Deel

advertentie

Hoe houden we Alkmaar bereikbaar?

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Hoe houden we Alkmaar bereikbaar?

Hoe houden we Alkmaar bereikbaar?

Ik schreef het vorige keer al: de komende 15 jaar komen er 15.000 extra woningen langs het kanaal. En dat levert een hoop extra verkeer op. In de gemeenteraad praten we dan ook regelmatig over bereikbaarheid en verkeersafwikkeling. Elke partij heeft daar natuurlijk zijn eigen ideeën over en het college komt met enige regelmaat met nieuwe studies hiernaar, maar in grote lijnen zijn dit de oplossingsrichtingen.

Openbaar Vervoer

Om maar met het beste nieuws te beginnen: de meeste nieuwe woningen die nu gepland worden liggen eigenlijk binnen 5 tot 10 minuten fietsen van een station. En met de NS is afgesproken dat Alkmaar aangesloten wordt op het ‘hoogfrequent spoor’. Elke 10 minuten vertrekt er dan een trein vanuit Alkmaar naar Amsterdam (en verder). Daarmee zal dit, zeker voor forenzen, een aantrekkelijke optie worden. Een belangrijk aandachtspunt hierbij zijn wel nog de aansluitende busverbindingen naar de rest van de omgeving. Daar gaat de provincie over, maar die moeten we wel scherp in de gaten houden.

Fietsen

Alkmaar is een echte fietsstad. Althans, dat vind ik. En het is de ambitie die we als gemeenteraad vorig jaar hebben vastgelegd in het actieplan Alkmaar Fietst. Goede en snelle fietsverbindingen met zo min mogelijk stoplichten en voorrang op kruisend verkeer moeten het fietsen binnen onze gemeente aantrekkelijker maken. Ook goede en voldoende stallingen horen daarbij, zeker in de binnenstad en bij de stations. Waar in de stad je ook woont, de binnenstad is nooit meer dan een kwartiertje fietsen. Zeker met een elektrische fiets. Dus waarom zou je met de auto gaan? Behalve natuurlijk als je een nieuwe tv gaat kopen, maar hoe vaak doe je dat? En misschien wil je die sowieso liever thuis laten bezorgen. Wat mij meteen op de volgende verkeersstroom brengt.

Vrachtverkeer en bevoorrading

Zeker met de opkomst van het kopen via internet zijn bestelbusjes niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. En gezien de grote hoeveelheid vervoerders zijn dat er nogal een hoop. Daarnaast moeten ook alle fysieke winkels (en restaurants, cafés, etc.) bevoorraad worden. Al met al levert dat een hele hoop vrachtverkeer op. Mijn collega’s van D66 maken zich hier al jarenlang druk over en na een hoop gesteggel lijkt het er nu dan toch van te komen: een ‘cargohub’ voor de binnenstad. Een centraal overslagpunt vanwaar goederen met kleinere (elektrische) wagentjes verder de binnenstad in vervoerd worden. En ook voor de pakketbezorgers komen er experimenten met twee ‘mobipunten’ op Overstad en bij Station Noord.

Auto’s

En tenslotte is er nog de auto. De belangrijkste verkeersader daarvoor is de ring. En die kan wel een upgrade gebruiken. Daarvoor wordt momenteel met heel Noord-Holland Noord samen een lobby bij het Rijk opgestart. Want met wat relatief goedkope ingrepen kan de ring het extra autoverkeer dat de komende decennia gaat ontstaan makkelijk aan. En er worden ook miljarden uitgegeven om Almere met Amsterdam te verbinden. Dat kunnen wij een stuk goedkoper.

Tenslotte nog dit: verkeersproblemen spelen niet alleen in de stad, maar minstens zo zeer in veel van onze dorpen. Die zijn nooit gebouwd op autoverkeer (eigenlijk net zomin als de binnenstad van Alkmaar) en zeker in het toeristenseizoen levert dat soms veel overlast op. Met alle (terechte) aandacht voor de nieuwbouwplannen langs het Kanaal mogen we dat niet vergeten. Daarom organiseert de PvdA hier in het najaar een aantal brainstormsessies over in verschillende dorpen. Want de inwoners weten vaak zelf het beste wat wel en niet werkt.

Gijsbert van Iterson Scholten

Raadslid PvdA Alkmaar

advertentie

Meer 'Politiek':

Raadsvergaderingen per 1 oktober weer open voor publiek

24 september 2021

En in het Stadshuis aan de Langestraat

Per 1 oktober zullen raads- en commissievergaderingen van de gemeente Alkmaar weer plaatsvinden in het Stadshuis aan de Langestraat en weer toegankelijk zijn voor publiek.

John Hagens nieuwe lijsttrekker Leefbaar Alkmaar

20 september 2021

'Ik heb er erg veel zin in!’

John Hagens wordt de lijsttrekker van Leefbaar Alkmaar bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De stemgerechtigde leden van Leefbaar Alkmaar hebben dat vrijdag 17 september unaniem besloten tijdens de ledenvergadering van Leefbaar Alkmaar in wijkcentrum Overdie.

