‘Guilty pleasure’
Column: Sander Rijke
Gepubliceerd: 27 augustus 2021
Vanaf mijn 18de snuffel ik al aan wijn. Ik werkte toentertijd bij restaurant ‘Le Zinc et les Dames’ op de Prinsengracht in Amsterdam. Een typisch Frans, bourgondisch restaurant in een van de mooiste grachtenpanden van Amsterdam. Klassieke gerechten als: terrine de campagne, crepinette de veau en crêpes Suzette werden hier gereserveerd. Eén van de weinige restaurants die toen al een boel open wijnen serveerde. Op een groot krijtbord werden de wijnen aangeprijsd per glas, per karaf en per fles. Je begrijpt, deze wijnen stonden elke avond natuurlijk te roepen om een slokje! Dat werd dan ook veelvuldig gedaan met het team. Hier is mijn liefde voor wijn geboren. Na een flink aantal jaren in de horeca te hebben gewerkt in en om Amsterdam, kwam ik in de winkel in Bergen terecht en daar ga ik nooit meer weg!
In al deze jaren ben ik ook een hobby voor distillaten gaan ontwikkelen. Zo kwam ik een aantal jaar geleden een oud docent tegen van de Hotelschool Amsterdam. Hij was gestopt met lesgeven en had zich gestort op het distilleerproces! Samen met Jeroen Klepper (Hemingway’s Beach & Noorderlicht in Bergen aan zee) zijn we in gesprek gegaan met hem om een eigen gin op de markt te brengen. We hadden al een boel ideeën, die samen met de distilleerderij tot uitwerking moesten komen. Het moest een gin worden met ingrediënten uit onze regio. Bos, duinen, zee… Na een aantal dagen doorgebracht te hebben in het laboratorium, kwam het recept tot stand! Fles uitzoeken, label ontwerpen en produceren maar! Alles handwerk, ambacht. Met de hand afvullen en zelf labels plakken. Heerlijk werk, wat mij tot op heden veel rust geeft in mij drukke bestaan als wijnkoper/handelaar. Even de kop leeg door flesjes af te vullen en stickertjes te plakken.
Het resultaat? Birchwood Gin. Een prachtige volle rijke gin met een amber kleur van alle verse ingrediënten zoals: berkenbast, jeneverbessen, koriander, kardemom, bergamot, rendiermos en dennennaalden. Puur te drinken, maar het lekkerst met de Indian Tonic van Fever Tree. Een basis tonic, gemaakt van de beste kinine. Niet te veel poespas in het glas erbij doen, daar ben ik niet zo van. Maar een partje sinaasappel geeft een zoetje, zuurtje én een bittertje en maakt deze heerlijke Gin & Tonic helemaal af.
Hij is verkrijgbaar in de winkel in Bergen en wordt bij een aantal restaurants geschonken in de regio. Kom hem proeven in de winkel en laat je verrassen!
Santé!
Sander Rijke
Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies? Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.