Kaeskop van de week

Kaeskop van de week

Klaas Kirpensteijn werd in 1955 geboren en bracht zijn eerste jaren door aan de Corfstraat in het Burgemeesterkwartier. De rest van zijn jeugd zou hij doorbrengen in het Hoefplan aan de Hobbemalaan. Klaas zijn vader was wethouder en nam kleine Klaas vaak mee als hij een ceremoniële opening had, vooral bij sportclubs. Politiek is Klaas dan ook met de paplepel ingegoten. Hij besloot rechten te gaan studeren in Amsterdam en specialiseerde zich uiteindelijk in fiscaal recht. Klaas keerde terug naar Alkmaar om te werken als belastingadviseur bij BDO Alkmaar.

Naast belastingadviseur was Klaas negen jaar lang gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid, waar hij uiteindelijk fractievoorzitter werd. En dan zit hij ook nog in de raad van commissarissen van Woonwaard en is hij voorzitter van SaKS, een onderwijsorganisatie voor katholieke basisscholen. Inmiddels is Klaas met pensioen, maar dat betekent in zijn geval iets anders dan stilzitten…

Zo is hij voorzitter van de raad van commissarissen van Alckmaer voor wonen, zit hij in de raad van toezicht van het PCC en van Stichting Alkcare. En misschien de mooiste titels; Klaas is regent van het Wildemanshofje en voorzitter van Kaeskoppenstad! Hoewel de stichting een klein bestuur heeft, organiseert het een enorm evenement. De eerste jaren werd dit georganiseerd door Lions club, tot het uiteindelijk een eigen bestuur kreeg. Het mooie is dat lokale ondernemers veel bijdragen aan Kaeskoppenstad, bijvoorbeeld door een auto beschikbaar te stellen of een hijskraan voor bouwwerkzaamheden.

Kaeskoppenstad is huge, 1000 vrijwilligers werken elk jaar om het tot een succes te maken. Dat begint al bij de voorbereiding in januari. De kleermakersgilde – een groep Alkmaarse dames – maakt de kostuums zelf, en die worden elk jaar mooier. De bouwersgilde bouwt de historische apparaten en decorstukken die het evenement zo realistisch maken. Bijvoorbeeld de oude klokkentoren van de grote kerk die ooit is verbrand en De Kraen, een hijskraan die door mankracht wordt aangedreven. Om maar te zwijgen over de 750(!) figuranten die volledig opgaan in hun rol voor het weekend.

Maar wat vindt Klaas zo mooi aan Alkmaar? Dat is toch wel de schaal. Het is niet echt dorps, maar ook geen grote stad, het is perfect. Klaas raakt nooit uitgekeken op de oude stad, de hofjes en de grachten. Ook de sfeer in Alkmaar is mooi, Alkmaarders zijn lekker recht voor zijn raap. En dan de ligging, vlakbij zee en toch alles in de buurt.

Klaas woont nu in Sint Pancras, slechts 50 meter over de grens. Op zware dagen kijkt hij graag uit het raam, van waar hij het bordje ‘Gemeente Alkmaar’ kan zien. Hij is inmiddels al 27 jaar samen met zijn vrouw Emmeline en ze hebben drie kinderen. De jongste studeert nog en de rest is inmiddels op eigen benen. En natuurlijk niet te vergeten; labrador Otje!

Klaas komt graag bij Pluim, altijd gezellig. Voor goed eten doet hij graag een beroep op ‘t Stokpaardje en ook Fernando’s mag niet ontbreken op zijn lijst!

Kom vooral allemaal kijken bij Kaeskoppenstad op 4 en 5 juni, het wordt weer een spektakel!