Gezondheid

Hoe gezond is matcha thee?

Gezondheid

Matcha is een groene thee afkomstig uit Japan en China. Het is een poedervormige thee van gestoomde en gedroogde theebladeren. Bij dit poeder wordt heet water toegevoegd. In de traditionele Japanse theeceremonie wordt het poeder met water van 60°C opgeklopt tot een schuimige vloeistof.

Onderzoekers gingen de gezondheidsvoordelen van deze matcha thee na (1). Om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag, voerden ze een literatuurstudie uit. Matcha:

  • is rijk aan antioxidanten;
    • Dat zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen oxidatie door onder andere zonlicht en vervuiling.
  • bevat 19 tot 44 mg cafeïne per gram;
    • Dat is meer dan in koffiebonen (10 tot 12 mg per gram bonen).
  • bevat verrassend genoeg ook vitamine C, tussen 32 en 45 mg per liter, afhankelijk van de temperatuur van het water.
  • bevat theanine, een eiwit aanwezig in de theeplant.

De onderzoekers beschrijven hoe matcha kan beschermen tegen kankerontstekingenhartziekten en dementie.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers die deze literatuurstudie opstelden, beschrijven vooral hoe matcha zou kunnen beschermen tegen ziekten. Er zijn tot op heden weinig interventiestudies met matcha bij mensen.

De thee bevat inderdaad wel een aantal interessante stoffen, die eventueel een positief effect kunnen hebben op de gezondheid, maar dit is nog niet bewezen. Beweringen als ‘detox’, ‘boosten’ en ‘kalmerend’ zijn commerciële argumenten, die dikwijls geassocieerd worden met exotische dranken en voedingsmiddelen.

Superfood?

Matcha maakt deel uit van de zogenaamde superfoods, een commercieel argument dat wordt gebruikt om bepaalde – meestal exotische – voedingsmiddelen en dranken te promoten. De techniek hiervoor is altijd dezelfde: onderzoekers kijken naar de samenstelling van het voedingsmiddel. Daarna zoeken ze naar gepaste studies die de gezondheidseffecten van de stoffen aanwezig in dit voedingsmiddel kunnen ondersteunen. Dit kan leiden tot absurde situaties: zo bevatten appelen sporen van suikers, suiker is ongezond, dus appelen zijn ongezond?

Superfoods hebben we al eerder besproken bij Gezondheid en Wetenschap. Zo werden aan gojibessen heilzame werkingen toegeschreven, die in de praktijk nooit bewezen werden (2).

Matcha is een drank die past in een gezonde voeding. Maar er zijn te weinig bewijzen om er buitengewone gezondheidsvoordelen aan toe te schrijven.

Conclusie

Matcha is een soort groene thee, rijk aan antioxidanten, cafeïne en eiwitten. Deze thee zou kunnen beschermen tegen kanker, ontstekingen, hartziekten en dementie. Dit wordt beweerd aan de hand van de samenstelling van de thee, niet aan de hand van onderzoek bij mensen. De drank past in een gezonde voeding, maar bij de gezondheidsvoordelen die eraan worden toegedicht, plaatsen we grote vraagtekens.


Bron: www.gezondheidenwetenschap.be