Gravad Lax
Een Zweeds specialiteit
Gepubliceerd: 9 juli 2021
Gravad Lax is een typisch Zweeds gerecht. Je hebt er even de tijd voor nodig, want de vis moet wel minimaal 2 dagen marineren, maar dan heb je gegarandeerd een gerecht op tafel dat indruk maakt. Echt iets voor een zomers tuinfeest of buffet. Niet moeilijk om te maken, enkel een kwestie van op tijd beginnen!
Ingrediënten
- 45 gram dille
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels grof zeezout
- 2 eetlepels cognac of wodka
- 1 kg zalmfilet aan één stuk met huid
honing-mosterdsaus
- 30 gram dille fijngehakt
- 4 eetlepels grove mosterd
- 2 eetlepels honing
- zout/peper
Extra nodig
- keukenmachine, plasticfolie
Bereiding
- Begin minimaal 2 dagen van tevoren. Maak een kruidenmassa in de keukenmachine van de dille, peperkorrels, suiker en zeezout. Hak dit grof met de puls knop. Meng de cognac erdoor.
- Snijd de zalm overlangs doormidden. Leg een stuk zalm met de huidkant naar beneden op een stuk versfolie. Verdeel het kruidenmengsel erover. Leg het tweede stuk zalm erop met de huidkant naar boven. Verpak de zalm heel strak in versfolie. Leg in een schaal en zet er een zwaar gewicht bovenop. (Leg er bijvoorbeeld eerst een plankje op en zet er een paar zware blikken op.)
- Laat de vis op een koele plaats marineren, minimaal 2 dagen tot 4 dagen. Keer de vis elke 24 uur om en verzwaar opnieuw.
- Meng voor de mosterdsaus alle ingrediënten.
- Neem de zalm vlak voor het serveren uit de koeling. Verwijder de folie en veeg de kruidenmassa er met een keukenpapier af. Snijd de zalm voorzichtig los van de huid. Traditioneel wordt de zalm schuin in plakken gesneden, te beginnen vanaf een hoek, naar het midden toe. Leg de gravad lax op een schaal, garneer met wat takjes dille. Serveer de mosterdsaus bij de gravad lax met partjes citroen.
Tips
- Experimenteer gerust met mengelingen van verschillende zout- en pepersoorten.
- Je kunt in plaats de cognac of wodka ook voor gin gebruiken. Zeker het proberen waard!
- Geen fan van dille? Peterselie, kervel en dragon doen het ook goed.
Smaklig måltid.