Kaaskop van de week

Mena Leila Kilani

Kaaskop van de week

Mena Leila Kilani is 40 jaar, maar volgens anderen lijkt dat niet zo. Zij is al 24 jaar samen met haar partner en woont in Oudorp. Samen zorgen zij voor een logeerkindje en zijn ze trotse baasjes van Simba, met maar liefst 13 jaar het oudste konijn in Alkmaar! Veel liefkozing is de sleutel. Geboren en getogen in Amsterdam, kwam zij via Heerhugowaard en Heiloo 16 jaar geleden in Alkmaar wonen. Ze werd verliefd op de stad, die alles heeft. Een kneuterige, historische, binnenstad met leuke bruggetjes. Veel culturele activiteiten en heel veel leuke, duurzame Alkmaarders.

Duurzaamheid is al van jongs af aan een thema in Mena haar leven. Als kind al, werd ze boos wanneer kinderen afval op straat gooiden en was zij Ranger bij het WNF om het tropisch regenwoud te redden. Na 17 jaar dansdocent buikdans en werelddans te zijn geweest, werd het tijd voor een nieuwe passie, die dus eigenlijk een oude passie is: duurzaamheid.

Die vond Mena in het burgerinitiatief Innovatieraad Alkmaar, dat zij drie jaar geleden oprichtte samen met een grote groep Alkmaarders. Sustainable Developtment Goals (SDG) vormen de rode draad in het initiatief, 17 doelen voor een schone, inclusieve en groene wereld. Dit omvat meer dan alleen het milieu. Het initiatief maakt zich ook hard voor kinderen die leven in armoede, gelijke kansen op school, vrouwenemancipatie en acceptatie van de LHBTIQ+ (of Queer) community.

Dit doet zij door duurzame initiatieven te bedenken en te testen. Elk half jaar of jaar wordt er een grote denktank georganiseerd, waar iedereen een duurzaam idee mag voordragen. Het beste idee wordt uitgekozen en er wordt een pilot gedraaid. Samen met de horeca, gemeente, jongeren en iedereen die enthousiast is worden de ideeën uitgevoerd, en met succes.

Afgelopen week werd bijvoorbeeld de Alkmaarse Stoere Bitterbal gepresenteerd. Deze wordt gemaakt van oesterzwammen gekweekt op koffieprut, die een aantal horecazaken aanlevert. De koffieprut wordt opgehaald door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en de Pluktuin heeft nu een kwekerij. Stoer heeft de bitterbal ontwikkeld. Wethouder Robert te Beest mocht de bitterbal proeven en vond hem fantastisch, zeer smaakvol. De bitterbal wordt binnenkort verkocht in de horeca!

En zo wil Mena Leila Kilani altijd staan voor verbinding. En dat lukt goed als er zoveel enthousiaste Alkmaarders meedoen! Binnenkort is er weer ‘Het beste SDG idee van Alkmaar’ en iedereen met een duurzaam idee is welkom!

Stuur nu al je duurzame of sociale idee naar: www.globalgoalsalkmaar.nl


Wil jij iemand verrassen en nomineren voor Kaaskop van de week? Of ben je zelf een leuke Kaaskop? Stuur een mailtje, inclusief omschrijving en foto, naar [email protected] of bel de redactie op: 06-37354007

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Kaaskop van de week Kaaskop van de week Kaaskop van de week