verrast en verblijdt door minister Hugo de Jonge, die met tal van versoepelingen loopt te strooien!! Als een ware Kerstman deelt hij de afgelopen weken tal van cadeautjes uit.

Over mallemolens en strijkmolens

18 juni 2021

Column: Micha de Groot

Mijn Hollandse roots heb ik, al had ik dat al gewild, nooit onder stoelen of banken kunnen schuiven. Dat in de eerste plaats vanwege mijn grote, blonde, potige verschijning, maar aan molens, kaas en tulpen heeft het mij in mijn leven ook nooit ontbroken.

Mijn held Henny

11 juni 2021

Column: Peter Visser

Mijn Held Henny Henny was mijn jeugdheld. Wie? Henny Huisman. Henny werd ontdekt bij AZ '67. En ik was daarbij. Hij kondigde daar tijdens een Europese wedstrijd mijn andere held aan: Andre Hazes.

Last van de zenuwen

11 juni 2021

Column: Fernando Jonker

Zo, de laatste afhaalpakketten zijn opgehaald... Wat nu? Nog 1 keer een laatste menu? Er gaan geruchten dat restaurants eerder binnen open mogen dan vooraf besloten.

Ver-van-mij-bed-show!

4 juni 2021

Column: Milo Berlijn

Wie kent ze niet? Norman Woodland was samen met Bernard Silver de uitvinder van de streepjescode. Zij zagen het belang in van eenvoudige coderingen voor het slagen van de poging gegevens automatisch te verwerken.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug