Home-made aardappel-preisoep
Dit heb je nodig op de koude winterdagen
Gepubliceerd: 14 januari 2022
• 4 personen
• 40 minuten
• Staafmixer nodig
Ingrediënten
• 2 flinke preien
• 2 grote, licht kruimige aardappels
• 1 teentje knoflook
• laurierblaadje
• verse tijm, oregano en peterselie
• bouillonpoeder
• olijfolie
• peper en zout
• crème fraîche
Bereidingswijze
1. Gebruik voor deze soep bij voorkeur een pan met een dikke bodem, zoals een gietijzeren pan. Snijd de prei doormidden in de lengte en herhaal dit met beide helften. Snijd hier vervolgens kleine stukjes van en verwijder het donkere gedeelte van de prei (wellicht handig voor een ander recept).
2. Snijd het teentje knoflook in een paar stukjes. Spoel de prei schoon met water en doe deze in de pan met een scheut olijfolie en het gesneden teentje knoflook. Laat de prei ongeveer 10 minuten op laag vuur smoren.
3. Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Leg deze op de prei met een laurierblaadje en wat oregano en tijm.
4. Kook een liter water. Giet ongeveer 8 deciliter bij de groenten, samen met een kleine eetlepel bouillonpoeder. Laat de soep even koken en zet deze dan op zacht vuur met de deksel op de pan. Deze laat je een half uur pruttelen, totdat de aardappels makkelijk uit elkaar vallen.
5. Haal het laurierblad en de grove takjes uit de soep. Pak de staafmixer. Je bepaalt zelf hoe fijn je de soep wilt pureren. Het mooiste is om deze grof te houden. Zet de staafmixer op enkele plaatsen in de soep, maar probeer deze enigszins grof te houden.
6. Breng op smaak met peper en zout en voeg crème fraîche toe. Garneer het geheel met peterselie.
Voilà, bon appetít!