Hoe organiseer je een Italian style dinnerparty
Buon appetito!
Gepubliceerd: 7 mei 2021
Ken jij iemand die niet van de Italiaanse keuken houdt? Wij dus ook niet! De Italiaanse keuken gaat om het genieten van vooral pure gerechten, die bestaan uit verse ingrediënten. Wij maakten een overzicht van mooie gerechten voor een heuse Italian style dinnerparty!
Amuse: Amuse van Parmaham met mozzarella en gedroogde tomaten
Ingrediënten voor 4 personen:
4 mooie dunne plakken Parmaham
1 bolletje (buffel) mozzarella
4 gedroogde tomaatjes
8 kleine zwarte olijven zonder pit
2 eetlepels gehakte basilicumblaadjes
Bereiding
Snij de mozzarella in 4 partjes. Snij de gedroogde tomaten in smalle reepjes. Leg op elke plak ham een reep mozzarella, wat reepjes gedroogde tomaat en wat gesneden basilicum. Rol de plakken voorzichtig op. Zet de plakken ham met 2 olijven aan een cocktailprikker. Garneer met wat gesneden basilicum.
Voorgerecht: Fettucine met ham en mascarpone
Een super simpel gerecht dat je in nog geen 20 minuten op tafel zet, maar niet te min een heerlijk smaakvol gerecht.
Ingrediënten voor 4 personen:
350 tot 400 gram fettucine
300 gram mascarpone
40 gram boter
1 sjalot
200 gram proscuitto
hemalen zwarte peper
zout
Bereiding
We beginnen met het opzetten van een grote, ruime pan met water en ruim zout. Die breng je aan de kook en doe er dan de Fettucine bij. Kook de Fettucine nu volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze a la dente ( beetgaar) is. Terwijl de pasta kookt maak je de sjalot schoon en snijden die in dunne plakjes. Neem nu een koekenpan en fruit de sjalot tot deze zacht en glazig is. Voeg nu de in reepjes gesneden prosciutto toe en bak dit een paar minuten op laag vuur.
Voeg nu de mascarpone toe, samen met een halve soeplepel kookwater van de fettucine en meng het geheel goed door. De mascarpone moet volledig gesmolten zijn en de saus moet romig zijn. Maak het geheel op smaak met wat peper en zout en zet dan het vuur uit. Zodra de pasta klaar is giet je deze af. Zet nu het vuur onder de saus weer aan en voeg de fettucine toe aan de saus. Schep de pasta nu rustig door de saus om tot alle pasta bedekt is met de saus. Wanneer nodig breng je het nog verder op smaak met wat zout en peper. Serveer het gerecht direct en heet op.
Hoofdgerecht: Italiaanse stoofschotel met kip
Dit hoofdgerecht kun je eerder alvast maken, wat wel zo leuk is, want dan kun je nog wat tijd met je gasten doorgrengen!
Ingrediënten voor 4 personen:
8 kippendijen en/of -bouten, ontveld (biologisch)
2 uien, in grove stukken
2 tenen knoflook, fijngesneden
Scheut witte wijn
400 ml kippenbouillon
1 blik tomatenblokjes
2 eetlepels tomatenpuree
paar takjes rozemarijn en tijm
1 blaadje laurier
sap en rasp van 1 citroen
250 gram Kalamata olijven
1 theelepel honing
zout en peper
platte peterselie
Bereiding:
Bestrooi de kip met zout en peper en bak in een ruime pan met dikke bodem in een scheutje olie, tot beide kanten goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet apart. Fruit in dezelfde pan de ui tot deze glazig is en voeg de knoflook toe. Schenk de wijn er bij en roer even goed. Voeg de kip, bouillon, tomatenpuree, kruiden en citroensap toe. Breng aan de kook en laat ongeveer drie kwartier zachtjes pruttelen. Voeg daarna de olijven en citroenrasp toe en laat nog ongeveer een kwartier koken, tot de kip mooi zacht is. Roer dan de honing erdoor, proef of er nog zout of peper bij moet en serveer met wat gehakte platte peterselie.
Dessert: Tiramisu met rood fruit
Dit gerecht vergt wat voorbereiding, maar dat is het wel dubbel en dwars waard! Gebruik een (oven)schaal van 2 liter.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 bak aardbeien (500 g), kroontjes verwijderd
100 g poedersuiker + 4 el extra
1 beker slagroom (250 ml)
1 vanillestokje
1 bakje mascarpone (zachte roomkaas, 250 g)
300 ml zoete witte wijn
1 pak lange vingers (175 g)
1 bakje frambozen (125 g) of ander rood fruit (ik gebruikte blauwe bessen en bramen)
amandelschaafsel
Bereiding:
Pureer met de staafmixer de helft van de aardbeien met 2 el suiker. Halveer de andere aardbeien en bestrooi met 2 el suiker. Klop de slagroom stijf. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mesje het merg eruit. Roer de mascarpone los met 2 el wijn, het merg en 100 g suiker. Spatel de slagroom er voorzichtig door. Verdeel de helft van de lange vingers over een glazen (oven)schaal. Besprenkel met 150 ml wijn en verdeel de helft van het mascarponemengsel erover. Schep de aardbeipuree erop, dek af met de overige lange vingers en besprenkel met de rest van de wijn. Verdeel de rest van het mascarponemengsel, de aardbeien en frambozen (of ander rood fruit) erover. Dek af en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Rooster het amandelschaafsel. Serveer de tiramisu in mooie schaaltjes en bestrooi met amandelschaafsel.
Op een echte Italian Style dinnerparty mag een goede koffie met een likeur natuurlijk niet ontbreken. Denk daarbij aan Limoncello, Grappa, Sambucca of een Amaretto en je hebt gegarandeerd hele blije gasten!
Om het echt compleet te maken, hoor je natuurlijk echte Italiaanse wijnen te drinken! Neem nou gewoon even contact op met Sander Rijke of Daniel Groeneveld. Zij adviseren je met alle liefde en dat maakt je avond echt compleet!
Succes, veel plezier en geniet lekker!