HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link

Deel

advertentie

Is het drinken van rode wijn gezond?

Hoe zit het nu echt?

Is het drinken van rode wijn gezond?

De voordelen van rode wijn voor de gezondheid komen vooral voort uit de effecten op de bloedvaten en het immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat matige consumptie van rode wijn de bloedvaten kan versterken en bloeddrukverlagend werkt.

Gezondheidsvoordelen van rode wijn
Een studie gepubliceerd in de *American Heart Journal* suggereerde dat matig wijngebruik geassocieerd is met een verlaagd risico op hartziekten. De antioxidanten helpen ook om cholesterolafzettingen in de bloedvaten te verminderen.

Bloeddruk
Polyfenolen in wijn helpen de bloedvatwand gezond te houden. Een gezond endotheel bevordert de bloedcirculatie en voorkomt bloeddrukproblemen.
De polyfenolen in rode wijn kunnen daarbij de aanmaak van stikstofmonoxide verhogen, wat de bloedvaten helpt ontspannen en verwijden. Dit draagt bij aan een lagere bloeddruk en een verbeterde bloedcirculatie.

Hart
Antioxidanten in rode wijn helpen de bloedvaten soepel te houden en te beschermen tegen de vorming van bloedklonters. De polyfenolen in wijn kunnen ook helpen bij het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol, dat het hart beschermt.

Insuline
Studies wijzen uit dat matige wijnconsumptie de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat betekent dat cellen beter reageren op insuline en suiker efficiënter worden verwerkt. Dit kan het risico op type 2 diabetes verminderen.

Ontstekingsremmend
Polyfenolen, zoals resveratrol, hebben een ontstekingsremmende werking. Chronische ontsteking speelt een grote rol bij veel ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.
Antioxidanten helpen het lichaam om vrije radicalen (instabiele moleculen die celschade kunnen veroorzaken) te neutraliseren. Wanneer we eten, ademhalen, of zelfs sporten, produceren onze cellen vrije radicalen als bijproduct. In kleine hoeveelheden kunnen vrije radicalen nuttig zijn, maar een teveel kan leiden tot oxidatieve stress en schade aan DNA, eiwitten en lipiden.

Wat zegt de wetenschap over resveratrol?
Rode wijn bevat een hoge concentratie aan polyfenolen, waaronder resveratrol, anthocyaninen, en flavonoïden. Deze verbindingen hebben een krachtige antioxidante en ontstekingsremmende werking.
Resveratrol is een van de meest onderzochte stoffen in rode wijn en staat bekend om zijn uitgebreide gezondheidsvoordelen. Het kan onder andere de levensduur verlengen (bij diermodellen) en de gezondheid van bloedvaten en het brein ondersteunen. Bij mensen is resveratrol echter lastiger effectief te doseren vanwege de variërende absorptie. Resveratrol is een van de meest onderzochte polyfenolen in wijn. Resveratrol komt voor in de schillen van druiven en heeft aantoonbare effecten op de gezondheid van het hart, bloedvaten, en het metabolisme.

Resveratrol bevordert de endotheliale functie (de binnenwand van de bloedvaten), verlaagt het slechte LDL-cholesterol en helpt om bloedstolsels te voorkomen. Celstudies laten zien dat resveratrol helpt bij het herstel van DNA en het kan de activiteit van bepaalde genen verbeteren die geassocieerd zijn met een langere levensduur. Dit is vooral in dierstudies aangetoond, maar er is nog meer onderzoek nodig bij mensen. Resveratrol kan de vorming van plaques in de hersenen helpen voorkomen, wat mogelijk beschermend werkt tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Andere antioxidanten in rode wijn zijn anthocyaninen en flavonoïden. Ze zijn verantwoordelijk zijn voor de rode kleur van wijn en verminderen oxidatieve stress in het lichaam en beschermen zo cellen tegen schade. Dit kan ook helpen bij het verlagen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.

De Ultieme gezonde wijn: Tannat
Een interessante wetenschappelijk studie (Corder, 2006) heeft aangetoond dat de schil van de Tannat-druif, die heel dik is, een hoge concentratie pro-cyanidines bevat. Daarnaast blijkt dat de inwoners van gebieden waar deze druif veel voorkomt, in Zuid-West Frankrijk en een deel van Sardinië, een hoge levensverwachting hebben. Dat kan natuurlijk toevallig zijn (dat wil zeggen al dan niet mede afhankelijk van andere, niet onderzochte factoren), maar de onderzoekers hebben nog stap verder gekeken. Ze hebben namelijk onderzocht wat het directe effect is van verschillende druivensoorten, inclusief de Tannat-druif, op gekweekte menselijke bloadwandcellen. Uit deze studie bleek dat de Tannat-druif een drie keer zo positief effect heeft op de bloedwandcellen als andere andere druivensoorten. Bij blootstelling aan de Tannat-druif producerende vaatwandcellen veel Nitric Oxide. Dat heeft naast vaatverwijdering ook een sterke anti-oxidante werking. De hoge levensverwachting van de inwoners van de gebieden waar de Tannat-druif veel voorkomt komt waarschijnlijk door dit gunstige effect op de bloedvaten.

