Deel

advertentie

Snoei hard

Column: Friso Stilma

Snoei hard

Van de week maar eens even de druivenstruiken in mijn achtertuin getracht in toom te houden, want die groeien snoeihard. Net onkruid. Nu wil ik graag een groene stadstuin, dus in dat opzicht is het slim geweest deze klimplant, die behoort tot de lianen familie, in de tuin te planten. Aan groen geen gebrek.

Bladmanagement

De wijnboer kijkt hier net even anders naar en is snoeihard: “D’r af!”, die lange loten en overkill aan bladeren. Alle energie moet nu naar de rijping van de druiven. Voordat er dus enigszins sprake is van zomervakantie moet er gesnoeid worden. Veelal gebeurt dit mechanisch met een machine die tussen de rijen rijdt en de loten aan beide kanten van de rij afsnijdt. Zo lijken de rijen wijnstokken na behandeling op geschoren heggen.

Toch ligt het zogenaamde ‘bladmanagement’ (canopy management) wel iets gecompliceerder. Een kilo druiven heeft gemiddeld 1,5m2 blad nodig om optimaal te kunnen groeien. Dat blad vereist dus meer aandacht dan je in eerste instantie denkt.

Suikers

Het blad is nodig voor de fotosynthese die de suikerproductie in de plant reguleert. De wijnboer wil niet te weinig, maar ook niet te veel suikers. In warme gebieden met veel licht werkt de fotosynthese heel goed, dus laat de wijnboer minder blad zitten. In koele gebieden met minder licht is dit precies andersom en is meer blad nodig om voldoende suikers aan te maken.

Schaduw

Blad beschermt de druiven ook tegen de zon en functioneert zo als een warmteregelaar. Dit is in gematigde wijngebieden met minder zon natuurlijk helemaal niet gunstig voor de rijping, terwijl in warmere streken de schaduw van de bladeren er juist voor zorgt dat de schil van de druif niet verdroogt.

Dus… in warme en zonnige oorden wil je eigenlijk veel blad voor schaduw, maar dit zou te veel suiker produceren. In gematigde gebieden wil je ook veel blad om suikerproductie te bevorderen, maar dan rijpen de druiven niet goed. Dit komt dus allemaal best wel nauw…

Groene oogst  

Dan kun je als wijnboer ook nog een ‘groene oogst’ overwegen. Hierbij knip je een deel van de trossen weg, waardoor de rest beter kan rijpen. Dit verhoogt tevens de kwaliteit van de druiven.

Biologische wijnboeren snoeien vaak hard en passen groene oogst toe om een ‘open’ wijngaard te creëren, waardoor de wind vrij spel krijgt. Schimmelziekten zoals meeldauw krijgen hierdoor, op geheel natuurlijke wijze, geen kans. Hierdoor gaat echter de opbrengst wel snoeihard achteruit. Sommige biologische wijngaarden produceren slechts 30hl wijn per hectare, waar conventionele wijnbedrijven makkelijk het drie- of viervoudige halen.

Vermoeiend dat snoeien en het maakt nog dorstig ook. Gelukkig is daar de zomervakantie voor uitgevonden. Geniet ervan in eigen (netjes gesnoeide) tuin of op je vakantieadres, vanzelfsprekend met een goed glas wijn!

Proost!

Friso

Friso Stilma is eigenaar van wijnwinkel WIJN. en Pop-Up Proeven. Het assortiment is uitsluitend biologisch en biodynamisch. Hij importeert alle wijnen zelf, direct van kleinschalige wijnmakers in Europa. Ontdek deze ‘wijnen met een verhaal’ in de winkel op Laat 50 of vraag Friso voor een volledig verzorgde proeverij, op locatie of virtueel. Voor meer informatie: www.wijnalkmaar.nl of neem telefonisch contact op: 06 – 119 131 90

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Snoei hard Snoei hard Snoei hard Snoei hard
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Eggs florentine

24 september 2021

Direct een feestje op tafel

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

24 september 2021

Column: Sander Rijke

In één van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden. Alles om meer beleving te creëren bij het kopen van een fles wijn.

Spaghetti alle vongole

17 september 2021

In een handomdraai een fantastisch gerecht op tafel

Spaghetti alle vongole is een klassiek recept uit de Napolitaanse keuken. Het is heel eenvoudig om te bereiden, maar we hebben wel een paar belangrijke tips: zorg er voor dat de pasta echt al dente wordt gekookt.

Pluk de druif!

