HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Snoei hard

Column: Friso Stilma

Snoei hard

Van de week maar eens even de druivenstruiken in mijn achtertuin getracht in toom te houden, want die groeien snoeihard. Net onkruid. Nu wil ik graag een groene stadstuin, dus in dat opzicht is het slim geweest deze klimplant, die behoort tot de lianen familie, in de tuin te planten. Aan groen geen gebrek.

Bladmanagement

De wijnboer kijkt hier net even anders naar en is snoeihard: “D’r af!”, die lange loten en overkill aan bladeren. Alle energie moet nu naar de rijping van de druiven. Voordat er dus enigszins sprake is van zomervakantie moet er gesnoeid worden. Veelal gebeurt dit mechanisch met een machine die tussen de rijen rijdt en de loten aan beide kanten van de rij afsnijdt. Zo lijken de rijen wijnstokken na behandeling op geschoren heggen.

Toch ligt het zogenaamde ‘bladmanagement’ (canopy management) wel iets gecompliceerder. Een kilo druiven heeft gemiddeld 1,5m2 blad nodig om optimaal te kunnen groeien. Dat blad vereist dus meer aandacht dan je in eerste instantie denkt.

Suikers

Het blad is nodig voor de fotosynthese die de suikerproductie in de plant reguleert. De wijnboer wil niet te weinig, maar ook niet te veel suikers. In warme gebieden met veel licht werkt de fotosynthese heel goed, dus laat de wijnboer minder blad zitten. In koele gebieden met minder licht is dit precies andersom en is meer blad nodig om voldoende suikers aan te maken.

Schaduw

Blad beschermt de druiven ook tegen de zon en functioneert zo als een warmteregelaar. Dit is in gematigde wijngebieden met minder zon natuurlijk helemaal niet gunstig voor de rijping, terwijl in warmere streken de schaduw van de bladeren er juist voor zorgt dat de schil van de druif niet verdroogt.

Dus… in warme en zonnige oorden wil je eigenlijk veel blad voor schaduw, maar dit zou te veel suiker produceren. In gematigde gebieden wil je ook veel blad om suikerproductie te bevorderen, maar dan rijpen de druiven niet goed. Dit komt dus allemaal best wel nauw…

Groene oogst  

Dan kun je als wijnboer ook nog een ‘groene oogst’ overwegen. Hierbij knip je een deel van de trossen weg, waardoor de rest beter kan rijpen. Dit verhoogt tevens de kwaliteit van de druiven.

Biologische wijnboeren snoeien vaak hard en passen groene oogst toe om een ‘open’ wijngaard te creëren, waardoor de wind vrij spel krijgt. Schimmelziekten zoals meeldauw krijgen hierdoor, op geheel natuurlijke wijze, geen kans. Hierdoor gaat echter de opbrengst wel snoeihard achteruit. Sommige biologische wijngaarden produceren slechts 30hl wijn per hectare, waar conventionele wijnbedrijven makkelijk het drie- of viervoudige halen.

Vermoeiend dat snoeien en het maakt nog dorstig ook. Gelukkig is daar de zomervakantie voor uitgevonden. Geniet ervan in eigen (netjes gesnoeide) tuin of op je vakantieadres, vanzelfsprekend met een goed glas wijn!

Proost!

Friso

Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Snoei hard Snoei hard Snoei hard Snoei hard
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Liefhebbers van wijn opgelet… tijd om een voorraadje aan te leggen

1 december 2023

Accijnsverhoging wijnen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari gaat de accijns op wijnen met 16,2% omhoog. Ook andere accijnzen stijgen fors. Het doel is volgens het kabinet om extra geld te innen voor koopkrachtondersteuning

Pompoen hassleback met feta crumble 

1 december 2023

Recept van May Anema

Bij het zien van de reclamefolders barst het alweer van de mooie plaatjes met feestelijke maaltijden erop. Je kunt maar niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen, zodat

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen…

24 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek

Ai, ai, wat nu?!

24 november 2023

Column: Gerard Walters

Nederland heeft gestemd. We krijgen een nieuwe chef-kok. Hoe verliep de sollicitatieprocedure? Was dat makkelijk? Ja, eigenlijk wel volgens de nieuwe chef, ”je geeft duidelijk

Cabaret Noir

24 november 2023

Column: Sico de Moel

Een kleine compacte druif, strakke trossen, donkere dieprode kleuren die de mysterieuze sfeer van Cabaret ademen. Codenaam VB 91-26-04. Dat is de nieuwe druif die we

Tietenbier

24 november 2023

Column: Jack de Feyter

Dit keer gaat het niet over wijn, maar over bier. Sorry! Hij was in België, vandaar. Diep verscholen in de Kempen verbleef hij een paar dagen in een boshut. Zandhoven was op

Wat voor wijn drink je eigenlijk bij mosselen?

17 november 2023

Wijn bij mosselen op Catalaanse wijze bereid...

De rokerige en pittige smaken van chorizo vragen om een wijn met karakter. Een albariño met zijn ziltige ondertonen is hier ideaal, maar je kunt ook denken aan een lichtere

Toast met biefstuk, cantharellen en gorgonzolasaus

17 november 2023

Recept van May Anema

Nu is de tijd om de mooiste paddestoelen voor in gerechten te kopen. Er zijn zoveel soorten bij de groenteboer en supermarkt, de keuze is reuze! In dit recept gebruik ik cantharellen

De eerste proefoogst is binnen

10 november 2023

Column: Sico de Moel

Twee jaar en vijf maanden na aanplant van de eerste wijnranken op Wijndomein Bergen hebben we afgelopen maand de eerste proefoogst kunnen plukken. 220 kilo druiven is natuurlijk

Mooie momenten

10 november 2023

Column: Gerard Walters

Wat leuk, een uitnodiging van het Gastronomisch Gilde om een workshop bij te wonen bij Koppert Cress in Monster . Onder het mom van: “Ga met ons mee op een Koppert Cress tour door

Gevulde flespompoen met parelcouscous en spinazie

3 november 2023

Recept van May Anema

Buiten is het echt herfstweer, binnen brand de haard. Straks lekker op de bank neerploffen met een bordje comfort food, eten waar je blij van wordt!

Welke wijn bij uiensoep?

3 november 2023

Ga je voor harmonie of contrast?

Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend

Wild

27 oktober 2023

Column: Jack de Feyter

Via www.wildetenindeachterhoek.nl kwamen ze terecht in Aalten, op vijf kilometer van de Duitse grens. Daar was gereserveerd voor een driegangen wildmaaltijd. Er stond hen duif, fazant

Help!

27 oktober 2023

Column: Gerard Walters

Ik schrik wakker met een bonzend hart. Neem even de tijd, loop naar de badkamer en neem een glas water. Wat was dat nou voor een rare gedachte? Iets met reclame over

Open lasagne met geroosterde pompoen en walnoot-salie pesto

20 oktober 2023

Recept van May Anema

Het is weer pompoenentijd! Naast dat je er een leuke decoratie voor Halloween van kunt maken, kun je ze ook eten! Er bestaan vele soorten en in dit recept heb

Het Klankdiner

20 oktober 2023

Beleef een reis door de zintuigen

Alkmaarders worden uitgenodigd aan tafel. Hier vindt de eerste reis door onze zintuigen, onze beleving, de wonderlijke wereld van onze eetgewoontes

10 tips voor het motiveren van horecapersoneel

20 oktober 2023

Hoe motiveer je op een simpele manier je team?

Het ideaalbeeld is een team medewerkers dat elke dag vol goede moed en met een brede glimlach op het gezicht aan het werk is. Geen enkele klus is te veel… Maar we zijn allemaal

Tafel Tien – samen eten is veel leuker

20 oktober 2023

Samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65

Eet je ‘s avonds vaak alleen? Saai hè? Schuif eens aan bij Tafel Tien, het samen-eet concept voor werkende mensen tussen 25-65 jaar die vaak alleen eten

Culinaire tip van de week: Andijviestamppot met spekjes

13 oktober 2023

Herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp… Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het

‘Verrot gezond’

13 oktober 2023

Column: Gerard Walters

We leven snel, alles moest gisteren al klaar zijn en we willen niet met de trein of bus, dus is onze auto weer hét vervoermiddel. Ik hoorde vanochtend op de radio dat de speed

Zuurkool met een Spaanse twist

6 oktober 2023

Recept van May Anema

Komende dagen herdenken en vieren wij de victorie op de Spanjaarden in 1573 en de vrijheid waarin we leven: het Alkmaars Ontzet. Alkmaars Ontzet betekende het einde van de belegering

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

6 oktober 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding. Dat het lang op het vuur moet staan klopt

Amusetour 90% uitverkocht!

6 oktober 2023

Er zijn nog een paar kaartjes over...

Wil je op zondag 15 oktober meewandelen in het heerlijke Alkmaar? Wacht dan niet te lang met het kopen van jouw kaartje! Deze tour is 90% uitverkocht.  Tijdens deze tour geniet je van

”Kijken”

29 september 2023

Column: Gerard Walters

Ik ben lid van een mannenclub waarvan de leden de 65 jaar al lang achter zich hebben gelaten. De meesten kijken terug op een lang werkzaam leven in zeer

Parijs

29 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij enkele weken in Parijs en hij gaat u vertellen hoe hij daar even de deur uitging voor een boodschap. Eerst naar de Monoprix voor soep, melk en koffie

Gevulde tomaten uit de oven met pittig gekruide orzo en kip

22 september 2023

Recept van May Anema

De zomer lijkt er toch echt op te zitten en het weer sloeg om. Brrr... regen, kou, wind. Een zomerse salade lijkt ineens heel ver weg. En wat doen we dus? Gevulde

De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De

Amusetour Alkmaar

15 september 2023

15 oktober, binnenstad

Een Amusetour in jouw favoriete stad; Alkmaar! Wandel op een zondagmiddag van 12:00 tot 17:00 uur door deze mooie stad. Alkmaar heeft veel te bieden; prachtige

“ I have a dream”

15 september 2023

Column: Gerard Walters

Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, de legendarische woorden, “ I have a dream”, we hebben allemaal wel onze dromen, ook ik droom

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

8 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog

Pasar Kecil Alkmaar/mini pasar

8 september 2023

De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt

Het lekkerste festival voor Indofood lovers vindt weer plaats! BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) organiseert de Pasar Kecil Alkmaar.

Iran

1 september 2023

Column: Jack de Feyter

Laatst was hij in Iran, een land zonder wijn. Alcohol is streng verboden in deze heilstaat van de mullahs. Zoenen op straat mag ook niet. Voor vrouwen gelden

Nazomeren…begint.

1 september 2023

Column: Gerard Walters

“Hoi Gerard willen jullie 2 weken op ons huis passen”. Als je zo’n telefoontje krijgt van vrienden en je hebt niet veel meer omhanden dan is de keus gauw gemaakt

Zwitserse verrassing – deel 2

25 augustus 2023

Column: Friso Stilma

Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug