Gezondheid

Gezondheid

Hier zijn 3 detox-mythen die zijn ontkracht en bedoeld zijn om ons een beter gevoel te geven waar we allemaal van hebben gehoord. Het wordt tijd om ze voorgoed te ontkrachten!

We hebben allemaal gehoord over verschillende manieren om ons lichaam te ontgiften. Magische formules die bedoeld zijn om te resetten en ons weer op een gezond spoor te zetten en we zijn het meest geneigd om ze te proberen na een lange periode van overmatig gebruik.

1. Sap reinigt
De eerste mythe die ontkracht wordt, houdt verband met sapzuivering. Er is een zeer populaire overtuiging dat groente- en/of vruchtensappen wonderen doen als het gaat om het verwijderen van gifstoffen. Als je een strikt dieet volgt en gedurende enkele dagen of weken alleen vloeistoffen consumeert, zonder vast voedsel. De mythe is ontkracht omdat experts zeggen dat niet wetenschappelijk is bewezen dat het werkt. Het is ook geen gezonde dieetmethode.

2. Detox-thee
Een andere detox-mythe die is ontkracht, is detox-thee. Detox-thee is gemaakt van kruiden en beweert je lever te reinigen of te helpen bij het afvallen. Ze verschillen van sapzuiveringen, omdat ze worden gebruikt in combinatie met voedsel en veel beroemdheden lijken erbij te zweren. Deze mythe is ontkracht omdat experts zeggen dat veel van deze theeën laxerende ingrediënten bevatten die ervoor zorgen dat je minder voedsel opneemt. Maar zoals de meeste dingen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn ze geen wonderformule om je lichaam te ontgiften of af te vallen. Groene thee is echter een geweldige aanvulling op je dieet, omdat het antioxidanten bevat die cellen beschermen tegen schade en de organen die verantwoordelijk zijn voor ontgifting helpen versterken.

3. Watervasten
Dit klink wellicht verwarrend, want wat kan er mis zijn met water? Watervasten bestaat al eeuwen en wordt beoefend door religieuze groeperingen over de hele wereld. Onlangs is het een nieuwe trend geworden om te ontgiften. Dit gebeurt meestal onder medisch toezicht, omdat het tot 40 dagen kan duren, waarin je alleen water mag drinken en geen andere soorten vloeistoffen of voedsel. De mythe is ontkracht omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het werkt om te ontgiften. Er is echter enig onderzoek dat heeft aangetoond dat het autofagie kan stimuleren, een proces waarbij het lichaam oude cellen afbreekt en recyclet, maar langdurig vasten met water is een extreme en onnodige maatregel die gevaarlijk kan zijn.

Bestaat detox eigenlijk echt? Werkt het ooit of is het gewoon een manier voor ons om ons beter te voelen over onszelf? Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat detox-diëten gifstoffen uit ons lichaam verwijderen. Waar we zeker op kunnen vertrouwen, zijn onze nieren en lever, onze zeer kostbare organen die helpen bij het filteren en elimineren van gifstoffen die we binnenkrijgen. De meeste diëtisten en gezondheidsexperts zeggen dat de beste manier om gezond te leven een uitgebalanceerd dieet is.