Aan een belofte houden

24 september 2021

Column: Victor Kloos

Het is makkelijk gezegd, maar je moet het nog wel doen ook. Met bewoners in de Bergermeer is afgesproken dat het belastingkantoor tijdelijk zou worden gebruikt voor vluchtelingen en met de bewoners van De Hoef, dat er een andere ontwikkeling zou komen op de Picassolaan, na 28 jaar.

Alkmaarse ouderen in beweging!

24 september 2021

Column: Boran Bilbal

Veel ouderen hebben door hun leeftijd, alsmede door lichamelijke en psychische gebreken een begrenzing in hun beweegmogelijkheden.

Wisseling van de wacht

17 september 2021

Column: Kitty van Dam

Met pijn in het hart besloot Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Janine Visser deze maand om terug te treden als raadslid en 13 september was haar laatste dag. Reden voor haar beslissing zijn de burn-out klachten waar ze al geruime tijd mee worstelde.

Afghaanse vluchtelingen en de val van een coalitie

17 september 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Er zijn momenten dat grote internationale ontwikkelingen opeens raken aan de politiek in onze gemeente. Niet heel vaak gelukkig, maar de afgelopen weken domineerde de val van Afghanistan opeens ook onze Alkmaarse politiek.

Verklaring kerncoalitie D66-CDA-VVD

8 september 2021

Hoe verder?

Na de politieke vertrouwensbreuk van verleden week, zijn er voor de kerncoalitie van D66, CDA en VVD twee zaken van belang.

Doorgaan voor Alkmaar!

10 september 2021

Column: Simone Meijnen

Het zijn emotionele weken voor iedereen in de Alkmaarse politiek, nadat er vorige week een vertrouwensbreuk is ontstaan. Ik heb respect voor de kordate wijze waarop de drie zittende wethouders de draad weer hebben opgepakt en met alle macht aan het werk zijn gegaan om het besturen van de stad zonder vertraging te laten plaatsvinden.

Misschien eerst even met de inwoners praten?!

3 september 2021

Column: Christiaan Peetoom

Deze week is de gemeenteraad weer begonnen. In het reces heb ik mij namens de Alkmaarse VVD nogal gestoord aan het besluit van wethouder Verbruggen om Keti Koti uit te roepen tot een nationale feest- en herdenkdag.

Volt Alkmaar maakt zich op voor gemeenteraadsverkiezingen

27 augustus 2021

Het werven van kandidaten is gestart

Volt Alkmaar zet de volgende stap in de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen en is op 23 augustus gestart met het werven van kandidaten.

Keti Koti

27 augustus 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Onlangs stond in de krant dat Alkmaar zich aansluit bij de oproep om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Keti Koti is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863.

Verfraai Alkmaar met groen!

3 september 2021

Column: Ben Bijl

De winkelleegstand loopt ook in Alkmaar steeds verder op. De winkelgebieden in veel steden komen er steeds somberder uit te zien.

Je zou maar gemeenteraadslid in Alkmaar zijn

20 augustus 2021

Column: Victor Kloos

Nu ik dit zo schrijf, realiseer ik me weer dat wij als Onafhankelijke Partij Alkmaar geen uitspraken doen over Haagse politiek. Als OPA houden wij ons bezig met de gemeente Alkmaar en daar hebben we werk genoeg aan. Mooi werk.

Klas op wielen

20 augustus 2021

Column: Simone Meijnen

Na een heerlijke vakantie was mijn eerste activiteit vorige week om met de burgemeester op werkbezoek te gaan. Onze burgemeester Anja Schouten heeft bedacht dat zij alle raadsleden wil leren kennen door ze te vragen haar mee te nemen op een werkbezoek. Ik mocht dus zelf bedenken waar ik haar mee naar toe wilden nemen.

Ex-inbreker voor preventietips

23 juli 2021

Column: Pien Jellema

In mijn eerste column wil ik het hebben over onze daadkrachtige nieuwe burgemeester Anja Schouten. Net als Anja Schouten ben ik ook nieuw in de Alkmaarse politiek en wel als fractieassistent van BAS.

Wat doe je eigenlijk als raadslid?

16 juli 2021

Column: Christiaan Peetoom

Laat ik mijzelf eerst even kort voorstellen. Mijn naam is Christiaan Peetoom, 24 jaar, geboren en getogen Alkmaarder en sinds maart 2018 raadslid namens de VVD.

Dilemma in de politiek…

16 juli 2021

Column: Victor Kloos

Als trouwe lezer van Flessenpost uit Alkmaar zult u zich misschien nooit bezig hebben gehouden met spreektijden in een gemeenteraad. Logisch ook, er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Uitbreiding Singelgarage

9 juli 2021

Column: Gosse Postma

‘Als je weet wat er komt, kan je achteraf niet zeggen dat je het niet wist’. De Singelgarage is de afgelopen weer geopend, nadat de reparatiewerkzaamheden zijn afgerond.

Alkmaar gaat bouwen, bouwen, bouwen

2 juli 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

U heeft er misschien al iets over gelezen, maar Alkmaar gaat de komende jaren flink groeien. Maar liefst 15.000 nieuwe woningen komen er de komende 15 jaar bij langs het Alkmaars Kanaal.

Bouwwoede in Alkmaar

2 juli 2021

Column: Rob Haverlag

Er wordt en gaat veel gebouwd worden in onze stad. Langs de Kanaaloever, bij het station en op diverse andere locaties in Alkmaar. Dat is nodig want de prijzen van huizen en appartementen zijn veel te hoog voor veel mensen.

Anja Schouten officieel geïnstalleerd als burgemeester van Alkmaar

25 juni 2021

Een gedenkwaardige en feestelijke avond

Afgelopen woensdag is Anja Schouten tijdens een bijzondere raadsvergadering in de Grote Kerk officieel geïnstalleerd als burgemeester van Alkmaar. Het was een gedenkwaardige en feestelijke avond, met toespraken van onder andere Maya Bolte, kinderburgemeester Livia Balder, locoburgemeester Pieter Dijkman en fractievoorzitters van de politieke partijen. 

Alkmaar ruimhartig bij toekenning TONK-steunregeling

25 juni 2021

Column: Marius Wiegman

In februari sprak ik een Alkmaarse onderneemster, die tot haar grote teleurstelling het besluit heeft moeten nemen haar zaak te sluiten als gevolg van de coronamaatregelen.

Wisseling van de wacht

18 juni 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Deze week nemen we afscheid van waarnemend burgemeester Emile Roemer. Volgende week wordt de nieuwe burgemeester Anja Schouten officieel geïnstalleerd. Daarom gaat het dit keer over de burgemeester: wat doet die eigenlijk en wat merken we daar als gemeenteraadsleden van?

Waar gaan we ons geld aan uitgeven?

18 juni 2021

Column: Simone Meijnen

Juni staat voor de gemeenteraad in het teken van jaarrekening en de voorjaarsnota. In de jaarrekening wordt een beeld gegeven van de bezittingen en schulden van de gemeente en wat daarin is veranderd het afgelopen jaar.

Gewoon Alkmaars doen

11 juni 2021

Column: Victor Kloos

De Onafhankelijke Partij en veiligheid, dat is altijd een goede combinatie geweest. Zo hebben wij in Alkmaar altijd gepleit voor camerabewaking en toen wij in het college zaten het aantal camera’s uitgebreid. Dat geldt ook voor het aantal inspecteurs stadstoezicht.

Parkeerdruk Geert Groteplein

11 juni 2021

Column: Boran Bilbal

Ik realiseer mij dat ik al bijna 20 jaar actief ben in de Alkmaarse Politiek en daar ben ik trots op: ik hou van mijn Alkmaar! Begonnen in 2002 bij het CDA en na een sabbatical van 2 jaar begin 2016 weer de draad opgepakt bij BAS.

Wonen bij een station?

4 juni 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Afgelopen week kreeg de raad de eerste ‘ontwikkelbeelden’ te zien van hoe de omgeving van het Centraal Station en station Alkmaar Noord er in de toekomst uit zouden kunnen gaan zien.

Groeien en bloeien

4 juni 2021

Column: Willem Peters

Dit is wel heel erg leuk. De eerste bijdrage van de Alkmaarse VVD aan de Alkmaarse Flessenpost wordt geschreven door mij, Willem Peters, het meest recente raadslid van de Alkmaarse VVD.

Bouwen voor de regio Alkmaar

28 mei 2021

Column Ben Bijl

De fractie van BAS wil dat het college van Alkmaar maatregelen neemt om de lokale woningmarkt minder toegankelijker te maken voor mensen uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Wilt u vaker met ons meedenken?

28 mei 2021

Column: Simone Meijnen

Ik ben alweer 5 jaar actief in de lokale politiek, waarvan de laatste drie jaar als volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad van Alkmaar.

Klimaatadaptawattes?!

21 mei 2021

Column: Gijsbert van Iterson Scholten

Volgende week stelt de gemeenteraad een nieuwe strategie vast voor klimaatadaptatie. Super belangrijk, maar niet iets waar iedereen meteen van snapt wat ermee bedoeld wordt.

Bloemwijk van mijn dromen

21 mei 2021

Column: Victor Kloos

Als volksvertegenwoordiger van een lokale partij ontvang je doorlopend berichten, vragen en suggesties van inwoners. Soms zitten daar echte parels tussen.

Overlast van drugs- en alcoholverslaafden in Alkmaar          

14 mei 2021

Column: Ben Bijl

Alkmaar is al jaren in de ban van overlast door verwarde personen, drugs- en alcoholverslaafden en daklozen en dit is de laatste tijd behoorlijk geëscaleerd op de Paardenmarkt.

De kinderburgemeester is gekozen!!

14 mei 2021

Column: Simone Meijnen

Wat ontzettend mooi dat zoveel basisscholen en kinderen hebben meegedaan aan de verkiezing van de eerste kinderburgemeester van Alkmaar.

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug