HOOP & (k)LOOS II

Column: ikWik

HOOP & (k)LOOS II

‘Bouwen, bouwen, bouwen’, het credo van Hugo de Jonge. Alkmaar besloot anders en Ruilde de B in vooR de RRRRRRRRRR van Rouwen. Je moet immers in de huidige tijd wat oveRdRijven, wil je nog aandacht vragen voor de toekomst van deze Stad. Waar ooit een burgemeester tijdens een geheime vergadering een kwartier voor dat dit naar buiten werd gebracht, al kenbaar was gemaakt. Iemand had eerder uit de school geklapt en de waarnemend Burgemeester, de huidige Gouverneur van Limburg zou een diepgaand onderzoek in gaan stellen. Iemand daar nog wat van vernomen? De doofpot dicht en het ronde archief maakt nog steeds overuren. Het heeft wat weg van een soap, maar dan met het accent op slechte tijden. Want de goede waren bestemd voor de HOOP.

Voordewind had de wind tegen. Meijnen dacht er het hare van en waar Ben dit keer overeind bleef, bleef hij met een botte bijl om zich heen hakken. De Boom bij de Kerk gered en de stijger in de doeken. De ‘reizigers’ wederom op een zijspoor, de projectontwikkelaar staat in zijn hemd en allen die plannen hadden om de Primark om te toveren in een Domus, ook dat feest gaat niet door. En de Laat maakt zich klaar om de Langestraat op een tweede plan te zetten. Alleen… die kelder onder het
voormalige V & D gebouw LAAT wat langer op zich wachten en de fietsen in rekken zetten, ook dat is vaak teveel gevraagd. Je hoeft niet eens naar een Alpengebied op grote hoogte waar wat sneeuw te vinden valt, maar kunt straks op de Laat gaan slalommen. Heb je niet eens een ski voor nodig.
Al eerder schreef ik een column waarin de Meester van Alkmaar een rol speelde.

Waar ik het toen vooral had omtrent de fysieke ondersteuning, wil ik nu mijn aandacht richten op de geestelijke werken van Barmhartigheid. Zal daar wat minder woorden aan gaan wijden, maar ze toch naar voren brengen. De onwetenden ondeRRichten. Stel je een gemeentebestuur voor en je hebt waarschijnlijk een volgende doelgroep. Bij moeilijkheden goede raad geven. Eeeh.
Bedroefden troosten. Daar heb je geen Rhee bruine ogen voor nodig. De zondaars vermanen. Wie is in staat om met die ander door die ene deur te gaan? En wie niet? En het onrecht geduldig lijden, hoewel dat wel wat veel gevraagd is. En beledigingen vergeven en voor de levenden en overledenen bidden.

Een bakkie troost kan voor voldoening zorgen, maar er zullen mensen zijn die liever een alcoholische versnapering tot zich nemen, omdat er dan ook geproost kan worden. Want proosten doe je nu eenmaal door het glas te heffen, en of dit glas dan halfvol dan wel halfleeg is, daar hoef je je niet druk over te maken.

Bidden en bieden, kijken met wie je de teugels gaat voeren opdat er niet langer stilstand maar vooruitgang plaats kan gaan vinden. En tegenwind om te buigen in Voordewind, opdat zijn werken bewaarheid worden. Over je schaduw heenstappen!

ikWik 18-3-2023