Gezondheid

Wat is een winterdepressie?

Gezondheid

We zijn er vroeg bij dit jaar, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! Je bent echt niet de enige die opziet tegen de winter, maar wist je ook dat dat een goede reden heeft?

Een winterdepressie is het gevolg van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes van het lichaam. In de lente en zomer voel je je prima, terwijl je zich in de herfst en winter depressief en neerslachtig voelt.

Wat is de oorzaak van een winterdepressie?
De oorzaak van een winterdepressie is veelal het gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Dit heeft effect op onze biologische klok, die daardoor in het najaar ontregeld kan raken. Naast de biologische klok spelen ook bepaalde stoffen in de hersenen een belangrijke rol. Eén van die stoffen is melatonine.

Wat is melatonine
Melatonine is een hormoon dat ’s avonds wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je in slaap valt. Wanneer de dagen korter zijn wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt waardoor zij snel slaperig zijn. Ook spanningen en ervaringen uit het verleden kunnen een rol spelen bij een winterdepressie.

‘Winterblues’
Een winterdepressie is meestal geen echte depressie, maar een milde vorm ervan. Een winterdepressie noemen we daarom ook wel een ‘winterdipje’ of ‘winterblues’. Sommige mensen hebben echter zulke hevige klachten dat zij wel degelijk last hebben van een winterdepressie.

Winterdepressie symptomen
Jaarlijks hebben honderdduizenden mensen in Nederland last van een winterdepressie, veelal vrouwen. Denk je dat je ook last hebt van een winterdepressie? Hieronder vind je een lijst met symptomen:

Vermoeidheid en slaperigheid:

-(extreme) vermoeidheid
-veel behoefte aan slaap, zelfs als je al meer dan normaal slaapt een verschuiving van het dag-nacht ritme, waarbij je jezelf —-steeds later op de dag ‘wakker’ voelt prikkelbaarheid
-slechtere concentratie

Neerslachtig en lusteloos:

-somberheid
-weinig tot niet meer kunnen genieten
-minder behoefte aan sociale contacten (soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld)
-toename van je eetlust (koolhydraatrijk voedsel/snoep/alcohol)
-toename gewicht
-het gevoel hebben niet meer in balans te zijn

Waarom de één wel last heeft van een winterdepressie en de ander niet is vooralsnog onduidelijk. Wel weten we dat in Nederland jaarlijks 40.000 mensen last hebben van een winterdepressie.

Lichttherapie
Er zijn verschillende behandelingen voor de verschillende soorten depressies. Bij een winterdepressie helpt lichttherapie vaak goed. Uit onderzoek blijkt dat PsyQ ruim 80 procent van de mensen met klachten kunnen helpen met behulp van lichttherapie.

Winterdepressie tips
Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen om een winterdepressie te voorkomen of verminderen. PsyQ zet hier een aantal winterdepressie tips voor je op een rij:

-Ga ’s morgens vroeg naar buiten. Er zit dan relatief veel ‘blauw’ in het licht. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
-Ga sporten of bewegen in de buitenlucht
-Eet gezond en slik multivitamine als aanvulling
-Pak de fiets in plaats van de auto


Bron: www.psyq.nl