Heerlijk vegetarisch voor- en hoofdgerecht
Recepten van Henk
Gepubliceerd: 23 december 2022
Met de kerst komen mijn kinderen en daar mijn dochter vegetarisch is, ben ik er eigenlijk aan gewend om iets lekkers zonder vlees of vis te maken. Dit voor- en hoofdgerecht gaat er ook bij de vleeseters goed in. Ik maak een salade met stoofpeertjes en geiten kaas en een paddenstoelen truffel risotto.
Voor het voorgerecht hebben we het volgende nodig:
Stoofpeertjes, liefst zelfgemaakte, maar uit pot kan ook
Verse geitenkaas
Wat gekneusde walnoten
Sla
Sneetje brood
Balsamico azijn
Siroop van de stoofpeertjes
Wat honing
Aan de slag ermee
Verwarm de geitenkaas in de oven en rooster het brood en maak met een stervorm sterren
Verdeel de sla over de borden
Snij de stoofpeertjes in partjes en leg in stervorm naast de sla
Leg de warme geitenkaas op de sla en leg er de sterren op, strooi de walnoot erover
Meng de balsamicoazijn met de siroop van de stoofperen en besprenkel de salade hiermee. Serveer lauwwarm.
Voor het hoofdgerecht hebben we het volgende nodig:
Risotto
Groentebouillon
Rode ui
Knoflook
Potje truffel tapenade
Champignons
Peterselie
Geraspte Parmezaanse kaas
Boter
Droge witte wijn
Verse truffel (optioneel)
Aan de slag ermee
Maak de bouillon en houd warm
Hak de ui en knoflook en fruit aan in een pan met wat olie of boter, voeg de risotto toe en bak 5 minuten mee, blus af met een scheut witte wijn
Snijd de champignons in plakjes en bak alvast in een andere pan
Voeg de bouillon met een soeplepel toe aan de risotto, roer regelmatig en laat de bouillon opnemen tot de risotto gaar is, dit duurt ongeveer 15 minuten. Hij mag zacht zijn, maar wel met een bite vanbinnen
Voeg op het laatst de gebakken champignons toe, de truffeltapenade, de geraspte kaas, grof gehakte peterselie en wat boter. Roer alles goed door en serveer de risotto met wat extra peterselie, Parmezaanse kaas en eventueel wat verse truffel
Ik serveer er gegrilde kleine spruitjes en pompoenblokjes bij met wat olie en zeezout
Dit gerecht laat zich door zowel een droge witte wijn, als een lichte rode wijn vergezellen!
Smakelijk eten en fijne feestdagen allemaal, tot volgend jaar!
Henk van den Berg
Foto’s: www.leukerecepten.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.