17 september 2021

Column: Friso Stilma

De Fransen noemen het vendange, de Italianen vendemmia en de duitsers lese. De druivenpluk! In het zuiden van Europa zitten de meeste wijnboeren er al weer midden in. In de wat meer noordelijke delen wordt er langzaam een begin gemaakt.

Rondje Horeca #20

10 september 2021

Maar liefst 3 Alkmaarse terrassen in de Terras Top 100

Afgelopen maandag maakte wij al bekend dat de 3de plek in de Terras Top 100 naar Bar Restaurant Hofman is gegaan. Een fantastische prestatie van Don Smit en zijn team, wat uitgebreid werd gevierd. Voor wie het gemist heeft, lees hier het juryrapport:

Zo maak je in een handomdraai een frittata!

10 september 2021

Een ideale gezonde en snelle maaltijd

Frittata is het Italiaanse broertje van de tortilla. Snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

Spaanse mosselen met chorizo en tomaat

3 september 2021

Buenisimo!

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Dit recept voor Spaanse mosselen met chorizo is supermakkelijk om te maken.

Trekken of schroeven?

3 september 2021

Column: Friso Stilma

Als ik zo eens door mijn winkel kijk valt het me ineens op hoeveel van mijn wijnen er tegenwoordig een schroefdop hebben. Opvallend is het contrast tussen de Franse en Duitse wijnen.

Rondje Horeca #19

27 augustus 2021

Te gast bij Eric Muller en Robbert Kuper van 't Stokpaardje

Deze week was Rondje Horeca te gast bij restaurant 't Stokpaardje. Bij binnenkomst ervaar je direct de fijne sfeer en staat er een team dat bruist van enthousiasme en positiviteit.

Week van de horeca

27 augustus 2021

Van 20 tot en met 25 september

Elk jaar vindt de Nationale Horecadag dag plaats, die er speciaal is voor iedereen die werkt, studeert of betrokken is bij de horeca. Een feestdag waarop er geproost wordt op de horeca, haar medewerkers en alle gasten. Dit jaar wordt de XXL editie georganiseerd. Groter, langer en nóg indrukwekkender!

Piri Piri drumsticks met een tomatensaus en koriander

27 augustus 2021

Om je vingers bij af te likken

Dit typisch Portugese gerecht heeft iets magisch. Zeker als je de kans hebt gehad om het te eten in het hart van de Algarve, de plek waarvan gezegd wordt dat hier de kip piri-piri is uitgevonden. Met dit recept vier jij de vakantie thuis en maak je het kruidige gerecht gemakkelijk zelf! Genoeg gepraat, het is tijd om te eten!

‘Guilty pleasure’

27 augustus 2021

Column: Sander Rijke

Vanaf mijn 18de snuffel ik al aan wijn. Ik werkte toentertijd bij restaurant ‘Le Zinc et les Dames’ op de Prinsengracht in Amsterdam.

Een toprecept van…

20 augustus 2021

Sencha Lunchstore

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Duik lekker zelf de keuken in en tover de mooiste gerechtjes op tafel. Deze week is het de beurt aan Sencha Lunchstore aan de Koorstraat 19 te Alkmaar. 

Vietnamese summer rolls

20 augustus 2021

Een geweldig smaakvolle snack

Doordat deze summer rolls dus niet worden gefrituurd, is het voor de vulling het lekkerst als je kiest voor knapperige groenten. De basis voor dit recept is dan ook frisse knapperige paksoi, gele paprika en komkommer.

Wat je van ver haalt, is lekker?

20 augustus 2021

Column: Friso Stilma

‘Wat je van ver haalt, is lekker’ wordt er vaak gezegd. Die vlieger gaat niet altijd op. Mijns inziens is de Pfalz (Duitsland) niet heel ver weg, maar wat is dit een prachtige streek met gastvrije mensen en heerlijke wijnen!

Bellen aub…

20 augustus 2021

Column: Fernando Jonker

Voor corona zat Fernando’s soms een maand van te voren vol qua reserveringen. Omdat wij vaak vol zaten, maakte wij een reservelijst voor eventuele annuleringen.

Een toprecept van…

13 augustus 2021

Til38

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Duik lekker zelf de keuken in en tover de mooiste gerechtjes op tafel. Deze week is het de beurt aan Til38.

Rondje Horeca #18

13 augustus 2021

Bar Restaurant Hofman behoort tot de 6 beste terrassen van Nederland

Het terras van Bar Restaurant Hofman op het Kerkplein in Alkmaar behoort tot de 6 beste terrassen van Nederland! De verkiezing is nog niet ten einde, de einduitslag volgt 6 september.

‘Wijn van Hollandse bodem’

13 augustus 2021

Column: Sander Rijke

‘Heeft u Nederlandse wijn?’, is een veelgestelde vraag bij mij in de winkel. Vaak moet ik ‘nee’ zeggen, maar soms…

Watermeloensalade met feta

23 juli 2021

Heerlijk op een zomerse avond

Schil en ontpit 1/4 van de watermeloen en snij het vruchtvlees in hapklare stukjes. Verbrokkel de fetakaas. Meng de feta met de blokjes watermeloen.

Een toprecept van…

23 juli 2021

Café Bruintje

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Café Bruintje en dat is een heerlijk klassieker:

Rondje Horeca #15

16 juli 2021

Op de koffie bij Stefan & Manon van Granada Food and Wine

Deze week mochten wij op de koffie komen bij Stefan en Manon van Granada Food and Wine. Twee zeer positieve en hardwerkende ondernemers. Inmiddels zijn Stefan en Manon al 14 jaar eigenaar van deze mooie horecazaak.

Een toprecept van…

16 juli 2021

Smoking Buddha Catering & Restaurant

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Smoking Buddha Catering & Restaurant. 

Mediterrane vissoep met rouille

16 juli 2021

Snelle en heerlijk

Tijd voor een makkelijke maaltijd: soep! Terwijl de soep zachtjes kookt, kun je zelf nog even snel je e-mail checken of de krant lezen.

‘Wijn is beleving’

16 juli 2021

Column: Sander Rijke

Hoe vaak is mij wel niet de vraag gesteld ‘wat is je favoriete wijn’? Deze vraag kan ik niet beantwoorden, want dat ligt aan heel veel verschillende dingen. Natuurlijk kan ik een aantal wijnen opnoemen welke ik heb geproefd en die nog heel vers in mijn geheugen staan.

Corona-checkpunt op Waagplein

9 juli 2021

Om drukte beter te reguleren

Naar aanleiding van de drukte in de cafés op het Waagplein het afgelopen weekend, is besloten om vanaf aankomend weekend een controlepost te plaatsen om de CoronaCheck-app van bezoekers te controleren.

Gravad Lax

9 juli 2021

Een Zweeds specialiteit

Gravad Lax is een typisch Zweeds gerecht. Je hebt er even de tijd voornodig, want de vis moet wel minimaal 2 dagen marineren, maar dan heb je gegarandeerd een gerecht op tafel dat indruk maakt.

Een toprecept van…

9 juli 2021

Broodjeszaak 't Moddervrouwtje

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Broodjeszaak 't Moddervrouwtje.

Bio…? Logisch!

9 juli 2021

Friso Stilma

Enorm vereerd voel ik mij dat ik op deze plek mag vertellen over mijn grote passie: (biologische) wijn. Hier dan ook mijn eerste column van hopelijk vele.

Rondje Horeca #14

2 juli 2021

Te gast bij Jasper Bode en Marit Leegwater van Turfmarkt

Deze week schoof Rondje Horeca aan bij Jasper Bode en Marit Leegwater, eigenaren van Turfmarkt. Jasper en Marit zijn horecaondernemers in hard en nieren. Gedreven, positief en met veel passie voor hun prachtige zaak!

Een toprecept van…

2 juli 2021

Food for the Mood Catering & Events

In de rubriek ‘Een toprecept van…’ vind je elke week een recept van een Alkmaars restaurant. Deze week is het de beurt aan Food for the Mood Catering & Events.

Quiche Lorraine

2 juli 2021

De typisch Franse quiche met prei en spek

Quiche Lorraine is de typisch Franse quiche met prei en spek. Heerlijk hartig. Lekker zowel warm als koud. Tip? Serveer met een frisse salade.

‘Water bij de wijn’

2 juli 2021

Column: Sander Rijke

In de tijd van de Grieken en de Romeinen was het gewoon om je wijn aan te lengen met water. Sterker nog als je de wijn ‘puur’ dronk werd je gek aangekeken.

Rondje Horeca #13

25 juni 2021

Misset Horeca Terras Top 100 2021

Deze week schenk we in Rondje Horeca #13 aandacht aan de Misset Horeca Terras Top 100 2021. Dit jaar zijn er maar  3 Alkmaarse terrassen zijn dit jaar genomineerd, namelijk: 

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug