Hallo…, waar is onze creativiteit gebleven?
Column: Gerard Walters
Gepubliceerd: 1 november 2024
HelloFresh heeft een omzet van € 529 miljoen, dat is een groei van 40% in dit jaar. En de hele HelloFresh Group heeft een kwartaalomzet van € 1.83 miljard. En het gaat maar door. De komende drie jaar zal er nog meer groei komen door de de kant en klaar maaltijden.
Gemak, Gemak, Gemak en nog meer gemak!
Waar is het moment gebleven om zelf een product te kiezen te kopen, en te weten wat je ermee kunt doen? We rennen door het leven tot dat het ophoudt.
De groei van fastfoodbedrijven is in 10 jaar verdubbeld ondanks alle initiatieven om op een andere manier voedsel te gaan verbouwen en te verwerken tot echt gezond voedsel. Maar dat is allemaal kleinschalig. Natuurlijk moeten we dit soort initiatieven stimuleren en blijven steunen. Want hoe fijn is het als je je eigen moestuin hebt of een moestuin die met een aantal mensen samen onderhouden wordt, waar samen van gegeten kan worden en er samen over kunt praten los van alle wereldse zaken. Dat is toch genieten met een grote G.
Wat zou het fijn zijn als bijvoorbeeld de gemeente dit zou stimuleren, er zijn zeker stukjes grond in de gemeente Alkmaar die hiervoor in aanmerking komen. Het brengt mensen bij elkaar, men is buiten en je beweegt, wiedt, zaait en oogst de heerlijkste groenten. Zo reed ik gisteren over de Middenweg in Heerhugowaard en zag bij Bakkums boetje heerlijke verse groenten liggen oa. paksoi, wortel en ui gekocht. Op weg naar huis langs visboer Arenthals aan het Geert Groteplein, om 2 mooie tongen te kopen en daarmee thuis aan de gang te gaan.
Muziekje erbij en mise en place maken. Groenten schillen en wassen, wortel in kleine gelijke stukjes snijden en beetgaar koken, afgieten en wegzetten. 2 vastkokende aardappels in brunoise snijden, goed spoelen en weg zetten.
De 2 tongen , waar de huid vanaf is maar waar de kop nog aanzit over de ruggegraat insnijden van de kop naar de staart. De aardappelen in een koekenpan met wat olijfolie zachtjes bakken . In een 2e grote bakpan wat bakolie doen, de tongen zouten en door de bloem halen, goed afschudden en rustig bakken tot ze mooi bruin zijn aan beide kanten. Haal de tongen uit de pan, blus de braadpan met wat citroensap en doe er een flinke klont roomboter bij met wat gehakte platte peterselie, wacht tot dat de boter gesmolten is en schep de boterjus over de tongen, leg ze in een ovenschaal en zet in een voorverwarmde oven van 175 graden celcius. Niet langer dan 8 à 10 minuten. Schud de aardappelen van tijd tot tijd om tot ze mooi gekleurd zijn. Wok de gesneden paksoi met de ui en wat fijngesneden verse gember, doe er de worteltjes bij en breng op smaak met wat zout en citroenrasp.
Breng de aardappelen op smaak met wat zout, neem 2 grote warme borden schep de groenten op het bord en leg de tong er tegenaan, schepje de boterjus erover en strooi de aardappelkaantjes over het gerecht en serveer.
Dat is toch veel leuker dan Hellofresh laten komen?
Gerard Walters