Gezondheid

Knoflook is gezond!

Gezondheid

Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.

Daarom dit keer een recept voor perfect gepofte knoflook. Lekker in z’n geheel op een serveerschaal naast bijvoorbeeld lekkere geroosterde groente. Ook geweldig lekker bij een perfect gebakken steak.

Het idee bij gepofte knoflook is dat het heerlijk geurend, zacht, zoetig en gekaramelliseerd de oven uit komt. Helaas is gepofte knoflook vaak bitter of scherp en helemaal niet iets wat je graag op je knapperige ovenaardappeltjes smeert. Hoe kan dat beter? Met de volgende tips:

Low en slow

Dit is wel de belangrijkste. Hoe handig het ook lijkt om die bol gewoon erbij te gooien op de bakplaat waar je straks op 220º flink wat mooie randjes aan die geroosterde groente gaat schroeien, dat werkt niet. De knoflookbol zal verbranden en de binnenste kern van elke teen zal nog niet zacht zijn wanneer de buitenkant geblakerd is. Ga voor een hele bol knoflook uit van drie kwartier in een oven van maximaal 175º, maar iets langer op een nog lagere temperatuur is zelfs beter. Dat moet je dus even goed uitkienen ten opzichte van je andere gerechten.

Pak maar in

Zorg ook dat er voldoende olie in de teentjes kan komen: snij horizontaal een klein kapje van de bovenkant van de bol en druppel de olie op en tussen de tenen. Pak goed in in aluminiumfolie (je kunt er voor kiezen om er wat takjes tijm of rozemarijn bij te voegen) en zet dan dus minstens 45 minuten in een niet te hete oven. Als aan het eind van de gaartijd de tenen niet lichtbruin zijn geworden kan je de bol ook nog even zonder folie terugleggen.

Pak maar uit

Daarna kan je als het goed is elk teentje voorzichtig uitknijpen wanneer ze helemaal zacht zijn.