Het is de toon die de muziek maakt
Column: Mieke Biesheuvel
Gepubliceerd: 17 mei 2024
Onlangs heeft een door mij zeer gewaardeerde collega van PvdA de handdoek in de ring gegooid en afscheid genomen van haar raadszetel. De druppel was de raadsvergadering van 18 april jl. waar het onderwerp Robonsbosweg op de agenda stond. Het grote discussiepunt die vergadering was het gebruik van het omstreden woord ‘gelukszoekers’ voor mensen die asiel aanvragen in Nederland maar uit zogeheten veilige landen komen en daardoor afgewezen worden voor die asielprocedure.
De term, die van oorsprong wellicht een positieve betekenis had, heeft sinds een jaar of 10 een politieke en negatieve lading. Het gaat om ongewenste vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor de asielaanvraag en teruggestuurd moeten worden naar het land van herkomst. Juist deze groep geeft vaak overlast in en om de AZC’s en uitzetcentra waar ze verblijven. Helaas is die term een jaar of 10 geleden veel gebruikt voor álle vluchtelingen en asielzoekers die naar Nederland kwamen en vooral een veelgebruikte term onder degenen die überhaupt niets willen weten van vluchtelingen en asielopvang van wie dan ook.
Inmiddels is die term allang achterhaald en vervangen voor het meer neutrale ‘veiligelanders’, waar geen oordeel of politieke lading aan hangt. Dat de term dan toch anno 2024 in raadsdocumenten opduikt is dan ook zeer dubieus. Het is niet zomaar opgeschreven, daar is doelbewust voor gekozen. Dat bleek ook duidelijk tijdens de discussie in de raadszaal, waarbij geen enkele coalitiepartij enige vorm van begrip toonde voor de argumenten van anderen om de term te vervangen voor ‘veiligelanders’. Het is een bewuste keuze geweest om de term te gebruiken en een bewuste keuze geweest niet te willen luisteren naar andere meningen of wensen.
De term ‘gelukszoekers’ is zeer laatdunkend, denigrerend en stigmatiserend en past gewoon niet meer in deze tijd en in raadsdocumenten van de gemeente Alkmaar.
Hoe politieke partijen afzonderlijk communiceren naar hun achterban of in de media moet ieder voor zich weten, maar het is gewoon onwenselijk om zulke politiek beladen termen te gebruiken in raadsdocumenten.
Het is de toon die de muziek maakt. De toon van de huidige coalitie en het huidige college van Alkmaar is die van een uiterst rechtse en polariserende. Bewust gekozen en zelfs na bedenkingen en oproepen vanuit de oppositiepartijen niet aangepast. Dát is de toon van de huidige coalitie: bewust provocerend, bewust polariserend en bewust kwetsend.
Het is de toon die de muziek maakt.
Mieke Biesheuvel
Leefbaar Alkmaar
Email: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/MiekeBiesheuvelLA