Gezondheid

Is onder de zonnebank gaan gezond?

Gezondheid

Onder de zonnebank gaan is voor veel mensen dé oplossing om een zomers kleurtje te krijgen of te behouden. Hoewel we inmiddels wel weten dat onbeschermd de zon in gaan heel erg slecht is voor je huid, lijkt het maar niet door te dringen dat onder de zonnebank gaan dan dus OOK niet bevorderlijk is voor onze huidconditie. En dan is ‘niet bevorderlijk’ eigenlijk nog een understatement.

 

Waarom onder de zonnebank gaan zo slecht is voor onze huid:

1. De meeste mensen gaan te vaak en te lang onder de zonnebank

Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio’s vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan. Daarnaast is er ook niet echt sprake van een controle bij zonnestudio’s waardoor je makkelijk zelfs meerdere keren per week onder de zonnebank kunt gaan.

2. Ook zonnebanken vergroot de kans op huidkanker

Volgens Marsja Meijer van het KWF kan je het ‘zonlicht’ van de zonnebank vergelijken met de hoogste zonkracht in Nederland. De kans dat je huid verbrandt onder de zonnebank is dus best groot omdat je in een korte periode veel UV-A en UV-B licht opdoet. Kinderen onder de achttien jaar mogen mogen in principe helemaal niet onder de zonnebank omdat hun huid nog niet volgroeid is. Wanneer je niet voorzichtig bent, kan je heel makkelijk grote schade oplopen van onder de zonnebank gaan.

3. Je neemt niet extra vitamine D op door het licht van de zonnebank

Zonlicht zorgt ervoor dat de aanmaak van vitamine D in ons lichaam wordt bevorderd. Vitamine D draagt onder andere bij aan een goede weerstand. In de winter neemt je lichaam minder snel vitamine D op omdat de zon dan simpelweg minder hard straalt. Volgens dermatoloog Jorrit Terra van het Universitair Medisch Centrum Groningen is het niet zo dat jij onder de zonnebank extra vitamine D opneemt. “Zonnen heeft voordelen, maar dat betekent niet dat de zonnebank hetzelfde voordeel heeft. Elke dag een kwartier onbeschermd buiten zijn is voldoende om een gezond vitamine D-gehalte te hebben. De zon hoeft daar niet eens voor te schijnen,” aldus Terra.

Plekken die je altijd vergeet in te smeren

4. Je huid wordt er rimpel- en leerachtig van

Door onder de zonnebank te gaan droogt je huid uit. Volgens onderzoek wordt het vocht in de huid wordt simpelweg verdampt. Ook wordt de kwaliteit van je huid en de rekbaarheid in je huid minder van onder de zonnebank gaan. Hierdoor ‘lijkt’ je huid ouder.

Hoe word je dan wél gezond bruin?
Het moge duidelijk zijn dat wij absoluut geen voorstanders zijn van zonnebanken. Toch snappen we wel dat jij, juist graag in de winter en in de aanloop naar de lente, een lekker gezond kleurtje op je lichaam wilt. Hier hebben we een paar verantwoorde opties voor je:

1. Eet of drink jezelf bruin

Er zijn meerdere voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat jij van binnenuit bruin wordt. Wortelen bijvoorbeeld bevatten carotenoïden. Dit zorgt ervoor dat de wortel zijn oranje kleur heeft en wanneer jij hier genoeg van binnen krijgt (lees: minstens elke dag een wortel of twee glazen wortelsap) zorgt dit ervoor dat jouw huid langzaam maar zeker ietsje meer kleur krijgt. Groente- en fruitsoorten als watermeloen, rode paprika en tomaat bevatten deze stof ook. Let op: dit werkt natuurlijk maar een heel klein beetje (en zeker niet meteen).

2. Beweeg

Je huid blijft niet alleen gezonder als je voldoende beweegt, ook als jij in de winter een rondje gaat hardlopen verkleur je. Het gaat misschien niet zo hard als wanneer je in de zomer buiten bent, maar ook in de winter neemt je huid zonlicht op. Ga dus lekker een stuk fietsen, hardlopen of paardrijden – uiteraard mét zonnebescherming, ook in de winter.

3. Gebruik een zelfbruinende bodylotion

Subtieler dan een een complete spray tan én goed voor je huid. Met het gebruik van een bodylotion bruint je huid heel geleidelijk waardoor je vaak pas na een paar dagen het resultaat goed ziet. Dit voorkomt dat je ineens onopgemerkt lelijke strepen maakt of stukken huid overslaat. Voor een optimaal resultaat scrub je je huid minimaal twee keer per week.