Vergelijkbare druivenrassen
Andere druiven die qua gezondheidsvoordelen vergelijkbaar zijn met de Tannat-druif zijn bijvoorbeeld de Petit Verdot en de Sagrantino, maar ook nieuwe druivenrassen, Een belangrijke factor in de groei van de Nederlandse wijnbouw is de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen zoals de Satin Noir De Satin noir druivenrank heeft grote, compacte trossen en ronde, middelgrote bessen. De schil van de druif is donkerrood van kleur, wat resulteert in wijnen met een intense kleur en pigmentatie. De druif gedijt goed… En Cabaret Noir. Deze laatste 2 druivenrassen staan ook aangeplant op Domein Bergen.

Veelgestelde vragen over rode wijn en gezondheid

Wat is de Franse Paradox?
Rode wijn wordt vaak beschouwd als een drank met potentieel gezondheidsbevorderende eigenschappen, vooral wanneer het met mate wordt geconsumeerd. Het “Franse paradox”-concept, dat verwijst naar de lagere incidentie van hart- en vaatziekten in Frankrijk ondanks een vet- en cholesterolrijk dieet, heeft bijgedragen aan het idee dat rode wijn gunstig kan zijn. Veel van de voordelen van rode wijn worden toegeschreven aan bioactieve stoffen zoals polyfenolen, antioxidanten, en resveratrol.

Verhoogt wijn het risico op kanker?
Overmatige wijnconsumptie verhoogt inderdaad het risico op bepaalde kankers, vooral borstkanker. Overmatig alcoholgebruik kan ook de risico’s op leverziekten, verslaving en hoge bloeddruk aanzienlijk verhogen. Dit risico lijkt echter minder groot bij matige consumptie, waarbij de voordelen voor het hart bij de meeste volwassenen de nadelen opwegen. Het vinden van een balans is essentieel.

Hoe staat het met witte wijn?
Hoewel witte wijn ook enkele antioxidanten bevat, zijn deze meestal minder geconcentreerd dan in rode wijn omdat witte wijn zonder druivenschillen wordt gefermenteerd. Rode wijn heeft over het algemeen meer polyfenolen, die in de schil en zaden van druiven zitten. Andere soorten alcohol, zoals bier en sterke drank, bevatten meestal geen of veel minder polyfenolen, waardoor hun potentiële gezondheidsvoordelen anders zijn of minder duidelijk. Echter, de ethanol in alcoholische dranken heeft op zichzelf enige invloed op HDL-cholesterolniveaus, wat enige bescherming voor het hart kan bieden, maar zonder de antioxidante voordelen van rode wijn.

Is biologische rode wijn gezonder?
Biologische wijn bevat minder resten van bestrijdingsmiddelen en kan mogelijk meer antioxidanten bevatten, hoewel dit afhankelijk is van de productiemethoden. Echter, wetenschappelijke studies geven tot nu toe geen doorslaggevend bewijs dat biologische wijn significant gezonder is dan conventionele rode wijn.

Resveratrol.
Kunnen niet-drinkers baat hebben bij de antioxidanten in wijn?
Ja, vergelijkbare antioxidanten kunnen ook worden verkregen uit niet-alcoholische bronnen zoals druiven, bessen, cacao, en noten. Rode druivensap bevat ook enkele van de antioxidanten in wijn, hoewel de concentratie lager is.

Conclusie
Rode wijn kan gezondheidsvoordelen bieden dankzij de hoge concentratie aan antioxidanten, polyfenolen en resveratrol. Wanneer matig geconsumeerd, kunnen deze stoffen het hart en de bloedvaten beschermen, het risico op chronische ziekten verlagen en ontstekingen tegengaan.


Bron: Wijndomein Bergen

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Wijngek

6 december 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Eten met………!

6 december 2024

Column: Gerard Walters

Je zult maar alleen je bordje moeten leeg eten na een werkzame dag en morgen weer, en weer, en weer. Je moet eten om te overleven maar zo wordt het wel zwaar en als je niet oppast

Culinaire tip van de week

15 november 2024

Klassieke kippensoep

Zelf kippensoep maken is echt niet moeilijk maar je hebt er wel wat tijd nodig. Het weekend is dan ook bij uitstek geschikt om een lekkere flinke pan soep te maken. Een flinke

Culinaire tip van de week (filmpje)

8 november 2024

Thaise tom kha kai

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië...

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector

8 november 2024

Gratis ‘Bijeenkomst Veilige Horeca' op 14 november

KHN en PVO Noord-Holland versterken horecasector met nieuwe trainingsprogramma’s Noord-Holland, 7 november 2024 – Horecaondernemers in Noord

Hallo…, waar is onze creativiteit gebleven?

1 november 2024

Column: Gerard Walters

HelloFresh heeft een omzet van € 529 miljoen, dat is een groei van 40% in dit jaar. En de hele HelloFresh Group heeft een kwartaalomzet van € 1.83 miljard. En het gaat maar door

Flatbread met harissa, aioli, filet d’Ardenne en gegrilde groente

1 november 2024

Recept van May Anema

Flatbread oftewel platbrood wordt voornamelijk gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Plat is het doordat het kort of niet gerezen is. Het deeg wordt gemaakt van meel

Achterhoek

25 oktober 2024

Column: Jack de Feyter

Ook de Achterhoek hoort bij Nederland. Waren ze in het dorp Hummelo ’bedaard’, zoals dat heet in het West-Fries. In het centrumpje

Negende editie Vriendenbock

25 oktober 2024

Geniet van ruim 50 verschillende bockbieren, lekkere hapjes en muziek

In het weekend van 1, 2 en 3 november wordt de Grote Sint Laurenskerk Alkmaar weer omgetoverd in een sfeervolle ruimte waar het herfstige gerstenat geschonken wordt

Reünie van topchefs in Vianen

25 oktober 2024

Gastcolumn: Marina Numan

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober vond het grootste culinaire evenement van Nederland plaats.  Op ‘100 Chefs by Gault&Millau” gaven de toonaangevende topchefs acte

Laatste zomerweek

25 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Elke weekend als ik met leden en bezoekers op de wijngaard sta zeggen we tegen elkaar: dit zal wel het laatste mooie weekend van het jaar zijn. Laten we er nog even van genieten

Het bockbierfestival

18 oktober 2024

20 oktober, Proeflokaal de Boom

Het is weer zover! Na het enorme succes van voorgaande jaren, keert het Bockbierfestival terug naar Proeflokaal de Boom voor zijn 19e editie. Dit jaar belooft opnieuw

Filmpje

18 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week verwelkom we bij Domein Bergen een heleboel nieuwe aandeelhouders. Enthousiaste wijnliefhebbers die graag onderdeel willen zijn van de start van

Culinaire tip van de week

11 oktober 2024

Schotse Shepherd's Pie met lamsgehakt

Shepherd Pie is een eeuwenoud recept. Er zijn zelfs documenten gevonden waarbij er in de 14e Eeuw gesproken werd over het maken van een Shepherd Pie. Toch was

Wijnliefhebbers

11 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Deze week ben ik bedolven onder vragen van mensen die graag een aandeeltje willen in Domein Bergen. Gewoon omdat het nu kan. De uitgifte van de certificaten start

De Alkenaer

4 oktober 2024

Column: Gerard Walters

Het is woensdagochtend en je loopt binnen bij boeken antiquariaat De Alkenaer, je kunt Jan haast niet voorbij lopen, hij zit als het ware in de etalage. Ik heb een vraag?

Crowdfunding

4 oktober 2024

Column: Sico de Moel

Toen ik in april 2020 een spontaan wild idee kreeg om een duurzame wijngaard in Nederland te beginnen wist ik het natuurlijk ook al. Het duurt jaren voordat je serieus kunt

Bierproeverij Koedijk 2024

27 september 2024

Lokale bierbrouwerijen zullen tijdens deze dag hun bieren aan je serveren

Op zaterdag 19 oktober zal de derde editie van de Bierproeverij Koedijk plaatsvinden in Ontmoetingscentrum De Rietschoot. Lokale bierbrouwerijen zullen

Crispy rijst salade

27 september 2024

Recept van May Anema

Deze salade trend zie ik vaak op TikTok voorbij komen en ik kreeg er spontaan zin in. Ik maakte hem zo, maar je kunt hier weer enorme variaties van maken!

Catch Sushi & Streetfood wint Culinair Plaza Award

20 september 2024

Catch Sushi & Streetfood is gespecialiseerd in take away en delivery

Afgelopen weekend heeft Catch Sushi & Streetfood de Culinair Plaza Award gewonnen tijdens Alkmaar Culinair Plaza. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt na een beoordeling

De automaat

20 september 2024

Column: Gerard Walters

Wie kent ze niet, de automaten voor van alles en nog wat. Ze waren er voor toverballen en ander snoepgoed. De snackbars door heel Nederland maakten er gebruik van

Kerkgang

20 september 2024

Column: Jack de Feyter

Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven. Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen In Almelo is altijd wat te doen

Ontdek de culinaire parels van Alkmaar

20 september 2024

13 oktober Amusetour Alkmaar

Ben je klaar voor een smaakvolle ontdekkingsreis door het prachtige Alkmaar? Laat je verrassen door de culinaire schatten van deze gezellige stad, waar gastronomie en gastvrijheid hand in hand gaan voor een onvergetelijke ervaring. Tijdens

Ook in Nederland worden de druifjes nu geplukt…

13 september 2024

Nog even geduld en dan kunnen weer proosten met een mooi glas wijn

In de wijnwereld is de maand september geïmpregneerd door magie: de komst van de herfst markeert het begin van de wijnoogst ofwel het plukken van de druiven. Vooral in

Spaghetti met mosselen en Nduja roomsaus

13 september 2024

Recept van May Anema

Nu de mosselen nog volop te krijgen zijn, probeer ik ze elke keer op een andere wijze te maken. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf dit keer écht heb overtroffen! Wat een smaakexplosie!

Culinaire tip van de week: een variant op een Turkse pizza

6 september 2024

Met kruidig en geruld gehakt

Van origine is een Turkse pizza een soort van zachte wrap. Ik heb er dit keer voor gekozen om een plaatpizza te maken. Op de foto linksonder ziet u de rol deeg die ik

WijnSpijs wandeling

6 september 2024

8 september, binnenstad

Je ontdekt zes superleuke restaurants, en bij elk restaurant krijg je een heerlijke wijn-spijs combinatie. Soms doen er meer dan 6 restaurants mee, WijnSpijs maakt een selectie voor je

Culinair Plaza 2024

30 augustus 2024

13, 14 en 15 september, de Hout

Al sinds 1992 wordt het Alkmaar Culinair Plaza georganiseerd door Junior Kamer Alkmaar. Na 25 jaar op Het Waagplein in hartje Alkmaar is het evenement in 2018 verhuisd naar

Pasar Kecil Alkmaar 2024

30 augustus 2024

8 september, wijkcentrum De Oever

Op zondag 8 september 2024 zal het buitenterrein van wijkcentrum De Oever opnieuw tot leven komen met de geuren, kleuren en smaken van de Indisch-Molukse cultuur tijdens

Wijngek

23 augustus 2024

Column: Jack de Feyter

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat

Snelle wrap quiche

23 augustus 2024

Recept van May Anema

Dit is een lekker, voedende en ook snelle manier om een soort quiche te creëren. Ideaal voor wanneer je ingrediënten uit je voorraad put en je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan koken. Snelle wrap quiche Ingrediënten voor 1 persoon: - 1 tortilla wrap - 2 eieren - 1 eetlepel zuivelspread (light) - 1 blikje tonijn op water - 1 stengel bosui - 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes - paar blokjes feta - italiaanse kruiden, zout en peper Doe de tortilla wrap in een ingevette ovenschaal. Doe hierin de eieren met de zuivelspread en mix dit door elkaar met een vork. Voeg de uitgelekte tonijn hieraan toe en bedek met de bosui, zongedroogde tomaatjes en feta. Maak op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden en zet dit bedekt met aluminiumfolie 15 minuten in de oven op 200 graden. Haal de folie eraf en laat het gerecht nog 5/8 minuten bruin worden. Eet dit samen met een lekkere groene salade! Geniet ruim!! May Anema

Misbloei

23 augustus 2024

Column: Sico de Moel

Als ik mijn collega’s in Nederland en Duitsland mag geloven wordt 2024 een dramatisch wijnjaar. Ook uit België en Noord-Frankrijk komen berichten door over 50 tot wel 90

Friesland

23 augustus 2024

Column: Gerard Walters

Je zit net lekker in een boek te lezen en dan gaat de telefoon. Hallo met Gerard, “wil je een auto wegbrengen naar Makkum” eh…, ja dat is goed, oké en dan op

Alkmaars Mosselfeest

16 augustus 2024

Onbeperkt mosselen eten voor met live cooking

De Koning, Ons Café/Wijnbar 'T Kantoor, Gunnery's, Aloha, Paradiso van de Platte Stenenbrug hebben de handen ineen geslagen en organiseren een Alkmaars Mosselfeest!

Inschrijven Flessenpost uit Alkmaar
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Alkmaar. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug