Gezocht: mensen die opgroeiden in een voormalig kolonie

Voor onderwijsproject 'Koloniale Sporen in mijn Buurt'

Gezocht: mensen die opgroeiden in een voormalig kolonie

Het onderwijsproject Koloniale Sporen in mijn Buurt laat leerlingen nadenken over het koloniale verleden en welke sporen dat heeft nagelaten in onze samenleving. Leerlingen ontmoeten ouderen die opgroeiden in één van de voormalige Nederlandse koloniën (Indonesië, Suriname en de Antillen).
Uit de eerste hand horen ze de verhalen over het leven daar.

Voor de uitvoering van het project Koloniale Sporen in mijn Buurt in Alkmaar en Langedijk is de organisatie op zoek naar:

Mensen die opgroeiden in de voormalige koloniën en die openstaan voor een interview met leerlingen (groepjes van 3 en 4).
Wanneer u mee zou willen werken aan dit project, hoort de organisatie graag van u en kunt u contact opnemen met Agnes Audier: 06 10780267 – [email protected]

Verdiepend onderwijsprogramma: Nederlandse geschiedenis van álle kanten
In vijf gastlessen gegeven door historici, journalisten en gastdocenten verdiepen de leerlingen zich in het koloniale systeem en welke sporen daarvan nu nog steeds zichtbaar zijn in Nederland. Het koloniale systeem was gebaseerd op raciaal denken, op huidskleur en etnische achtergrond. Wat voor invloed had dat op het leven toen? En hoe gaan wij nu om met verschillen in huidskleur en afkomst? En welke andere sporen van het koloniaal verleden komen we tegen in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld in ons voedsel, onze kleding of de gebouwen in de buurt?

Na de gastlessen gaan leerlingen in groepjes van 3 en 4 bij ouderen langs om hen te interviewen over hun persoonlijke verhaal: hoe was het om op te groeien in een voormalig Nederlandse kolonie en om daarna in Nederland te wonen? De leerlingen presenteren dit verhaal en reflecteren hierop tijdens een speciale Eindontmoeting en presentatie waar iedereen welkom is.

Erfgoeddragerschap
Leerlingen die dit graag willen kunnen ervoor kiezen om ‘Erfgoeddrager’ te worden: zij beloven de verhalen door te vertellen en te behouden voor de toekomst. Erfgoeddragers van In mijn Buurt worden regelmatig uitgenodigd om te spreken tijdens events, exposities, herdenkingen en in de media.

Dit filmpje geeft een impressie van het project.

Meer informatie en verhalen kan je vinden op de website.

Vragen of interesse?
Neem contact op met projectleider Agnes Audier: [email protected] of
06-10780267.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Gezocht: mensen die opgroeiden in een voormalig kolonie Gezocht: mensen die opgroeiden in een voormalig kolonie