Deel

advertentie

Snoei hard

Column: Friso Stilma

Snoei hard

Van de week maar eens even de druivenstruiken in mijn achtertuin getracht in toom te houden, want die groeien snoeihard. Net onkruid. Nu wil ik graag een groene stadstuin, dus in dat opzicht is het slim geweest deze klimplant, die behoort tot de lianen familie, in de tuin te planten. Aan groen geen gebrek.

Bladmanagement

De wijnboer kijkt hier net even anders naar en is snoeihard: “D’r af!”, die lange loten en overkill aan bladeren. Alle energie moet nu naar de rijping van de druiven. Voordat er dus enigszins sprake is van zomervakantie moet er gesnoeid worden. Veelal gebeurt dit mechanisch met een machine die tussen de rijen rijdt en de loten aan beide kanten van de rij afsnijdt. Zo lijken de rijen wijnstokken na behandeling op geschoren heggen.

Toch ligt het zogenaamde ‘bladmanagement’ (canopy management) wel iets gecompliceerder. Een kilo druiven heeft gemiddeld 1,5m2 blad nodig om optimaal te kunnen groeien. Dat blad vereist dus meer aandacht dan je in eerste instantie denkt.

Suikers

Het blad is nodig voor de fotosynthese die de suikerproductie in de plant reguleert. De wijnboer wil niet te weinig, maar ook niet te veel suikers. In warme gebieden met veel licht werkt de fotosynthese heel goed, dus laat de wijnboer minder blad zitten. In koele gebieden met minder licht is dit precies andersom en is meer blad nodig om voldoende suikers aan te maken.

Schaduw

Blad beschermt de druiven ook tegen de zon en functioneert zo als een warmteregelaar. Dit is in gematigde wijngebieden met minder zon natuurlijk helemaal niet gunstig voor de rijping, terwijl in warmere streken de schaduw van de bladeren er juist voor zorgt dat de schil van de druif niet verdroogt.

Dus… in warme en zonnige oorden wil je eigenlijk veel blad voor schaduw, maar dit zou te veel suiker produceren. In gematigde gebieden wil je ook veel blad om suikerproductie te bevorderen, maar dan rijpen de druiven niet goed. Dit komt dus allemaal best wel nauw…

Groene oogst  

Dan kun je als wijnboer ook nog een ‘groene oogst’ overwegen. Hierbij knip je een deel van de trossen weg, waardoor de rest beter kan rijpen. Dit verhoogt tevens de kwaliteit van de druiven.

Biologische wijnboeren snoeien vaak hard en passen groene oogst toe om een ‘open’ wijngaard te creëren, waardoor de wind vrij spel krijgt. Schimmelziekten zoals meeldauw krijgen hierdoor, op geheel natuurlijke wijze, geen kans. Hierdoor gaat echter de opbrengst wel snoeihard achteruit. Sommige biologische wijngaarden produceren slechts 30hl wijn per hectare, waar conventionele wijnbedrijven makkelijk het drie- of viervoudige halen.

Vermoeiend dat snoeien en het maakt nog dorstig ook. Gelukkig is daar de zomervakantie voor uitgevonden. Geniet ervan in eigen (netjes gesnoeide) tuin of op je vakantieadres, vanzelfsprekend met een goed glas wijn!

Proost!

Friso

Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Snoei hard Snoei hard Snoei hard Snoei hard
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Wist jij dat?

30 september 2022

Hoeveel druiven zitten er eigenlijk in een glas wijn?

Hier keken we van op, we hadden nooit verwacht dat het zóveel druiven zouden zijn. In een fles wijn van 0,75 cl gaan namelijk al snel ruim 600 tot 800 druiven. Dat zijn ongeveer 10

Gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree

30 september 2022

Recepten van Henk

Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!

Mensen hebben geen smaak, tenzij ze worden gegeten

23 september 2022

Column: Friso Stilma

Wat is smaak? Dit was een van de eerste vragen die op tafel kwam bij de cursus wijn-spijs, waar ik eerder deze week aan begonnen ben. Al vrij snel werd bovenstaande ‘oneliner’ uitgesproken

Avocado toast met scrambled egg

23 september 2022

Recept van May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige

Verwarmd terrasje pakken dit najaar?

16 september 2022

Hoge energieprijzen en milieuoverwegingen

Nu de herfst in de lucht hangt, zullen terrasverwarmers door het hele land weer de buitenlucht gaan opwarmen. Kan dat nog wel in tijden van energiebesparing en hoge rekeningen? "Iedereen

Nasi goreng met sajoer boontjes en spiegelei

16 september 2022

Recepten van Henk

Een lekkere nasi goreng maken is niet moeilijk en goed te combineren met bijgerechten als hete boontjes en pindasaus. Ik maak meestal een grote pan met nasi en vries het in porties in.

De ‘R’ in de maand

9 september 2022

Column: Friso Stilma

Opeens is-ie daar: de ‘R’ in de maand… Voor ons het moment om nog even twee maanden te R-elaxen aan de Pettense kust. Net zoals vorig jaar hebben we daar een naseizoensplek

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

9 september 2022

Recept van May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortel reepjes, verse kruiden, gerookte

Rondje horeca #29

2 september 2022

Anne & Max

Flessenpost uit Alkmaar was op bezoek bij Anne & Max Alkmaar en sprak met Prisca van Roode over het concept, de unieke plek en natuurlijk de bloemenschuit!

Rondje horeca #29

Budget pasta met tomaten, uien en gehakt.

2 september 2022

Recepten van Henk

De meeste mensen hebben in hun leven wel een periode waarin je elke cent moet omdraaien en toch lekker wil eten! Deze saus is smakelijk en kost weinig. Vandaag als macaroni ovenschotel maar kan ook over de spaghetti.

Vroeg rijp

26 augustus 2022

Column: Friso Stilma

De druiven lijken vroeg rijp dit jaar. Waar volgens de ‘normale’ kalender veelal de oogst in september en oktober plaats vindt, is deze in sommige delen van Zuid-Frankrijk afgelopen week al begonnen!

Wrap-pizza met geitenkaas

26 augustus 2022

Recept van May Anema

Met wraps kun je zoveel verschillende gerechten maken! Je kunt ze met mexicaans gehakt en bonen vullen en warm eten, oprollen met roomkaas, gerookte zalm en rucola en koud eten, opstapelen als een taart en bakken met crème

Pasar kecil/mini pasar op 4 september

19 augustus 2022

Indische/Molukse (food)markt in Alkmaar

Vereniging Tropenvrienden Alkmaar (VTA) en BersaMaju (Jongerentak VTA) organiseren voor de 22e keer de Pasar Kecil Alkmaar (voorheen Preuvenement). De Pasar Kecil Alkmaar is een Indische/Molukse (food)markt. De leden en

Ovenschotel met zuurkool, gehakt, banaan en aardappelpuree

19 augustus 2022

Recepten van Henk

Deze ovenschotel met zuurkool maak ik al jaren en smaakt in elk seizoen, zeker ook in de zomer. Stoof de zuurkool in de witte wijn, schil de aardappelen en kook ze gaar met een snufje zout. Snipper de uien.

Zwitserse verrassing

12 augustus 2022

Column: Friso Stilma

De zus van mijn vrouw woont met haar man en kinderen al jaren in Zwitserland. Hierdoor komen wij regelmatig in dit prachtige Alpenland. Zo ook afgelopen weekend voor een minibreak en bezoek aan de

Parelcouscous met gebakken groenten en feta

12 augustus 2022

Recept van May Anema

Voor een heerlijk zomersalade om mee te nemen naar het strand maakte ik deze parelcouscous met gebakken groenten en feta.

Nieuw: Zilt Picknickmand voor op het strand

12 augustus 2022

Advertorial

Vier de zomer en geniet van het heerlijke strand en de zee. Verwen jezelf, wees zorgeloos en kom helemaal tot rust. Geen gesjouw met koelboxen en toch heerlijk eten en gekoelde dranken binnen handbereik met de Zilt Picknickmand.

Rondje horeca #28

12 augustus 2022

La Locanda

Flessenpost uit Alkmaar ging in gesprek met Fernando Jonker en Joey Slot van La Locanda, dat dit jaar op Koningsdag haar deuren opende. Wat maakt het concept van La Locanda bijzonder en hoe gaat

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

12 augustus 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Dit zijn de meest bestelde alcoholvrije bieren

5 augustus 2022

Populariteit alcoholvrije dranken blijft groeien

De verkoop van alcoholvrije dranken neemt nog altijd een vlucht in de horeca. Tapp, dat kassadata van miljoenen consumpties in de horeca verzamelt en verwerkt tot praktische inzichten, zocht voor Misset Horeca

Kippendijen Saltimbocca!

5 augustus 2022

Recepten van Henk

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Ik maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets, maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Verkleuren

29 juli 2022

Column: Friso Stilma

Verkleuren is wat veel mensen op dit moment aan het doen zijn; op vakantie, genietend van de zomerzon. Ook ik was er vorige week even tussenuit naar een zonovergoten en snikheet Zuid-Frankrijk.

Heerlijke zomerse salade

29 juli 2022

Recept van May Anema

Het zomerse weer komt er weer aan, dus de temperaturen lopen op! Bij warm weer lijkt het soms niet te passen om warm te eten. Houd je hoofd koel met dit recept van May Anema!

Hofman plek 15 in Terras top 100

7 juli 2022

Vorig jaar op plek 3

Hey, vorig jaar op plek drie en nu op plek 15. Is Hofman dan zoveel minder geworden? Nee, natuurlijk niet. Feit is dat de punten -zeker in de top van de lijst- zó dicht bij elkaar liggen, dat de verschillen gewoon minimaal zijn.

Salade Nicoise, lekker zomers!

7 juli 2022

Recepten van Henk

Wederom een echte zomer klassieker, een salade uit Nice. Midden jaren 70 in de vorige eeuw voor het eerst gegeten aan de Côte d’Azur waar ik op vakantie was. Iedere zomer een vast nummer als

‘Lazy Sunday’ proeverij bij WIJN. Alkmaar

1 juli 2022

Zondag 3 juli zomerse proeverij

De zomervakantie en het mooie weer komen eraan. Hoogste tijd voor een proeverij met heerlijke zomerse wijnen. En dit is echt niet alleen rosé… Lekkere frisse witte wijnen doen het ook altijd goed!

Pappadum torentje

1 juli 2022

Recept van May Anema

Op warme dagen heb ik minder zin om achter het fornuis te staan, dus maak ik vaak zoiets luchtigs als deze pappadum torentjes. Het ziet eruit als een feestje en smaakt top!

Rondje horeca #27

1 juli 2022

Restaurant Abby's

Flessenpost uit Alkmaar ging op bezoek bij Restaurant Abby's aan het Ritsevoort, dat per 1 november 2021 gerund wordt door Angelique en haar man Arnold. Hoe gaan de zaken nu, na een een opstart in

De bloemetjes

1 juli 2022

Column: Friso Stilma

Een van de belangrijke fases in de wijnbouw is nu zo’n beetje achter de rug: de bloei. In deze fase (meestal tussen half mei en half juni) wordt de basis gelegd voor de nieuwe oogst. De bloei bepaalt het succes en de grootte

Bio Bullshit?

24 juni 2022

Cuno's wijnen

Dat onze fysieke huishouding beter vaart bij onbespoten spruitjes en kropsla, klinkt zo waar als een koe. Maar hoe zit dat met ons glaasje vergiste druivensap? Tuurlijk, niet bespuiten. Biologische wijn heet dat.

Toetje ‘ Professeur’

24 juni 2022

Recepten van Henk

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is.

Rode wijn in de koelkast

17 juni 2022

Column: Friso Stilma

Het is denk ik al ruim 10 jaar geleden. Er was een EK of WK voetbal, ik weet het niet meer zo precies, maar we waren in ieder geval op vakantie ergens in het zuiden van Frankrijk. Het enige kroegje

Stoere Vaderdag brunch in Bergen aan Zee

17 juni 2022

Bij Zilt (advertorial)

Vaders worden op Vaderdag verwend bij Zilt met een stoere Vaderdag brunch. Het gaat een geweldige brunch worden waarbij vader verwelkomd wordt met een speciaal biertje of een glas cava.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug