HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Het mag best wat ongezonder…

Column: Milo Berlijn

Het mag best wat ongezonder…

De inspiratie voor mijn column komt vaak op als poepen maar in dit geval wist ik vorige week zaterdag al dat ik het hier over wilde hebben.

Ik was op Slot Zeist en bezocht de expositie van de 50 genomineerde portretkunstwerken van Nederland. Voor deze tweejaarlijkse expositie zijn meer dan 1.200 portrettekeningen, -schilderijen en beeldhouwwerken ingezonden door Nederlandse gevestigde kunstenaars en opkomende talenten. Een vakkundige jury heeft een vijftigtal portretten genomineerd en deze hangen op de 1e etage van deze bijzonder mooie locatie! Een aanrader! Onderdeel van de expositie is dat je kan stemmen op een de inzendingen. Deze telt mee in de uiteindelijke winnaarskeuze.

Mijn oog viel op een genaaid doek waar een vrolijk kind was afgebeeld. Deze keuze was niet gebaseerd op de vakkundigheid en creativiteit van de maker maar op het enige vrolijke gezicht wat ik kon ontdekken. Op geen van de (zelf)portretten werd gelachen. Sterker nog; ik twijfelde of de geschilderden het wel leuk vonden om geschilderd te worden! Hun mondhoeken hingen naar het Zuiden en ze leken zelfs licht geïrriteerd en chagrijnig mogelijk vanwege de te lange zitduur of het gezelschap wat er bij zat.

Ik was verbaasd omdat wij in ons privé privé de glimlach als wel als norm hanteren. Op onze eigen profielfoto zijn we vol trots en glimlachend gefotografeerd. En op alle  vakantiefoto’s die ik ooit heb gezien van anderen is de Big Smile prominent aanwezig behalve vlak voor de parachute- of bungee jump sprong, de confrontatie met een grote spin of ander eng dier of wanneer je een vertraging hebt en je je wachtende en geïrriteerde echtgenote gefotografeerd. Ik denk zelfs dat we de foto’s waar we ‘chagrijnig’ op staan op advies van een familielid of vriend(in) hebben gedelete.

Dit vrolijke gezicht is in ons openbare leven niet de ‘standaard’. Een gesloten mond is de norm. En bij een gesloten mond ontstaat het idee dat iemand niet geïnteresseerd of zelfs chagrijnig is. Daarnaast is de kans op fronsen erg groot. Er ontstaan dan rimpels boven de wenkbrauwen en dat geeft je gezicht een boze indruk of laat de ander denken dat je nadenkt. En deze conclusie is geheel onterecht want het is heel verstandig om door je neus te ademen! Onze ademhaling wordt automatisch langzamer en rustiger wanneer we door onze neus ademen. Door de neus ademen zijn zelfs heel veel mensen verleerd, o.a. door een gestreste leefstijl waardoor het lichaam via een snellere, diepere ademhaling heel veel moet compenseren.

Ik adem door mijn mond omdat ik mijn neus verbrijzeld heb bij het opvangen, in plaats van het vangen, van een honkbal bal. Als je je neus langere tijd niet gebruikt omdat je een mondademhaling hebt ontwikkeld, dan slipt je neus als het ware dicht. Het leidt (gelukkig niet bij mij) ook tot een vieze adem en tot een minder gezond gebit, zoals gaatjes en ontstoken tandvlees. En ’s nachts lig ik zwaar te snurken.

Voordeel is wel dat je met een glimlach (open mond) een grote aantrekkingskracht heeft op de mensen om je heen. Je laat zien dat je het leuk vind en dat je ervan geniet en dat stelt ons in staat om een nauwere band met de ander te creëren. De glimlach is ook een nuttig communicatiemiddel als we ons geloofwaardigheidsgevoel willen vergroten en mensen meer bereid zijn om sociaal contact te maken. Het is besmettelijk en activeert sommige hersengebieden die verband houden met plezierig gedrag en het zorgt ervoor dat het lichaam rustiger en ontspannen aanvoelt. Je voelt je minder gestrest waardoor het uiteindelijk je levensverwachting verhoogt. En qua spieractiviteit is het veel handiger om te glimlachen omdat je bij deze bezigheid maar 26 spieren gebruikt terwijl je bij het fronsen 62 spieren activeert. En voor een man van 1.61 met een veel te hoog vetpercentage, te korte beentjes en een rare huidziekte is de belangrijkste reden om iedere dag te glimlachen: ‘Het maakt je zonder twijfel een stuk aantrekkelijker!

Glimlach wanneer je geschilderd, getekend of ge-airbrusht wordt,  loop met een grote glimlach door de stad, een supermarkt of winkelcentrum en laat je optimistische gezicht ook aan de buitenwereld zien.

Het resultaat is verbluffend. Je maakt veel sneller contact, wordt meer gewaardeerd en hebt een stuk minder gezeik aan je hoofd!

Dus; wees overdag is wat ongezonder! Goed voor de sfeer!

Milo Berlijn

advertentie

Meer 'Columns':

Ode aan mijn zwager

23 februari 2024

Column: Peter Visser

Mijn zwager is deze week 70 geworden...70! Nu hoor ik u zeggen; ja dat heb je he, als je de jongste bent van het gezin, dan krijg je vanzelf familieleden die 70 worden. Maar dat is

Klapschaats

23 februari 2024

Column: Kim Klaver

Ik kijk erg graag sport. Vier sporten om precies te zijn: tennis, voetbal, rugby en schaatsen. Dit laatste is op dit moment volop te zien, ik word verwend met Worldcup wedstrijden

Lijken op je moeder

23 februari 2024

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Afgelopen week zat mijn man te lunchen met onze oudste twee kinderen. Super gezellige gesprekken en onze dochter flapt er iets uit waardoor onze oudste zoon direct zegt “jeetje nu lijk

Reveille

23 februari 2024

Column: Kraantje

‘Het lijkt alsof het nieuws de laatste tijd beheerst wordt door oude mannen, ze staan in ieder geval volop in de belangstelling.’ ‘Volgens mij zijn ze juist hartstikke uit, tenminste als

Oude mannenpraat of…?

16 februari 2024

Column: Milo Berlijn

Lichamelijk was de aftakeling al begonnen maar heel soms begin ik me geestelijk een oude man te voelen. Dat gebeurt vooral als ik refereer aan vroeger ten aanzien van de opvoeding

Zoeken naar restanten

16 februari 2024

Column: ikWik

Dat geeft in de regel geen pas. Wanneer een wethouder besluit om op eigen initiatief een brief te schrijven en deze te sturen naar de VNG. Wat staat voor de Vereniging van

Reguleren

9 februari 2024

Column: Kraantje

‘Dat is schrikken, het lijkt erop dat ze de handdoek in de ring gooien. De oorlog lijkt echt verloren.’ ‘ Welke partij houden het voor gezien; de Russen in Oekraïne, de Houthi’s in Jemen

Trouwen is een werkwoord

9 februari 2024

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Trouwen is een werkwoord, letterlijk en figuurlijk. Veel mensen realiseren zich dit niet zo goed op het moment dat ze gaan besluiten om te trouwen maar een huwelijk is een verbintenis

George Clooney met een sixpack

2 februari 2024

Column: Milo Berlijn

Ik ben weer aan het werk! Na 3 geweldige weken in de Oostenrijkse sneeuw ben ik weer vol aan de bak en heb ik nagedacht over mijn persoonlijke doelen voor 2024. Naast nog

Knallen!

2 februari 2024

Column: ikWik

Maar niet in positieve zin. Alkmaar kenmerkt zich de laatste tijd door aanslagen met vuurwerk in verschillende buurten. En dat de Burgemeester zich daar duidelijk druk om maakt

Aandachtsgeil

26 januari 2024

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Aandachtsgeil... een woord met een beetje een nare smaak in de afterdronk maar eigenlijk zijn we (bijna) allemaal wel een beetje aandachtsgeil geworden in de afgelopen

De Dag van…

26 januari 2024

Column: Kraantje

‘Wat was het een deceptie dit jaar, Blue Monday.  Je weet wel de maandag in de laatste volle week van januari wanneer we op ons depressiefst zouden zijn want: de feestdagen

Dubbel klutsen

19 januari 2024

Column: ikWik

Enkelvoudig klutsen valt wel mee. Maar als het dubbel klutsen wordt, moet je maar afwachten wat het resultaat zal zijn. We hebben een Tweede Kamer en zowaar een Eerste Kamer

Een beetje meer midden

19 januari 2024

Column: Peter Visser

Op een nieuwjaarsreceptie, sprak ik een dame, wier mening ik nogal serieus neem. Zij vertelde mij dat we ooit nog eens een oorlog gaan krijgen om drinkwater. Ik schrok

Over stromend

12 januari 2024

Column: Kraantje

‘Goed je weer te spreken en beste wensen voor het nieuwe jaar. Je ziet eruit alsof je er zin in hebt.’ ‘Dat klopt, het geeft altijd zoveel energie, zo’n Nieuwjaar, het gevoel dat

Mijn grote wens voor…

12 januari 2024

Column: Milo Berlijn

Of zoals ze vanaf mijn vakantieadres zeggen; 'Ein gesundes und glückliches neues Jahr'!. Omgeven door prachtige, wit besneeuwde bergen, een strak blauwe hemel, fenomenaal

Opa Paard

22 december 2023

Column: Peter Visser

Het is zover: twee weken geleden hebben de liefde en ik een nieuwe titel gekregen. Zoon en schoondochter zijn bevallen van een zoon. En hoewel ik hier eigenlijk nooit

De UITknop!

22 december 2023

Column: Milo Berlijn

De vooruitzichten zijn ongelofelijk goed! Nog 5 dagen en dan reizen mijn vrouw, de hond en ik af naar het land van Wiener schnitzel, kartoffel salat, glühwein, schnaps, warme

Onleesbaar

15 december 2023

Column: Kraantje

‘Af en toe lees je van die berichten die op het eerste gezicht niet ernstig lijken, maar als je er over nadenkt blijken ze toch heel ernstig te zijn.’ ‘We gaan het toch niet over de

Nieuw cocktailrecept: Blue December

15 december 2023

Column: Kim Klaver

Wow, we zitten echt alweer in de laatste weken van het jaar 2023. Containerbegripjes slaan dagelijks en door iedereen om mijn oren: 'wat ging dit jaar snel!', 'wat hebben we genoten he'

Glühwein… gezellig!

8 december 2023

Column: Milo Berlijn

It's Christmas Time en dat is te zien en te merken!! Iets eerder dan mijn romantische en traditionele hart toelaat, namelijk na het vertrek van 'Sinterklaas' naar zijn winterstalling

Ho ho ho dat gaat zo

8 december 2023

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Ik herinner mijzelf nog als de dag van gister november en december. Jeetje twee maanden vol spanning en gekkenhuis. 11 november dat we met een zelfgemaakte lantaarn

 Lekker vet

1 december 2023

Column: Kraantje

‘Het is vreemd maar waar, verkeer in de bebouwde kom, zorgt steeds vaker voor gevaren. Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest het ene na het andere bericht over een

Mijn stem = hun stem

1 december 2023

Column: Kim Klaver

Met mijn kinderen op de grens tussen jeugd en volwassenheid, merk ik aan mezelf dat ik het stokje af en toe een beetje overdraag. Het begon vijf jaar geleden toen mijn zoon mij

Stemmen

24 november 2023

Column: Milo Berlijn

Afgelopen woensdag was het weer zover!  We mochten weer een vakje inkleuren op een wat mij betreft nog grotere kandidatenlijst dan de verkiezingen ervoor. Overigens

Be careful What you wish for

24 november 2023

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

De uitdrukking be careful what you wish for is wel een dingetje waar je goed om moet denken. Zo worden we tegenwoordig overal bestookt met teksten en verhalen over

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

Hallo Alkmaar, Vanaf nu heb ik het grote genoegen dat mijn columns ook in Flessenpost Alkmaar gaan verschijnen. Sommigen kennen mij misschien al, mijn columns verschijnen al een aantal

Hij komt, hij komt

17 november 2023

Column: Peter Visser

Morgen komt hij weer. Sinterklaas. Ik ben er zenuwachtig van. Ik kan er niets aan doen. Ik ben een sinterklaasvierder. Ik kan werkelijk waar niets bedenken wat ik er niet

Authentiek of eigenwijs?

10 november 2023

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

Mijn hele leven ben ik al authentiek of eigenwijs geweest. Heel sterk in mijn eigen gedachten, wensen, ideeën en gedragingen. Niet echt in een laadje te stoppen

Een broodje apekool

10 november 2023

Column: ikWik

'Het is mijn gras!' 'Nee, het is mijn gras!' 'Ik heb dit onderwerp aan gekaart!' 'Nee, ik heb dit onderwerp aangekaart!' Het is zeer onrustig in de top van de Alkmaarse Apenrots

Storm Ciaran (kan dat streepje naar rechts niet vinden) overleefd?

3 november 2023

Column: Milo Berlijn

Daar heb je hem weer zou je kunnen denken, maar om een boodschap en een advies écht te laten beklijven, moet je deze meerdere keren delen. Herhaling is de

Vrij

3 november 2023

Column: Kim Klaver

Als moeders een paar dagen met een vriendin eropuit trekt, dan komt daar altijd gelazer van. Want, van teveel spektakel wankel je allicht (ik voel me vrij om deze dichtregel

Oorlog en verdeeldheid?

27 oktober 2023

Column: Cindy Schrikkema-Stofberg

6 jaar geleden tijdens mijn zwangerschap van mijn oudste raakte ik bijna in een depressie door al het leed op de wereld. Je kon het journaal niet aanzetten of

Durf te vragen

27 oktober 2023

Column: Wills

Beste Wills: Ik heb meegedaan aan een routineonderzoek borstkanker. Een week daarna werd ik gebeld met het verzoek om naar het ziekenhuis te komen ‘voor

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug