Het energieleverend geluidsscherm: geluiddempend, maar niet stil
De berekeningen tonen aan dat het scherm effectief werkt
Gepubliceerd: 15 november 2024
Het Energieleverend Geluidsscherm aan Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg is bijna voltooid. De berekeningen tonen aan dat het scherm effectief werkt. Toch is er nog steeds geluid hoorbaar. Geluiddemping is immers iets anders dan volledige stilte. Hoe zit dat precies?
Niet stil
Geluidsschermen zijn ontworpen om het geluid van drukke wegen en andere bronnen te dempen. Ze creëren een barrière die geluidsgolven weerkaatst en absorbeert, waardoor de geluidsbelasting voor omwonenden vermindert. De verwachting dat het scherm voor volledige stilte zou zorgen, is helaas niet realistisch.
Hoewel het scherm effectief geluid dempt en bijdraagt aan een aangenamere omgeving, zullen er altijd geluiden blijven. Bovendien geldt dat hoe verder iemand van het scherm af woont, hoe kleiner het effect is. Op sommige plekken, bijvoorbeeld aan de wielingenweg, is het geluidsverschil slechts 1 decibel. Een bewoner zal hier geen hoorbaar verschil merken. Het doel van dit project was om een jaargemiddelde van 55 dB te behalen, wat vergelijkbaar is met het geluid van een koffiezetapparaat dat een kopje koffie zet.
Jaargemiddelde
Binnen het project wordt gewerkt met een jaargemiddelde van het verkeersgeluid. Toen het scherm nog niet gesloten was, lag de gemiddelde waarde overdag boven de 60 dB en vaak zelfs boven de 65 dB. De huidige cijfers laten een gemiddelde waarde overdag zien tussen de 50 dB en 55 dB.
Het is goed om te weten dat verkeersgeluid niet wordt gemeten maar berekend. De berekeningen van vóór en na het plaatsen van het geluidsscherm geven waarden die de bovengenoemde geluidsreductie aantonen.
Sensor
Achter het scherm hangt een sensor. Deze sensor is niet van de gemeente zelf, maar van Junior IOT. De data die uit de sensor komt, is openbaar en kan via verschillende websites bekeken worden. Bijvoorbeeld op de site van het RIVM en op die van de gemeente Alkmaar zelf via: https://dtp-alkmaar.azurewebsites.net/twin (door de kaartlaag Klimaat > Luchtkwaliteit > Meetvariabelen op ‘geluidspieken’ te zetten).
Energieleverend
Het energieleverende aspect van het scherm is ook een belangrijk kenmerk. Dit betekent dat het scherm niet alleen functioneel is in het dempen van geluid, maar ook bijdraagt aan de verduurzaming van onze stad door energie op te wekken. Op beide schermen liggen straks in totaal 4286 zonnepanelen. Deze wekken naar verwachting ongeveer 1265 MWh stroom op per jaar.