Kaasfondue
Op z'n Alkmaars natuurlijk
Gepubliceerd: 22 oktober 2021
Kaasfondue van Alkmaarse Kaas. Maar dan wel zelf gemaakt in plaats van uit een pakje. Heerlijk en en nauwelijks meer werk. Zeker als je de kaas geraspt koopt en dat doet elke kaasspecialist graag voor je.
Snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf met de snijvlakken een kaasfonduepan (of een braadpan met een dikke bodem) geheel in.
Giet 400 ml droge witte wijn in de pan. Verhit de wijn tot net tegen de kook aan. Draai het vuur laag en roer er 600 gram geraspte belegen Alkmaarse kaas door. Blijf roeren tot de kaas helemaal gesmolten is. Roer 1 el maïzena los met 2 el witte wijn en schenk dit al roerend bij de gesmolten kaas tot de kaasfondue gebonden is.
Breng op smaak met zout en peper. Eventueel kun je als je ervan houdt, 2 el kirsch toevoegen.
Hou de fonduepan op tafel warm. Doop er stukken wit, bruin of volkorenbrood en/of rauwkost in.
Zo’n kaasfondue is natuurlijk een flinke calorierijke maaltijd, maar je doet het ook niet elke dag. En als je in plaats van brood stukjes rauwkost zoals paprika, cherrytomaatjes, bleekselderij, radijs, bloemkoolroosjes en champignons in de kaas doopt, ben je ook goed bezig. Bovendien heb je dan meteen een aardige portie groente in je maaltijd.
Ä Guete!